MXGP 2023, 18ος γύρος, Ιταλία: Prado και Adamo φαβορί για τον τίτλο

Δυο γύρους πριν το τέλος του Πρωταθλήματος, ο τίτλος στις κατηγορίες MXGP και MX2 είναι ακόμη ανοιχτός
MXGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/9/2023

Το ΜΟΤΟ πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του Οργανισμού Προώθησης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην πόλη Αφιόν Καραχισάρ ώστε να παρακολουθήσει τον 17ο γύρο του MXGP και σας μετέφερε όλη την δράση από το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός. Αυτό το Σαββατοκύριακο ο θεσμός συνεχίζει το “αγωνιστικό του ταξίδι” στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία όπου εκεί ίσως δούμε να αναδεικνύονται οι πρωταθλητές του 2023 στις κατηγορίες MXGP και MX2.

Οι αναβάτες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross της FIM στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στην ιταλική πίστα Maggiora -η συγκεκριμένη πίστα φιλοξένησε το 1966 για πρώτη φορά αγώνα motocross ενώ τρεις φορές έχει διεξαχθεί εκεί το MX of Nations- με όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τους τίτλους στις δύο κατηγορίες να είναι ανοιχτά. Σε αντίθεση με την Τουρκία, στην Ιταλία δεν θα δούμε να αγωνίζονται οι κατηγορίες WMX και EMX250 καθώς οι δύο αυτοί θεσμοί ολοκληρώθηκαν, με την Courtney Dunkan της ομάδας Big Van World MTX Kawasaki να κερδίζει τον τίτλο στην WMX, ενώ στην EMX250 πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Andrea Bonacorsi της ομάδας Hutten Metaal Yamaha Racing.

Ως εκ τούτου οι αναβάτες στις κατηγορίες MXGP και MX2 θα δώσουν τις δικές τους μάχες με φόντο, τι άλλο, τη νίκη. Στην κορυφαία κατηγορία, αυτή της MXGP, ο αναβάτης της Red Bull GASGAS Factory Racing Jorge Prado o οποίος προηγείται στην βαθμολογία, θέλει να αφήσει πίσω του τον κακό αγώνα που είχε στην Τουρκία, και στην Ιταλία μπορεί να στεφθεί Πρωταθλητής. Από την άλλη ο Romain Febvre της Kawasaki ο οποίος κατάφερε να μειώσει στους 67 βαθμούς τη διαφορά από τον Prado, έρχεται στην Ιταλία με μόνο έναν στόχο. Να “κόψει” όσους περισσότερους βαθμούς μπορεί, ώστε να διεκδικήσει εκείνος τον τίτλο, στον τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος στη Μεγάλη Βρετανία. Φυσικά τα πράγματα για τον Febvre δεν είναι εύκολα, καθώς στην Ιταλία οι μνηστήρες για την νίκη είναι αρκετοί. Ένας από αυτούς είναι ο Jeremy Seewer της Monster Energy Yamaha Factory MXGP, -o οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με την Kawasaki και από του χρόνου θα είναι ο teammate του Febvre-, με τον Ελβετό να θέλει να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα το οποίο θα τον φέρει σε θέση ισχύος όσον αφορά την κατάκτηση της τρίτης θέσης του Πρωταθλήματος στο τέλος της χρονιάς. Από την εξίσωση της νίκης δεν πρέπει να βγάλουμε τον Tim Gajser της ομάδας Team HRC, με τον Σλοβένο να έρχεται στην Ιταλία με ανεβασμένο το αγωνιστικό ηθικό, ελέω και της νίκης του στην Τουρκία. Βέβαια ανάμεσα στους 38 αναβάτες που θα βρεθούν στην πίστα Maggiora στην κατηγορία MXGP, θα βρούμε και άλλους οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, όσον αφορά τον τίτλο του Πρωταθλητή.

