MXGP 2025 – Το προσωρινό αγωνιστικό ημερολόγιο

Με 20 γύρους που θα λάβουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα
MXGP 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

11/10/2024

Από την Αργεντινή στην Ευρώπη, από την Ινδονησία ξανά πίσω στα μέρη μας, από την Τουρκία στην Κίνα με κατάληξη στην Αυστραλία για το MXGP 2025, που δικαιώνει απόλυτα  τον όρο “Παγκόσμιο” Πρωτάθλημα. Κερασάκι στον γύρο του κόσμου, το MX των Εθνών που θα λάβει χώρα στις Η.Π.Α. αμέσως μετά τη λήξη του MXGP.

Η FIM και η Infront Moto Racing έδωσαν στη δημοσιότητα το προσωρινό αγωνιστικό ημερολόγιο του 2025, με είκοσι γύρους σε όλο τον κόσμο.

Ντεμπούτο στη σεζόν κάνουμε με την Αργεντινή, σε μια νέα πίστα στην Cordoba, ενώ στις ίδιες ημερομηνίες θα λάβει εκεί χώρα και ο μοναδικός γύρος του Πρωταθλήματος FIM Latin America Motocross.

Από εκεί συνεχίζουμε στην Cozar της Ισπανίας για το GP της Castilla La Mancha.

Τη σκυτάλη παίρνουν δυο γύροι στην Ιταλία, στη Riola Sardo της Σαρδηνίας και στην Pietramurata του Trentino. Μεταβαίνουμε στην Ελβετία και στο Frauenfeld για τον πρώτο από τρεις αγώνες που θα λάβουν χώρα σε τρία διαδοχικά σαββατοκύριακα.

Μένει να επιβεβαιωθεί η τοποθεσία για τον επόμενο γύρο στην αρχή του Μαΐου, ενώ κατόπιν επιστρέφουμε στην Ισπανία με τοποθεσία που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.

Στα τέλη Μαΐου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MX έχουμε τρεις ακόμα γύρους σε συνεχόμενα σαββατοκύριακα, σε Γαλλία και Ernee, στη Γερμανία και Teutschenthal, και κατόπιν στο Kegums στη Λετονία στις αρχές Ιουνίου.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα μεταβαίνουμε στην Ινδονησία για 2 αγώνες, σε Sumbawa και Lombok, για να μετακινηθούμε και πάλι στην Ευρώπη, μετά το καλοκαίρι.

Σειρά έχει η Τσεχία και το Loket, το Lommel του Βελγίου και η Uddevalla της Σουηδίας.

Τον Σεπτέμβρη το Afyonkarahisar της Τουρκίας καλωσορίζει τις ομάδες του MXGP, με τη σεζόν να συνεχίζει στη Σανγκάη της Κίνας και για πρώτη φορά στην Αυστραλία, στο Darwin.

Παράλληλα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross Γυναικών θα έχει έξι γύρους το 2025, ξεκινώντας από τη Riola Sardo για να καταλήξει στην Αυστραλία.

Το FIM Junior Motocross θα λάβει χώρα στις 6 Ιουλίου στο Romagne της Γαλλίας, και το MX των Εθνών στις 5 Οκτωβρίου στις Η.Π.Α.

Ετικέτες

ΑΜΑ Supercross 2026, 2oς Γύρος, San Diego - Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τον Eli Tomac και την ΚΤΜ

Σκληρή μάχη με τον Ken Roczen - Νίκη Deegan στα 250SMX West
ΑΜΑ Supercross 2026 2nd Rnd
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

19/1/2026

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, το Πρωταθλημα Monster Energy AMA Supercross ξεκίνησε μπροστά σε κατάμεστες εξέδρες, με το San Diego να φιλοξενεί έναν συναρπαστικό 2ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Monster Energy SMX 2026 κάνοντας sold-out.

Μία εβδομάδα μετά την εντυπωσιακή του πρεμιέρα με τη Red Bull KTM Factory Racing, ο Eli Tomac πέτυχε δεύτερη συνεχόμενη νίκη στην κατηγορία 450SMX, επικρατώντας έπειτα από σκληρή μάχη των Ken Roczen (Progressive Insurance ECSTAR Suzuki) και Hunter Lawrence (Honda HRC Progressive). Ο Αμερικανός από το Colorado έφτασε έτσι τις 55 νίκες στο Supercross και τις 87 συνολικά στο SMX (Supercross + Pro Motocross), ισοφαρίζοντας τον Jeremy McGrath στη δεύτερη θέση όλων των εποχών, αρκετά μακριά ακόμα από τις 150 του Ricky Carmichael, σχεδόν 20 χρόνια μετά την απόσυρση του τελευταίου.

