Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Ελληνικό Motocross: Δυναμικός ο 1ος αγώνας για το πανελλήνιο πρωτάθλημα MX

Σε καλό -γενικά- κλίμα
Ολοκληρώθηκε ο 1ο αγώνας Motocross για το ελληνικό πρωτάθλημα, με νικητές τους:
 
  • Γεωργαντά Αλέξανδρο (Husqvarna #21) στην ΜΧ1,
  • Μπαξεβάνη Δημήτρη (Yamaha #131) στην MX300, 
  • Ανδρέου Ανδρέα (Yamaha #1) στην MX2,
  • Παυλόπουλο Καμαρινο (KTM #84) στην ΜΧ125,
  • Τριανταφυλλόπουλο Σόλων (KTM#241) στην MX65,
  • Φωτάκη Σωτήριο (TM#94)
  • Λάμπρου Ιωάννα (Yamaha#7) στην MX Women,
  • Τομάρα Χρήστο (Honda #110) στην MX OPEN,
  • Καρασακαλίδη Μάρκο (KTM #177) στην MX Senior
 
Με την πίστα να έχει στεγνώσει μετά την προχθεσινή βροχή τα πρώτα σκέλη είχαν καλές συνθήκες μέχρι που το σκληρό υπέδαφος άρχισε να δημιουργεί προβλήματα και να εμφανίζονται πέτρες και μαζί τους και οι πτώσεις.
Κύριο χαρακτηριστικό των μικρότερων κατηγοριών σήμερα οι πτώσεις. Από εκεί και πέρα η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων από εμάς αγωνιζομένων, είχε να πει τα καλύτερα λόγια για τους ανθρώπους που ανέλαβαν να προετοιμάσουν την πίστα με τον περσβύτερο κ.Τουρατζίδη να αναφέρει χαρακτηριστικά, πως έδειχναν προθυμία σε διορθώσεις και υποδείξεις κατά την προετοιμασίας της πίστας. Από την στιγμή που τα αθλήματα της μοτοσυκλέτας βασίζονται σε μοτοσυκλετιστικές λέσχες και όχι σε κάποιον τεχνοκράτη διοργανωτή, ο τρόπος που πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα είναι συγκεκριμένος, κρίνοντας δηλαδή την προσπάθεια. Αν είχαμε απέναντί μας μία “Dorna” οι απαιτήσεις θα ήταν διαφορετικές, αλλά μέχρι πριν λίγο καιρό εκεί ήταν ένα χωράφι και τώρα είχε δημιουργηθεί μία πίστα. Ό,τι ελλείψεις κι αν είχε, ο κόπος του στησίματος σε αυτές τις εποχές πρέπει να αναγνωριστεί και αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτό τον τομέα.
 
Ένα σύντομο LIVE-VIDEO που ανέβηκε νωρίτερα σήμερα στην σελίδα του περιοδικού, από την έναρξη των αγωνιστικών διαδικασιών:
 
Στην MX1 κυριάρχησε ο Γεωργαντάς Αλέξανδρος (Husqvarna #21) και στα δύο σκέλη. Περιμέναμε μάχη με τον Παπίλα Παναγιώτης (Honda#22) βασιζόμενοι στην χθεσινή εικόνα και πράγματι στο πρώτο σκέλος υπήρχαν ενδείξεις για ντέρμπι στο επόμενο, δυστυχώς όμως ο εξαιρετικός Παπίλας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο δεύτερο σκέλος από πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα του. Την δεύτερη θέση επάξια κατέκτησε ο Τουρατζίδης Δημήτρης (Yamaha #200) με τον αδερφό του να ξεκαθαρίζει πως δεν θα αγωνιστεί φέτος καθώς πρέπει να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία, αν κι ελπίζαμε πως θα υπήρχε τρόπος να τρέξει τουλάχιστον σε κάποιους αγώνες.
 
Στην MX300 ο Μπαξεβάνης Δημήτρης (Yamaha #131) δεν γινόταν παρά να κατακτήσει και τα δύο σκέλη, τιμώντας την παράδοση που τον θέλει το απόλυτο φαβορί της κατηγορίας.
 
