Motocross of Nations 2023: Vive la France! Σπουδαία εμφάνιση της Γαλλίας στον μεγάλο θεσμό του Motocross

Οι Febvre, Vialle και Renaux λίγο έλειψε να κερδίσουν όλους τους αγώνες
motomag Motocross of Nations 2023: Vive la France!
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/10/2023

Η φετινή 76η διοργάνωση του MX των Εθνών, η οποία έλαβε χώρα στην πίστα Ernée της Γαλλίας είχε ως πρωταγωνίστρια την Εθνική Ομάδα της Γαλλίας, με τους Romain Febvre, Tom Vialle και Maxime Renaux να κατακτούν το πολύτιμο τρόπαιο μπροστά στους χιλιάδες συμπατριώτες τους. Η Εθνική Ομάδα της Αυστραλίας και της Ιταλίας συμπλήρωσαν το βάθρο. 

Οι αναβάτες της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας -Romain Febvre, Tom Vialle και Maxime Renaux- από την χθεσινή ημέρα των προκριματικών έδειξαν πως έχουν έρθει με έναν και μόνο στόχο, την κατάκτηση του φετινού τροπαίου. Ωστόσο για να φτάσουν στην πηγή θα έπρεπε να ξεπεράσουν το εμπόδιο των υπόλοιπων εθνικών ομάδων, με τους αναβάτες των Η.Π.Α., της Ισπανίας, της Αυστραλίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας και πολλών άλλων εθνικών ομάδων να θέλουν να στερήσουν από τους Γάλλους αυτόν τον τίτλο. Η Εθνική Ομάδα της Γαλλίας είχε ακόμη ένα ψυχολογικό αβαντάζ καθώς αγωνιζόταν εντός έδρας, με τους χιλιάδες Γάλλους θεατές να έχουν δημιουργήσει μια εκπληκτική ατμόσφαιρα με τους διοργανωτές να αναφέρουν πως στη διάσημη πίστα Ernée βρέθηκαν πάνω από 100.000 φίλοι του motocross και όχι μόνο!

MXON 2023

Στο MXON 2023 έλαβε μέρος και η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας, με αναβάτες τους Ανδρέα Ανδρέου (MXGP), Δημήτρη Μπάκα (MX2) Αθανάσιο Αυγέρη (Open) και αρχηγό αποστολής τον Παναγιώτη Κουζή. Δυστυχώς η Εθνική μας Ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στους σημερινούς κυρίως αγώνες καθώς τα χθεσινά αποτελέσματα μας στους προκριματικούς αγώνες ήταν αποκαρδιωτικά, ο Ανδρέου ήταν 30ος, ο Μπάκας 36ος και ο Αυγέρης 30ος.

Η φετινή 76η διοργάνωση του MX των Εθνών, η οποία έλαβε χώρα στην πίστα Ernée της Γαλλίας είχε ως πρωταγωνίστρια την Εθνική Ομάδα της Γαλλίας, καθώς οι Γάλλοι αναβάτες Romain Febvre, Tom Vialle και Maxime Renaux,   Οι αναβάτες της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας -Romain Febvre, Tom Vialle και Maxime Renaux- από την χθεσινή ημέρα των προκριματικών έδειξαν πως έχουν έρθει με έναν και μόνο στόχο, την κατάκτηση του φετινού τροπαίου. Ωστόσο για να φτάσουν στη πηγή θα έπρεπε να ξεπεράσουν το εμπόδιο των υπόλοιπων εθνικών ομάδων, με τους αναβάτες των Η.Π.Α., της Ισπανίας, της Αυστραλίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας και πολλών άλλων εθνικών ομάδων να θέλουν να στερήσουν από τους Γάλλους αυτόν τον τίτλο. Η Εθνική Ομάδα της Γαλλίας είχε ακόμη ένα ψυχολογικό αβαντάζ καθώς αγωνιζόταν εντός έδρας, με τους χιλιάδες Γάλλους θεατές να έχουν δημιουργήσει μια εκπληκτική ατμόσφαιρα στην διάσημη πίστα Ernée.

Αγώνας 1ος MXGP + MX2 – Déjà vu από το φετινό πρωτάθλημα MXGP

Στην εκκίνηση του πρώτου αγώνα της ημέρας είχαμε μια μάχη βγαλμένη από το φετινό πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας του MXGP. O Jorge Prado (Ισπανία), ξεκίνησε καλύτερα με τον Romain Febvre (Γαλλία) να τον ακολουθεί κατά πόδας, κάτι που γινόταν σχεδόν σε όλη τη χρονιά φέτος στην μεγάλη κατηγορία. Λίγο πιο πίσω ακολουθούσε ο Jeremy Seewer (Ελβετία), με τους αδερφούς Lawrence (Αυστραλία), να έχουν ξεκινήσει και αυτοί πολύ δυνατά αν και η σχάρα εκκίνησης δεν τους ευνοούσε. Οι δύο πρώτοι είχαν καταφέρει από πολύ νωρίς να ξεμακρύνουν από τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα η υπόθεση νίκη να είναι ανάμεσα στους Prado και Febvre. Μέχρι τα μισά του αγώνα ο Prado βρισκόταν στην πρωτοπορία με τον Febvre να προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει μπροστά από τον Ισπανό.