MXGP

Στην κατηγορία MX2 στον αγώνα της Ιταλίας θα λάβουν μέρος 40 αναβάτες, ωστόσο με βάση τους αριθμούς, τέσσερις αναβάτες διεκδικούν τον τίτλο, με τον Andrea Adamo της ομάδας Red Bull KTM Factory Racing, νa βρίσκεται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, με τον teammate του Liam Everts στην Red Bull KTM Factory Racing να θέλει να του χαλάσει το πάρτυ του τίτλου στην Ιταλία. Φυσικά ο Ιταλός Adamo θα θέλει όσο τίποτα άλλο να πανηγυρίσει εντός έδρας το Πρωτάθλημα, και για αυτόν τον λόγο είμαστε σίγουροι πως θα τα δώσει όλα ώστε να ευχαριστήσει και το κοινό που θα βρεθεί εκεί για να τον χειροκροτήσει. Από την άλλη ο Everts όπως και στην Τουρκία θα προσπαθήσει να μειώσει και άλλο τη διαφορά ώστε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς να βρεθεί σε απόσταση βολής. Από την άλλη οι Jago Geerts της ομάδας Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team και Simon Laengenfelder της ομάδας Red Bull GASGAS Factory Racing, μπορεί να βρίσκονται εντός διεκδίκησης του Πρωταθλήματος ωστόσο λίγα μπορούν να συμβούν ώστε να δούμε έναν εκ των δύο αναβατών να κερδίζει το πρωτάθλημα. Η αγωνιστική δράση ξεκινά το Σάββατο και το MOTO θα σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν στον 18ο γύρο της χρονιάς.

MXGPMXGP

 

Ετικέτες

MXGP, Πορτογαλία: 2η σερί νίκη του Jeffrey Herlings – Παραμένει 1ος ο Lucas Coenen

Στην MX2 ο Guillem Farres κυριάρχησε και πλησίασε τον Sacha Coenen
HERLINGS
Από τον

Παύλο Καρατζά

29/6/2026

Η σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross έχει φτάσει στη μέση και η Πορτογαλία φιλοξένησε τον δέκατο γύρο, με καλό καιρό και κατάμεστες κερκίδες.

MXGP

Στην μεγάλη κατηγορία ο Jeffrey Herlings της Honda HRC Petronas κατέκτησε την έκτη συνολική νίκη του στο GP της Águeda, ανατρέποντας την κατάσταση έναντι του νεαρού αντιπάλου του Lucas Coenen, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση για τη Red Bull KTM Factory Racing, μαζεύοντας όμως τους ίδιους βαθμούς στο πορτογαλικό GP, αφού πήραν από μία νίκη και μία δεύτερη θέση. Την τρίτη θέση κατέκτησε ο περσινός πρωταθλητής Romain Febvre της Kawasaki, καταφέρνοντας να ανέβει στο βάθρο και στους δύο αγώνες.

START

Στην βαθμολογία, ο Lucas Coenen διατήρησε το προβάδισμά από τον δεύτερο Jeffrey Herlings, ενώ παρακάτω μπορείτε να δείτε και την βαθμολογία των δέκα πρώτων αναβατών:

Θέση

Αναβάτης

Εταιρεία

Βαθμοί

1

Lucas Coenen

KTM

506

2

Jeffrey Herlings

Honda

449

3

Romain Febvre

Kawasaki

394

4

Tim Gajser

Yamaha

371

5

Maxime Renaux

Yamaha

334

6

Andrea Adamo

KTM

313

7

Ruben Fernandez

Honda

304

8

Kay de Wolf

Husqvarna

273

9

Tom Vialle

Honda

265

10

Pauls Jonass

Kawasaki

234

 

MX2

Στην κατηγορία MX2, ο Guillem Farres ολοκλήρωσε ένα τέλειο Σαββατοκύριακο με τρεις νίκες σε τρεις αγώνες, τόσο για τον ίδιο όσο και για την Triumph Racing Factory Team. Την δεύτερη θέση κατάφερε ο Janis Reisulis, της Yamaha, ο οποίος ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, Sacha Coenen, ανέκαμψε από μια σοβαρή πτώση στον πρώτο αγώνα και κατέκτησε την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη για τη Red Bull KTM Factory Racing, αν και το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα μειώθηκε σημαντικά μετά τις τρεις νίκες του Farres.

FARRES

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τη βαθμολογία των δέκα πρώτων στην ΜΧ2:

Θέση

Αναβάτης

Εταιρεία

Βαθμοί

1

Sacha Coenen

KTM

477

2

Guillem Farres

Triumph

450

3

Simon Längenfelder

KTM

415

4

Camden McLellan

Triumph

413

5

Liam Everts

Husqvarna

397

6

Janis Martins Reisulis

Yamaha

355

7

Mathis Valin

Kawasaki

352

8

Karlis Alberts Reisulis

Yamaha

273

9

Valerio Lata

Honda

256

10

Kay Karssemakers

Kawasaki

205