KTM-Jeffrey Herlings: Ο πιο πολυνίκης αναβάτης στο MXGP αποχαιρετά τους Αυστριακούς

Μετά από 16 χρόνια κοινής πορείας η KTM δεν ανανεώνει με τον πεντάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή
Herlings
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/12/2025

Η Red Bull KTM Factory Racing ευχαριστεί και εύχεται τα καλύτερα στον πεντάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή FIM, Jeffrey Herlings, καθώς η 16χρονη συνεργασία του με την ομάδα φτάνει στο τέλος της.

Ο Jeffrey Herlings εντάχθηκε στην ομάδα Red Bull KTM Factory Racing στην ηλικία των 15 ετών το 2010. Το ταλέντο και η επιθυμία του ήταν αμέσως εμφανή, καθώς κατέκτησε το πρώτο του βάθρο στο MX2 Grand Prix μόλις στη δεύτερη εμφάνισή του στην Ιταλία και δύο εβδομάδες αργότερα πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στην Ολλανδία. Ήταν η αρχή μιας εντυπωσιακής συνεργασίας, όχι μόνο με το προσωπικό της ομάδας που τον συνόδευε σχεδόν σε όλη την καριέρα του στην KTM, αλλά και με τη KTM 250 SX-F.

Ο Herlings κατέκτησε 61, από τις συνολικά 112 νίκες με την ΚΤΜ σε Grand Prix,  στην κατηγορία των 250 κυβικών, και χάρη στους τίτλους του το 2012, 2013 και 2016 αποτελεί τον πιο διακεκριμένο αναβάτη της KTM στην κατηγορίας. Ο Ολλανδός μεταπήδησε στην κορυφαία κατηγορία MXGP το 2017 και παρά τον τραυματισμό του, κατόρθωσε να κατακτήσει δύο ακόμη πρωταθλήματα, το 2018 και το 2021, κερδίζοντας τουλάχιστον ένα Grand Prix με την KTM 450 SX-F σε κάθε σεζόν που συμμετείχε.

Εκτός από την αναγνώριση στο MXGP, ο Jeffrey σημείωσε νίκες στο AMA Pro Motocross και κατέκτησε τίτλους στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει επίσης πανηγυρίσει πολλές φορές στη FIM Motocross of Nations. Ο Herlings είναι ο δεύτερος πιο διακεκριμένος Παγκόσμιος Πρωταθλητής FIM Motocross της KTM και κατέχει δικαίως μια ξεχωριστή θέση στην πλούσια αγωνιστική ιστορία της εταιρείας.

Ο Διευθυντής Motorsport της KTM, Pit Beirer, δήλωσε, “Ήταν μεγάλη χαρά να παρακολουθούμε ένα ταλέντο να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται μαζί μας. Ο Jeffrey έκανε πάντα τα πράγματα με τον δικό του τρόπο, αλλά σπάνια έχουμε δει αναβάτη να δουλεύει τόσο σκληρά και να είναι τόσο αποφασιστικός. Υπήρχαν διάφορες στιγμές σ’ αυτό το μακρύ ταξίδι 16 χρόνων, αλλά ο Jeffrey είναι μοναδικός, και χαίρομαι που το πορτοκαλί της Red Bull KTM αποτέλεσε τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του.”

O αγωνιστικός Διευθυντής Offroad της KTM, Robert Jonas, συμπλήρωσε, “Ευχαριστούμε τον Jeffrey για όλες τις νίκες, τους τίτλους και τα χρόνια αφοσίωσης. Ο Jeffrey ε

Hearlings

ίχε πάντα έναν στόχο, και το ότι τον πετυχαίνει κάθε φορά παρά τα εμπόδια λέει πολλά για τον χαρακτήρα του αλλά και για τη σύνδεση που είχε με την ομάδα. Είχαμε μια απίστευτη πορεία μαζί και θα έχουμε πάντα μια ξεχωριστή ιστορία.”

MXGP, Trentino – Ο Herlings νίκησε και έφτασε μια ανάσα από την κορυφή του πρωταθλήματος

Ανεβαίνουν διαρκώς Herlings και Gajser, αλλά ο Lucas Coenen αντέχει ακόμη στην πρώτη θέση της κατάταξης
mxgp jeffrey herlings
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/4/2026

Παραδοσιακά κατάμεστη ήταν η ιστορική πίστα Il Ciclamino στην Petramurata του Trentino στον βορρά της Ιταλίας, με πολλούς φίλους του Σλοβένου Tim Gajser να γεμίζουν τις εξέδρες χάρη στην εγγύτητα της περιοχής. Ο δε καιρός φρόντισε να κάνει την πίστα ιδανική για μάχες, όταν μια πρωινή νεροποντή εξασφάλισε πως η σκόνη δεν θα ήταν πια πρόβλημα για την ιταλική πίστα.

