GAS GAS 2022: Η επόμενη γενιά της κόκκινης στρατιάς

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο στην οικογένεια της ΚΤΜ
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/6/2021

Φέτος η GAS GAS συμπληρώνει ένα χρόνο εμπορικής παρουσίας στις σημαντικότερες αγορές off-road του κόσμου υπό την σκέπη στης KTM και περνά στο επόμενο στάδιο ολοκλήρωσης της γκάμας των μοντέλων της για το 2022. Η αυστριακή εταιρεία επένδυσε πολύ στην προώθηση της GAS GAS στην αμερικάνικη αγορά, όπου οι μοτοσυκλέτες motocross / supercross και cross-country έχουν τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις.

Όπως είναι λογικό, σε αυτές ακριβώς τις κατηγορίες έδωσε όλο της το βάρος η GAS GAS για το 2022, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της.

 

Με το νέο MC 85 17/14 η GAS GAS θέλει να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ των mini motocross και των full-size 125, ώστε οι μικρής ηλικίας αναβάτες να έχουν μια όσο το δυνατών πιο ομαλή μετάβαση από τα “παιδικά μηχανάκια” στα “αντρικά καθαρόαιμα”.   

Με τον δίχρονο κινητήρα του να εξασφαλίζει υψηλές επιδόσεις κοντά στην κατηγορία των 125cc και τους μικρότερους τροχούς και μέγεθος πλαισίου να είναι κοντά στην κατηγορία των 65cc, το MC 85 17/14 αποτελεί το ιδανικό μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στις δύο κατηγορίες

Από την άλλη μεριά, το νέο MC 250 είναι η σύγχρονη πρόταση της GAS GAS για τους λάτρεις των δίχρονων motocross. Ελαφρύ και άμεσο σε κάθε εντολή του αναβάτη, αποτελεί μια απολαυστική εμπειρία οδήγησης για τους χομπίστες, αλλά και ένα σοβαρό εργαλείο διεκδίκησης πρωταθλημάτων για τους αγωνιζόμενους

Η ολοκλήρωση των motocross της GAS GAS για το 2022 γίνεται με το νέο MC 350F. Η “μεσαία” τετράχρονη πρόταση της GAS GAS – ανάμεσα στο μικρό 250 και στο μεγάλο 450 – ήταν μια απαραίτητη προσθήκη, καθώς συνδυάζει τα πλεονεκτήματα στων δύο “αδερφών” του, δηλαδή την ευκολία οδήγησης του 250 και τις επιδόσεις του 450. Πρόκειται μια μία από τις δημοφιλέστερες μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ τα τελευταία χρόνια, οπότε η παρουσία της στη γκάμα της κόκκινης εταιρείας ήταν απόλυτα λογική.

Για την αμερικάνικη αγορά όπου τα cross-country είναι ό,τι και τα enduro για την ευρωπαϊκή,  η GAS GAS ενισχύει την παρουσία της με το EX 250 που είναι το δεύτερο δίχρονο μοντέλο της σε αυτή την κατηγορία και συνολικά το πέμπτο μαζί με τα τρία τετράχρονα. Φτηνότερο στη χρήση και συντήρηση από τα τετράχρονα και πιο εύκολο στην οδήγηση από το EX 300, το νέο EX 250 θέλει να γίνει το μοντέλο που θα φέρει στην οικογένεια της GAS GAS αναβάτες από τον ανταγωνισμό.

