Eli Tomac - Έχασε τον τίτλο στο AMA Supercross λόγω ρήξης αχίλλειου τένοντα- Video

Στο παραπέντε, έναν μόνο αγώνα πριν το τέλος, και ενώ προηγούνταν σε βαθμολογία και αγώνα...
Eli Tomac Injury
Από το

motomag

8/5/2023

Ο 16ος γύρος του Supercross που έλαβε χώρα στο Ντένβερ το Σάββατο 6 Μαΐου, στιγματίστηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του πρωταθλητή του Supercross Eli Tomac.

Η σεζόν ΑΜΑ SX του 2023 σημαδεύτηκε από τη μεγάλη λίστα τραυματιών αναβατών, με κορυφαία ονόματα όπως των Justin Barcia, Cooper Webb Jason Anderson, Aaron Plessinger, Marvin Musquin, Malcolm Stewart, Dylan Ferrandis, Christian Craig, Justin Cooper να υποφέρουν βαθμολογικά -και σωματικά φυσικά- από αυτούς.

Και έφτασε η ώρα του 16ου και προτελευταίου γύρου της χρονιάς, για να προστεθεί στην παραπάνω λίστα και ο ηγέτης -μέχρι τότε- της βαθμολογίας Eli Tomac, που μέχρι τη στιγμή του τραυματισμού του είχε την πιο σταθερή απόδοση απ’ όλους τους διεκδικητές του τίτλου.

Eli Tomac injury

Ο Tomac, που έχει στο ενεργητικό του δύο τίτλους στο Supercross, υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα στο αριστερό του πόδι, ενώ βρισκόταν στην πρώτη θέση του αγώνα. Έτσι ο Αμερικάνος αναβάτης που ήλπιζε να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα μπροστά στην οικογένεια και τους φίλους τoυ αυτό το Σαββατοκύριακο, είδε αυτό το σενάριο να απομακρύνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Ο τραυματισμός του Tomac συνέβη σε άτσαλη προσγείωση στο σημείο της πίστας με τα συνεχόμενα σαμάρια (whoops). Ο αναβάτης της εργοστασιακής Yamaha κατέλαβε αμέσως πως «κάτι δεν πήγαινε καλά» με το πόδι του και κατευθύνθηκε άμεσα στο ειδικά διαμορφωμένο ιατρικό κέντρο της Alpinestars.

Chase Sexton

Κάπως έτσι, μετά τον τραυματισμό του Tomac, o Chase Sexton της Honda, κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα και να περάσει μπροστά στην βαθμολογία κατά 7 βαθμούς με έναν αγώνα να απομένει.

Eli Tomac

Καθώς τώρα ο Tomac δεν θα συμμετάσχει στον τελευταίο αυτό αγώνα της σεζόν, ο τίτλος πηγαίνει στον Sexton, καθώς κανείς από τους έτερους διεκδικητές (Cooper Webb & Ken Roczen) δεν μπορεί να τον απειλήσει βαθμολογικά. Από την πλευρά του, ο Sexton δήλωσε τα εξής: “Στεναχωρήθηκα πολύ που είδα τον Eli να φεύγει με τον τρόπο που έφυγε, δεν υπάρχει κανένας άλλος με τον οποίο θα ήθελα να αγωνιστώ μέχρι την τελευταία στιγμή για τον τίτλο. Καλή ανάρρωση σύντομα ET.”

Ετικέτες

MXGP 2026, 1ος γύρος, Αργεντινή: Σαρωτικό ξεκίνημα για τη Honda [Video]

Έναρξη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross με αχτύπητους Herlings και Langenfelder σε ΜΧGP και MX2 αντιστοίχως
MXGP 2026 Argentina
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/3/2026

Μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα σεζόν σήκωσε αυλαία στην καλοκαιρινή Bariloche της Αργεντινής, με πολλές αλλαγές στα ρόστερ των ομάδων και ηχηρές επιστροφές, όπως αυτή του Tom Vialle από τις ΗΠΑ μετά από δύο τίτλους SX2.

Αυτός που έδειξε πιο έτοιμος για την πρεμιέρα πάντως ήταν ο Jeffrey Herlings, καθώς στον πρώτο του αγώνα με τη νέα του Honda ήταν σαρωτικός από το πρώτο session δοκιμών και καθ’ όλο το σαββατοκύριακο.

Έχοντας κερδίσει τη Superpole και γράφοντας τον ταχύτερο γύρο και στο warm-up, ο Ολλανδός ξεκίνησε το πρώτο σκέλος δυνατά διεκδικώντας τη Holeshot δίπλα-δίπλα με τον νέο του ομόσταυλο Vialle και οι δυο τους οδήγησαν τη μάχη στα πρώτα της στάδια.

MXGP 2026 Argentina
Jeffrey Herlings (Honda)

Μόνο ο νέος αναβάτης της εργοστασιακής ΚΤΜ και αντικαταστάτης του Herlings, Andrea Adamo, τους ακολούθησε στην αρχή του αγώνα, ενώ σύντομα έφτασαν στην παρέα ο συναθλητής του, Lucas Coenen, και ο πρωταθλητής του 2025 Romain Febvre (Kawasaki).

Το 1-2 της Honda ωστόσο καλά κρατούσε, με τον Vialle να περνά πρώτος για λίγο, ενώ ο Adamo άρχισε σταδιακά να χάνει έδαφος, με τους Febvre και Coenen να ξεχωρίζουν στην καταδίωξη των δύο Honda. Αν και προσπάθησαν να πλησιάσουν όσο ο Herlings ήταν δεύτερος, στο τέλος ο ρυθμός των δύο πρωτοπόρων δεν επέτρεψε σε κανέναν να τους περάσει.

MXGP 2026 Argentina
Tom Vialle (Honda)

Ο Herlings βρήκε τρόπο να περάσει τον Vialle στους τελευταίους γύρους του σκέλους, με τον Γάλλο rookie να μην έχει απάντηση και κάπως έτσι έκλεισε η πρώτη μάχη του 2026 με τους δύο αναβάτες της Honda στις δύο πρώτες θέσεις, ενώ ο Febvre συμπλήρωσε το βάθρο.

Στο δεύτερο σκέλος της MXGP ο Herlings άρχισε με ένα λάθος που τον άφησε αρκετές θέσεις πίσω, την ώρα που ο Maxime Renaux (Yamaha) έπαιρνε τη Holeshot, με τους Febvre και Vialle στο κατόπι του.

MXGP 2026 Argentina
Romain Febvre (Kawasaki)

Λίγο αργότερα ο Herlings άρχιζε να μαζεύει κόσμο και θέσεις, ενόσω και ο Tim Gajser (Yamaha) άρχισε να κάνει την παρουσία του εμφανή – μετά από ένα μέτριο πρώτο σκέλος στην έκτη θέση.

Ο Vialle έχασε επαφή με την κορυφή όταν από λάθος του έσβησε η μοτοσυκλέτα του, καθώς ο Herlings πλησίαζε τους πρωτοπόρους ολοένα και περισσότερο, καταφέρνοντας να περάσει δεύτερος όταν ο Renaux έπεσε μετά από άλμα και πρώτος όταν κάλυψε τα αρκετά δευτερόλεπτα διαφοράς που είχε φτιάξει ο Febvre στην πρωτιά.

MXGP 2026 Argentina

Στην καρό σημαία ο Herlings ήταν ξανά πρώτος, ο Febvre δεύτερος, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου υποδέχτηκε αυτή τη φορά τον Gajser, που κατάφερε να επικρατήσει του Vialle.

Έτσι ο Herlings γιόρτασε την έναρξη του νέου πρωταθλήματος με μια ξεκάθαρη νίκη, με δεύτερο στο τελικό αποτέλεσμα τον Febvre και τρίτο τον Vialle – εικόνα που μας δίνει και την πρώτη τριάδα της βαθμολογίας βεβαίως.

MXGP 2026 Argentina
Simon Längenfelder (KTM)

Στην ΜΧ2 ο πρωταθλητής του 2025, Simon Längenfelder (KTM) δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να κυριαρχήσει και στους δύο αγώνες του εναρκτήριου Grand Prix.

Στο πρώτο σκέλος ο Γερμανός χρειάστηκε να καταβάλλει την αντίσταση του Sacha Coenen (KTM), ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Guillem Farres με Triumph.

Simon Längenfelder (KTM)
Guillem Farres (Triumph)

Στον δεύτερο αγώνα της ΜΧ2 ο Sacha Coenen βγήκε εκτός μάχης μετά από πτώση του Jens Walvoort (KTM) στην αρχή του αγώνα, ενόσω ο Längenfelder οδηγούσε προς έναν ακόμη θρίαμβο. Η απώλεια του Coenen, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό, άνοιξε τον δρόμο στον Camden Mc Lellan να ανεβάσει την άλλη μοτοσυκλέτα της Triumph στο βάθρο, ενώ ο Liam Everts (Husqvarna) ακολούθησε τρίτος.

MXGP 2026 Argentina
Camden McLellan (Triumph)

Στο συνολικό αποτέλεσμα της Αργεντινής για την ΜΧ2, φυσικά ο Längenfelder ήταν ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, με τον Farres δεύτερο και τον Mc Lellan τρίτο.

Επόμενη στάση του MXGP 2026 είναι η Ισπανία και συγκεκριμένα η Almonte της Ανδαλουσίας στις 22 Μαρτίου.