Motocross of Nations 2022 - Θρίαμβος των Η.Π.Α. μετά από 11 χρόνια αναμονής

Ομάδες από 34 Έθνη στη μεγαλύτερη γιορτή του Motocross
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/9/2022

Αναβάτες από 34 Έθνη έλαβαν μέρος στην 75η έκδοση του MX των Εθνών 2022, που φέτος έλαβε χώρα στην πίστα RedBud της Indiana. Εκεί, μπροστά σε 78.300 θεατές, η ομάδα των Η.Π.Α. αναδείχθηκε νικήτρια, με δεύτερη τη Γαλλία και τρίτη την Αυστραλία.

Φανταστείτε το λιγάκι. Ογδόντα σχεδόν χιλιάδες θεατές, σε μια λασπωμένη πίστα Motocross, υπό βροχή! Φυσικά μιλάμε για τις Η.Π.Α., την ισχυρότερη με διαφορά αγορά του ΜΧ στον κόσμο, με μια τεράστια βάση θεατών τόσο για τηλεοπτική όσο και για live παρακολούθηση αγώνων SX & MX. Για τη σημαντικότητα των Η.Π.Α. στο Motocross, θυμηθείτε και το γεγονός της πρόσφατης (23/9) ανακοίνωσης της Triumph πως θα συμμετάσχουν με δικές τους μοτοσυκλέτες στο MXGP από το 2024. Παρόλο που η ανακοίνωση έγινε στην Ολλανδία, η ώρα της ανακοίνωσης (23.00 ώρα Ελλάδας), δεν αφορούσε στην Ευρώπη, αλλά στις Η.Π.Α., ώστε να συμπέσει με την ώρα στην οποία θα παρακολουθούσαν το διαδίκτυο οι περισσότεροι Αμερικανοί.

Επιστρέφοντας στο MXoN 2022, το Σάββατο, όπου και έγιναν τα προκριματικά ο καιρός ήταν καλός, όμως την Κυριακή τα πράγματα άλλαξαν, με έντονη βροχόπτωση να δημιουργεί λασπώδεις συνθήκες με βαθιά λούκια και έντονο βαθμό δυσκολίας.

Το event αποτελείτο από τρεις αγώνες των τριάντα λεπτών και 2 γύρων, ενώ σε αυτούς συμμετείχαν αναβάτες από τις κατηγορίες MXGP/MX2, MX Open/MX2 και MXGP/MX Open, με τις 5 καλύτερες από τις 6 βαθμολογίες να μετρούν για το σκορ της κάθε χώρας.

Η νίκη των Eli Tomac, Justin Cooper και Chase Sexton που αποτελούσαν την ομάδα των Η.Π.Α. έθεσε τέλος στην αναμονή 11 ολόκληρων ετών από την τελευταία φορά που το MXoN είχε κερδίσει αμερικάνικη ομάδα.

Στη δεύτερη θέση ήταν η γαλλική ομάδα των Maxime Renaux, Marvin Musquin και Dylan Ferrandis ενώ το βάθρο συμπλήρωσε η ομάδα της Αυστραλίας με τους Mitch Evans, Hunter Lawrence και Jett Lawrence.

1ος αγώνας

Στον πρώτο αγώνα των MXGP & MX2 πρώτος πετάχτηκε ο Jago Geerts της ομάδας του Βελγίου, όμως αμέσως μετά τον πέρασε ο Eli Tomac των H.P.A., με τον Maxime Renaux να ακολουθεί τρίτος. Ο Antonio Cairoli δεν θα κατάφερνε κάτι καλύτερο από μια έβδομη θέση.

Αποτελέσματα πρώτου αγώνα (MXGP + MX2)

1. Eli Tomac (USA, Yamaha), 35:23.672; 2. Jago Geerts (BEL, Yamaha), +0:03.243; 3. Maxime Renaux (FRA, Yamaha), +0:58.986; 4. Jeremy Seewer (SUI, Yamaha), +1:11.659; 5. Mitchell Evans (AUS, Honda), +1:24.846; 6. Jorge Prado (ESP, GASGAS), +1:29.402; 7. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +1:33.403; 8. Hunter Lawrence (AUS, Honda), +1:34.431; 9. Justin Cooper (USA, Yamaha), +1:48.130; 10. Kay de Wolf (NED, Husqvarna), +1:56.440;

2ος αγώνας

Στον δεύτερο αγώνα καλύτερη εκκίνηση έκανε ο Mattia Guadagnini, με τους Chase Sexton και Jett Lawrence στο κατόπι του, ενώ αρκετοί αναβάτες έπεσαν στην πρώτη κιόλας στροφή.

