Πανελλήνιο Motocross 2019: Επιβλήθηκαν βαριές ποινές σε Κουζή και Λυρίου

Συνεδρίασε η Πειθαρχική επιτροπή ΑΜΟΤΟΕ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2019

Αποκλεισμό από τέσσερις αγώνες με διετή αναστολή στον Κουζή και αποπομπή για το υπόλοιπο του έτους στον Λυρίου, για όλα όσα έγιναν στον τελευταίο αγώνα στην Χαλκίδα αποφάσισε η Πειθαρχική επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ.

Έχοντας καλέσει αυτοπροσώπως τους αθλητές αλλά και τους μάρτυρες υπεράσπισης οι οποίοι είναι κοινοί και για τις δύο ξεχωριστές υποθέσεις με παρονομαστή και στις δύο τον Ιωάννη Τουρατζίδη και την ομάδα του, η Πειθαρχική επιτροπή εξέτασε όλες τις απολογίες, άκουσε τους αθλητές και κατόπιν έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις, διαβιβάζοντας προς το διοικητικό συμβούλιο ερώτημα για το αν θα πρέπει να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα προς την συνοδό του αθλητή κ. Ιωάννη Τουρατζίδη για πράξεις που αποδίδουν οι μάρτυρες υπεράσπισης των δύο αθλητών και που είναι οι ίδιοι και για τα δύο ξεχωριστά παραπτώματα.

Θυμίζουμε πως για τον αθλητή Νικόλαο Λυρίου είχε επιβληθεί πρόστιμο της τάξης των εκατό Ευρώ και αποκλεισμός από το δεύτερο σκέλος του αγώνα, επιτόπου στην Χαλκίδα, όταν εκείνος έφτασε στον χώρο των μηχανικών και κατευθύνθηκε πάνω στον αγωνιζόμενο Ιωάννη Τουρατζίδη και την ομάδα του προχωρώντας σε βιαιοπραγία και τραυματίζοντάς τους, ευτυχώς, ελαφρά. Κατευθυνόμενος από θυμό για μία προσπέραση που οι κριτές έκριναν ως αγωνιστικό συμβάν, και η οποία οδήγησε σε πτώση και ελαφρύ τραυματισμό του, ο Λυρίου προέβη στις παραπάνω πράξεις με την αγωνιστική του ομάδα, να τον αποπέμπει άμεσα και να ακυρώνει το συμβόλαιο μαζί του. Ακολούθησε δικό του απολογητικό σημείωμα, ωστόσο ο Ιωάννης Τουρατζίδης δεν έμεινε ικανοποιημένος από την ελαφρά ποινή του προστίμου καθότι είχε δεχτεί επίθεση και υποστεί βιαιοπραγία.

Δικαίως ζήτησε την επιβολή ποινής που να είναι αντίστοιχη με την επίθεση που είχε δεχτεί, ασκώντας έφεση και καταβάλλοντας το αντίστοιχο χρηματικό παράβολο, ίσο με το διπλάσιο του παράβολου συμμετοχής.

Μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΜΟΤΟ που ήταν παρόν στον αγώνα και μπροστά στο παραπάνω περιστατικό, είδε πως τα πνεύματα μετά από τα παραπάνω γεγονότα δεν είχαν κατευνάσει, όπως άλλωστε είναι και φυσικό επακόλουθο. Το κλίμα ήταν τεταμένο και επηρέαζε όλες τις ομάδες. Δυστυχώς θα υπήρχε και συνέχεια των ατυχών περιστατικών στον αγώνα της Χαλκίδας.

Παν. Motocross : Αποπομπή Νίκου Λυρίου από KTM! Χρονικό–Ανακοινώσεις Ανάρμοστη κι επικίνδυνη η συμπεριφορά

Μετά το τέλος του β’ σκέλους του αγώνα ο αθλητής Παναγιώτης Κουζής φέρεται να αναφώνησε την φράση: «Γ___ τη Βουλγαρία σας, σας γ___ το σπίτι».

Στην απολογία του ο Παναγιώτης Κουζής δεν αρνείται πως πράγματι εκφράστηκε με αυτό τον τρόπο, αρνείται όμως πως αποδέκτες ήταν το σύνολο των εκ Μακεδονίας παρευρισκομένων και πως η φράση αυτή δεν ήταν στο πρώτο πληθυντικό, αλλά συγκεκριμένα αφορούσε την συνοδό του αθλητή Ιωάννη Τουρατζίδη. Δηλαδή εκ της ουσίας δεν απολογείται, αλλά δικαιολογεί την πράξη του...
Αιτία της έκρηξής του αυτής, αναφέρει ο ίδιος πως ήταν γεγονότα τα οποία δεν είχε δει, αλλά του είχαν μεταφερθεί από τους μάρτυρες υπεράσπισης.

Πολύ σωστά η Πειθαρχική επιτροπή έκρινε πως οτιδήποτε κι αν είχε συμβεί, δεν μπορούσε να αντιδράσει με αυτό τον τρόπο και του επέβαλε προσωρινό αποκλεισμό από τέσσερις αγώνες, με διετή αναστολή. Ο Παναγιώτης Κουζής θα συνεχίσει να αγωνίζεται και σε περίπτωση που μέχρι τις 9 Απριλίου του 2021 υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, τότε θα του επιβληθεί και η ανωτέρα και η νέα ποινή.

