MXGP 2023, 18ος γύρος, Ιταλία: Prado και Adamo φαβορί για τον τίτλο

Δυο γύρους πριν το τέλος του Πρωταθλήματος, ο τίτλος στις κατηγορίες MXGP και MX2 είναι ακόμη ανοιχτός
MXGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

15/9/2023

Το ΜΟΤΟ πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του Οργανισμού Προώθησης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην πόλη Αφιόν Καραχισάρ ώστε να παρακολουθήσει τον 17ο γύρο του MXGP και σας μετέφερε όλη την δράση από το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός. Αυτό το Σαββατοκύριακο ο θεσμός συνεχίζει το “αγωνιστικό του ταξίδι” στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία όπου εκεί ίσως δούμε να αναδεικνύονται οι πρωταθλητές του 2023 στις κατηγορίες MXGP και MX2.

Οι αναβάτες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross της FIM στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στην ιταλική πίστα Maggiora -η συγκεκριμένη πίστα φιλοξένησε το 1966 για πρώτη φορά αγώνα motocross ενώ τρεις φορές έχει διεξαχθεί εκεί το MX of Nations- με όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τους τίτλους στις δύο κατηγορίες να είναι ανοιχτά. Σε αντίθεση με την Τουρκία, στην Ιταλία δεν θα δούμε να αγωνίζονται οι κατηγορίες WMX και EMX250 καθώς οι δύο αυτοί θεσμοί ολοκληρώθηκαν, με την Courtney Dunkan της ομάδας Big Van World MTX Kawasaki να κερδίζει τον τίτλο στην WMX, ενώ στην EMX250 πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Andrea Bonacorsi της ομάδας Hutten Metaal Yamaha Racing.

Ως εκ τούτου οι αναβάτες στις κατηγορίες MXGP και MX2 θα δώσουν τις δικές τους μάχες με φόντο, τι άλλο, τη νίκη. Στην κορυφαία κατηγορία, αυτή της MXGP, ο αναβάτης της Red Bull GASGAS Factory Racing Jorge Prado o οποίος προηγείται στην βαθμολογία, θέλει να αφήσει πίσω του τον κακό αγώνα που είχε στην Τουρκία, και στην Ιταλία μπορεί να στεφθεί Πρωταθλητής. Από την άλλη ο Romain Febvre της Kawasaki ο οποίος κατάφερε να μειώσει στους 67 βαθμούς τη διαφορά από τον Prado, έρχεται στην Ιταλία με μόνο έναν στόχο. Να “κόψει” όσους περισσότερους βαθμούς μπορεί, ώστε να διεκδικήσει εκείνος τον τίτλο, στον τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος στη Μεγάλη Βρετανία. Φυσικά τα πράγματα για τον Febvre δεν είναι εύκολα, καθώς στην Ιταλία οι μνηστήρες για την νίκη είναι αρκετοί. Ένας από αυτούς είναι ο Jeremy Seewer της Monster Energy Yamaha Factory MXGP, -o οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με την Kawasaki και από του χρόνου θα είναι ο teammate του Febvre-, με τον Ελβετό να θέλει να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα το οποίο θα τον φέρει σε θέση ισχύος όσον αφορά την κατάκτηση της τρίτης θέσης του Πρωταθλήματος στο τέλος της χρονιάς. Από την εξίσωση της νίκης δεν πρέπει να βγάλουμε τον Tim Gajser της ομάδας Team HRC, με τον Σλοβένο να έρχεται στην Ιταλία με ανεβασμένο το αγωνιστικό ηθικό, ελέω και της νίκης του στην Τουρκία. Βέβαια ανάμεσα στους 38 αναβάτες που θα βρεθούν στην πίστα Maggiora στην κατηγορία MXGP, θα βρούμε και άλλους οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, όσον αφορά τον τίτλο του Πρωταθλητή.

MXGP

Στην κατηγορία MX2 στον αγώνα της Ιταλίας θα λάβουν μέρος 40 αναβάτες, ωστόσο με βάση τους αριθμούς, τέσσερις αναβάτες διεκδικούν τον τίτλο, με τον Andrea Adamo της ομάδας Red Bull KTM Factory Racing, νa βρίσκεται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, με τον teammate του Liam Everts στην Red Bull KTM Factory Racing να θέλει να του χαλάσει το πάρτυ του τίτλου στην Ιταλία. Φυσικά ο Ιταλός Adamo θα θέλει όσο τίποτα άλλο να πανηγυρίσει εντός έδρας το Πρωτάθλημα, και για αυτόν τον λόγο είμαστε σίγουροι πως θα τα δώσει όλα ώστε να ευχαριστήσει και το κοινό που θα βρεθεί εκεί για να τον χειροκροτήσει. Από την άλλη ο Everts όπως και στην Τουρκία θα προσπαθήσει να μειώσει και άλλο τη διαφορά ώστε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς να βρεθεί σε απόσταση βολής. Από την άλλη οι Jago Geerts της ομάδας Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team και Simon Laengenfelder της ομάδας Red Bull GASGAS Factory Racing, μπορεί να βρίσκονται εντός διεκδίκησης του Πρωταθλήματος ωστόσο λίγα μπορούν να συμβούν ώστε να δούμε έναν εκ των δύο αναβατών να κερδίζει το πρωτάθλημα. Η αγωνιστική δράση ξεκινά το Σάββατο και το MOTO θα σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν στον 18ο γύρο της χρονιάς.