MXON 2023

Τελικά ο Febvre ο οποίος επανήλθε στις τάξεις της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας μετά από έξι χρόνια -2017 τελευταία φορά που αγωνίστηκε με τα γαλλικά χρώματα-, βρήκε τον τρόπο να περάσει τον μεγάλο του αντίπαλο Prado, ενώ κατά τη διάρκεια της προσπέρασης οι χιλιάδες Γάλλοι θεατές που είχαν κατακλύσει την πίστα πανηγύριζαν κυριολεκτικά σαν τρελοί! Ο Febvre με τη βοήθεια και του κόσμου δεν άφησε από και έπειτα σε κανένα σημείο του αγώνα τον Prado να τον απειλήσει και πανηγύρισε την πρώτη νίκη για την Γαλλία στο σημερινό αγωνιστικό πρόγραμμα του MXON 2023. Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο εντυπωσιακός Ken Roczen (Γερμανός), με τον Γερμανό να ανακτά πολλές θέσεις καθώς στην αρχή του αγώνα η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Suzuki του έσβησε με αποτέλεσμα να πέσει αρκετά πίσω. Ο Jeremy Seewer (Ελβετία), τερμάτισε στην τέταρτη θέση, με τον Aaron Plessinger (Αμερική), να συμπληρώνει την πεντάδα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του πρώτου αγώνα του MXON 2023

MXON 2023

Αγώνας 2ος MX2 + Open Γαλλικός εμφύλιος

MXON 2023

Στον δεύτερο αγώνα της ημέρας για το ΜΧΟΝ 2023 στην πίστα Ernée της Γαλλίας, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους Γάλλους αναβάτες Maxime Renaux και Tom Vialle καθώς όλα έδειχναν πως η γαλλική ομάδα έχει το πλεονέκτημα τόσο από πλευράς αγωνιστικού ρυθμού όσο και από πλευράς ψυχολογίας καθώς οι Γάλλοι θεατές είχαν μετατρέψει την πίστα motocross περισσότερο σε γήπεδο που θύμιζε το State de France. Με γνώμονα όλα αυτά ξεκίνησε ο αγώνας της MX2 + Open, με τους Maxime Renaux και Tom Vialle να πετάγονται μπροστά από όλους και να οδηγούν τον αγώνα, πίσω τους βρισκόταν οι Liam Everts (Βέλγιο), Andrea Adamo (Ιταλία), και Hunter Lawrence (Αυστραλία).

MXON 2023

Το γαλλικό δίδυμο δεν άφησε κανένα περιθώριο στους υπόλοιπους αναβάτες με αποτέλεσμα από τους πρώτους γύρους να έχουν δημιουργήσει μεγάλη διαφορά, με την υπόθεση νίκη να είναι γαλλική υπόθεση. Ο Renaux βρισκόταν στην πρωτοπορία ωτσόσο ο Vialle δεν είχε σκοπό να παρατήσει τη μάχη. Οι δύο τους είχαν περίπου δύο δευτερόλεπτα διαφορά και αυτό ήταν κάτι που άγχωνε τους ανθρώπους της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας, καθώς έβλεπαν πως κανείς από τους δύο δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίπλοκα στον 17ο γύρο του αγώνα καθώς ο Vialle έριξε τη διαφορά στα 8 δέκατα με αποτέλεσμα να έχουμε έναν γαλλικό εμφύλιο στους τελευταίους γύρους του αγώνα. Ο Renaux προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κρατήσει την θέση του, ενώ ο Vialle με τη σειρά του έκανε ότι μπορούσε ώστε να αγχώσει τον συναθλητή του. Η μάχη κράτησε κυριολεκτικά μέχρι το φινάλε του αγώνα, με τον Renaux τελικά να καταφέρνει να βγει νικητής και τον Vialle να τερματίζει στη δεύτερη θέση, κάνοντας ταυτόχρονα το 1-2 για την γαλλική αρμάδα. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Liam Everts (Βέλγιο), ο οποίος θυμήθηκε τον καλό του εαυτό μετά από τα όχι και τόσο καλά αποτελέσματα που πέτυχε στον τελευταίο αγώνα του MXGP στην Μεγάλη Βρετανία. Στην τέταρτη θέση στην πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας της Ιταλίας βρέθηκε ο φετινός πρωταθλητής της EMX250 Andrea Bonacorsi, με τον Hunter Lawrence (Αυστραλία), να συμπληρώνει την πεντάδα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του δεύτερου αγώνα του MXON 2023

