Ανεβάζει-Κατεβάζει σε 0,05 δευτερόλεπτα! Αυτό είναι το νέο αυτόματο κιβώτιο της KTM! – [VIDEO]

Ο Johnny Aubert το δοκιμάζει στο Erzbergrodeo
Ανεβάζει-Κατεβάζει σε 0,05 δευτερόλεπτα! Αυτό είναι το νέο αυτόματο κιβώτιο της KTM! – [VIDEO]
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/10/2024

Δεκαετίες ολόκληρες μετά το αυτοκίνητο και ενώ τα πρώτα βήματα που είχαν κάνει στη μοτοσυκλέτα δεν είχαν ευδοκιμήσει, μέχρι η Honda να βγάλει το κιβώτιο DCT και με την αποδοχή του κόσμου να βάλει γυαλιά σε όλους όσους έλεγαν πως δεν υπάρχει θέση για τέτοια πράγματα στην μοτοσυκλέτα, τώρα ένας – ένας οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές παρουσιάζουν το δικό τους αυτόματο κιβώτιο.

Η KTM προετοιμάζει το δικό της αυτόματο κιβώτιο από το 2023 για το νέο 1390 Super Adventure και μήνες πριν το είχαν οδηγήσει στον πρόλογο του Red Bull Erzbergrodeo από το οποίο είχαν διαρρεύσει οι πρώτες εικόνες του νέου Super Adventure. Τώρα όμως έχουμε και το ολοκληρωμένο video της KTM που δείχνει τους στόχους της εταιρείας με το αυτόματο κιβώτιο του νέου Super Adventure που συνοψίζονται στην φράση:

«Όχι για απλό τουρισμό»!

Στο VIDEO ο διευθυντής επικοινωνίας της KTM, ο Νοτιοαφρικανός Riaan Neveling, υποδέχεται τον Johnny Aubert στο αεροδρόμιο με το X-Bow της KTM που έχει αυτόματο κιβώτιο όπως άλλωστε τα περισσότερα supercars. Το αυτοκίνητο που παράγει η KTM δεν μπήκε τυχαία, ή απλά για να αδράξουν την ευκαιρία να δείξουν και το X-Bow, ο Johnny σχολιάζει τις αλλαγές ταχυτήτων που κάνει ο Riaan από το κουμπιά στο τιμόνι και εκείνος του απαντά, «κάτσε να δεις τι σου ετοιμάσαμε να δοκιμάσεις».

Ουσιαστικά υπονοώντας πως για την KTM τα αυτόματα κιβώτια δεν είναι κάτι νέο.

Δείτε το VIDEO:

Στο μεταξύ η MV Agusta είναι η πρώτη εταιρεία που έβγαλε στην παραγωγή τον ηλεκτρονικά υποβοηθούμενο συμπλέκτη, αντίστοιχο με το E-Clutch της Honda, και αντίστοιχο με ότι φορούν οι εντουράδες χρόνια τώρα στις μοτοσυκλέτες τους.

Οπότε η KTM έχει στην φαρέτρα της πλέον και τα δύο συστήματα, και ένα αυτόματο κιβώτιο αλλά και ένα σύστημα E-Clutch, με αρκετό κόσμο να συγχέει αυτά τα δύο λανθασμένα. Το νέο αυτόματο κιβώτιο της KTM διαφέρει επίσης σε φιλοσοφία από το DCT της Honda και είναι πιο κοντά σε αυτό που πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε η Yamaha στο MT-09 Y-AMT.

Ανεβάζει-Κατεβάζει σε 0,05 δευτερόλεπτα! Αυτό είναι το νέο αυτόματο κιβώτιο της KTM! – [VIDEO]
Στο Manual καθορίζει ο αναβάτης τις αλλαγές

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πρόσθετες εκδόσεις στα μοντέλα που τοποθετούνται, που σημαίνει πως δεν υποχρεώνεται κανείς να πάρει το αυτόματο κιβώτιο αν θέλει να αποκτήσει το νέο Super Adventure που ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί, υπάρχουν εδώ οι πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες, και αναμένεται να φτάσει τους 170 ίππους. Η KTM θα το δείξει στις 22 Οκτωβρίου όπου εκεί θα δούμε όλες τις εκδόσεις του και την απόδοσή του.

