Πανελλήνιο Motocross 2019: Επιβλήθηκαν βαριές ποινές σε Κουζή και Λυρίου

Συνεδρίασε η Πειθαρχική επιτροπή ΑΜΟΤΟΕ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2019

Αποκλεισμό από τέσσερις αγώνες με διετή αναστολή στον Κουζή και αποπομπή για το υπόλοιπο του έτους στον Λυρίου, για όλα όσα έγιναν στον τελευταίο αγώνα στην Χαλκίδα αποφάσισε η Πειθαρχική επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ.

Έχοντας καλέσει αυτοπροσώπως τους αθλητές αλλά και τους μάρτυρες υπεράσπισης οι οποίοι είναι κοινοί και για τις δύο ξεχωριστές υποθέσεις με παρονομαστή και στις δύο τον Ιωάννη Τουρατζίδη και την ομάδα του, η Πειθαρχική επιτροπή εξέτασε όλες τις απολογίες, άκουσε τους αθλητές και κατόπιν έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις, διαβιβάζοντας προς το διοικητικό συμβούλιο ερώτημα για το αν θα πρέπει να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα προς την συνοδό του αθλητή κ. Ιωάννη Τουρατζίδη για πράξεις που αποδίδουν οι μάρτυρες υπεράσπισης των δύο αθλητών και που είναι οι ίδιοι και για τα δύο ξεχωριστά παραπτώματα.

Θυμίζουμε πως για τον αθλητή Νικόλαο Λυρίου είχε επιβληθεί πρόστιμο της τάξης των εκατό Ευρώ και αποκλεισμός από το δεύτερο σκέλος του αγώνα, επιτόπου στην Χαλκίδα, όταν εκείνος έφτασε στον χώρο των μηχανικών και κατευθύνθηκε πάνω στον αγωνιζόμενο Ιωάννη Τουρατζίδη και την ομάδα του προχωρώντας σε βιαιοπραγία και τραυματίζοντάς τους, ευτυχώς, ελαφρά. Κατευθυνόμενος από θυμό για μία προσπέραση που οι κριτές έκριναν ως αγωνιστικό συμβάν, και η οποία οδήγησε σε πτώση και ελαφρύ τραυματισμό του, ο Λυρίου προέβη στις παραπάνω πράξεις με την αγωνιστική του ομάδα, να τον αποπέμπει άμεσα και να ακυρώνει το συμβόλαιο μαζί του. Ακολούθησε δικό του απολογητικό σημείωμα, ωστόσο ο Ιωάννης Τουρατζίδης δεν έμεινε ικανοποιημένος από την ελαφρά ποινή του προστίμου καθότι είχε δεχτεί επίθεση και υποστεί βιαιοπραγία.

Δικαίως ζήτησε την επιβολή ποινής που να είναι αντίστοιχη με την επίθεση που είχε δεχτεί, ασκώντας έφεση και καταβάλλοντας το αντίστοιχο χρηματικό παράβολο, ίσο με το διπλάσιο του παράβολου συμμετοχής.

Μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΜΟΤΟ που ήταν παρόν στον αγώνα και μπροστά στο παραπάνω περιστατικό, είδε πως τα πνεύματα μετά από τα παραπάνω γεγονότα δεν είχαν κατευνάσει, όπως άλλωστε είναι και φυσικό επακόλουθο. Το κλίμα ήταν τεταμένο και επηρέαζε όλες τις ομάδες. Δυστυχώς θα υπήρχε και συνέχεια των ατυχών περιστατικών στον αγώνα της Χαλκίδας.

Παν. Motocross : Αποπομπή Νίκου Λυρίου από KTM! Χρονικό–Ανακοινώσεις Ανάρμοστη κι επικίνδυνη η συμπεριφορά

Μετά το τέλος του β’ σκέλους του αγώνα ο αθλητής Παναγιώτης Κουζής φέρεται να αναφώνησε την φράση: «Γ___ τη Βουλγαρία σας, σας γ___ το σπίτι».

Στην απολογία του ο Παναγιώτης Κουζής δεν αρνείται πως πράγματι εκφράστηκε με αυτό τον τρόπο, αρνείται όμως πως αποδέκτες ήταν το σύνολο των εκ Μακεδονίας παρευρισκομένων και πως η φράση αυτή δεν ήταν στο πρώτο πληθυντικό, αλλά συγκεκριμένα αφορούσε την συνοδό του αθλητή Ιωάννη Τουρατζίδη. Δηλαδή εκ της ουσίας δεν απολογείται, αλλά δικαιολογεί την πράξη του...
Αιτία της έκρηξής του αυτής, αναφέρει ο ίδιος πως ήταν γεγονότα τα οποία δεν είχε δει, αλλά του είχαν μεταφερθεί από τους μάρτυρες υπεράσπισης.

Πολύ σωστά η Πειθαρχική επιτροπή έκρινε πως οτιδήποτε κι αν είχε συμβεί, δεν μπορούσε να αντιδράσει με αυτό τον τρόπο και του επέβαλε προσωρινό αποκλεισμό από τέσσερις αγώνες, με διετή αναστολή. Ο Παναγιώτης Κουζής θα συνεχίσει να αγωνίζεται και σε περίπτωση που μέχρι τις 9 Απριλίου του 2021 υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα, τότε θα του επιβληθεί και η ανωτέρα και η νέα ποινή.

Αυτή η ποινή βέβαια είναι κάτι που θα τον ακολουθεί πλέον, καθώς ακόμη και μετά το πέρας της αναστολής συνεχίζει να προσμετράτε σε νέο παράπτωμα. Ο πρότερος «έντιμος βίος» δεν θα υπάρχει πλέον, όπως αντίστοιχα μέτρησε και στην απόφαση της Πειθαρχικής επιτροπής για τον Νικόλαο Λυρίου για παλαιότερο παράπτωμα με αναστολή ενός έτους η οποία και είχε παρέλθει.

Ο μόνος τρόπος να δοθεί συνέχεια στα ατυχή αυτά γεγονότα, είναι να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΟΤΟΕ να διεξάγει έρευνα σε βάρος του Ιωάννη Τουρατζίδη για την συνοδό του, αν κι αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές να μην συμβούν ποτέ ξανά. Οι αγώνες διεξάγονται με κανόνες και από την ομοσπονδία, έχουν κριτές, έχουν συλλόγους που εμπλέκονται και έναν αρκετά υψηλό βαθμό οργάνωσης παρά της εθελοντικής παρουσίας πολλών από τους εμπλεκόμενους, ακριβώς για να μην αφήνεται τίποτα στην τύχη του και οι αθλητές να μην χρειάζεται να καταφύγουν στην βία αλλά να προστατευθούν από αυτή. Όποιος αισθάνεται πως προσβάλλεται ή πως αδικείται μπορεί να απευθύνεται στην διοργάνωση του αγώνα κι έπειτα στην ΑΜΟΤΟΕ και να μην καταφεύγει σε βιαιοπραγίες, ή να εκφράζεται με προσβλητικά σχόλια που θίγουν ακόμη και τα πατριωτικά αισθήματα κάθε άλλου αθλητή και συνοδού του.

Οι αποφάσεις της ΑΜΟΤΟΕ:

Α.ΜΟΤ.Ο.Ε: Πειθαρχική Απόφαση Αθλητή Παναγιώτη Κουζή 1/2019

Α.ΜΟΤ.Ο.Ε: Πειθαρχική Απόφαση Αθλητή Νικόλαου Λυρλιου  2/2019

 

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας

Λόγω έλλειψης των εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας
motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/4/2024

Το Σωματείο Α.Μ.Ο.Ε. με επιστολή του προς την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. έκανε γνωστό πως δεν δύναται να διοργανώσει τον τέταρτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη 1 και 2 Ιουνίου καθώς υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας!

Η επιστολή του Σωματείου Α.Μ.Ο.Ε. αναφέρει:

“Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, οφείλεται καθαρά και μόνο, στην καθυστέρηση επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από την πλευρά του Δήμου Εορδαίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., καθυστέρηση που έγκειται στην απολιγνιτοποίηση της περιοχής μας και ειδικότερα στην έκταση των εγκαταστάσεων της πίστας.

Γνωρίζοντας την προσφορά και την αγάπη του Σωματείου προς το άθλημα, από την ίδρυση του -2009- έως και σήμερα, και τις προσπάθειες που κάνει για την ανάδειξη του αθλήματος τόσο στην περιοχή μας όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να μην μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην διοργάνωση του συγκεκριμένου αγώνα για το έτος 2024 εξαιτίας της έλλειψης των εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας. Ο αγώνας Scramble μπορεί να διεξαχθεί κανονικά”.

Μένει να δούμε αν το αγωνιστικό καλεντάρι του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross φέτος θα έχει έναν αγώνα λιγότερο ή αν η Ομοσπονδία προχωρήσει σε αντικατάσταση του αγώνα της Πτολεμαΐδας.

motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας

Ετικέτες