Αυτή η ποινή βέβαια είναι κάτι που θα τον ακολουθεί πλέον, καθώς ακόμη και μετά το πέρας της αναστολής συνεχίζει να προσμετράτε σε νέο παράπτωμα. Ο πρότερος «έντιμος βίος» δεν θα υπάρχει πλέον, όπως αντίστοιχα μέτρησε και στην απόφαση της Πειθαρχικής επιτροπής για τον Νικόλαο Λυρίου για παλαιότερο παράπτωμα με αναστολή ενός έτους η οποία και είχε παρέλθει.

Ο μόνος τρόπος να δοθεί συνέχεια στα ατυχή αυτά γεγονότα, είναι να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΟΤΟΕ να διεξάγει έρευνα σε βάρος του Ιωάννη Τουρατζίδη για την συνοδό του, αν κι αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές να μην συμβούν ποτέ ξανά. Οι αγώνες διεξάγονται με κανόνες και από την ομοσπονδία, έχουν κριτές, έχουν συλλόγους που εμπλέκονται και έναν αρκετά υψηλό βαθμό οργάνωσης παρά της εθελοντικής παρουσίας πολλών από τους εμπλεκόμενους, ακριβώς για να μην αφήνεται τίποτα στην τύχη του και οι αθλητές να μην χρειάζεται να καταφύγουν στην βία αλλά να προστατευθούν από αυτή. Όποιος αισθάνεται πως προσβάλλεται ή πως αδικείται μπορεί να απευθύνεται στην διοργάνωση του αγώνα κι έπειτα στην ΑΜΟΤΟΕ και να μην καταφεύγει σε βιαιοπραγίες, ή να εκφράζεται με προσβλητικά σχόλια που θίγουν ακόμη και τα πατριωτικά αισθήματα κάθε άλλου αθλητή και συνοδού του.

Οι αποφάσεις της ΑΜΟΤΟΕ:

Α.ΜΟΤ.Ο.Ε: Πειθαρχική Απόφαση Αθλητή Παναγιώτη Κουζή 1/2019

Α.ΜΟΤ.Ο.Ε: Πειθαρχική Απόφαση Αθλητή Νικόλαου Λυρλιου  2/2019

 

MXGP 2025, 19ος γύρος, Κίνα: Ένα βήμα από τον τίτλο Romain Febvre και Kawasaki

MX2: Κράτησε το προβάδισμά του ο Simon Längenfelder
MXGP
Από τον

Παύλο Καρατζά

15/9/2025

Μετά από μια βροχή βιβλικών διαστάσεων το Σάββατο το βράδυ, το Oriental Beauty Valley MXGP της Κίνας είδε έναν λαμπερό ήλιο την Κυριακή. Αυτό έκανε τον συνδυασμό ζέστης και υγρασίας έναν σημαντικό παράγοντα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες στον 19ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross FIM 2025, με τους πρωτοπόρους των δύο κατηγοριών να ενισχύουν το προβάδισμά τους.

MXGP

Στον πρώτο αγώνα νικητής ήταν ο Jeffrey Herlings (KTM) που συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις, με δεύτερο τον Tim Gajser (Honda) που βρίσκει τον εαυτό του μετά την πολύμηνη απουσία του λόγω τραυματισμού και τρίτο τον Maxime Renaux (Yamaha). Ο πρωτοπόρος της γενικής κατάταξης  Romain Febvre (Kawasaki) ήρθε 4ος, ενώ ο διεκδικητής του τίτλου Lucas Coenen (KTM) τερμάτισε 9ος μετά από ένα κακό ξεκίνημα.

O Lucas Coenen (KTM) ήταν άτυχος και στον δεύτερο αγώνα έχασε το μπροστινό στην αρχή του αγώνα και δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι καλύτερο από την 14η θέση, μένοντας έτσι 47 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Romain Febvre που ήρθε 4ος. Την πρώτη θέση πήρε και πάλι ο Jeffrey Herlings, με δεύτερο τον Tim Gajser και τρίτο τον Ruben Fernandez (Honda).

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα αναβατών στη γενική βαθμολογία της MXGP:

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Romain Febvre

Kawasaki

929

2

Lucas Coenen

KTM

882

3

Glenn Coldenhoff

Fantic

665

4

Ruben Fernandez

Honda

599

5

Jeffrey Herlings

KTM

582

6

Calvin Vlaanderen

Yamaha

560

7

Maxime Renaux

Yamaha

525

8

Andrea Bonacorsi

Fantic

508

9

Tim Gajser

Honda

464

10

Jeremy Seewer

Ducati

368

 

MX2

Στην κατηγορία MX2, ο Sacha Coenen έσπασε το σερί νικών των διεκδικητών του τίτλου με τη δεύτερη νίκη του στη σεζόν για τη Red Bull KTM Factory Racing, η οποία γιόρτασε την κατάκτηση όλων των θέσεων στο βάθρο με τον νικητή του δεύτερου αγώνα Andrea Adamo να τερματίζει δεύτερος μπροστά από τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Simon Längenfelder, ο οποίος αύξησε το προβάδισμά του σε 16 βαθμούς με έναν γύρο να απομένει!

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα αναβατών στη γενική βαθμολογία της MX2:

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Simon Längenfelder

KTM

884

2

Kay de Wolf

Husqvarna

868

3

Andrea Adamo

KTM

817

4

Sacha Coenen

KTM

756

5

Camden Mc Lellan

TRI

612

6

Liam Everts

Husqvarna

606

7

Thibault Benistant

Yamaha

603

8

Guillem Farres

TRI

461

9

Valerio Lata

Honda

447

10

Mathis Valin

Kawasaki

434