Ο Sexton κατάφερε να περάσει τον Guadagnini, όμως ο Ιταλός ανταπάντησε άμεσα, και κατόπιν ο Αμερικανός έχασε και τη δεύτερη θέση από τον J. Lawrence που κατάφερε στη συνέχεια να περάσει εκείνος πρώτος. Πριν τελειώσει ο αγώνας τον Guadagnini πέρασε και ο Cooper αφήνοντας τον Ιταλό τρίτο.

Αποτελέσματα δεύτερου αγώνα (MX2 + Open): 1. Jett Lawrence (AUS, Honda), 36:19.920; 2. Chase Sexton (USA, Honda), +0:14.240; 3. Mattia Guadagnini (ITA, GASGAS), +0:20.238; 4. Justin Cooper (USA, Yamaha), +0:22.058; 5. Ruben Fernandez (ESP, Honda), +0:25.555; 6. Dylan Ferrandis (FRA, Yamaha), +0:31.445; 7. Calvin Vlaanderen (NED, Yamaha), +1:05.933; 8. Harri Kullas (EST, Yamaha), +1:11.398; 9. Marvin Musquin (FRA, KTM), +1:13.503; 10. Hunter Lawrence (AUS, Honda), +1:18.053;

3ος αγώνας

Στον τελευταίο και πιο κρίσιμο αγώνα, καλύτερη εκκίνηση έκανε ο Renaux, όμως πρώτος τέθηκε αμέσως μετά ο Ferrandis, κάνοντας το 1-2 για τη Γαλλία, με τους Sexton, Prado, Seewer και J. Lawrence να ακολουθούν τους δυο Γάλλους αναβάτες.

Ο Geerts έπεσε στη δεύτερη στροφή, όπου έπεσε και ο Tomac, με τους δυο κορυφαίους αναβάτες να ξεκινούν ξανά την προσπάθεια τους από τις πίσω θέσεις.

Στον τέταρτο γύρο ο Ferrandis έπεσε, δίνοντας την πρωτοπορία στον Renaux, ο οποίος θα τερμάτιζε πρώτος, με δεύτερο τον Jett Lawrence και τρίτο τον Chase Sexton.

Αποτελέσματα τρίτου αγώνα (MXGP + Open): 1. Maxime Renaux (FRA, Yamaha), 35:30.165; 2. Jett Lawrence (AUS, Honda), +0:04.600; 3. Chase Sexton (USA, Honda), +0:08.303; 4. Dylan Ferrandis (FRA, Yamaha), +0:17.408; 5. Jeremy Seewer (SUI, Yamaha), +0:19.507; 6. Eli Tomac (USA, Yamaha), +0:52.551; 7. Jorge Prado (ESP, GASGAS), +1:02.266; 8. Ruben Fernandez (ESP, Honda), +1:18.847; 9. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +1:31.044; 10. Dylan Wright (CAN, Honda), +1:40.392;

Μετά τη λήξη και του τρίτου αγώνα, οι ομάδες κατευθύνθηκαν στο Media Centre για την ανάδειξη των τελικών νικητών όσον αφορά στις ομάδες των Εθνών, στους νικητές των κατηγοριών, και στον νικητή του βραβείου Ricky Carmichael.

O Γάλλος Maxime Renaux ήταν ο τελικός νικητής στην MXGP, στην ΜΧ2 νικητής αναδείχθηκε ο Justin Cooper, ενώ το βραβείο Ricky Carmichael πήγε στον Jett Lawrence.