Από τις κατατακτήριες διαδικασίες είχε φανεί πως ο Jeffrey Herlings (Honda) ήταν ορεξάτος και σε καλή φόρμα, ωστόσο στην πρώτη μάχη της MXGP ήταν ο πρωταθλητής Romain Febvre (Kawasaki) αυτός που πήρε τη Holeshot, με τους Tom Vialle (Honda) και Tim Gajser (Yamaha) ακριβώς πίσω του.

mxgp trentino

O Herlings από την άλλη βρισκόταν εκτός δεκάδας μετά την εκκίνηση, ενόσω ο Lucas Coenen (KTM) ανέβαινε από την τέταρτη θέση προς την κορυφή. Ο Βέλγος έφτασε ως τη δεύτερη θέση, προσπερνώντας τον Gajser ακριβώς μπροστά στην εξέδρα των Σλοβένων οπαδών, ωστόσο λίγο μετά υπέπεσε στην πρώτη από τις δύο πτώσεις που καταδίκασαν τον αγώνα του.

Ο Herlings άργησε να φτάσει στην κορυφή, καθώς μόλις στον 13ο γύρο πέρασε τον Gajser στην τρίτη θέση, αλλά έναν γύρο αργότερα προήχθη σε δεύτερος περνώντας τον Vialle και χρειάστηκε μόνο άλλους δύο για να περάσει και τον Febvre που ως τότε οδηγούσε την κούρσα. Αυτή η σειρά κατάταξης δεν άλλαξε ως τον τερματισμό του πρώτου σκέλους.

tim gajser
Tim Gajser (Yamaha)

Στον δεύτερο αγώνα της MXGP ο Herlings άρχισε ξανά στα όρια της δεκάδας, την ώρα που μπροστά δινόταν μια μάχη μεταξύ δύο αναβατών που έχουν πολλάκις αντιπαρατεθεί στην ΜΧ2. Ο rookie Kay de Wolf (Husqvarna) πάλευε με τον Lucas Coenen (KTM) για την πρωτιά, καθώς ο Herlings ανέβαινε θέσεις με ραγδαίο ρυθμό, φτάνοντας τέταρτος στον έβδομο γύρο.

tom vialle
Tom Vialle (Honda)

O Coenen είχε την ατυχία να πέσει ενόσω προηγούταν στον αγώνα, με το κοινό να ζητωκραυγάζει καθώς ο Gajser ήταν πια πρώτος, την ίδια ώρα που ο Herlings έφτανε και περνούσε τον de Wolf στην τρίτη θέση.

mxgp

Πλέον ήμασταν έτοιμοι για μια μονομαχία Gajser-Herlings για τη νίκη, η οποία ωστόσο δεν ήρθε μιας και ο Σλοβένος της Yamaha κράτησε τη θέση του ως το τέλος, αφήνοντας δεύτερο τον Ολλανδό της Honda, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Vialle.

Κάπως έτσι ο Herlings πανηγύρισε τη νίκη στο σύνολο του Ιταλικού Grand Prix του Motocross, με τον Gajser δεύτερο και τον Vialle τρίτο.

Στη βαθμολογία ο Lucas Coenen κρατά την πρωτιά με 231 βαθμούς, δεύτερος είναι ο Herlings με 227 και τρίτος ο Vialle με 206.

sacha coenen
Sacha Coenen (KTM)

Στην κατηγορία ΜΧ2 των 250 κυβικών εκατοστών, ο Sacha Coenen (KTM) ήταν ο μεγάλος νικητής, παίρνοντας και τα δύο αγωνιστικά σκέλη της με σχετική άνεση.

Στον πρώτο αγώνα της ΜΧ2 ο Coenen κράτησε δεύτερο τον Mathis Valin (Kawasaki), ενώ τρίτος τερμάτισε ο Guillem Farres (Triumph). Στον δεύτερο αγώνα ο νικητής ήταν ίδιος, ενώ αυτή τη φορά τον ακολούθησαν στο βάθρο οι Farres και Simon Längenfelder (KTM).

Guillem Farres (Triumph)
Guillem Farres (Triumph)

Έτσι το συνολικό αποτέλεσμα του Trentino για την ΜΧ2 ήταν προφανώς η νίκη του Sacha Coenen, με δεύτερο τον Farres και τρίτο τον Valin.

mx2

Στην κατάταξη της κατηγορίας ο Längenfelder παραμένει πρώτος με 244 βαθμούς, παρά την κακή του απόδοση στην Pietramurata, αλλά πλέον ο Coenen ανασαίνει στον σβέρκο του με 241 βαθμούς και ο Farres δεν βρίσκεται και τόσο μακριά στους 204 βαθμούς.

Ακολουθεί μια αρκετά μεγάλη διακοπή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross, πριν επιστρέψει στη δράση στις 24 Μαΐου με το MXGP of France στη Lacapelle Marival.