Στο κιβώτιο που έχουν τώρα παρουσιάσει και όπως ξέρουμε από όλα τα αυτόματα κιβώτια, η σειρά είναι P – N – 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 με την πρώτη να είναι η θέση παρκαρίσματος ώστε η μοτοσυκλέτα να μην κυλίσει μπροστά ή πίσω.

Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει είτε την αυτόματη επιλογή, είτε να αλλάζει εκείνος σχέσεις από το τιμόνι, ακριβώς όπως στο νέο κιβώτιο της Yamaha. Επιπρόσθετα όμως έχει εδώ την επιλογή να χρησιμοποιεί και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι! Η αλλαγή διαρκεί 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου, που σημαίνει πως γίνεται ταχύτερα από εκείνο που ο αναβάτης μπορεί να κάνει σε ένα συμβατικό κιβώτιο και ταυτίζεται ο χρόνος αντίδρασης με τα συμβατικά κιβώτια στα οποία υπάρχει quickshifter.

Ανεβάζει-Κατεβάζει σε 0,05 δευτερόλεπτα! Αυτό είναι το νέο αυτόματο κιβώτιο της KTM! – [VIDEO]
Η KTM διατηρεί και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι!

Στην αυτόματη λειτουργία οι αλλαγές γίνονται με αποφάσεις της ECU μέσα από την μονάδα ελέγχου του κιβωτίου που επιδρά σε έναν ηλεκτρομαγνητικό σερβομηχανισμό.

Η KTM τονίζει πως το αυτόματο κιβώτιο δεν έχει αυξήσει ιδιαίτερα το βάρος, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα σχεδόν δέκα κιλά του DCT και πως έχει σχεδιάσει την λειτουργία του με την Ready to Race φιλοσοφία να παραμένει.

Παράλληλα οι βασικές χαρτογραφήσεις του κινητήρα που ταυτόχρονα επηρέαζαν τις ρυθμίσεις και σε όλα τα υπόλοιπα συστήματα, από το φρένο του κινητήρα, μέχρι το Cornering ABS, το Traction Control και τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις, τώρα επεμβαίνουν και στην λειτουργία του κιβωτίου όπου θα αλλάζει σε άλλο όριο στροφών στο Touring από το Off Road όπως επίσης και θα κατεβάζει χαμηλότερα χωρίς να κρατά τις στροφές ψηλά.

Η KTM θα επεκτείνει την εφαρμογή του αυτόματου κιβωτίου και σε άλλα μοντέλα στο μέλλον, προς το παρόν όμως θα το δούμε στο Super Adventure του 2025.

Moto Guzzi – Νέα εμφάνιση της μικρής κλασικής με τον δικύλινδρο 457 της Aprilia

Έναν χρόνο μετά την τελευταία της θέαση, η μοτοσυκλέτα που αφήνει πίσω τους εγκάρσιους V2 της Moto Guzzi συνεχίζει να εξελίσσεται
Moto Guzzi 457
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Το Καλοκαίρι του 2025 είχαμε συναντήσει φωτογραφίες από μια μοτοσυκλέτα που φερόταν να είναι μελλοντικό μοντέλο της Moto Guzzi σε δοκιμές εξέλιξης στον δρόμο. Το περίεργο της υπόθεσης αφορούσε στον κινητήρα, καθώς εκεί είδαμε τον νέο δικύλινδρο της Aprilia από τη γκάμα των 457.

