Ελληνικό Motocross: Δυναμικός ο 1ος αγώνας για το πανελλήνιο πρωτάθλημα MX
Σε καλό -γενικά- κλίμα
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
25/4/2021
Ολοκληρώθηκε ο 1ο αγώνας Motocross για το ελληνικό πρωτάθλημα, με νικητές τους:
Γεωργαντά Αλέξανδρο (Husqvarna #21) στην ΜΧ1,
Μπαξεβάνη Δημήτρη (Yamaha #131) στην MX300,
Ανδρέου Ανδρέα (Yamaha #1) στην MX2,
Παυλόπουλο Καμαρινο (KTM #84) στην ΜΧ125,
Τριανταφυλλόπουλο Σόλων (KTM#241) στην MX65,
Φωτάκη Σωτήριο (TM#94)
Λάμπρου Ιωάννα (Yamaha#7) στην MX Women,
Τομάρα Χρήστο (Honda #110) στην MX OPEN,
Καρασακαλίδη Μάρκο (KTM #177) στην MX Senior
Με την πίστα να έχει στεγνώσει μετά την προχθεσινή βροχή τα πρώτα σκέλη είχαν καλές συνθήκες μέχρι που το σκληρό υπέδαφος άρχισε να δημιουργεί προβλήματα και να εμφανίζονται πέτρες και μαζί τους και οι πτώσεις.
Κύριο χαρακτηριστικό των μικρότερων κατηγοριών σήμερα οι πτώσεις. Από εκεί και πέρα η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων από εμάς αγωνιζομένων, είχε να πει τα καλύτερα λόγια για τους ανθρώπους που ανέλαβαν να προετοιμάσουν την πίστα με τον περσβύτερο κ.Τουρατζίδη να αναφέρει χαρακτηριστικά, πως έδειχναν προθυμία σε διορθώσεις και υποδείξεις κατά την προετοιμασίας της πίστας. Από την στιγμή που τα αθλήματα της μοτοσυκλέτας βασίζονται σε μοτοσυκλετιστικές λέσχες και όχι σε κάποιον τεχνοκράτη διοργανωτή, ο τρόπος που πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα είναι συγκεκριμένος, κρίνοντας δηλαδή την προσπάθεια. Αν είχαμε απέναντί μας μία “Dorna” οι απαιτήσεις θα ήταν διαφορετικές, αλλά μέχρι πριν λίγο καιρό εκεί ήταν ένα χωράφι και τώρα είχε δημιουργηθεί μία πίστα. Ό,τι ελλείψεις κι αν είχε, ο κόπος του στησίματος σε αυτές τις εποχές πρέπει να αναγνωριστεί και αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτό τον τομέα.
Ένα σύντομο LIVE-VIDEO που ανέβηκε νωρίτερα σήμερα στην σελίδα του περιοδικού, από την έναρξη των αγωνιστικών διαδικασιών:
Στην MX1 κυριάρχησε ο Γεωργαντάς Αλέξανδρος (Husqvarna #21) και στα δύο σκέλη. Περιμέναμε μάχη με τον Παπίλα Παναγιώτης (Honda#22) βασιζόμενοι στην χθεσινή εικόνα και πράγματι στο πρώτο σκέλος υπήρχαν ενδείξεις για ντέρμπι στο επόμενο, δυστυχώς όμως ο εξαιρετικός Παπίλας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο δεύτερο σκέλος από πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα του. Την δεύτερη θέση επάξια κατέκτησε ο Τουρατζίδης Δημήτρης (Yamaha #200) με τον αδερφό του να ξεκαθαρίζει πως δεν θα αγωνιστεί φέτος καθώς πρέπει να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία, αν κι ελπίζαμε πως θα υπήρχε τρόπος να τρέξει τουλάχιστον σε κάποιους αγώνες.
Στην MX300 ο Μπαξεβάνης Δημήτρης (Yamaha #131) δεν γινόταν παρά να κατακτήσει και τα δύο σκέλη, τιμώντας την παράδοση που τον θέλει το απόλυτο φαβορί της κατηγορίας.
Στην ΜΧ2 o Φωτόπουλος Χρήστος (Kawasaki #911) κατάφερε να πάρει το πρώτο σκέλος από τον περσινό πρωταθλητή Ανδρέα Ανδρέου (Yamaha #1) που σε κάθε αγώνα είναι το φαβορί για την νίκη. Ο Ανδρέου ξεκίνησε ακόμη πιο δυναμικά στο δεύτερο σκέλος για να μην αφήσει περιθώριο, ωστόσο ο Φωτόπουλος είχε πρόβλημα με τα φρένα της μοτοσυκλέτας του και δεν ήταν σε θέση να κυνηγήσει στον βαθμό που ο ίδιος θα ήθελε, πήρε όμως την δεύτερη θέση.
