Yamaha: Μια επιτυχημένη χρονιά στο Π.Π motocross

Δυναμική παρουσία σε όλες τις κατηγορίες
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

2/7/2019

Η αυλαία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross για το 2019 ανέδειξε πρωταθλητές δύο αναβάτες της Yamaha, στην ΜΧ 1 τον Γιάννη Τουρατζίδης και στην ΜΧ65 τον Σωτήρη Φωτάκη,. Η Μοτοδυναμική Α.Ε. που αντιπροσωπεύει εδώ και 50 χρόνια την ιαπωνική εταιρεία στην χώρα μας, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου που αφορά την συνολική  παρουσία της Yamaha και των αναβατών της σε όλες τις κατηγορίες του Π.Π. Motocross:

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΜΗΜΑ MOTOCROSS 2019: ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΥΑΜΑΗΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Η αυλαία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος MOTOCROSSγια το 2019 έπεσε στην Νέα Γωνιά Χαλκιδικής το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου.

Το πρωτάθλημα στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ του MOTOCROSS, την ΜΧ1κέρδισε άξια και μετά από πολλή δουλειά και αφοσίωση, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗΣ με Yamaha YZ450F. Ο Γιάννης παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας καθ’ όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος κερδίζοντας τα περισσότερα σκέλη από κάθε άλλον αναβάτη της κορυφαίας κατηγορίας! Η απουσία των αναβατών της ΜΧ1 από τον δύσκολο τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος έγινε ελάχιστα αισθητή γιατί παρών ήταν ο κορυφαίος αναβάτης των Βαλκανίων Βούλγαρος Michael Ivanof ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Τουρατζίδη πρόσφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου.

Η απουσία αυτών των αναβατών από το βάθρα που πλαισίωναν τον πρωταθλητή της κατηγορίας στην τελική κατάταξη του Πρωταθλήματος αναπληρώθηκε επάξια από τους μικρούς αθλητές, μέλλον του ελληνικού motocross, που αγκάλιασαν περήφανα τον Γιάννη.

Στην ίδια κατηγορία, ο άτυχος και ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΤΑΣ δυστυχώς απουσίαζε και σε αυτόν τον αγώνα. Έτσι δεν μπόρεσε να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την 5η θέση του Πρωταθλήματος παρά την σκληρή προετοιμασία που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι 2 άξιες νίκες σε αντίστοιχα σκέλη.

Τα καλά αποτελέσματα δεν σταματούν εδώ. Πρωτάθλημα στηνΜΧ2Τ, με τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΓΜΑΛΗ και Yamaha ΥΖ125LC, το οποίο είχε ήδη κριθεί από τον προηγούμενο αγώνα. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Αντώνη από το να κερδίσει εντυπωσιακά ακόμα έναν αγώνα καθώς και την 4η θέση του Πρωταθλήματος στην ΜΧ2!

Στην ΜΧ2, στην πρώτη του χρονιά ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ με Yamaha ΥΖ250F, οδήγησε καλύτερα από ποτέ και κέρδισε τον αγώνα εντυπωσιάζοντας όλους μας για ακόμα μια φορά! Παρά τις ατυχίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κατάφερε να κερδίσει την 3η θέση στο Πρωτάθλημα της ΜΧ2!

Στην ίδια κατηγορία (ΜΧ2) πολύ αξιόλογες οι συμμετοχές των ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ επίσης με YZ250F, που παρά το γεγονός ότι δεν είχαν συμμετοχή σε όλους τους αγώνες, έφτασαν στην 7η και 8η θέση του Πρωταθλήματος αντίστοιχα!

Η JUNIOR - ΜΧ85, ήταν η μόνη κατηγορία που οι αναβάτες μας δεν το απόλαυσαν όσο θα μπορούσαν, λόγω απουσίας και τραυματισμών. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Yamaha δεν είχε θέση στους πρώτους του Πρωταθλήματος, αφού ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (YamahaΥΖ85), παρόλο που δεν κατάφερε να αγωνιστεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο, κατέκτησε την 3η θέση του Πρωταθλήματος, ενώ ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ επίσης με ΥΖ85 και με μια 7ηθέση στο πρώτο σκέλος βρέθηκε στην 6ηθέση του Πρωταθλήματος.

Στην ΜΙΝΙ- ΜΧ65 ο νεαρός ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή από τον αγώνα του Πύργου. Βρέθηκε όμως και στην Χαλκιδική κι έτσι έκλεισε  τον κύκλο του ως αήττητος πρωταθλητής της κατηγορίας! 

FIM: Υποχρεωτικοί οι αερόσακοι στο Παγκόσμιο Motocross!

Από το 2027 τα συστήματα αερόσακων θα γίνουν σταδιακά υποχρεωτικός εξοπλισμός
mxgp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/9/2026

Η ανακοίνωση της FIM, με τις υπογραφές του προέδρου της, Jorge Viegas, και του διοργανωτή του MXGP, David Luongo, είναι λιτή, συντομότατη και ξεκάθαρη. Στα παγκόσμια πρωταθλήματα FIM MXGP, MX2, Γυναικών και Motocross of Nations εισάγεται η υποχρεωτική χρήση συστημάτων αερόσακου.

Για την ακρίβεια, το 2027 ο αερόσακος δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά συνίσταται εντόνως από τη FIM, ωστόσο από το 2028 θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος του προβλεπόμενου εξοπλισμού κάθε αναβάτη, παρόν σε κάθε session μέσα στην πίστα.

Οι επιτρεπτοί αερόσακοι πρέπει είτε να ανήκουν στη λίστα ομολογκαρισμένων συστημάτων Off-road με προδιαγραφές FRHPab-01, ή εναλλακτικά να είναι συμβατοί με τις προδιαγραφές FIM Category 3 (Motocross) που αναλύονται εδώ.

Κάθε αερόσακος θα πρέπει να βρίσκεται αποθηκευμένος εσωτερικά της στολής του αναβάτη, να καλύπτει ώμους και κλείδες, ενώ συστήνεται να έχει κάλυψη και για τη σπονδυλική στήλη. Η σύνδεσή του με τον αναβάτη θα πρέπει να είναι ασύρματη και ο ελάχιστος χρόνος αντίδρασης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου (msec), ενώ θα πρέπει να παραμένει φουσκωμένος για τουλάχιστον τρία δευτερόλεπτα - προδιαγραφές που είναι κοινές με τους αερόσακους των Grand Prix.