Από το 1965, όταν ο Giulio Cesare Carcano σχεδίασε τον πρώτο εγκάρσια τοποθετημένο V2 90 μοιρών, οι μοτοσυκλέτες της Moto Guzzi είχαν ως αδιάψευστο χαρακτηριστικό αυτόν τον κινητήρα, κάτι που προφανώς θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Η ανάπτυξη της Moto Guzzi είναι εδώ και πολλά χρόνια συνυφασμένη με τον Όμιλο Piaggio στον οποίο ανήκει και ένας τρόπος για να μεγαλώσει η γκάμα της είναι να φορέσει κινητήρες από άλλες μάρκες του, όπως η Aprilia. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η Ιταλοί θέλουν να μπουν στο δημοφιλές παιχνίδι των ρετρό μοτοσυκλετών και ακούγεται λογικότερο να το κάνουν με τη Moto Guzzi, παρά με την Aprilia.

moto guzzi 457

Ταυτόχρονα, αυτή μπορεί να είναι μια αναζωογονητική εξέλιξη για τη Moto Guzzi, καθώς έτσι θα αποκτήσει εκπροσώπηση σε μια γωνιά μικρότερων κυβισμών της αγοράς από την οποία απείχε στη σύγχρονη εποχή της, όταν ο μικρότερος κινητήρας που έχει φτιάξει τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ο V2 744cc των Breva, Nevada, V7 κ.ο.κ.

Με τον δικύλινδρο σε σειρά της Aprilia η Moto Guzzi θα βρεθεί σύντομα με μια μοτοσυκλέτα που, όπως φαίνεται, θα έχει κλασική εμφάνιση σε συνδυασμό με σύγχρονες ικανότητες. Θα είναι επίσης μια ηχηρή απόκλιση από την πάγια τακτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί άξονα στην τελική μετάδοση των μοτοσυκλετών της, καθώς εδώ ο δικύλινδρος έχει φτιαχτεί για αλυσίδα και γρανάζια.

moto guzzi 457

Συγκρίνοντας τις τελευταίες φωτογραφίες που μας έρχονται από τον διεθνή Τύπο δίπλα σε αυτές που είχαν διαρρεύσει το περσινό Καλοκαίρι, βλέπουμε πως η μοτοσυκλέτα έχει μερικές αλλαγές. Το μπροστινό φρένο ανατίθεται σε μια ακτινική δαγκάνα της ByBre (θυγατρικής της Brembo), κάτι που πιθανώς υπονοεί πως η μοτοσυκλέτα θα κατασκευάζεται στην Ινδία, ενώ έχουμε νέα εξωτερικά καπάκια στον κινητήρα.

Στις εικόνες του περασμένου Αυγούστου ο κινητήρας ήταν πρακτικά ολόιδιος όπως τον χρησιμοποιεί η Aprilia στα δικά της μοντέλα, ωστόσο στις νέες φωτογραφίες τα πλαϊνά καπάκια είναι νέα και διαφορετικά από πριν, δείγμα πως η αισθητική έχει διαμορφωθεί ώστε η μικρή Moto Guzzi να αποκτήσει έναν πιο ξεχωριστό χαρακτήρα.

moto guzzi 457

Τα χρυσά καλάμια του πιρουνιού επίσης έχουν αντικατασταθεί από μαύρα, ενώ και ο προβολέας έχει αλλάξει, από τον απλό στρογγυλό των περσινών εικόνων σε έναν νέο που λογικά κρύβει στο κέντρο του τον αετό της Moto Guzzi, κατά το τρέχον μοτίβο που χαρακτηρίζει την εταιρεία στα υπάρχοντα μοντέλα της.

Όλα τα παραπάνω συνάδουν προς το ότι η εξελικτική διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ και το γεγονός πως η μοτοσυκλέτα φαίνεται στις νέες φωτογραφίες να είναι πιο πολύ καμουφλαρισμένη απ’ όσο πέρυσι μάλλον συνηγορεί στο ότι κάτω από τις μαύρες αυτοκόλλητες ταινίες κρύβεται η τελική εμφάνιση του μοντέλου.

Αυτά σημαίνουν πως κατά πάσα πιθανότητα η μοτοσυκλέτα που προς το παρόν παραμένει αβάπτιστη – επισήμως τουλάχιστον – ετοιμάζεται για την ερχόμενη EICMA σε 4,5 μήνες για να κυκλοφορήσει ως μοντέλο 2027.

Ετικέτες