Με 20 γύρους που θα λάβουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα
Από τον
Κώστα Γκαζή
11/10/2024
Από την Αργεντινή στην Ευρώπη, από την Ινδονησία ξανά πίσω στα μέρη μας, από την Τουρκία στην Κίνα με κατάληξη στην Αυστραλία για το MXGP 2025, που δικαιώνει απόλυτα τον όρο “Παγκόσμιο” Πρωτάθλημα. Κερασάκι στον γύρο του κόσμου, το MX των Εθνών που θα λάβει χώρα στις Η.Π.Α. αμέσως μετά τη λήξη του MXGP.
Η FIM και η Infront Moto Racing έδωσαν στη δημοσιότητα το προσωρινό αγωνιστικό ημερολόγιο του 2025, με είκοσι γύρους σε όλο τον κόσμο.
Ντεμπούτο στη σεζόν κάνουμε με την Αργεντινή, σε μια νέα πίστα στην Cordoba, ενώ στις ίδιες ημερομηνίες θα λάβει εκεί χώρα και ο μοναδικός γύρος του Πρωταθλήματος FIM Latin America Motocross.
Από εκεί συνεχίζουμε στην Cozar της Ισπανίας για το GP της Castilla La Mancha.
Τη σκυτάλη παίρνουν δυο γύροι στην Ιταλία, στη Riola Sardo της Σαρδηνίας και στην Pietramurata του Trentino. Μεταβαίνουμε στην Ελβετία και στο Frauenfeld για τον πρώτο από τρεις αγώνες που θα λάβουν χώρα σε τρία διαδοχικά σαββατοκύριακα.
Μένει να επιβεβαιωθεί η τοποθεσία για τον επόμενο γύρο στην αρχή του Μαΐου, ενώ κατόπιν επιστρέφουμε στην Ισπανία με τοποθεσία που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.
Στα τέλη Μαΐου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MX έχουμε τρεις ακόμα γύρους σε συνεχόμενα σαββατοκύριακα, σε Γαλλία και Ernee, στη Γερμανία και Teutschenthal, και κατόπιν στο Kegums στη Λετονία στις αρχές Ιουνίου.
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα μεταβαίνουμε στην Ινδονησία για 2 αγώνες, σε Sumbawa και Lombok, για να μετακινηθούμε και πάλι στην Ευρώπη, μετά το καλοκαίρι.
Σειρά έχει η Τσεχία και το Loket, το Lommel του Βελγίου και η Uddevalla της Σουηδίας.
Τον Σεπτέμβρη το Afyonkarahisar της Τουρκίας καλωσορίζει τις ομάδες του MXGP, με τη σεζόν να συνεχίζει στη Σανγκάη της Κίνας και για πρώτη φορά στην Αυστραλία, στο Darwin.
Παράλληλα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross Γυναικών θα έχει έξι γύρους το 2025, ξεκινώντας από τη Riola Sardo για να καταλήξει στην Αυστραλία.
Το FIM Junior Motocross θα λάβει χώρα στις 6 Ιουλίου στο Romagne της Γαλλίας, και το MX των Εθνών στις 5 Οκτωβρίου στις Η.Π.Α.
MXGP, Γερμανία: Με διπλή νίκη ο Lucas Coenen διεύρυνε την πρωτιά του στο πρωτάθλημα
Ατυχία για τον Jeffrey Herlings, καταδικαστικές πτώσεις για Tim Gajser και Romain Febvre
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
2/6/2026
Με τον καιρό να παίζει βροχερά παιχνίδια στην πίστα Teutschenthal στη Γερμανία, ο έβδομος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο. Ο Βέλγος αναβάτης της ΚΤΜ, Lucas Coenen, ήρθε εδώ οδηγώντας το πρωτάθλημα με ελάχιστη απόσταση από τον Ολλανδό ομόσταυλό του, Jeffrey Herlings, και έφυγε με μια διαφορά 31 βαθμών στην κορυφή!
MXGP
Andrea Adamo
Στον πρώτο αγώνα της MXGP o Coenen έφυγε πρώτος και οδήγησε τη μάχη από τον πρώτο ως τον τελευταίο γύρο. Αρχικά προσπάθησαν να τον καταδιώξουν οι δύο εργοστασιακοί αναβάτες της Honda, Ruben Fernandez και Tim Gajser, με τον τελευταίο να περνά γρήγορα δεύτερος και να προσπαθεί να πιάσει τον Βέλγο στην πρωτιά. Αυτό ωστόσο ουδέποτε συνέβη, καθώς ο ρυθμός του Coenen στη γερμανική λάσπη ήταν ασύγκριτος.
Πίσω δόθηκαν πολλές μάχες για την τελική κατανομή του βάθρου, από τις οποίες επικράτησε τελικώς ο Fernandez που τερμάτισε τρίτος πίσω από τους Coenen και Gajser.
Στη διάρκεια του αγώνα ο πρωταθλητής Romain Febvre (Kawasaki) είχε μια πτώση που τον έστειλε πολύ πίσω και τον περιόρισε σε τερματισμό στη 17η θέση, ενώ ακόμη χειρότερη μοίρα περίμενε τον Herlings, ο οποίος εγκατέλειψε τη μάχη λόγω τεχνικού προβλήματος στη μοτοσυκλέτα του.
