Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Benda VTR 300 Turbo: Το κινέζικο τούρμπο!

Έκπληξη από τους Κινέζους

Η είδηση σίγουρα προκαλεί έκπληξη, αλλά από την άλλη μεριά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μέχρι και… αναμενόμενο, δεδομένης της φόρας που έχουν πάρει οι Κινέζοι στην εξέλιξη της τεχνολογίας τους, έστω κι αν σε μεγάλο ποσοστό βασίζεται στην αντιγραφή.

Πίσω στην δεκαετία του '80, η Honda δούλευε πάνω στην ιδέα ενός δικύλινδρου, τετράχρονου 250cc με turbo, με το οποίο ήθελε να ανταγωνιστεί τα δίχρονα 500 στα GP. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο κινητήρας κατάφερε να αποδίδει 150 άλογα στις 20.000 στροφές, δεν μπήκε ποτέ σε αγωνιστική μοτοσυκλέτα, καθώς οι κανονισμοί αποτέλεσαν ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο, ακόμη και για την Honda.

Την ίδια περίοδο, οι μηχανικοί της Big-H ετοίμαζαν και μια έκδοση του VT250F με αυτόν τον turbo κινητήρα για τον δρόμο, ούτως ώστε να λανσάριζαν την συγκεκριμένη τεχνολογία ταυτόχρονα στις πίστες και στην παραγωγή. Αν και το project είχε φτάσει πολύ κοντά στο στάδιο της παραγωγής το 1985, αποσύρθηκε κι αυτό όπως και η αγωνιστική του έκδοση.

Μπορεί λοιπόν να μείναμε με την απορία για το πώς θα ήταν μια μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτα με κινητήρα turbo, αλλά φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα μας λυθούν οι απορίες, καθώς η κινέζικη εταιρεία Benda ετοιμάζεται να ακολουθήσει τα χνάρια της Honda, εξελίσσοντας το "VTR 300 Turbo", όπως μαρτυρά το teaser που δημοσίευσε το εργοστάσιο για τη νέα χρονιά.

Το BD300-15

 

Προς το παρόν, δεν έχουμε κάτι παραπάνω από αυτό, πέρα ίσως από το όνομα του μοντέλου, όπου το VT αντιστοιχεί σε ένα δικύλινδρο V κινητήρα, ενώ το R μαρτυρά ότι θα πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα με full fairing και το 300 την χωρητικότητα του κινητήρα.

Μπορεί η Benda να μην ιδιαίτερα γνωστή στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται για μια νεοσύστατη σχετικά εταιρεία, αλλά ήδη κατασκευάζει ένα ενδιαφέρον εντυπωσιακά bobber, το BD300-15, το οποίο παρουσιάστηκε πέρσι και διαθέτει έναν τετράχρονο, υγρόψυκτο, δικύλινδρο V κινητήρα 298cc, με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και απόδοση 30 ίππων. Μάλιστα, το 2020 έκανε αίσθηση και το concept LF-01 που έδειξε, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 680cc, το οποίο επιβεβαιώθηκε πως θα μπει στην παραγωγή φέτος με την ονομασία LFC-700.

Το concept LF-01

 

Μπορούμε να θεωρήσουμε βέβαιο ότι ο κινητήρας του BD300 θα αποτελέσει την βάση για του VTR300 Turbo, και ανάλογα με την απόδοση, μπορεί να φτάσει να αποδίδει μέχρι και 50 ίππους.

Εν αναμονή λοιπόν των νέων από την μακρινή Ανατολή, για τον πρώτο κινέζικο κινητήρα με turbo!