Αποκλειστικό: Στην παρουσίαση του Δίχρονου Langen!

Επιστροφή στο Μέλλον
29/9/2020

Μια νέα βρετανική εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλετών, η Langen Motorcycles, παρουσίασε ένα ολοκαίνουργιο την περασμένη εβδομάδα στο κατάμεστο Salon Prive πάρτι (από τις 23 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου) που διοργανώνεται στο Blenheim Palace (ήταν η κατοικία του Winston Churhill), το οποίο ανήκει στον Δούκα του Marlborough. Η μοτοσυκλέτα που ονομάζεται απλώς "Το Δίχρονο" (Two Stroke), το πολυαναμενόμενο παρθενικό μοντέλο που έκανε το ντεμπούτο του στο Salon Prive, απορρίπτει κάθε συμβιβασμό προκειμένου να αναβιώσει τις δίχρονες αγωνιστικές ρέπλικες της περασμένης εικοσαετίας, όπως ήταν τα Suzuki RGV250 και Aprilia RS250, τα οποία εξαφανίστηκαν από τις βιτρίνες των καταστημάτων το 2004, ως θύματα των όλο και πιο αυστηρών προδιαγραφών ήχων και ρύπων.

Το άρθρο που ακολουθεί το έχει γράψει ο συνάδελφος και επί πολλές δεκαετίες συνεργάτης του ΜΟΤΟ, ο Alan Cathcart. Τονίζουμε το συνάδελφος, γιατί ουσιαστικά ο Alan δεν είναι απλώς ένας freelancer που συνεργαζόμαστε, αλλά είναι ΜΕΛΟΣ της συντακτικής ομάδας και λειτουργεί ως τέτοιο πάρα πολλά χρόνια, πηγαίνοντας αποστολές για λογαριασμό του ΜΟΤΟ.

Το Δίχρονο είναι πνευματικό τέκνο του ιδρυτή της Langen Motorcycles με έδρα του Lancashire, Chris Ratcliffe. Ο Ratcliffe ήταν πρώην αρχι-μηχανολόγος στην CCM Motorcycles στο Bolton, εκεί όπου δημιούργησε τα μονοκύλινδρα Spitfire και Stealth 600, όπως και το πανάλαφρο adventure GP450. Όμως, το Δίχρονο των 250cc διαθέτει έναν V-2 90 μοιρών κινητήρα με βαλβίδες reed, ο οποίος κατασκευάστηκε για λογαριασμό της βρετανικής εταιρείας από την ιταλική Vins με έδρα το Maranello, δυο βήματα από το εργοστάσιο της Ferrari. Ο κινητήρας που φτιάχτηκε ως project ελεύθερου χρόνου από μέλη του R&D της Ferrari που έχουν πάθος με τις μοτοσυκλέτες, είναι κατεργασμένος σε CNC εργαλειομηχανές και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για την εξέλιξή του. Στην μοτοσυκλέτα της Langen αποδίδει μέγιστη ιπποδύναμη 75 ίππων και ροπή 4,9 χιλιογραμμόμετρα –με "κόκκινο" στις 14.500 στροφές!

Ο Chris Ratcliffe με το δημιούργημά του

 

Ένας συνδυασμός από τροφοδοσία καυσίμου με ψεκασμό, ψεκασμό λαδιού με έλεγχο από την ECU, ανθρακονημάτινες βαλβίδες reed και ηλεκτρονικά ελεγχόμενες βαλβίδες εξαγωγής, χαρίζει αυτές τις εξωπραγματικές επιδόσεις στον κινητήρα, ενώ είναι φιλικός προς το περιβάλλον και εντελώς νόμιμος για κυκλοφορία στον δρόμο (τουλάχιστον στην Μ. Βρετανία), σύμφωνα με τον Ratcliffe.

Ο λόγος κιλών ανά ίππο είναι παράγοντας κλειδί για την εκπληκτική απόδοση του Δίχρονου Langen, με την φιλοσοφία κατασκευής του να βασίζεται στην απλότητα και την διατήρηση του βάρους χαμηλά. Το ανακοινωμένο βάρος του Δίχρονου ανέρχεται στα 114 κιλά, με αποτέλεσμα η σχέση βάρους ιπποδύναμης να φτάνει το 1,52, που είναι καλύτερος από πολλά σύγχρονα supercars.

