Yamaha: Μια επιτυχημένη χρονιά στο Π.Π motocross

Δυναμική παρουσία σε όλες τις κατηγορίες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/7/2019

Η αυλαία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross για το 2019 ανέδειξε πρωταθλητές δύο αναβάτες της Yamaha, στην ΜΧ 1 τον Γιάννη Τουρατζίδης και στην ΜΧ65 τον Σωτήρη Φωτάκη,. Η Μοτοδυναμική Α.Ε. που αντιπροσωπεύει εδώ και 50 χρόνια την ιαπωνική εταιρεία στην χώρα μας, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου που αφορά την συνολική  παρουσία της Yamaha και των αναβατών της σε όλες τις κατηγορίες του Π.Π. Motocross:

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΜΗΜΑ MOTOCROSS 2019: ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΥΑΜΑΗΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η αυλαία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος MOTOCROSSγια το 2019 έπεσε στην Νέα Γωνιά Χαλκιδικής το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου.

Το πρωτάθλημα στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ του MOTOCROSS, την ΜΧ1κέρδισε άξια και μετά από πολλή δουλειά και αφοσίωση, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗΣ με Yamaha YZ450F. Ο Γιάννης παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας καθ’ όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος κερδίζοντας τα περισσότερα σκέλη από κάθε άλλον αναβάτη της κορυφαίας κατηγορίας! Η απουσία των αναβατών της ΜΧ1 από τον δύσκολο τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος έγινε ελάχιστα αισθητή γιατί παρών ήταν ο κορυφαίος αναβάτης των Βαλκανίων Βούλγαρος Michael Ivanof ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Τουρατζίδη πρόσφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου.

Η απουσία αυτών των αναβατών από το βάθρα που πλαισίωναν τον πρωταθλητή της κατηγορίας στην τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος αναπληρώθηκε επάξια από τους μικρούς αθλητές, μέλλον του ελληνικού motocross, που αγκάλιασαν περήφανα τον Γιάννη.

Στην ίδια κατηγορία, ο άτυχος και ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΤΑΣ δυστυχώς απουσίαζε και σε αυτόν τον αγώνα. Έτσι δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την 5η θέση του Πρωταθλήματος παρά την σκληρή προετοιμασία που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι 2 άξιες νίκες σε αντίστοιχα σκέλη.

Τα καλά αποτελέσματα δεν σταματούν εδώ. Πρωτάθλημα στηνΜΧ2Τ, με τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΓΜΑΛΗ και Yamaha ΥΖ125LC, το οποίο είχε ήδη κριθεί από τον προηγούμενο αγώνα. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Αντώνη από το να κερδίσει εντυπωσιακά ακόμα έναν αγώνα καθώς και την 4η θέση του Πρωταθλήματος στην ΜΧ2!

Στην ΜΧ2, στην πρώτη του χρονιά ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ με Yamaha ΥΖ250F, οδήγησε καλύτερα από ποτέ και κέρδισε τον αγώνα εντυπωσιάζοντας όλους μας για ακόμα μια φορά! Παρά τις ατυχίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κατάφερε να κερδίσει την 3η θέση στο Πρωτάθλημα της ΜΧ2!

Στην ίδια κατηγορία (ΜΧ2) πολύ αξιόλογες οι συμμετοχές των ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ επίσης με YZ250F, που παρά το γεγονός ότι δεν είχαν συμμετοχή σε όλους τους αγώνες, έφτασαν στην 7η και 8η θέση του Πρωταθλήματος αντίστοιχα!

Η JUNIOR - ΜΧ85, ήταν η μόνη κατηγορία που οι αναβάτες μας δεν το απόλαυσαν όσο θα μπορούσαν, λόγω απουσίας και τραυματισμών. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Yamaha δεν είχε θέση στους πρώτους του Πρωταθλήματος, αφού ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (YamahaΥΖ85), παρόλο που δεν κατάφερε να αγωνιστεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο, κατέκτησε την 3η θέση του Πρωταθλήματος, ενώ ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ επίσης με ΥΖ85 και με μια 7ηθέση στο πρώτο σκέλος βρέθηκε στην 6ηθέση του Πρωταθλήματος.

Στην ΜΙΝΙ- ΜΧ65 ο νεαρός ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή από τον αγώνα του Πύργου. Βρέθηκε όμως και στην Χαλκιδική κι έτσι έκλεισε  τον κύκλο του ως αήττητος πρωταθλητής της κατηγορίας! 

AMA SX, Philadelphia: Θρίαμβος Davies και τίτλος στη 250SX East - Ο Roczen προηγείται στο θρίλερ των 450

Χάος από τη βροχή, ανατροπές και καθοριστικές νίκες στον 15ο γύρο του Supercross
AMA SMX Rnd 15
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/4/2026

Σε μία από τις πιο δύσκολες και απρόβλεπτες βραδιές της σεζόν, το Philadelphia μετατράπηκε σε πεδίο επιβίωσης, με τον Cole Davies να σφραγίζει τον τίτλο στην 250SX East και τον Ken Roczen να εκμεταλλεύεται τις συνθήκες για να περάσει επικεφαλής στη βαθμολογία της 450SX.

Ο 15ος γύρος του Supercross 2026 στη Philadelphia επιβεβαίωσε πως η φετινή χρονιά δεν συγχωρεί λάθη. Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες της ημέρας έδωσαν τη θέση τους σε διαδοχικές βροχοπτώσεις το βράδυ, μετατρέποντας την πίστα σε μία τεχνική δοκιμασία, όπου η στρατηγική και η υπομονή αποδείχθηκαν πιο σημαντικές από την ταχύτητα.

Στην κατηγορία 250SX East, ο 18χρονος Νεοζηλανδός Cole Davies της Monster Energy Yamaha Star Racing κατάφερε να διαχειριστεί άψογα το χάος και να φτάσει στην πέμπτη φετινή του νίκη, η οποία του χάρισε και μαθηματικά τον τίτλο έναν αγώνα πριν το φινάλε της σεζόν του supercross. Ο Davies έγινε μόλις ο δεύτερος αναβάτης από τη Νέα Ζηλανδία που κατακτά τίτλο στο Supercross, στα βήματα του Ben Townley.

AMA SMX Rnd 15

Ο τελικός, μειωμένης διάρκειας (12 λεπτά + 1 γύρος), ξεκίνησε με τον Seth Hammaker να παίρνει το holeshot μπροστά στο κοινό του, έχοντας τον Davies ακριβώς πίσω του. Ωστόσο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Hammaker έχασε τον έλεγχο και έπεσε, παρασύροντας σχεδόν και τον Davies, πέφτοντας τελευταίος. Η πρωτοπορία πέρασε προσωρινά στον Derek Kelley, πριν ο Davies ανακτήσει τον έλεγχο.

AMA SMX Rnd 15

Ο αγώνας είχε ακόμη αρκετές ανατροπές, με τον Davies να πέφτει επίσης, αλλά να επιστρέφει άμεσα μπροστά από τους αντιπάλους του. Η κόκκινη σημαία που ακολούθησε, λόγω πτώσης άλλου αναβάτη, οδήγησε σε επανεκκίνηση στην σειρά, διατηρώντας την ένταση στο μέγιστο.

AMA SMX Rnd 15

Στο δεύτερο μέρος, ο Davies δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Οδήγησε με απόλυτο έλεγχο μέχρι τη νίκη, ανοίγοντας διαφορά σχεδόν 13 δευτερολέπτων από τον Daxton Bennick, ο οποίος ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του με τη δεύτερη θέση. Πίσω τους, ο Hammaker πραγματοποίησε εντυπωσιακή αντεπίθεση, επιστρέφοντας από την τελευταία θέση μέχρι την τρίτη, ωστόσο μία ακόμη πτώση στον τελευταίο γύρο του στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση, αποτέλεσμα που θα κρατούσε μαθηματικά ζωντανές τις ελπίδες για τον τίτλο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν καθοριστική, καθώς έδωσε στον Davies το βαθμολογικό πλεονέκτημα που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα. Παράλληλα, η Yamaha έφτασε τις 14 νίκες στη φετινή σεζόν της κατηγορίας, ισοφαρίζοντας το ιστορικό ρεκόρ που είχαν σημειώσει Honda (2023) και Kawasaki (2004), με δύο αγώνες να απομένουν για την κατάρριψή του.