Ruben Fernandez
Στον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας ο Coenen έφυγε ξανά πρώτος με τον Andrea Adamo (KTM) πίσω του. Ο Ιταλός μάλιστα πέρασε πρώτος στην αρχή του αγώνα, μα ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος απάντησε γρήγορα και έκτοτε δεν ξανακοίταξε πίσω του.
Λίγο αργότερα ο Herlings θα περνούσε δεύτερος, ενώ ο Febvre πίεζε πολύ τον Adamo για την τρίτη θέση μα μια ακόμη πτώση για τον Γάλλο πρωταθλητή του 2025 του στέρησε κάθε ελπίδα για βάθρο. Ευτυχώς για τον ίδιο, αυτή τη φορά η πτώση δεν του κόστισε πολλές θέσεις, καθώς κατάφερε να σηκωθεί πέμπτος και να φτάσει στην καρό σημαία τέταρτος.
Ο Gajser είχε μια πολύ άτυχη στιγμή όταν έπεσε και βρέθηκε μεταξύ των τελευταίων του αγώνα, για να τερματίσει εν τέλει πολύ μακριά στη 19η θέση.
Αντίθετη τύχη είχε αυτή τη φορά ο Herlings, ο οποίος δεν αντιμετώπισε ξανά τεχνικό πρόβλημα και παρέμεινε στη μάχη της νίκης, αν και δεν κατάφερε να απειλήσει πολύ τον Coenen.
Το βάθρο του δεύτερου σκέλους συμπληρώθηκε από τον Adamo, ο οποίος αντιστάθηκε με επιτυχία στην επίθεση του Febvre στο τέλος του αγώνα.
Κάπως έτσι ο Coenen πανηγύρισε μια δικαιότατη πρωτιά στο Γερμανικό GP του Motocross, με τον Adamo δεύτερο και τον Fernandez τρίτο στο σύνολο.
Στη βαθμολογία ο Coenen ενίσχυσε την πρωτιά του φτάνοντας στους 344 βαθμούς, ενώ ο Herlings έχασε λίγο έδαφος μένοντας τους 313 και τρίτος είναι ο Febvre με 263.
Mathis Valin
ΜΧ2
Με τον Γερμανό πρωταθλητή του 2025, Simon Längenfelder (ΚΤΜ), να έρχεται στον αγώνα της πατρίδας του με συζητήσιμη φυσική κατάσταση, καθώς ήταν άρρωστος τις προηγούμενες ημέρες, ο αδελφός του πρωτοπόρου της MXGP, Sacha Coenen (KTM) ανάλαβε την πρωτιά της κατάταξης στην ΜΧ2.
Στο πρώτο σκέλος της κατηγορίας ο Coenen έφυγε πρώτος με τον Γάλλο Mathis Valin (Kawasaki) να αναδεικνύεται σε βασικότερο αντίπαλό του, χωρίς ωστόσο ποτέ να καταφέρει να απειλήσει ουσιαστικά την πρωτιά του Βέλγου.
Την ίδια ώρα ο Längenfelder πάλευε με τον rookie Janis Reisulis (Yamaha), μια μάχη που κόστισε μικρές πτώσεις και στους δύο και είχε ως αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να τερματίσει μόλις όγδοος στο σκέλος.
Sacha Coenen
Ο Coenen έφτασε σχετικά άνετα στη νίκη, με δεύτερο τον Valin και τρίτο τον Camden Mc Lellan (Triumph). Έτσι ο Coenen πέρασε πρώτος στην κατάταξη με μια διαφορά έξι βαθμών πριν καν μπούμε στη δεύτερη μάχη της κατηγορίας.
Εκεί ο Coenen οδήγησε αρχικά τον αγώνα, ωστόσο ένα λάθος του επέτρεψε στους Valin και Längenfelder να τον περάσουν, προσωρινά όμως μόνο, καθώς ο Βέλγος απάντησε γρήγορα και πέρασε τον Γερμανό πρωταθλητή γρήγορα για τη δεύτερη θέση.
Δεν είχε απάντηση για τον Valin ωστόσο, ο οποίος πήρε τη νίκη αφήνοντας δεύτερο τον Coenen και τρίτο τον Längenfelder.
Αυτή η πρωτιά σφράγισε και τη συνολική νίκη του Valin στη Γερμανία, την πρώτη του σε Grand Prix, με δεύτερο τον Coenen και τρίτο τον Mc Lellan.
Camden Mc Lellan
Έτσι στην κατάταξη της ΜΧ2 ο Sacha Coenen διεύρυνε τη διαφορά του φτάνοντας στους 320 βαθμούς. Θα είχε 325, αλλά δέχτηκε ποινή αφαίρεσης πέντε βαθμών από την τελική του συγκομιδή, καθώς πήδηξε ένα άλμα ενώ είχαν βγει κίτρινες σημαίες στο δεύτερο σκέλος. Παρόλα αυτά, η διαφορά του από τον δεύτερο της κατάταξης Längenfelder μετρά έξι βαθμούς, ενώ τρίτος είναι ο Guillem Farres (Triumph) με 294.
Επόμενος σταθμός για τον όγδοο γύρο του MXGP είναι στις 7 Ιουνίου στη Λετονία και την πίστα της Kegums.