Yamaha: Μια επιτυχημένη χρονιά στο Π.Π motocross

Δυναμική παρουσία σε όλες τις κατηγορίες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/7/2019

Η αυλαία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross για το 2019 ανέδειξε πρωταθλητές δύο αναβάτες της Yamaha, στην ΜΧ 1 τον Γιάννη Τουρατζίδης και στην ΜΧ65 τον Σωτήρη Φωτάκη,. Η Μοτοδυναμική Α.Ε. που αντιπροσωπεύει εδώ και 50 χρόνια την ιαπωνική εταιρεία στην χώρα μας, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου που αφορά την συνολική  παρουσία της Yamaha και των αναβατών της σε όλες τις κατηγορίες του Π.Π. Motocross:

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΜΗΜΑ MOTOCROSS 2019: ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΥΑΜΑΗΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η αυλαία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος MOTOCROSSγια το 2019 έπεσε στην Νέα Γωνιά Χαλκιδικής το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου.

Το πρωτάθλημα στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ του MOTOCROSS, την ΜΧ1κέρδισε άξια και μετά από πολλή δουλειά και αφοσίωση, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗΣ με Yamaha YZ450F. Ο Γιάννης παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας καθ’ όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος κερδίζοντας τα περισσότερα σκέλη από κάθε άλλον αναβάτη της κορυφαίας κατηγορίας! Η απουσία των αναβατών της ΜΧ1 από τον δύσκολο τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος έγινε ελάχιστα αισθητή γιατί παρών ήταν ο κορυφαίος αναβάτης των Βαλκανίων Βούλγαρος Michael Ivanof ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Τουρατζίδη πρόσφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου.

Η απουσία αυτών των αναβατών από το βάθρα που πλαισίωναν τον πρωταθλητή της κατηγορίας στην τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος αναπληρώθηκε επάξια από τους μικρούς αθλητές, μέλλον του ελληνικού motocross, που αγκάλιασαν περήφανα τον Γιάννη.

Στην ίδια κατηγορία, ο άτυχος και ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΤΑΣ δυστυχώς απουσίαζε και σε αυτόν τον αγώνα. Έτσι δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την 5η θέση του Πρωταθλήματος παρά την σκληρή προετοιμασία που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι 2 άξιες νίκες σε αντίστοιχα σκέλη.

Τα καλά αποτελέσματα δεν σταματούν εδώ. Πρωτάθλημα στηνΜΧ2Τ, με τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΓΜΑΛΗ και Yamaha ΥΖ125LC, το οποίο είχε ήδη κριθεί από τον προηγούμενο αγώνα. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Αντώνη από το να κερδίσει εντυπωσιακά ακόμα έναν αγώνα καθώς και την 4η θέση του Πρωταθλήματος στην ΜΧ2!

Στην ΜΧ2, στην πρώτη του χρονιά ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ με Yamaha ΥΖ250F, οδήγησε καλύτερα από ποτέ και κέρδισε τον αγώνα εντυπωσιάζοντας όλους μας για ακόμα μια φορά! Παρά τις ατυχίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κατάφερε να κερδίσει την 3η θέση στο Πρωτάθλημα της ΜΧ2!

Στην ίδια κατηγορία (ΜΧ2) πολύ αξιόλογες οι συμμετοχές των ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ επίσης με YZ250F, που παρά το γεγονός ότι δεν είχαν συμμετοχή σε όλους τους αγώνες, έφτασαν στην 7η και 8η θέση του Πρωταθλήματος αντίστοιχα!

Η JUNIOR - ΜΧ85, ήταν η μόνη κατηγορία που οι αναβάτες μας δεν το απόλαυσαν όσο θα μπορούσαν, λόγω απουσίας και τραυματισμών. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Yamaha δεν είχε θέση στους πρώτους του Πρωταθλήματος, αφού ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (YamahaΥΖ85), παρόλο που δεν κατάφερε να αγωνιστεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο, κατέκτησε την 3η θέση του Πρωταθλήματος, ενώ ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ επίσης με ΥΖ85 και με μια 7ηθέση στο πρώτο σκέλος βρέθηκε στην 6ηθέση του Πρωταθλήματος.

Στην ΜΙΝΙ- ΜΧ65 ο νεαρός ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή από τον αγώνα του Πύργου. Βρέθηκε όμως και στην Χαλκιδική κι έτσι έκλεισε  τον κύκλο του ως αήττητος πρωταθλητής της κατηγορίας! 

MXGP, Μεγάλη Βρετανία: Καλπασμός Herlings στη μάχη τίτλου, Farres και Triumph στην πρωτιά της ΜΧ2

Σαρωτικός ο Herlings στην MXGP, τρίτη συνεχόμενη νίκη για Farres και προσπέραση στην κεφαλή της κατάταξης
mxgp herlings
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/7/2026

Ο Ruben Fernandez (Honda) ΝΑ πήρε την pole position μετά την Qualifying Race, αλλά η είδηση του αγώνα που καθορίζει τη σειρά εκκίνησης στα δύο αγωνιστικά σκέλη του GP ήταν η πτώση και τραυματισμός του πρωτοπόρου της MXGP, Lucan Coenen (KTM).