Στην ΜΧ2 o Φωτόπουλος Χρήστος (Kawasaki #911) κατάφερε να πάρει το πρώτο σκέλος από τον περσινό πρωταθλητή Ανδρέα Ανδρέου (Yamaha #1) που σε κάθε αγώνα είναι το φαβορί για την νίκη. Ο Ανδρέου ξεκίνησε ακόμη πιο δυναμικά στο δεύτερο σκέλος για να μην αφήσει περιθώριο, ωστόσο ο Φωτόπουλος είχε πρόβλημα με τα φρένα της μοτοσυκλέτας του και δεν ήταν σε θέση να κυνηγήσει στον βαθμό που ο ίδιος θα ήθελε, πήρε όμως την δεύτερη θέση.
 
Στην MX125 ο Παυλόπουλος Καμαρινος (KTM #84) πήρε την νίκη με καθαρή επικράτηση και στα δύο σκέλη.
 
Στην MX65 οι πτώσεις ήταν πολλές, συνέπεια και της δυσκολίας από την κατάσταση της πίστας, με τον εξαιρετικό Τριανταφυλλόπουλο Σόλων (KTM#241) να παίρνει το πρώτο σκέλος να πέφτει και στο δεύτερο και τον Τζωρτζόπουλο Δημήτρη (Sifnaios #33) να διεκδικεί την νίκη μέχρι την τελευταία στιγμή και την δίκη του άτυχη πτώση. Ο Τσαλίκης Γεώργιος (Yamaha#65) πήρε τελικά την νίκη στο δεύτερο σκέλος.
Στην ΜΧ85 υπήρξε και η μεγάλη ένταση της ημέρας με φοβερό εκνευρισμό από την πλευρά του Μερκούρη Κωνσταντίνου (KTM#111) που του επιδόθηκε αυστηρή ποινή για προσπέραση ενώ είχε βγει η κίτρινη σημαία. Η πλευρά του Μερκούρη δεν το δέχεται. Θεωρούμε πως πρέπει να εξεταστεί από τους αγωνοδίκες το σημείο που βρισκόταν ο κριτής με την κίτρινη σημαία κι αν οι αναβάτες είχαν οπτική επαφή και μπορούσαν να δουν την σημαία ή το ανακαλύπταν την στιγμή που ήταν ήδη στον αέρα και λίγα πράγματα μπορούσαν πλέον να κάνουν, όπως φαίνεται στην επίμαχη φωτογραφία που αποθανάτισε ο φακός του ΜΟΤΟ.
Το θέτουμε ως προβληματισμό και μόνο ως προς τέτοιο, καθώς μονάχα οι αγωνοδίκες μπορούν να αποφανθούν αν οι κίτρινες σημαίες ήταν σε σωστό σημείο και η παρουσία τους διακριτή σε όλη την πίστα. Από εκεί και πέρα ο εκπληκτικός σε στιλ ήδη από εχθές, ο Φωτάκης Σωτήριος (TM #94) πήρε την νίκη και μας χάρισε εξίσου δυνατά και όμορφα περάσματα, όπως και το Σάββατο.
 
Η Λάμπρου Ιωάννα, ακολουθούμενη από την αδελφή της, και οι δύο με Yamaha, επικράτησαν στις γυναίκες και φυσικά ο Τομάρας Χρήστος (Honda #110) πήρε και τα δύο σκέλη στην MX OPEN ακολουθούμενος από τον Σκύβαλο Εμμανουήλ (CRF450 #120) σε έναν καθαρό στο σύνολό του αγώνα, όπως ακριβώς έγινε και στην MX Senior με νικητή και στα δύο σκέλη τον Καρασακαλίδη Μάρκο (KTM#177) και αντίστοιχα δεύτερο τον Κριμπούνη Νικόλαο (KTM#121).
 
Με εξαίρεση τον εντονότατο εκνευρισμό για το περιστατικό στην MX85, η υπόλοιπη ημέρα κύλισε πολύ πιο ομαλά και δίχως κανένα πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες.
 
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: