Yamaha: Μια επιτυχημένη χρονιά στο Π.Π motocross

Δυναμική παρουσία σε όλες τις κατηγορίες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/7/2019

Η αυλαία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross για το 2019 ανέδειξε πρωταθλητές δύο αναβάτες της Yamaha, στην ΜΧ 1 τον Γιάννη Τουρατζίδης και στην ΜΧ65 τον Σωτήρη Φωτάκη,. Η Μοτοδυναμική Α.Ε. που αντιπροσωπεύει εδώ και 50 χρόνια την ιαπωνική εταιρεία στην χώρα μας, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου που αφορά την συνολική  παρουσία της Yamaha και των αναβατών της σε όλες τις κατηγορίες του Π.Π. Motocross:

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΜΗΜΑ MOTOCROSS 2019: ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΥΑΜΑΗΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η αυλαία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος MOTOCROSSγια το 2019 έπεσε στην Νέα Γωνιά Χαλκιδικής το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου.

Το πρωτάθλημα στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ του MOTOCROSS, την ΜΧ1κέρδισε άξια και μετά από πολλή δουλειά και αφοσίωση, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗΣ με Yamaha YZ450F. Ο Γιάννης παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας καθ’ όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος κερδίζοντας τα περισσότερα σκέλη από κάθε άλλον αναβάτη της κορυφαίας κατηγορίας! Η απουσία των αναβατών της ΜΧ1 από τον δύσκολο τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος έγινε ελάχιστα αισθητή γιατί παρών ήταν ο κορυφαίος αναβάτης των Βαλκανίων Βούλγαρος Michael Ivanof ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Τουρατζίδη πρόσφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου.

Η απουσία αυτών των αναβατών από το βάθρα που πλαισίωναν τον πρωταθλητή της κατηγορίας στην τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος αναπληρώθηκε επάξια από τους μικρούς αθλητές, μέλλον του ελληνικού motocross, που αγκάλιασαν περήφανα τον Γιάννη.

Στην ίδια κατηγορία, ο άτυχος και ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΤΑΣ δυστυχώς απουσίαζε και σε αυτόν τον αγώνα. Έτσι δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την 5η θέση του Πρωταθλήματος παρά την σκληρή προετοιμασία που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι 2 άξιες νίκες σε αντίστοιχα σκέλη.

Τα καλά αποτελέσματα δεν σταματούν εδώ. Πρωτάθλημα στηνΜΧ2Τ, με τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΓΜΑΛΗ και Yamaha ΥΖ125LC, το οποίο είχε ήδη κριθεί από τον προηγούμενο αγώνα. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Αντώνη από το να κερδίσει εντυπωσιακά ακόμα έναν αγώνα καθώς και την 4η θέση του Πρωταθλήματος στην ΜΧ2!

Στην ΜΧ2, στην πρώτη του χρονιά ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ με Yamaha ΥΖ250F, οδήγησε καλύτερα από ποτέ και κέρδισε τον αγώνα εντυπωσιάζοντας όλους μας για ακόμα μια φορά! Παρά τις ατυχίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κατάφερε να κερδίσει την 3η θέση στο Πρωτάθλημα της ΜΧ2!

Στην ίδια κατηγορία (ΜΧ2) πολύ αξιόλογες οι συμμετοχές των ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ επίσης με YZ250F, που παρά το γεγονός ότι δεν είχαν συμμετοχή σε όλους τους αγώνες, έφτασαν στην 7η και 8η θέση του Πρωταθλήματος αντίστοιχα!

Η JUNIOR - ΜΧ85, ήταν η μόνη κατηγορία που οι αναβάτες μας δεν το απόλαυσαν όσο θα μπορούσαν, λόγω απουσίας και τραυματισμών. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Yamaha δεν είχε θέση στους πρώτους του Πρωταθλήματος, αφού ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (YamahaΥΖ85), παρόλο που δεν κατάφερε να αγωνιστεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο, κατέκτησε την 3η θέση του Πρωταθλήματος, ενώ ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ επίσης με ΥΖ85 και με μια 7ηθέση στο πρώτο σκέλος βρέθηκε στην 6ηθέση του Πρωταθλήματος.

Στην ΜΙΝΙ- ΜΧ65 ο νεαρός ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή από τον αγώνα του Πύργου. Βρέθηκε όμως και στην Χαλκιδική κι έτσι έκλεισε  τον κύκλο του ως αήττητος πρωταθλητής της κατηγορίας! 

MXGP 2026, 4ος γύρος, Ιταλία: Πρωταγωνίστησαν Lucas Coenen και KTM

Στην MX2 Längenfelder και Sacha Coenen μάζεψαν από 47 βαθμούς
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

14/4/2026

Ο τέταρτος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Motocross FIM 2026 πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Σαρδηνία, εκεί που πρωταγωνίστησε ο Lucas Coenen με KTM στην MXGP, ενώ την κορυφή μοιράστηκαν Längenfelder και Sacha Coenen στην MX2 και εκείνοι με KTM!

MXGP

Στην αρχή του πρώτου αγώνα οι Tom Vialle, Jeffrey Herlings, Oriol Oliver, Lucas Coenen, Ruben Fernandez και Kay de Wolf έφυγαν μπροστά. Ο Tim Gajser έμεινε λίγο πιο πίσω, ενώ ο teammate του Maxime Renaux αγωνίστηκε με ίωση και είχε πτώση στον πρώτο γύρο. Ο Coenen ανέβασε σύντομα ρυθμό και ξεπέρασε τον Oliver, ενώ έφτασε και τον Vialle. Οι Febvre και De Wolf πέρασαν επίσης τον Oliver, την ίδια ώρα που ο Coenen περνούσε τον πρωτοπόρο μέχρι εκείνη την ώρα Herlings.

Στο τέλος, ο Coenen πήρε μία άνετη νίκη με 20 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Jeffrey Herlings, με τον Febvre να παίρνει την τρίτη θέση.

Lucas Coenen
Lucas Coenen

Στον δεύτερο αγώνα οι Vialle, Febvre, Coenen και Oliver ξεχώρισαν στην αρχή. Ο Herlings ήταν πέμπτος και πλησίαζε το γκρουπ αυτό. Μερικούς γύρους αργότερα, για την πρωτοπορία πάλευαν οι Coenen και Herlings, με τον Vialle να πέφτει και τον Febvre να περνά τρίτος, όμως στην συνέχεια ο De Wolf τον προσπέρασε για την τρίτη θέση.

Τον αγώνα κέρδισε ξανά ο Lucas Coenen, στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Herlings και στην τρίτη ο rookie Kay de Wolf, κατακτώντας έτσι το πρώτο του βάθρο στην κατηγορία MXGP.

Jeffrey Herlings
Jeffrey Herlings

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τους δέκα πρώτους της γενικής κατάταξης.

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Lucas Coenen

KTM

192

2

Jeffrey Herlings

Honda

178

3

Tom Vialle

Honda

162

4

Romain Febvre

Kawasaki

160

5

Tim Gajser

Yamaha

149

6

Maxime Renaux

Yamaha

143

7

Ruben Fernandez

Honda

115

8

Andrea Adamo

KTM

107

9

Kay de Wolf

Husqvarna

105

10

Calvin Vlaanderen

Ducati

90

 

MX2

Η Red Bull KTM Factory Racing κατέκτησε τη νίκη και στην κατηγορία MX2, με τον Simon Längenfelder να ανεβαίνει για πρώτη φορά στο βάθρο στη Σαρδηνία, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μετά από αποτελέσματα 2-1. Ο Sacha Coenen έκανε αντίστροφα το 1-2 στους δύο αγώνες, συγκέντρωσε 47 βαθμούς, όπως και ο Längenfelder, που κατάφερε να διατηρήσει τη διαφορά στη γενική κατάταξη.

Längenfelder
Simon Längenfelder

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τους δέκα πρώτους της γενικής κατάταξης.

Θέση

Αναβάτης

Κατασκευαστής

Βαθμοί

1

Simon Längenfelder

KTM

205

2

Sacha Coenen

KTM

181

3

Liam Everts

Husqvarna

166

4

Camden McLellan

TRI

162

5

Guillem Farres

TRI

153

6

Janis Martins Reisulis

Yamaha

143

7

Mathis Valin

Kawasaki

118

8

Karlis Alberts Reisulis

Yamaha

114

9

Valerio Lata

Honda

105

10

Kay Karssemakers

Kawasaki

87