AMA SMX Rnd 15

ΘΕΣΗ

ΑΡ.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΟΜΑΔΑ

1

37

COLE DAVIES

10 Γύροι

Monster Energy Star Racing Yamaha

2

58

DAXTON BENNICK

12.980

Rockstar Energy Husqvarna

3

10

SETH HAMMAKER

26.915

Monster Energy Pro Circuit Kawasaki

4

22

COTY SCHOCK

33.330

ClubMX Yamaha

5

25

NATE THRASHER

40.165

Monster Energy Star Racing Yamaha

6

89

DEVIN SIMONSON

42.124

ClubMX Yamaha

7

53

HENRY MILLER

45.981

MX6 Racing

8

77

DEREK KELLEY

1:03.100

Mx6 Racing

9

73

GAVIN TOWERS

1:12.933

Phoenix Racing Honda

10

65

MARSHAL WELTIN

1:15.649

MX6 Racing

11

87

JEREMY HAND

1:17.058

Valley Motorsports

12

483

BRYTON CARROLL

1 Γύρος

Life of a Privateer

13

492

LANDON HARTZ

1 Γύρος

Ebr Performance

14

141

NICHOLAS ROMANO

1 Γύρος

Monster Energy Pro Circuit Kawasaki

15

95

LUKE NEESE

1 Γύρος

Storm Lake Honda Buddy Brooks Racing

16

188

HAMDEN HUDSON

1 Γύρος

Partzilla Rokit Racing

17

296

RYDER FLOYD

1 Γύρος

Ti Lube Honda

18

140

RUSSELL BUCCHERI

1 Γύρος

3D Racing KTM

19

174

LUCA MARSALISI

1 Γύρος

Horsepower Solutions Triumph of Harrisburg

20

300

JONATHAN GETZ

1 Γύρος

BWR

21

180

LANDEN GORDON

2 Γύροι

Monster Energy Yamaha Star Racing

22

91

IZAIH CLARK

8 Γύροι

Storm Lake Honda Buddy Brooks Racin

AMA SMX Rnd 15

Στην κατηγορία 450SX, οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν εξίσου καθοριστικό ρόλο. Ο τελικός (17 λεπτά + 1 γύρος) ξεκίνησε με τους βασικούς διεκδικητές του τίτλου να βρίσκονται μπροστά, ο Hunter Lawrence έστριψε πρώτος, με τους Cooper Webb και Ken Roczen να ακολουθούν. Ο Roczen δεν άργησε να επιτεθεί, περνώντας από την τρίτη στην πρώτη θέση μέσα στα πρώτα λεπτά.

AMA SMX Rnd 15

Οι τρεις αναβάτες δημιούργησαν γρήγορα διαφορά από τους υπόλοιπους, με τον Lawrence να πιέζει ασφυκτικά τον Roczen για την πρωτοπορία. Ωστόσο, περίπου στα μέσα του αγώνα, ο Αυστραλός έκανε λάθος και έπεσε, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και μένοντας τρίτος, πάνω από 20 δευτερόλεπτα πίσω από τον Roczen και τον Webb.

AMA SMX Rnd 15

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο Roczen διαχειρίστηκε άψογα την κατάσταση. Παρά την δυσκολία με την παρουσία των πιο αργών αναβατών διατήρησε τον ρυθμό του και κράτησε τον Webb σε απόσταση. Ο Αμερικανός πλησίασε επικίνδυνα στον τελευταίο γύρο, όμως ο Roczen απάντησε άμεσα και εξασφάλισε τη νίκη με διαφορά 2,4 δευτερολέπτων, την πέμπτη του στη φετινή σεζόν και 28η της καριέρας του.

Ο Lawrence κατάφερε να τερματίσει τρίτος, σε έναν αγώνα όπου μόλις τέσσερις αναβάτες βρέθηκαν στον ίδιο γύρο με τον νικητή, στοιχείο που αποτυπώνει τη δυσκολία των συνθηκών.

ΘΕΣΗ

ΑΡ.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΟΜΑΔΑ

1

94

KEN ROCZEN

18 Γύροι

Progressive Insurance / Cycle Gear / Ecstar Suzuki

2

1

COOPER WEBB

2.427

Monster Energy Star Racing Yamaha

3

96

HUNTER LAWRENCE

39.780

Honda HRC Progressive

4

17

JOEY SAVATGY

53.142

Quadlock Honda Racing

5

46

JUSTIN HILL

1 Γύρος

Team Tedder Racing

6

12

SHANE MCELRATH

1 Γύρος

Quadlock Honda Racing

7

4

CHASE SEXTON

1 Γύρος

Monster Energy Kawasaki

8

15

DEAN WILSON

1 Γύρος

Quad Lock Honda

9

36

GARRETT MARCHBANKS

1 Γύρος

Monster Energy Kawasaki

10

27

MALCOLM STEWART

1 Γύρος

Rockstar Energy Husqvarna

11

51

JUSTIN BARCIA

1 Γύρος

Troy Lee Designs Red Bull Ducati Factory Racing

12

14

DYLAN FERRANDIS

1 Γύρος

Troy Lee Designs Red Bull Ducati Factory Racing

13

32

JUSTIN COOPER

1 Γύρος

Monster Energy Yamaha Star Racing

14

41

MITCHELL HARRISON

2 Γύροι

Partzilla Rokit Racing

15

28

CHRISTIAN CRAIG

2 Γύροι

Quadlock Honda Racing

16

26

JORGE PRADO

2 Γύροι

Red Bull KTM Factory Racing

17

784

CADE CLASON

2 Γύροι

Partzilla Rokit Racing

18

20

JORDON SMITH

2 Γύροι

Triumph Racing Factory Team

19

62

GRANT HARLAN

2 Γύροι

Champion Tool Storage KMR KTM

20

719

VINCE FRIESE

2 Γύροι

ISRT Kawasaki

21

411

SCOTT MESHEY

5 Γύροι

McGinley Clinic Privateer Support Program

22

11

KYLE CHISHOLM

18 Γύροι

Partzilla Rokit Racing

ama smx rnd 15

Με αυτή τη νίκη, ο Roczen πέρασε στην κορυφή της βαθμολογίας για πρώτη φορά στο δεύτερο μισό της σεζόν, έχοντας πλέον διαφορά τεσσάρων βαθμών από τον Lawrence, ενώ ο Webb παραμένει τρίτος, 24 βαθμούς πίσω. Με δύο γύρους να απομένουν, η μάχη για τον τίτλο παραμένει ανοιχτή, με τη ζυγαριά να γέρνει προς τον Γερμανό αναβάτη.