Yamaha: Μια επιτυχημένη χρονιά στο Π.Π motocross

Δυναμική παρουσία σε όλες τις κατηγορίες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/7/2019

Η αυλαία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross για το 2019 ανέδειξε πρωταθλητές δύο αναβάτες της Yamaha, στην ΜΧ 1 τον Γιάννη Τουρατζίδης και στην ΜΧ65 τον Σωτήρη Φωτάκη,. Η Μοτοδυναμική Α.Ε. που αντιπροσωπεύει εδώ και 50 χρόνια την ιαπωνική εταιρεία στην χώρα μας, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου που αφορά την συνολική  παρουσία της Yamaha και των αναβατών της σε όλες τις κατηγορίες του Π.Π. Motocross:

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΜΗΜΑ MOTOCROSS 2019: ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΥΑΜΑΗΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η αυλαία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος MOTOCROSSγια το 2019 έπεσε στην Νέα Γωνιά Χαλκιδικής το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου.

Το πρωτάθλημα στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ του MOTOCROSS, την ΜΧ1κέρδισε άξια και μετά από πολλή δουλειά και αφοσίωση, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗΣ με Yamaha YZ450F. Ο Γιάννης παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας καθ’ όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος κερδίζοντας τα περισσότερα σκέλη από κάθε άλλον αναβάτη της κορυφαίας κατηγορίας! Η απουσία των αναβατών της ΜΧ1 από τον δύσκολο τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος έγινε ελάχιστα αισθητή γιατί παρών ήταν ο κορυφαίος αναβάτης των Βαλκανίων Βούλγαρος Michael Ivanof ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Τουρατζίδη πρόσφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου.

Η απουσία αυτών των αναβατών από το βάθρα που πλαισίωναν τον πρωταθλητή της κατηγορίας στην τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος αναπληρώθηκε επάξια από τους μικρούς αθλητές, μέλλον του ελληνικού motocross, που αγκάλιασαν περήφανα τον Γιάννη.

Στην ίδια κατηγορία, ο άτυχος και ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΤΑΣ δυστυχώς απουσίαζε και σε αυτόν τον αγώνα. Έτσι δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την 5η θέση του Πρωταθλήματος παρά την σκληρή προετοιμασία που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι 2 άξιες νίκες σε αντίστοιχα σκέλη.

Τα καλά αποτελέσματα δεν σταματούν εδώ. Πρωτάθλημα στηνΜΧ2Τ, με τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΓΜΑΛΗ και Yamaha ΥΖ125LC, το οποίο είχε ήδη κριθεί από τον προηγούμενο αγώνα. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Αντώνη από το να κερδίσει εντυπωσιακά ακόμα έναν αγώνα καθώς και την 4η θέση του Πρωταθλήματος στην ΜΧ2!

Στην ΜΧ2, στην πρώτη του χρονιά ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ με Yamaha ΥΖ250F, οδήγησε καλύτερα από ποτέ και κέρδισε τον αγώνα εντυπωσιάζοντας όλους μας για ακόμα μια φορά! Παρά τις ατυχίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κατάφερε να κερδίσει την 3η θέση στο Πρωτάθλημα της ΜΧ2!

Στην ίδια κατηγορία (ΜΧ2) πολύ αξιόλογες οι συμμετοχές των ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ επίσης με YZ250F, που παρά το γεγονός ότι δεν είχαν συμμετοχή σε όλους τους αγώνες, έφτασαν στην 7η και 8η θέση του Πρωταθλήματος αντίστοιχα!

Η JUNIOR - ΜΧ85, ήταν η μόνη κατηγορία που οι αναβάτες μας δεν το απόλαυσαν όσο θα μπορούσαν, λόγω απουσίας και τραυματισμών. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Yamaha δεν είχε θέση στους πρώτους του Πρωταθλήματος, αφού ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (YamahaΥΖ85), παρόλο που δεν κατάφερε να αγωνιστεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο, κατέκτησε την 3η θέση του Πρωταθλήματος, ενώ ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ επίσης με ΥΖ85 και με μια 7ηθέση στο πρώτο σκέλος βρέθηκε στην 6ηθέση του Πρωταθλήματος.

Στην ΜΙΝΙ- ΜΧ65 ο νεαρός ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή από τον αγώνα του Πύργου. Βρέθηκε όμως και στην Χαλκιδική κι έτσι έκλεισε  τον κύκλο του ως αήττητος πρωταθλητής της κατηγορίας! 

