Tony Cairoli - Team Manager στην Red Bull KTM Factory Racing στο MXGP, για το 2023

Ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής σε νέο κομβικό ρόλο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/10/2022

H KTM ανακοίνωσε επίσημα πως ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο MXGP, Tony Cairoli αναλαμβάνει από το 2023  τον ρόλο του Διευθυντή Ομάδας της Red Bull KTM Factory Racing στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross.

O 37χρονος Ιταλός, αποσύρθηκε το 2021 από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ το 2022 συμμετείχε σε τέσσερις γύρους στη μεγάλη κατηγορία του AMA Pro Motocross στις Η.Π.Α., ακολουθώντας το 1/3 του Πρωταθλήματος με καλά αποτελέσματα που τον έφερναν κοντά στην πρώτη πεντάδα, παρόλη την ηλικία του και παρόλη την μέτρια πλέον φυσική του κατάσταση.

Ο Cairoli έχει συνδέσει το όνομα του με την ΚΤΜ, καθώς από τα συνολικά 9 Πρωταθλήματά της καριέρας του, τα 6 ήλθαν στη σέλα της KTM SX-F από το 2010 μέχρι και το 2017, και δικαίως θεωρείται εδώ και καιρό, KTM Ambassador.

Στη νέα του θέση στην εργοστασιακή ομάδα MXGP των “πορτοκαλί” θα συνεργαστεί με έναν ακόμα θρυλικό Παγκόσμιο Πρωταθλητή ΜΧ (5 Παγκόσμιοι Τίτλοι και 6 Εθνικοί παρακαλώ), τον Βέλγο Joel Smets, που θα έχει τη θέση του προπονητή για τους αγωνιζόμενους.

Πρόσφατα, χάρη στη νίκη του Tom Vialle με την 250 SX-F στον τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος στην Τουρκία, η Red Bull KTM Factory Racing κατάφερε να κερδίσει τον φετινό Παγκόσμιο Τίτλο της ΜΧ2, τον 14ο τίτλο της στην κατηγορία από το 2004.

Η ομάδα του 2023 θα αποτελείται από τους Jefrey Herlings (450 SX-F) στην MXGP, και Andrea Adamo και Liam Everts (250 SX-F) στην ΜΧ2.

Ο Vialle θα συνεχίσει το 2023 με την KTM Factory Racing στο AMA Monster Energy Supercross και στο AMA Pro Motocross, όμως στην ομάδα του MXGP παρέμεινε ο μηχανικός του, Harry Norton, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον τη θέση Τεχνικού Συντονιστή της ομάδας. Παράλληλα, ο πρώην Τεχνικός Διευθυντής Dirk Gruebel προήχθη στη θέση του Project Manager του τμήματος εξέλιξης στο Motocross.

Τέλος, ο Claudio De Carli, ο άνθρωπος που οδήγησε τον Cairoli στους 6 Παγκόσμιους Τίτλους μεταξύ 2010-2017 θα είναι ο νέος Διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος ΜΧ της ΚΤΜ, επιβλέποντας τις αγωνιστικές προσπάθειες των “πορτοκαλί”.

ΑΜΑ Supercross 2026, 4oς Γύρος: Ο Webb κορυφαίος στο Χιούστον ακόμα και χωρίς νίκη [VIDEO]

Στοn πρώτο τριπλό αγώνα της χρονιάς - Τρεις διαφορετικοί νικητές στα 450 και ο Deegan κυρίαρχος στα 250
AMA SMX 2026 Rnd 4
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/2/2026

Στον πρώτο αγώνα Triple Crown της σεζόν 2026, το Χιούστον χάρισε έναν απρόβλεπτο και θεαματικό αγώνα Supercross, με τον υπερασπιστή του τίτλου Cooper Webb να επικρατεί χωρίς νίκη χάρη στη σταθερότητά του και τον Haiden Deegan να εξασφαλίζει και τα τρία σκέλη στα 250.

Ο 4ος γύρος του Monster Energy AMA Supercross 2026 και ταυτόχρονα ο πρώτος Triple Crown του πρωταθλήματος ( ένας εκ των τριών τριπλών αγώνων της σεζόν, μαζί με Indianapolis και Cleveland) πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο και κλειστό NRG Stadium του Χιούστον.

450SX - Η σταθερότητα ανταμοίβει

1ος Αγώνας

Ο Ken Roczen (Progressive Insurance Cycle Gear Suzuki) έκανε τέλεια εκκίνηση και εξαφανίστηκε μπροστά, φτάνοντας σε μια καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη, 1.9s μπροστά από τον Chase Sexton (Monster Energy Kawasaki). Ο Eli Tomac ήταν τρίτος, ο Cooper Webb τέταρτος, ενώ ο Jorge Prado συμπλήρωσε την πεντάδα. Ο Hunter Lawrence έχασε ένα σίγουρο βάθρο με πτώση στα τελευταία λεπτά και τερμάτισε 7ος.

AMA SMX 2026 Rnd 4

2ος Αγώνας

Ο Prado πήρε το holeshot, με Lawrence και τον πρωταθλητή supercross της FIM SX1 Jason Anderson πίσω του. Ο Webb εκκίνησε 4ος, ο Roczen 8ος, ενώ Tomac και Sexton βρέθηκαν εκτός δεκάδας. Ο Lawrence πέρασε τον Prado στα τελευταία λεπτά και πήρε τη νίκη, με τον Webb να ανεβαίνει δεύτερος και τον Prado τρίτο. Ο Tomac είχε πτώση ενώ ήταν 6ος και κατέληξε 13ος. Μετά από δύο αγώνες, Webb και Roczen ήταν ισόβαθμοι στην κορυφή.

AMA SMX 2026 Rnd 4

3ος Αγώνας

Ο Tomac έστριψε πρώτος, μπροστά από Anderson και Lawrence. Ο Webb βρέθηκε 7ος και μάλιστα έκανε λάθος που τον έριξε ακόμα πιο πίσω. Στην κορυφή ο Anderson πέρασε τον Tomac, αλλά ο αναβάτης της KTM αντεπιτέθηκε, ξαναπέρασε και πήρε τη νίκη. Πίσω τους λάθη του Roczen και του Sexton ανακάτεψαν την τράπουλα και ο Webb, με επιθετική αλλά καθαρή οδήγηση, πέρασε τρίτος, θέση που του χάρισε τη συνολική νίκη, παρότι δεν κέρδισε κανέναν από τους αγώνες του πρώτου Triple Crown

AMA SMX 2026 Rnd 4

Συνολικά

Με αποτελέσματα 4-2-3 και μόλις 9 βαθμούς, ο Cooper Webb πήρε την πρώτη του νίκη στη σεζόν και την 31η της καριέρας του, καθώς και την 6η σε Triple Crown.
Ο Hunter Lawrence ήταν δεύτερος με 7-1-2, μόλις έναν βαθμό πίσω, ενώ ο Roczen τρίτος μετά από ισοβαθμία (1-5-4). Ο Tomac, παρά τη νίκη στο Race 3, έμεινε εκτός βάθρου στην 4η θέση συνολικά.

Στη βαθμολογία, η διαφορά του Tomac μειώθηκε στους μόλις 4 βαθμούς από τον Lawrence, με τον Roczen στους -12 και τον Webb πλέον 5ο στο -17.

AMA SMX 2026 Rnd 4

250SMX West - Ο Deegan ασταμάτητος έκανε το τρία στα τρία

Στην κατηγορία των 250SX, ο Haiden Deegan (Monster Energy Yamaha Star Racing) δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

AMA SMX 2026 Rnd 4

Με 1-1-1 ο Deegan πήρε μια εμφατική νίκη, την τρίτη συνεχόμενη στο πρωτάθλημα, αυξάνοντας τη διαφορά του στους 19 βαθμούς από τον Anstie και στους 20 από τον ομόσταυλο του, Michael Mosiman. Ο Levi Kitchen πήρε το πρώτο του βάθρο για φέτος με 2-2-3, ενώ ο Cameron McAdoo ήταν τρίτος με 3-3-4.