Husqvarna – Τέλος οι εργοστασιακές ομάδες στο αμερικανικό AMA SΜX

Από το 2027 θα υποστηρίζει μόνο ιδιωτικές ομάδες στο αμερικανικό πρωτάθλημα Motocross
husky-factory-mx
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/5/2026

Στο σχετικό δελτίο Τύπου η Husqvarna Mobility περιγράφει την απόφασή της ως “επανατοποθέτηση”, καθώς αποφάσισε οριστικά να σταματήσει να τρέχει εργοστασιακές ομάδες στο αμερικανικό πρωτάθλημα SMX – το οποίο οι Αμερικανοί αποκαλούν αυθαίρετα “Παγκόσμιο”, παρότι για όλον τον υπόλοιπο πλανήτη αυτόν τον τίτλο κατέχει προφανώς το πραγματικό παγκόσμιο πρωτάθλημα MXGP της FIM.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η επωνυμία Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing μάλλον συναντιέται για τελευταία χρονιά στις αμερικανικές πίστες ΜΧ φέτος, καθώς η εταιρεία ανακοινώνει πως από το πρωτάθλημα του 2027 δεν θα έχει πια εργοστασιακές ομάδες. Αντ’ αυτών η Husqvarna θα διαθέσει σε ιδιωτικές ομάδες εξαρτήματα και τεχνική υποστήριξη εργοστασιακού επιπέδου.

Πρόκειται για μια απόφαση που στο υπόβαθρο μάλλον έχει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή Bajaj, καθώς η νέα ιδιοκτησία των KTM, Husqvarna και GASGAS προφανώς θέλει να περιορίσει τα έξοδα του ομίλου στον οποίο απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σώζοντάς τον από τη χρεωκοπία.

Για να προλάβουμε σχετικές εικασίες που να συμπαρασύρουν και το MXGP στις περικοπές, να πούμε πως ως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία, ενώ το δελτίο Τύπου της Husqvarna Mobility είναι απολύτως ξεκάθαρο πως αναφέρεται μόνο στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) και όχι γενικώς.

Κατά καιρούς μάλιστα έχουν ακουστεί φήμες πως οι Ινδοί σκέφτονται να περικόψουν ακόμη περισσότερο τις αγωνιστικές επενδύσεις του ομίλου Pierer, με τη μπάλα της φημολογίας να έχει πάρει μέχρι και την ομάδα MotoGP της ΚΤΜ, κάτι που μάλλον διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Θα εξέλισσε η ΚΤΜ αγωνιστική 850cc αν αυτό το σενάριο είχε βάση;

Η μαρκετινίστικη γλώσσα της ανακοίνωσης της Husqvarna Mobility μιλά επίσης για “ευθυγράμμιση” στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, κάτι που περιγράφεται πιο αναλυτικά στη συνέχεια ως “διεύρυνση της θέσης της Husqvarna εντός της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας, όπου διαθέτει γκάμα με μοντέλα Motocross, Enduro, Travel, Naked, Supermoto και Ηλεκτρικά”.

Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως εξοικονόμηση πόρων από τις εργοστασιακές ομάδες προς στήριξη περισσότερων ιδιωτικών πρωτοβουλιών σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες που μπορεί να έχει παρουσία.

Το πλάνο που περιγράφει η ανακοίνωση μιλά για μια νέα στρατηγική, κατά την οποία η Husqvarna θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα χρονομίσθωσης (leasing) για επαγγελματικές αγωνιστικές ομάδες στη Βόρεια Αμερική, το οποίο θα πατά πάνω στις υπάρχουσες συνεργασίες και δομές, προσφέροντας στις ομάδες κινητήρες και αναρτήσεις εργοστασιακών προδιαγραφών.

Ο δε τελικός στόχος που περιγράφεται είναι αρκετά αποκαλυπτικός για το σκεπτικό τους: “το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να παραμείνει δραστήρια στο SMX και στο μέλλον”, έκφραση που αφήνει ένα υπονοούμενο πως, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα ήταν βιώσιμη η παραμονή της Husqvarna στο πρωτάθλημα.

Όπως και να έχει, ξεκαθαρίζει πως η Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing θα παραμείνει ενεργή ως έχει κανονικότατα ως το τέλος του φετινού πρωταθλήματος AMA SMX, στο οποίο τρέχει εργοστασιακές ομάδες και στις δύο βασικές κατηγορίες: στα 450 με τους Malcolm Stewart και R.J. Hampshire, καθώς και στα 250 με τους Ryder Difrancesco, Daxton Benning και Casey Cochran.