AMA SMX Play-Offs #2: Πρώτη νίκη του Jorge Prado

Πρώτος ο Julien Beaumer στη 250SMX παραμένει μπροστά ο Levi Kitchen πριν τον τελικό
AMA SMX
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

21/9/2026

Ο Jorge Prado πήρε την πρώτη του νίκη στα Playoffs του 2026 Monster Energy SMX World Championship μετά από μια έντονη μάχη με τον Ken Roczen, ενώ ο Julien Beaumer χάρισε στην KTM τη δεύτερη νίκη της ημέρας. Ο Levi Kitchen παραμένει επικεφαλής στην κατηγορία 250SMX, με τον τίτλο να κρίνεται στον τελικό της επόμενης εβδομάδας.

Ο δεύτερος αγώνας των Playoffs του Monster Energy SMX World Championship 2026 πραγματοποιήθηκε στο Los Angeles, με τις συνθήκες να διαφέρουν αισθητά από εκείνες του πρώτου αγώνα στο Columbus. Αυτή τη φορά οι αναβάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με ηλιοφάνεια και στεγνή πίστα, αντί για τη βροχή που είχε επηρεάσει τον προηγούμενο αγώνα.

Prado και Beaumer στην κορυφή του Los Angeles

Με τους διπλούς βαθμούς να διακυβεύονται, η κατάταξη του πρωταθλήματος μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά έχοντας περιθώρια για ανατροπές. Ο Jorge Prado της Red Bull KTM Factory Racing πήρε την πρώτη του νίκη στα Playoffs, ενώ ο Julien Beaumer έδωσε την νίκη στην KTM και στην κατηγορία 250SMX.

AMA SMX Playoffs

450SMX: Ο Prado αντέχει στην πίεση

Στο πρώτο σκέλος διάρκειας 20 λεπτών συν έναν γύρο, ο Jorge Prado πήρε το holeshot, μπροστά από τους Cooper Webb και Haiden Deegan της Yamaha. Ο Ken Roczen της Suzuki βρέθηκε στην τέταρτη θέση.

Ο Prado άρχισε να απομακρύνεται, ενώ οι αναβάτες πίσω του αντάλλασσαν θέσεις. Ο Roczen κατάφερε να περάσει και τους δύο αναβάτες της Yamaha, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση, με τον Deegan τρίτο. Ο Eli Tomac ανέβηκε στην τέταρτη θέση.

Στο πρώτο μισό του σκέλους, Prado και Roczen αντάλλασσαν γρήγορους γύρους, με τη διαφορά να παραμένει λίγο πάνω από το ένα δευτερόλεπτο. Λίγο πριν τα μισά του αγώνα, ο Roczen έκανε αποφασιστική επίθεση και πέρασε τον Ισπανό, παίρνοντας την πρωτοπορία. Ο Γερμανός άνοιξε γρήγορα διαφορά μεγαλύτερη των δύο δευτερολέπτων.

Η κατάσταση παρέμεινε σταθερή μέχρι τα τελευταία πέντε λεπτά, όταν ο Prado άρχισε να πλησιάζει ξανά, καθώς οι δύο αναβάτες περνούσαν ανάμεσα από τους πιο αργούς αναβάτες. Ο Deegan, από την τρίτη θέση, άρχισε επίσης να μειώνει τη διαφορά.

Στον τελευταίο γύρο, οι δύο πρωτοπόροι απείχαν λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Ο Roczen κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Prado και πήρε τη νίκη με διαφορά 1,3 δευτερολέπτων. Ο Deegan τερμάτισε τρίτος, μπροστά από τον Hunter Lawrence της Honda, ενώ ο Cooper Webb συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα.

Δεύτερο σκέλος και μάχη για τη βαθμολογία

Στο δεύτερο σκέλος, ο Hunter Lawrence έστριψε πρώτος, όμως ο Prado πέρασε σύντομα στην πρώτη θέση. Ένα μικρό λάθος του Ισπανού επέτρεψε στον Αυστραλό να ανακτήσει την πρωτοπορία.

Ο Webb βρέθηκε τρίτος, ενώ ο Roczen ανέβηκε στην τέταρτη θέση, μπροστά από τον Deegan. Ο Lawrence άνοιξε διαφορά μεγαλύτερη του ενός δευτερολέπτου από τον Prado, ενώ ο Roczen πέρασε τον Webb για την τρίτη θέση.

Στα πρώτα πέντε λεπτά, η διαφορά του Lawrence έφτασε πάνω από τα τρία δευτερόλεπτα. Ο Prado δεχόταν πίεση από τον Roczen, αλλά διατηρούσε τη δεύτερη θέση, με τους Webb και Deegan να παραμένουν κοντά στην πρώτη τριάδα.

AMA SMX Playoffs

Στα μισά, ο Prado έπεσε στην άμμο και ο Deegan εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και πέρασε τον Roczen για τη δεύτερη θέση. Ο Prado επανήλθε στην τέταρτη θέση, όμως συνέχισε την επίθεσή του, πλησίασε τον Roczen και τον πέρασε για την τρίτη θέση.