Στην MX125 ο Παυλόπουλος Καμαρινος (KTM #84) πήρε την νίκη με καθαρή επικράτηση και στα δύο σκέλη.
Στην MX65 οι πτώσεις ήταν πολλές, συνέπεια και της δυσκολίας από την κατάσταση της πίστας, με τον εξαιρετικό Τριανταφυλλόπουλο Σόλων (KTM#241) να παίρνει το πρώτο σκέλος να πέφτει και στο δεύτερο και τον Τζωρτζόπουλο Δημήτρη (Sifnaios #33) να διεκδικεί την νίκη μέχρι την τελευταία στιγμή και την δίκη του άτυχη πτώση. Ο Τσαλίκης Γεώργιος (Yamaha#65) πήρε τελικά την νίκη στο δεύτερο σκέλος.
Στην ΜΧ85 υπήρξε και η μεγάλη ένταση της ημέρας με φοβερό εκνευρισμό από την πλευρά του Μερκούρη Κωνσταντίνου (KTM#111) που του επιδόθηκε αυστηρή ποινή για προσπέραση ενώ είχε βγει η κίτρινη σημαία. Η πλευρά του Μερκούρη δεν το δέχεται. Θεωρούμε πως πρέπει να εξεταστεί από τους αγωνοδίκες το σημείο που βρισκόταν ο κριτής με την κίτρινη σημαία κι αν οι αναβάτες είχαν οπτική επαφή και μπορούσαν να δουν την σημαία ή το ανακαλύπταν την στιγμή που ήταν ήδη στον αέρα και λίγα πράγματα μπορούσαν πλέον να κάνουν, όπως φαίνεται στην επίμαχη φωτογραφία που αποθανάτισε ο φακός του ΜΟΤΟ.
Το θέτουμε ως προβληματισμό και μόνο ως προς τέτοιο, καθώς μονάχα οι αγωνοδίκες μπορούν να αποφανθούν αν οι κίτρινες σημαίες ήταν σε σωστό σημείο και η παρουσία τους διακριτή σε όλη την πίστα. Από εκεί και πέρα ο εκπληκτικός σε στιλ ήδη από εχθές, ο Φωτάκης Σωτήριος (TM #94) πήρε την νίκη και μας χάρισε εξίσου δυνατά και όμορφα περάσματα, όπως και το Σάββατο.
Η Λάμπρου Ιωάννα, ακολουθούμενη από την αδελφή της, και οι δύο με Yamaha, επικράτησαν στις γυναίκες και φυσικά ο Τομάρας Χρήστος (Honda #110) πήρε και τα δύο σκέλη στην MX OPEN ακολουθούμενος από τον Σκύβαλο Εμμανουήλ (CRF450 #120) σε έναν καθαρό στο σύνολό του αγώνα, όπως ακριβώς έγινε και στην MX Senior με νικητή και στα δύο σκέλη τον Καρασακαλίδη Μάρκο (KTM#177) και αντίστοιχα δεύτερο τον Κριμπούνη Νικόλαο (KTM#121).
Με εξαίρεση τον εντονότατο εκνευρισμό για το περιστατικό στην MX85, η υπόλοιπη ημέρα κύλισε πολύ πιο ομαλά και δίχως κανένα πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες.
ΑΜΑ Supercross 2026, 12oς Γύρος: Deegan και Roczen πρωταγωνιστούν με φόντο τους τίτλους
Καθοριστικές εξελίξεις στο St. Louis με τον πρώτο τίτλο Supercross της χρονιάς και φιλανθρωπίες
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
6/4/2026
Ο Haiden Deegan εξασφάλισε τον 2ο δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του στη Δυτική Περιφέρεια των ΗΠΑ, ενώ ο Ken Roczen έβαλε φωτιά στη μάχη των 450 με δεύτερη σερί νίκη.
Ο 12ος γύρος του Πρωταθλήματος Monster Energy AMA Supercross στο St. Louis, συνδύασε αγωνιστική δράση και καλό σκοπό, με το Love Moto Stop Cancer Supercross, στηρίζοντας το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude με όλα τα έσοδα από δημοπρασίες εξοπλισμού των αστέρων του Supercross.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Haiden Deegan έγραψε ακόμη ένα κεφάλαιο σε μια ήδη εντυπωσιακή καριέρα στη κατηγορία 250SMX. Στο East/West Showdown, ο αναβάτης της Yamaha ξεκίνησε από την έκτη θέση, όμως γρήγορα ανέβηκε στη δεύτερη και στη συνέχεια πέρασε τον ομόσταυλό του, Cole Davies, για να πάρει την πρωτοπορία.
Από εκεί και πέρα, ο Deegan ήταν ασταμάτητος. Με διαφορά που ξεπέρασε τα 15 δευτερόλεπτα, έφτασε άνετα στην έκτη φετινή του νίκη, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον τίτλο της Δυτικής Περιφέρειας. Η 15η θέση του Max Anstie αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς του στέρησε κάθε πιθανότητα να παραμείνει στη μάχη.
Ο Davies τερμάτισε δεύτερος, διατηρώντας τον έλεγχο στη βαθμολογία της Ανατολικής Περιφέρειας, ενώ ο Seth Hammaker συμπλήρωσε το βάθρο και συνεχίζει να πιέζει στη μάχη του τίτλου. Με τέσσερις αγώνες να απομένουν, η διαφορά μεταξύ Davies και Hammaker βρίσκεται πλέον στους 11 βαθμούς, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.
Στην μεγάλη κατηγορία 450SMX, ο Ken Roczen επιβεβαίωσε την εξαιρετική του φόρμα, κατακτώντας δεύτερη συνεχόμενη νίκη. Παρά την αρχική πίεση από τους Hunter Lawrence και Jorge Prado, ο Γερμανός πήρε τον έλεγχο της κούρσας και άνοιξε διαφορά ασφαλείας.
Πίσω του, ο Justin Cooper πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση, ενώ ο Lawrence ολοκλήρωσε το βάθρο, ανακάμπτοντας μετά από έναν δύσκολο προηγούμενο γύρο.
Αποτελέσματα 12ού γύρου ΑΜΑ 450SMX 2026, St.Louis
Θέση
#
Αναβάτης
Μοτοσυκλέτα
Διαφορά
1
94
Ken Roczen
Suzuki
-
2
32
Justin Cooper
Yamaha
+13.295
3
96
Hunter Lawrence
Honda
+19.629
4
26
Jorge Prado
KTM
+22.410
5
1
Cooper Webb
Yamaha
+23.868
6
3
Eli Tomac
KTM
+37.901
7
17
Joey Savatgy
Honda
+42.604
8
27
Malcolm Stewart
Husqvarna
+45.743
9
36
Garrett Marchbanks
Kawasaki
+59.973
10
14
Dylan Ferrandis
Ducati
+1 Lap
Η εξέλιξη αυτή είχε τεράστια σημασία για τη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Ο Lawrence κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της βαθμολογίας, ισοβαθμώντας με τον Eli Tomac, ο οποίος περιορίστηκε στην έκτη θέση και δεν μπόρεσε να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα. Την ίδια στιγμή, ο Roczen πλησίασε στους πέντε βαθμούς από την κορυφή, μετατρέποντας τη μάχη του τίτλου σε θρίλερ με πέντε γύρους να απομένουν.
Κατάταξη μετά από τον 12ο γύρο ΑΜΑ 450SMX 2026, St.Louis
Θέση
Αναβάτης
Βαθμοί
Διαφορά
1
Eli Tomac
245
-
2
Hunter Lawrence
245
0
3
Ken Roczen
240
-5
4
Cooper Webb
220
-25
5
Justin Cooper
198
-47
6
Joey Savatgy
153
-92
7
Chase Sexton
144
-101
8
Malcolm Stewart
141
-104
9
Jorge Prado
131
-114
10
Justin Hill
117
-128
Το St. Louis αποδείχθηκε κομβικό σημείο της σεζόν 2026 με τον έναν τίτλο να κρίνεται και έναν άλλο να παίρνει φωτιά. Με τη δυναμική του Deegan να τον στέλνει πλέον προς την κατηγορία 450 και τον Roczen να επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, το πρωτάθλημα του 2026 μπαίνει στην τελική του ευθεία με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.
Κατάταξη μετά από τον 12ο γύρο ΑΜΑ 250SMX West 2026, St.Louis
Θέση
Αναβάτης
Βαθμοί
Διαφορά
1
Haiden Deegan
190
-
2
Levi Kitchen
133
-57
3
Max Anstie
130
-60
4
Ryder DiFrancesco
127
-63
5
Max Vohland
118
-72
6
Michael Mosiman
107
-83
7
Cameron McAdoo
97
-93
8
Hunter Yoder
92
-98
9
Parker Ross
74
-116
10
Joshua Varize
67
-123
Κατάταξη μετά από τον 12ο γύρο ΑΜΑ 250SMX East 2026, St.Louis