MXGPMXGP

 

Ετικέτες

MXGP, Γαλλία: Herlings και Coenen συνεχίζουν το βιολί τους – Πυρά Febvre για τον τραυματισμό Benistant

Στην MX2, ο Guillem Farres της Triumph πήρε την πρώτη του νίκη στην ΜΧ2
HERLINGS
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/5/2026

Οι Jeffrey Herlings και Lucas Coenen δίνουν μία εξαιρετική μάχη τη φετινή χρονιά κι αυτό συνεχίστηκε και στη Γαλλία, με τους δύο αναβάτες να παίρνουν από μία νίκη και τη διαφορά τους να παραμένει στους μόλις δύο βαθμούς!

Το MXGP της Γαλλίας σηματοδότησε την επιστροφή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross FIM 2026 μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων. Η πίστα Georges Filhol ήταν εξαιρετικά προετοιμασμένη, ενώ στα δυσάρεστα του αγώνα, ο Thibault Benistant τραυματίστηκε μετά από πτώση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αεροδιακομιδή.

MXGP

1ος αγώνας: Ο Romain Febvre και ο Lucas Coenen είχαν την καλύτερη εκκίνηση, με τους Andrea Adamo και Tom Vialle να βρίσκονται πίσω τους. Στην συνέχεια ο Herlings πέρασε τον Vialle, ενώ ο Febvre έκανε ένα λάθος, χάνοντας σημαντικό χρόνο. Στον τέταρτο γύρο, ο Herlings πέρασε τον Adamo. Ο Herlings μείωσε τη διαφορά από τον Coenen  στα 3,5 δευτερόλεπτα, αλλά ο τελευταίος δεν απειλήθηκε περαιτέρω και πήρε τη νίκη, κρατώντας τον Herlings στην δεύτερη θέση. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Tim Gajser και στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Kay de Wolf, ενώ η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Adamo.

COENEN

2ος αγώνας: Ο δεύτερος αγώνας ξεκίνησε με μια μάχη μεταξύ των Coenen και Vialle στην πρώτη στροφή, αλλά ο Γάλλος είχε πτώση, προκαλώντας έναν πανικό που ενεπλάκησαν οι Gajser, Oriol Oliver, Brent van Doninck και Kevin Brumann, με τον αγώνα να διακόπτεται με κόκκινη σημαία και τους Vialle και Gajser να μην ξεκινούν, καθώς οι μοτοσυκλέτες τους είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στην επανεκκίνηση, De Wolf, Herlings και Coenen έφυγαν μπροστά. Οι Maxime Renaux και Febvre ήταν τέταρτος και πέμπτος στον πρώτο γύρο, ακολουθούμενοι από τους Ruben Fernandez, Adamo και Kevin Horgmo. Οι Herlings και Coenen έδωσαν μία εκπληκτική μάχη, με τον πρώτο να είναι τελικά ο νικητής με διαφορά λιγότερη του ενός δευτερολέπτου. Τρίτος ήρθε ο Febvre και τέταρτος ο Renaux, ενώ την πεντάδα έκλεισε ο Kay de Wolf.

Febvre

Σημαντικό είναι να μεταφέρουμε τις δηλώσεις του Febvre για το συμβάν με τον τραυματισμό του Benistant: “Πρώτα απ’ όλα, για άλλη μια φορά, δεν είναι εδώ κανείς από τη FIM (στη συνέντευξη Τύπου). Δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στους αναβάτες. Στον πρώτο αγώνα, στον πρώτο γύρο, είχαμε ένα σοβαρό ατύχημα με τον Thibault (Benistant). Ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος. Είχαμε κίτρινες σημαίες για τουλάχιστον 5 γύρους, ήταν αναίσθητος και τώρα δεν έχει αίσθηση στο πόδι του και πρέπει να μεταφερθεί με ελικόπτερο. Πότε λοιπόν θα βγάλουν την κόκκινη σημαία; Περιμένουν να πεθάνει κάποιος; Απλά δεν καταλαβαίνω. Είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο και συμπεριφέρονται σαν να είμαστε σε εθνικούς αγώνες χαμηλού επιπέδου. Δεν σέβονται τους αναβάτες. Κανείς δεν είναι εδώ (στη συνέντευξη Tύπου), αλλά σίγουρα βρίσκονται κάπου”.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους δέκα πρώτους της γενικής κατάταξης:

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Lucas Coenen

KTM

286

2

Jeffrey Herlings

Honda

284

3

Romain Febvre

Kawasaki

231

4

Tim Gajser

Yamaha

223

5

Tom Vialle

Honda

219

6

Maxime Renaux

Yamaha

218

7

Kay de Wolf

Husqvarna

187

8

Ruben Fernandez

Honda

177

9

Andrea Adamo

KTM

171

10

Calvin Vlaanderen

Ducati

126

 

MX2

Στην κατηγορία MX2 σημειώθηκαν δυνατές μάχες, με τον Ισπανό Guillem Farres της Triumph Racing Factory Team να πετυχαίνει την πρώτη νίκη της καριέρας του, ενώ ο teammate Camden McLellan πήρε τη δεύτερη θέση μπροστά από τον τοπικό ήρωα Mathis Valin, ο οποίος κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο βάθρο του για την Kawasaki Racing Team MX2.

Farres

Μάλιστα με τη νίκη αυτή ο Guillem Farres ανέβηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας μειώνοντας την διαφορά από τους Simon Längenfelder και Sacha Coenen που δεν ήταν πολύ ανταγωνιστικοί στην Γαλλία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους δέκα πρώτους της γενικής κατάταξης:

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Simon Längenfelder

KTM

281

2

Sacha Coenen

KTM

273

3

Guillem Farres

Triumph

261

4

Liam Everts

Husqvarna

245

5

Camden McLellan

Triumph

233

6

Mathis Valin

Kawasaki

211

7

Janis Martins Reisulis

Yamaha

209

8

Karlis Alberts Reisulis

Yamaha

167

9

Valerio Lata

Honda

156

10

Julius Mikula

KTM

130