Αυτή αποδείχθηκε καίριας σημασίας, καθώς στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους της μεγάλης κατηγορίας ο Jeffrey Herlings (Honda) έπαιρνε τη Holeshot και οδηγούσε τη μάχη, την ώρα που ο Coenen ήταν κολλημένος στα όρια της δεκάδας και λίγο αργότερα θα εγκατέλειπε λόγω πόνων που ένιωθε στο σώμα του.

tim gajser mxgp
Tim Gajser (Yamaha)

Ο Herlings οδηγούσε σταθερά το Grand Prix και ο μόνος που έδειχνε ικανός να τον απειλήσει ήταν ο Tim Gajser (Yamaha), ο οποίος το προσπάθησε πολύ εντατικά, χωρίς ποτέ να καταφέρει να περάσει τον Ολλανδό, ο οποίος πήρε την πρώτη νίκη, με τον Romain Febvre (Kawasaki) να κλείνει το βάθρο.

Το δεύτερο σκέλος ολοκλήρωσε ένα μίζερο σαββατοκύριακο για τον Coenen, ο οποίος προσπάθησε πολύ να τρέξει για όσους βαθμούς θα μπορούσε να σώσει, όμως ξανά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στον τέταρτο μόλις γύρο κουτσαίνοντας.

febvre mxgp
Romain Febvre (Kawasaki)

Στο μεταξύ η εικόνα στην κεφαλή τους κούρσας ήταν παραπλήσια με αυτή του πρώτου σκέλους. Ο Herlings πήρε και τη δεύτερη Holeshot (για πρώτη φορά φέτος!) και οδήγησε από την αρχή, με τους Gajser και Febvre από νωρίς πίσω του να καταδιώκουν χωρίς αποτέλεσμα.

Πιο ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε εν τέλει η μάχη της δεύτερης θέσης, στην οποία επικράτησε ο Febvre μετά από μικρή πτώση του Gajser, για να συμπληρώσουν το ίδιο βάθρο με το πρώτο σκέλος, αλλά με ανάποδη σειρά στις θέσεις 2 και 3.

Συνολικά ο Herlings ήταν ο μεγάλος νικητής του Βρετανικού GP, με τον Febvre να εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση και τον Gajser τρίτο.

podium mxgp

Το «Βατερλό» του Coenen και οι μηδέν βαθμοί που πήρε την Αγγλία σήμαναν την εξάλειψη της διαφορά που είχε ο Βέλγος στην κορυφή της βαθμολογίας, καθώς πλέον ο Herlings τον πλησίασε στους 11 βαθμούς και, με 8 Grand Prix ως το τέλος της σεζόν, όλα είναι προφανώς ορθάνοικτα στη μάχη του τίτλου.

Ο Lucas Coenen κρατά την πρωτιά με 566 βαθμούς, ο Herlings καταδιώκει με 555 και ο πρωταθλητής Febvre παρατηρεί εκ του μακρόθεν με 494. Φουντώνει επίσης η μάχη των Κατασκευαστών, με τη Honda να κρατά την πρωτιά με 643 βαθμούς και την ΚΤΜ να κυνηγά με 621.

farres mx2
Guillem Farres (Triumph)

Στην ΜΧ2 η μάχη φουντώνει σε όλα τα επίπεδα, καθώς ο Guillem Farres της Triumph συνέχισε επί αγγλικού εδάφους το σερί κυριαρχικών εμφανίσεων για τέταρτο συνεχόμενο Grand Prix και πέρασε πρώτος στην κατάταξη!

Στο πρώτο σκέλος ο Farres έφυγε πρώτος από την αρχή, παίρνοντας τη Holeshot και οδηγώντας τον αγώνα σε όλη του διάρκεια. Τον κυνήγησε μόνο ο πρωταθλητής Simon Längenfelder (KTM) και τον πίεσε αφόρητα, χωρίς όμως να καταφέρει να του κλέψει τη νίκη στον πρώτο αυτόν αγώνα, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Liam Everts (Husqvarna). Ο πρωτοπόρος της ΜΧ2, Sacha Coenen (KTM) είχε μια πτώση που τον άφησε δέκατο στο τελικό αποτέλεσμα του σκέλους.

Στον δεύτερο αγώνα της κατηγορίας ο Längenfelder έστριψε πρώτος στη Holeshot και οδήγησε ώσπου υπέπεσε σε λάθος με μια μικρή πτώση να ανοίγει την πόρτα στον επερχόμενο Farres.

lagenfelder mx2
Simon Längenfelder (KTM)

Ο Ισπανός της Triumph οδήγησε στην πρώτη θέση ως το τέλος, με τον Γερμανό πρωταθλητή δεύτερο, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν κυρίσως στις μονομαχίες για το τρίτο σκαλί του βάθρου, το οποίο στο τέλος πήγε στη δεύτερη Triumph της κατηγορίας και τον Camden Mc Lellan μετά από μάχη με τον Everts, ενώ ο Coenen μόλις που κατάφερε να τερματίσει πέμπτος.

Έτσι το τελικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα της ΜΧ2 στη Μεγάλη Βρετανία είχε ως θριαμβευτή τον Farres, δεύτερο τον Längenfelder και τρίτο τον Mc Lellan.

podium mxgp

Συνεπεία αυτού, ο Farres προσπέρασε τον Sacha Coenen στην κατάταξη για να περάσει πρώτος με 563 βαθμούς, έναντι 552 του Βέλγου, με τον Längenfelder στην τρίτη θέση με 521.

Η σπουδαία εμφάνιση των δύο αναβατών της Triumph σε συνδυασμό με την μέτρια επίδοση του Coenen σημαίνει πως αναζωπυρώθηκε και η μονομαχία στην κατάταξη Κατασκευαστών, όπου η ΚΤΜ προηγείται με 647 βαθμούς και η Triumph απειλεί ευθέως πλέον με 644!

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει στις 26 Ιουλίου στη Loket της Τσεχίας.

Ετικέτες