"Η εταιρεία μας ιδρύθηκε με στόχο να κατασκευάζουμε μοτοσυκλέτες με την απλότητα και την γνησιότητα που έχουν χαθεί εδώ και πολύ καιρό, όπως κάνουν οι τύποι της Ton-up με τα café racers, ενώ παράλληλα ωθούμε την σύγχρονη τεχνολογία στα άκρα", λέει ο Chris Ratcliffe. "Το όνειρό μου ήταν πάντα το να φτιάξω ένα μικρό κομμάτι της βρετανικής μοτοσυκλετιστικής Ιστορίας και το να σας παρουσιάζω αυτή τη ιδιαίτερη μοτοσυκλέτα ως προϊόν μια εντελώς νέας εταιρείας, κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου. Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εξερευνούμε τα όρια και να φτιάχνουμε ακόμη πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα ικανοποιήσουν ανθρώπους που ενδιαφέρονται για κάτι διαφορετικό, αλλά με μπόλικη διασκέδαση στην οδήγησή του. Είναι το πρώτο από πολλά νέα, ασυνήθιστα και συναρπαστικά μοντέλα, που σχεδιάζουμε να φτιάξουμε τα επόμενα χρόνια."

Κάθε Δίχρονο Langen είναι χειροποίητο, μια κατά παραγγελία κατασκευή που είναι φτιαγμένη και ραμμένη για τον πελάτη που το παράγγειλε. Οι κορυφαίοι Βρετανοί προμηθευτές του project περιλαμβάνουν, τα φρένα της Hel Performance, τα ελαστικά της Dunlop και πίσω ανάρτηση της K-Tech. Το πλαίσιο είναι φτιαγμένο στο χέρι, με μεγάλης διαμέτρου αλουμινένιους σωλήνες που έχουν κοπεί με laser, με μηχανουργικά κατεργασμένα σημεία σύνδεσης. Ένα πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι της Öhlins ΤΤΧ36 και το αμορτισέρ της K-Tech έχουν αναλάβει τις αναρτήσεις. Όλο το κοστούμι, συμπεριλαμβανομένου και του ρεζερβουάρ, είναι φτιαγμένο από φύλλα carbon απλωμένα με το χέρι και μικρές χρυσές λεπτμέρειες. Κάθε κινητήρας θα φτιάχνεται κατά παραγγελία και θα έχει διαφορετικό αριθμό για κάθε μοτοσυκλέτα ενός πελάτη, με κάρτερ φτιαγμένα σε CNC και ένα εξάρι κιβώτιο τύπου "κασέτας", που διαθέτει και powershifter. Τα φρένα αποτελούνται από δύο δίσκους μπροστά 300mm (πίσω ένας 265mm) της Brembo με ακτινικές, billet, δαγκάνες της HEL.

Το customizing για να δώσει την προσωπική του πινελιά ο κάθε ιδιοκτήτης, εκτείνεται σε ένα μεγάλο εύρος επιλογών για το βάψιμο, τα φινιρίσματα του πλαισίου και το είδος των αναρτήσεων, τους τροχούς –έχουν τοποθετηθεί ακτινωτοί τροχοί, αλλά θα υπάρχουν σύντομα ανθρακονημάτινοι ή από μαγνήσιο ως after market- ενώ η εργονομία θα είναι φτιαγμένη ξεχωριστά για κάθε πελάτη, συμπεριλαμβανομένων τον τύπο και την θέση του τιμονιού, το ύψος της σέλας. Την θέση των μαρσπιέ και το σετάρισμα της πίσω ανάρτησης.

Αρχικά, η παραγωγή των Δίχρονων της Langen θα είναι περιορισμένη σε 100 αριθμημένες μονάδες, και αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2021. Άλλες 150 μοτοσυκλέτες θα παραχθούν το 2022, οι οποίες θα έχουν έγκριση τύπου για χρήση στο δρόμο σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο συνολικός αριθμός, λοιπόν, θα είναι 250 μοτοσυκλέτες, κάθε μία τους φτιαγμένη κατά παραγγελία.