MXON 2023

Αγώνας 3ος MXGP + Open Τυπική διαδικασία

MXON 2023

Ο τρίτος αγώνας της ημέρας στο ΜΧΟΝ 2023 ήταν περισσότερο έναν αγώνας γοήτρου καθώς η Εθνική Ομάδα της Γαλλίας μετά τις δύο νίκες που πέτυχε στους δύο αγώνες που προηγήθηκαν ήταν αγκαλιά με τον φετινό τίτλο, οπότε στόχος των Γάλλων ήταν ένας τερματισμός σε κάποια θέση εντός δεκάδας. Με το που έπεσαν οι μπάρες οι Jett Lawrence (Αυστραλία) και Ken Roczen (Γερμανία) έφυγαν καλύτερα όλων με τους Maxime Renaux (Γαλλία) και Jorge Prado (Ισπανία) να ακολουθούν λίγο πιο πίσω. Με τους γύρους να περνούν ο Roczen είχε περάσει στην πρωτοπορία με τον Lawrence να προσπαθεί να μείνει κοντά του. Από την άλλη οι Renaux, Prado και Tim Gajser (Σλοβενία), πάλευαν για το τρίτο σκαλί του βάθρου, ενώ στο φετινό ΜΧ των εθνών ερωτηματικά γεννήθηκαν από την εμφάνιση των αναβατών των Η.Π.Α., καθώς και άλλων αναβατών από ομάδες φαβορί.

MXON 2023

Στα της πρώτης θέσης και πάλι η μάχη είχε ανάψει για τα καλά με τον Lawrence να προσπαθεί να περάσει τον Roczen ώστε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία της Αυστραλίας στο MX των εθνών. Τελικά ο Αυστραλός κατάφερε με μια αποφασιστική προσπέραση να πάρει τα ηνία του αγώνα, αφήνοντας πίσω του τον μεγάλο του αντίπαλο Roczen. Το δίδυμο μετά από αυτή την μονομαχία κράτησε τις συγκεκριμένες θέσεις μέχρι το τέλος του αγώνα, με τον Lawrence να κατακτά τη νίκη στον τρίτο αγώνα της ημέρας. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τoν αγώνα ο Roczen, με τον Renaux να τερματίζει στην τρίτη θέση και την Εθνική Ομάδα της Γαλλίας να κατακτά για φέτος τον τίτλο του ΜΧΟΝ. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Prado, με τον Gajser να συμπληρώνει την πεντάδα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του τρίτου αγώνα του MXON 2023

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του δεύτερου αγώνα του MXON 2023

Μετά τη λήξη του τρίτου αγώνα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των βαθμολογιών όσον αφορά στις ομάδες των Εθνών, και στους νικητές των εκάστοτε κατηγοριών. Ο Γερμανός Ken Roczen ήταν ο νικητής της κατηγορίας MXGP, με τους Γάλλους Tia Vialle και Maxime Renaux να είναι οι νικητές στις κατηγορίες MX2 και Open.

Η τελική βαθμολογία όσον αφορά στις Ομάδες των Εθνών ήταν η εξής: 1. Γαλλία, 2. Αυστραλία, 3. Ιταλία, 4. Γερμανία, 5. Βέλγιο, 6. Ελβετία, 7. Ισπανία, 8. Η.Π.Α., 9. Σλοβενία, 10. Μεγάλη Βρετανία

Ετικέτες

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας

Λόγω έλλειψης των εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας
motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/4/2024

Το Σωματείο Α.Μ.Ο.Ε. με επιστολή του προς την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. έκανε γνωστό πως δεν δύναται να διοργανώσει τον τέταρτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη 1 και 2 Ιουνίου καθώς υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας!

Η επιστολή του Σωματείου Α.Μ.Ο.Ε. αναφέρει:

“Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, οφείλεται καθαρά και μόνο, στην καθυστέρηση επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από την πλευρά του Δήμου Εορδαίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., καθυστέρηση που έγκειται στην απολιγνιτοποίηση της περιοχής μας και ειδικότερα στην έκταση των εγκαταστάσεων της πίστας.

Γνωρίζοντας την προσφορά και την αγάπη του Σωματείου προς το άθλημα, από την ίδρυση του -2009- έως και σήμερα, και τις προσπάθειες που κάνει για την ανάδειξη του αθλήματος τόσο στην περιοχή μας όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να μην μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην διοργάνωση του συγκεκριμένου αγώνα για το έτος 2024 εξαιτίας της έλλειψης των εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας. Ο αγώνας Scramble μπορεί να διεξαχθεί κανονικά”.

Μένει να δούμε αν το αγωνιστικό καλεντάρι του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross φέτος θα έχει έναν αγώνα λιγότερο ή αν η Ομοσπονδία προχωρήσει σε αντικατάσταση του αγώνα της Πτολεμαΐδας.

motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας

Ετικέτες