Πανελλήνιο Motocross 2019: Επιβλήθηκαν βαριές ποινές σε Κουζή και Λυρίου

Συνεδρίασε η Πειθαρχική επιτροπή ΑΜΟΤΟΕ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2019

Αποκλεισμό από τέσσερις αγώνες με διετή αναστολή στον Κουζή και αποπομπή για το υπόλοιπο του έτους στον Λυρίου, για όλα όσα έγιναν στον τελευταίο αγώνα στην Χαλκίδα αποφάσισε η Πειθαρχική επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ.

Έχοντας καλέσει αυτοπροσώπως τους αθλητές αλλά και τους μάρτυρες υπεράσπισης οι οποίοι είναι κοινοί και για τις δύο ξεχωριστές υποθέσεις με παρονομαστή και στις δύο τον Ιωάννη Τουρατζίδη και την ομάδα του, η Πειθαρχική επιτροπή εξέτασε όλες τις απολογίες, άκουσε τους αθλητές και κατόπιν έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις, διαβιβάζοντας προς το διοικητικό συμβούλιο ερώτημα για το αν θα πρέπει να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα προς την συνοδό του αθλητή κ. Ιωάννη Τουρατζίδη για πράξεις που αποδίδουν οι μάρτυρες υπεράσπισης των δύο αθλητών και που είναι οι ίδιοι και για τα δύο ξεχωριστά παραπτώματα.

Θυμίζουμε πως για τον αθλητή Νικόλαο Λυρίου είχε επιβληθεί πρόστιμο της τάξης των εκατό Ευρώ και αποκλεισμός από το δεύτερο σκέλος του αγώνα, επιτόπου στην Χαλκίδα, όταν εκείνος έφτασε στον χώρο των μηχανικών και κατευθύνθηκε πάνω στον αγωνιζόμενο Ιωάννη Τουρατζίδη και την ομάδα του προχωρώντας σε βιαιοπραγία και τραυματίζοντάς τους, ευτυχώς, ελαφρά. Κατευθυνόμενος από θυμό για μία προσπέραση που οι κριτές έκριναν ως αγωνιστικό συμβάν, και η οποία οδήγησε σε πτώση και ελαφρύ τραυματισμό του, ο Λυρίου προέβη στις παραπάνω πράξεις με την αγωνιστική του ομάδα, να τον αποπέμπει άμεσα και να ακυρώνει το συμβόλαιο μαζί του. Ακολούθησε δικό του απολογητικό σημείωμα, ωστόσο ο Ιωάννης Τουρατζίδης δεν έμεινε ικανοποιημένος από την ελαφρά ποινή του προστίμου καθότι είχε δεχτεί επίθεση και υποστεί βιαιοπραγία.

Δικαίως ζήτησε την επιβολή ποινής που να είναι αντίστοιχη με την επίθεση που είχε δεχτεί, ασκώντας έφεση και καταβάλλοντας το αντίστοιχο χρηματικό παράβολο, ίσο με το διπλάσιο του παράβολου συμμετοχής.

Μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΜΟΤΟ που ήταν παρόν στον αγώνα και μπροστά στο παραπάνω περιστατικό, είδε πως τα πνεύματα μετά από τα παραπάνω γεγονότα δεν είχαν κατευνάσει, όπως άλλωστε είναι και φυσικό επακόλουθο. Το κλίμα ήταν τεταμένο και επηρέαζε όλες τις ομάδες. Δυστυχώς θα υπήρχε και συνέχεια των ατυχών περιστατικών στον αγώνα της Χαλκίδας.

Παν. Motocross : Αποπομπή Νίκου Λυρίου από KTM! Χρονικό–Ανακοινώσεις Ανάρμοστη κι επικίνδυνη η συμπεριφορά

Μετά το τέλος του β’ σκέλους του αγώνα ο αθλητής Παναγιώτης Κουζής φέρεται να αναφώνησε την φράση: «Γ___ τη Βουλγαρία σας, σας γ___ το σπίτι».

Στην απολογία του ο Παναγιώτης Κουζής δεν αρνείται πως πράγματι εκφράστηκε με αυτό τον τρόπο, αρνείται όμως πως αποδέκτες ήταν το σύνολο των εκ Μακεδονίας παρευρισκομένων και πως η φράση αυτή δεν ήταν στο πρώτο πληθυντικό, αλλά συγκεκριμένα αφορούσε την συνοδό του αθλητή Ιωάννη Τουρατζίδη. Δηλαδή εκ της ουσίας δεν απολογείται, αλλά δικαιολογεί την πράξη του...
Αιτία της έκρηξής του αυτής, αναφέρει ο ίδιος πως ήταν γεγονότα τα οποία δεν είχε δει, αλλά του είχαν μεταφερθεί από τους μάρτυρες υπεράσπισης.