Με τρία λεπτά να απομένουν, ο Deegan και ο Prado έδωσαν μάχη για τη δεύτερη θέση. Ο Deegan έπεσε στην άμμο, ενώ κατά την επιστροφή του στη διαδρομή μπλέχτηκε με τον Roczen. Ο Webb πέρασε και τους δύο, όμως ο Deegan ήρθε σε επαφή με τον ομόσταυλό του κατά την προσπάθεια προσπέρασης, με αποτέλεσμα την πτώση του Webb.

Ο Deegan συνέχισε τρίτος, ο Roczen τέταρτος και ο Webb έχασε επαφή με τους πρωτοπόρους, τερματίζοντας πέμπτος.

Ο Hunter Lawrence πήρε μια άνετη νίκη στη δεύτερη σκέλος, με διαφορά 14,9 δευτερολέπτων. Ο Prado τερμάτισε δεύτερος, ο Deegan τρίτος και ο Roczen τέταρτος.

Τελική κατάταξη 450SMX

Ο Jorge Prado, με αποτελέσματα 2-2, πήρε την πρώτη θέση στη συνολική κατάταξη του αγώνα, μόλις έναν βαθμό μπροστά από τον Hunter Lawrence, ο οποίος έκανε το 4-1. Ο Ken Roczen, με 1-4, ισοβάθμησε με τον Lawrence, όμως η νίκη του Αυστραλού στο δεύτερο σκέλος του έδωσε το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία.

Ο Haiden Deegan τερμάτισε τέταρτος στη συνολική κατάταξη, παρά τα δύο βάθρα του (3-3), ενώ ο Cooper Webb ολοκλήρωσε τον αγώνα πέμπτος με αποτελέσματα 5-5.

AMA SMX Playoffs

Ο Prado αύξησε τη διαφορά του στη βαθμολογία του SMX World Championship. Με τους διπλούς βαθμούς, βρίσκεται πλέον 16 βαθμούς μπροστά από τους Haiden Deegan και Hunter Lawrence, οι οποίοι ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση. Ο Roczen βρίσκεται 18 βαθμούς πίσω από την κορυφή, ενώ ο Webb απέχει 20 βαθμούς.

250SMX: Ο Beaumer κερδίζει, ο Kitchen παραμένει επικεφαλής

Ο Julien Beaumer ξεκίνησε δυνατά στην πρώτη moto, παίρνοντας το holeshot μπροστά από τον Ryder DiFrancesco. Οι Drew Adams και Levi Kitchen ανέβηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση, ενώ ο Cole Davies πέρασε τους δύο αναβάτες της Kawasaki και ανέβηκε τρίτος. Ο Kitchen έπεσε από την πέμπτη θέση και υποχώρησε στην 11η, ενώ ο Davies, στην προσπάθειά του να περάσει τον DiFrancesco, έπεσε στην άμμο. Ο Beaumer πήρε τη νίκη, μπροστά από τον DiFrancesco και τον Adams, με τον Davies τέταρτο και τον Kitchen να ανακάμπτει στην έβδομη θέση.

AMA SMX Playoffs

Στο δεύτερο σκέλος, ο Beaumer έστριψε πάλι πρώτος, όμως ο Davies έπεσε από τη δεύτερη θέση, παρασύροντας και τον DiFrancesco. Ο Kitchen ανέβηκε σταδιακά και πέρασε στην πρωτοπορία, την οποία διατήρησε μέχρι τον τερματισμό, παίρνοντας την πρώτη του νίκη σε moto στα Playoffs. Ο Jo Shimoda πέρασε τον Beaumer για τη δεύτερη θέση, ενώ ο αναβάτης της KTM τερμάτισε τρίτος.

Με αποτελέσματα 1-3, ο Beaumer κατέκτησε την πρώτη του νίκη σε αγώνα Playoff, συνεχίζοντας την επιστροφή του μετά τον τραυματισμό στη μέση που υπέστη πριν από έναν χρόνο. Ο DiFrancesco τερμάτισε δεύτερος (2-5) και ο Kitchen τρίτος (7-1).

AMA SMX Playoffs

Ο Kitchen διατηρεί την πρωτοπορία στη βαθμολογία, με διαφορά τριών βαθμών από τον DiFrancesco. Ο Beaumer ανέβηκε στην τρίτη θέση, 16 βαθμούς από την κορυφή.

Ο τελικός του 2026 Monster Energy SMX World Championship θα κρίνει τους τίτλους, με τριπλούς βαθμούς, αφήνοντας ανοιχτές τις μάχες και στις δύο κατηγορίες.

AMA SMX Playoffs