Η τελική βαθμολογία όσον αφορά στις Ομάδες των Εθνών ήταν η εξής: 1. Η.Π.Α., 2. Γαλλία, 3. Αυστραλία, 4. Ιταλία, 5. Βέλγιο, 6. Ισπανία, 7. Ολλανδία, 8. Γερμανία, 9. Ελβετία, 10. Βρετανία

Δείτε ΕΔΩ τα πλήρη αποτελέσματα

"Δεν θέλουμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα" - Ο διευθυντής της Ducati για ενδεχόμενη συμμετοχή της στο Dakar

Παραμένει εκτός πλάνων προς το παρόν το Dakar, λέει ο Claudio Domenicali
Domenicali Dakar
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/7/2026

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ducati, Claudio Domenicali, ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα είναι η εξέλιξη των motocross και enduro μοντέλων, αφήνοντας ανοιχτό αλλά στον κάπου μακριά στον ορίζοντα το ενδεχόμενο συμμετοχής στο Rally Dakar

Η Ducati συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στην εκτός δρόμου γκάμα της, ωστόσο ο CEO της εταιρείας, Claudio Domenicali, ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο Rally Dakar δεν αποτελεί άμεσο στόχο, καθώς η προτεραιότητα είναι η εδραίωση της παρουσίας της σε Motocross και Enduro.

Παρά τις φήμες που θέλουν τη Ducati να εξετάζει την είσοδό της στο Rally Dakar, ο Claudio Domenicali εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος, τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να επεκταθεί ταυτόχρονα σε πολλές αγωνιστικές κατηγορίες.

Ducati

"Προσπαθούμε να μην ανοίγουμε πολλά μέτωπα, γιατί όταν κάνεις κάτι πρέπει να το κάνεις σωστά," δήλωσε ο CEO της Ducati, εξηγώντας ότι η εκτός δρόμου δραστηριότητα βρίσκεται ακόμη σε φάση εξέλιξης και απαιτεί σημαντική επένδυση σε τεχνογνωσία και εξέλιξη.

"Μαθαίνουμε συνεχώς. Δεν πρόκειται μόνο για την τεχνολογία, αλλά και για τις ρυθμίσεις, την εμπειρία και την κατανόηση των διαφορετικών συνθηκών και αναβατών. Πριν ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο, θέλουμε πρώτα να ολοκληρώσουμε σωστά αυτό που ξεκινήσαμε."

Ducati

Πρώτα Motocross και Enduro

Η Ducati εισήλθε επίσημα στην αγορά των off-road μοτοσυκλετών το 2025 με την Desmo450 MX, ενώ φέτος η οικογένεια επεκτάθηκε με την Desmo450 EDS για χρήση Enduro και τη νέα Desmo250 MX. Παράλληλα, η Desmo450 SM αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη νέα σειρά μοντέλων.

Ο Domenicali αποκάλυψε επίσης ότι η Ducati προετοιμάζει εργοστασιακό αγωνιστικό πρόγραμμα για το Enduro από το 2027, θεωρώντας ότι αυτή είναι η φυσική συνέχεια μετά την είσοδο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross.

Ducati

"Ποτέ μη λες ποτέ" για το Dakar

Αν και απέφυγε να αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο συμμετοχής στο Dakar, ο επικεφαλής της Ducati ήταν σαφής ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα.

"Είμαστε παθιασμένοι με τους αγώνες και τις μοτοσυκλέτες, οπότε ποτέ μη λες ποτέ. Όμως πριν ανοίξουμε ένα νέο μέτωπο, προτιμούμε να επικεντρωθούμε σε αυτά που ήδη κάνουμε."

Θετική πορεία στις πωλήσεις

Σύμφωνα με τον Domenicali, η εμπορική πορεία της νέας off-road οικογένειας εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες της εταιρείας. Η μεγαλύτερη αγορά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με την Αυστραλία να παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, ενώ η Ευρώπη εμφανίζει διαφοροποιήσεις ανά χώρα.

Ducati

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επιτυχία στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών δεν εξαρτάται μόνο από το προϊόν, αλλά και από τις αγωνιστικές επιτυχίες και την ανάπτυξη εξειδικευμένου δικτύου αντιπροσώπων και τεχνικής υποστήριξης.

Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν ότι η Ducati έχει μακροπρόθεσμο πλάνο για την παρουσία της στο χώμα, αλλά προς το παρόν επιλέγει να εδραιώσει τη θέση της σε Motocross και Enduro πριν εξετάσει την πρόκληση ενός αγώνα όπως το Rally Dakar.