Πολύ σωστά η Πειθαρχική επιτροπή έκρινε πως οτιδήποτε κι αν είχε συμβεί, δεν μπορούσε να αντιδράσει με αυτό τον τρόπο και του επέβαλε προσωρινό αποκλεισμό από τέσσερις αγώνες, με διετή αναστολή. Ο Παναγιώτης Κουζής θα συνεχίσει να αγωνίζεται και σε περίπτωση που μέχρι τις 9 Απριλίου του 2021 υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, τότε θα του επιβληθεί και η ανωτέρα και η νέα ποινή.

Αυτή η ποινή βέβαια είναι κάτι που θα τον ακολουθεί πλέον, καθώς ακόμη και μετά το πέρας της αναστολής συνεχίζει να προσμετράτε σε νέο παράπτωμα. Ο πρότερος «έντιμος βίος» δεν θα υπάρχει πλέον, όπως αντίστοιχα μέτρησε και στην απόφαση της Πειθαρχικής επιτροπής για τον Νικόλαο Λυρίου για παλαιότερο παράπτωμα με αναστολή ενός έτους η οποία και είχε παρέλθει.

Ο μόνος τρόπος να δοθεί συνέχεια στα ατυχή αυτά γεγονότα, είναι να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΟΤΟΕ να διεξάγει έρευνα σε βάρος του Ιωάννη Τουρατζίδη για την συνοδό του, αν κι αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές να μην συμβούν ποτέ ξανά. Οι αγώνες διεξάγονται με κανόνες και από την ομοσπονδία, έχουν κριτές, έχουν συλλόγους που εμπλέκονται και έναν αρκετά υψηλό βαθμό οργάνωσης παρά της εθελοντικής παρουσίας πολλών από τους εμπλεκόμενους, ακριβώς για να μην αφήνεται τίποτα στην τύχη του και οι αθλητές να μην χρειάζεται να καταφύγουν στην βία αλλά να προστατευθούν από αυτή. Όποιος αισθάνεται πως προσβάλλεται ή πως αδικείται μπορεί να απευθύνεται στην διοργάνωση του αγώνα κι έπειτα στην ΑΜΟΤΟΕ και να μην καταφεύγει σε βιαιοπραγίες, ή να εκφράζεται με προσβλητικά σχόλια που θίγουν ακόμη και τα πατριωτικά αισθήματα κάθε άλλου αθλητή και συνοδού του.

Οι αποφάσεις της ΑΜΟΤΟΕ:

Α.ΜΟΤ.Ο.Ε: Πειθαρχική Απόφαση Αθλητή Παναγιώτη Κουζή 1/2019

Α.ΜΟΤ.Ο.Ε: Πειθαρχική Απόφαση Αθλητή Νικόλαου Λυρλιου  2/2019

 

MXGP - Honda HRC Petronas: Στοχεύει στον τίτλο με Jeffrey Herlings

Παρουσιάστηκε η νέα ομάδα της Honda HRC Petronas για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

13/2/2026

Η εταιρεία λιπαντικών Petronas Lubricants International ανακοινώθηκε ως χορηγός της ομάδας MXGP της Honda HRC, την οποία οι Ruben Fernandez, Tom Vialle, Jeffrey Herlings (MXGP) και Valerio Lata (MX2) θα επιδιώξουν να επαναφέρουν στην κορυφή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross 2026.

Η ιαπωνική εταιρεία έχει να δει τίτλο από το μακρινό πλέον 2022, όταν ο Tim Gajser – που μεταπήδησε στην Yamaha - κατέκτησε το πρωτάθλημα στην κορυφαία κατηγορία. Στον απόηχο της μεταγραφής αυτής και με στόχο την ανάκτηση των σκήπτρων του Motocross από τη Honda, ο Jeffrey Herlings πήρε τον δρόμο για το HRC μετά από 16 χρόνια στην KTM.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Jeffrey Herlings είναι ο αναβάτης με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του MXGP. Ο Ολλανδός είχε έναν σοβαρό τραυματισμό πέρυσι που τον άφησε εκτός στην αρχή της σεζόν, όμως προς το τέλος επανήλθε και κατέκτησε νίκες και βάθρα, δείχνοντας πως μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του 2026.