Οι τιμές του Δίχρονου θα ξεκινούν από τα 30.700 ευρώ, συν τους φόρους ανάλογα την αγορά, με μια μακριά λίστα προαιρετικού εξοπλισμού. Το βιβλίο των παραγγελιών της Langen έχει ανοίξει, με μια προκαταβολή 1.100 ευρώ (που είναι επιστρεπτέα) για να εξασφαλίσετε μία από τις πρώτες 100 μοτοσυκλέτες μέσω του www.langenmotorcycles.co.uk

Του Alan Cathcart

Φωτό: GunHillStudios

Benelli TRK 902 & TRK 902 X - Στα σκαριά μεγαλύτερο μοντέλο με 105 hp

Τα πρώτα στοιχεία και οι πρώτες φωτογραφίες από τις εγκρίσεις τύπου
Benelli TRK 902
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/5/2024

Στην αρχή είχαμε τα TRK 502. Αργότερα βρεθήκαμε με δυο επιλογές, τα TRK 702 και TRK 800, εκ των οποίων η πρώτη ήρθε και στην Ελλάδα, για να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό την πολύ καλή εμπορική πορεία των 502, ενώ η δεύτερη… αγνοείται. Όπως φαίνεται τώρα, η Benelli ετοιμάζει ακόμα μεγαλύτερα TRK, που πλησιάζουν ακόμα περισσότερο τα 1.000 κυβικά.

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας παρά την ονομαστική χωρητικότητα έχει πραγματικό κυβισμό 904 κ.εκ., ενώ δείχνει ίδιος με τον κινητήρα που χρησιμοποιούν το Benelli 902 S και το QJMotor SRK 900. Δύο είναι οι επικεφαλής εκκεντροφόροι, τέσσερις οι βαλβίδες σε κάθε κύλινδρο, με την ιπποδύναμη να φτάνει τους 105 hp (αξιόλογη αύξηση από τους 69 hp του 702) και τη ροπή τα 9,2 kgm (από 7,1 kgm στα 702). Ο συμπλέκτης αναμένεται να είναι περιορισμένης ολίσθησης, και ο κινητήρας να έχει διαφορετικά Riding Modes. Η τελική ταχύτητα ανακοινώνεται στα 215 χλμ/ώρα.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό, το ψαλίδι αλουμινένιο, ενώ το ανεστραμμένο πιρούνι και το πίσω αμορτισέρ ανήκουν στη Marzzocchi. Τα φρένα είναι της Brembo, με δικάναλο ABS όπως ορίζουν οι Euro προδιαγραφές. Το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.540 mm και το ύψος σέλας στα 825 mm. Όπως συμβαίνει και με τα TRK 702 / 702 X, αναμένουμε το TRK 902 να φέρει χυτούς τροχούς 17 ιντσών με μπράτσα, και το Χ ακτινωτούς τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 17 πίσω.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 24 λίτρων (4 περισσότερα από τα 702), ενώ το βάρος ανακοινώνεται στα 231 κιλά με προστατευτικά κάγκελα και κεντρικό σταντ -τα 702 ζυγίζουν 215 και 218 (Χ).

Η οθόνη οργάνων θα είναι έγχρωμη, μεγέθους 7 ιντσών με συνδεσιμότητα και όπως αναφέρεται και με turn by turn πλοήγηση. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και ένδειξη πίεσης ελαστικών, θερμαινόμενα γκριπ, πλαϊνές αλουμινένιες βαλίτσες και αλουμινένιο top case.

Αναμένουμε να δούμε τώρα το πότε θα παρουσιαστεί η νέα μοτοσυκλέτα στις δυο της εκδόσεις, που αρχικά το πιθανότερο είναι να βρει τον δρόμο της για την Κίνα. Αν πάντως κρίνουμε από την ιστορία της Benelli με τις παρουσιάσεις, δεν κρατάμε και την αναπνοή μας για την έλευση του 902 στις αγορές, και ούτε θα πρέπει να την κρατήσετε κι εσείς

Ετικέτες