ΑΜΑ Supercross 2026 2nd Rnd

450SMX: Τριπλή μονομαχία μέχρι το τέλος

Ο Hunter Lawrence πήρε το holeshot στον Τελικό, με τους Roczen και Tomac να ακολουθούν. Οι τρεις τους αποσπάστηκαν γρήγορα από τους υπόλοιπους και διατήρησαν μπροστά έναν αγώνα υψηλής έντασης. Ο Lawrence άντεξε αρχικά την πίεση του Roczen, με τον Γερμανό τελικά να περνάει μπροστά με σχεδόν ένα τέταρτο να απομένει. Λίγο αργότερα, ο Tomac μπήκε δυναμικά στη μάχη, με συνεχείς εναλλαγές θέσεων μεταξύ των δύο.

Έξι λεπτά πριν το τέλος, ο Tomac έκανε την καθοριστική προσπέραση στον Roczen και κράτησε την πρώτη θέση μέχρι την καρό σημαία. Ο ρυθμός του Roczen έπεσε, επιτρέποντας στον Lawrence να περάσει δεύτερος και να πιέσει ασφυκτικά τον Tomac στους τελευταίους γύρους. Τελικά, ο Tomac άντεξε και πήρε τη νίκη με διαφορά μόλις 1,3 δευτερολέπτων.

ΑΜΑ Supercross 2026 2nd Rnd

Τέταρτος τερμάτισε ο Chase Sexton (Monster Energy Kawasaki), μετά από εντυπωσιακή αντεπίθεση από τις τελευταίες θέσεις όπου έμεινε μετά από σύγκρουση με την πύλη στην εκκίνηση, ενώ στην ανοδική του πορεία συγκρούστηκε και με τον Cooper Webb που είχε πτώση και ολοκλήρωσε όγδοος.

Στη βαθμολογία, ο Tomac προηγείται πλέον με διαφορά οκτώ βαθμών από τον Roczen, ενώ ο Lawrence ανέβηκε τρίτος, δέκα βαθμούς πίσω από την κορυφή.

ΑΜΑ Supercross 2026 2nd Rnd

250SMX West: Deegan νικητής με ένταση και επαφή

Στη Δυτική Περιφέρεια της 250SMX, ο Haiden Deegan (Monster Energy Yamaha Star Racing) πήρε την πρώτη του νίκη στη σεζόν και όγδοη της καριέρας του, έπειτα από σκληρή και αμφιλεγόμενη μάχη με τον ομόσταυλο του, Max Anstie. Οι δύο τους πάλεψαν για πολλούς γύρους, μέχρι που με 9 λεπτά και έναν γύρο να απομένουν, ο Deegan επιτέθηκε σε σφιχτή στροφή και προσπέρασε από την εσωτερική, με επαφή που έριξε τον Anstie στο έδαφος.

Ο Deegan ξέφυγε και πήρε τη νίκη με διαφορά 7,6 δευτερολέπτων από τον Cameron McAdoo (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki), ο οποίος πραγματοποίησε εντυπωσιακή επιστροφή μετά την 22η θέση στο Anaheim. Τρίτος τερμάτισε ο Michael Mosiman, ενώ ο Anstie ανέκαμψε μέχρι την πέμπτη θέση.

ΑΜΑ Supercross 2026 2nd Rnd

Με αυτό το αποτέλεσμα, ο Deegan πέρασε στην κορυφή της βαθμολογίας της 250SMX West, έναν μόλις βαθμό μπροστά από τον βρετανό Anstie.

Το Monster Energy Supercross 2026 παρά τις βαρύγδουπες απουσίες των πρωταθλητών της Honda, λόγω τραυματισμών, τόσο στα 450 (Jet Lawrence), όσο και στα 250 κυβικά (Jo Shimoda), δείχνει από τους πρώτους δύο γύρους πως θα είναι μία ιδιαιτέρως ανταγωνιστική σεζόν.