Μαζί του θα βρίσκεται ένας νέος αναβάτης και δύο φορές πρωταθλητής MX2, ο Tom Vialle που επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από μια επιτυχημένη περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κατέκτησε δύο τίτλους Supercross. Ο Γάλλος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ένα πρωτάθλημα με μοτοσυκλέτα 450 κυβικών, ενώ θα είναι και η πρώτη του σεζόν με μοτοσυκλέτα Honda, όπως συμβαίνει και με τον Herlings.

Teammate τους θα είναι ο Ruben Fernandez, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP 2025 και ήταν αρκετά σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Στην κατηγορία MX2, η ομάδα Honda HRC Petronas θα έχει μοναδικό εκπρόσωπο τον Valerio Lata που τερμάτισε 9ος την περσινή χρονιά.

Οι αναβάτες της ομάδας προετοιμάζονται για την αρχή της σεζόν που ξεκινά στις 7 Μάρτη στην Αργεντινή.

fernandez

Ruben Fernandez (#70): “Είχα μια πολύ καλή προετοιμασία και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα πάω στην Αργεντινή για να ξεκινήσω αυτή την σεζόν. Προφανώς, οι δύο πρώτοι γύροι είναι σε ισπανόφωνες χώρες, οπότε αυτό είναι πάντα ένα καλό κίνητρο και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ξεκινήσω δυνατά και να συνεχίσω έτσι. Πέρυσι ήμουν σταθερός, αλλά δεν ανέβηκα στο βάθρο όσο θα ήθελα, οπότε τώρα ο στόχος μου είναι να μπω στην πρώτη τριάδα και να κάνω ένα ακόμη βήμα μπροστά.”

vialle

Tom Vialle (#16): “Η επιστροφή στην Ευρώπη ήταν μια αλλαγή, αλλά όχι τεράστια, οπότε νομίζω ότι επανήλθα γρήγορα στα πράγματα εδώ. Η μοτοσυκλέτα είναι φυσικά εντελώς διαφορετική, αλλά την οδηγώ από τον Νοέμβριο, έχουμε κάνει πολλή δουλειά και φτάσαμε σε ένα επίπεδο που με ικανοποιεί. Ωστόσο οι δοκιμές και οι προπονήσεις είναι πολύ διαφορετικές από τους αγώνες GP, οπότε εκεί θα είναι η πραγματική δοκιμασία, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου και νιώθω έτοιμος να επιστρέψω στη σειρά και να δείξω σε όλους τι μπορώ να κάνω με τις μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες.”

herlings

Jeffrey Herlings (#84): “Μέχρι στιγμής, η προετοιμασία ήταν σίγουρα πολύ έντονη, καθώς έπρεπε να μάθω τη νέα μοτοσυκλέτα, να γνωρίσω την ομάδα και να προετοιμαστώ για τη σεζόν που έρχεται. Έχω κάνει πολλή προπόνηση από την 1η Ιανουαρίου και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να φτιάξουμε τη μοτοσυκλέτα όπως τη θέλω, αλλά θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να δοκιμάζουμε για να βεβαιωθούμε ότι είμαι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος για την Αργεντινή. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές, αλλά μέχρι στιγμής απολαμβάνω την πρόκληση και η κινητοποίησή μου είναι υψηλή εν όψει του πρώτου γύρου.”

Marcus Pereira de Freitas, Γενικός Διευθυντής HRC – MXGP: “Πιστεύω ότι οι μεταγραφές που πραγματοποίησε η Honda HRC Petronas φέτος έδειξαν το επίπεδο στο οποίο λειτουργούμε. Το να έχουμε μια ομάδα αναβατών τόσο υψηλού επιπέδου, με πολυπρωταθλητές όπως ο Jeffrey και ο Tom, αναβαθμίζει πραγματικά το προφίλ της ομάδας, όχι μόνο στο motocross, αλλά και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό γενικότερα. Φυσικά, τώρα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτό το επίπεδο στις πίστες, αλλά είχαμε έναν παραγωγικό μήνα και πιστεύω ότι και οι τέσσερις αναβάτες είναι έτοιμοι να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο στην Αργεντινή.”                                  

Giacomo Gariboldi, Team Manager της Team HRC: “Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τη φετινή χρονιά, τόσο για τη σύνθεση των αναβατών που έχουμε. Πιστεύω ότι και οι τέσσερις αναβάτες είναι ικανοί να κερδίσουν αγώνες και, αν και αυτό μπορεί να μη συμβεί αμέσως, πιστεύω πραγματικά ότι θα γίνουμε όλο και πιο δυνατοί καθώς προχωρά η σεζόν και ανυπομονώ να δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο ως οπαδός όσο και ως Team Manager.”