Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

BMW Concept CE 02: Το… μίνι ηλεκτρικό πρωτότυπο!

Εξελίσσουν οι Βαυαροί το design των ηλεκτρικών

Το Concept CE 02, η BMW το χαρακτηρίζει ως μια διαφορετική προσέγγιση της έξυπνης αστικής μετακίνησης και το παρουσίασε επίσημα μία εβδομάδα πριν την έναρξη της ΙΑΑ Mobility 2021. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα που ακροβατεί ανάμεσα στα γραμμές των κλασικών μοτοσυκλετών και αυτές των σύγχρονων σκούτερ.

Ο Edgar Heinrich, Επικεφαλής του Τμήματος σχεδιασμούς της BMW Motorrad δίνει με δύο λόγια την φιλοσοφία κατασκευής πίσω από το CE 02: "Με μια πρώτη ματιά, είναι ελάχιστα τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι πρόκειται για ένα προϊόν της BMW Motorrad, είναι κάτι εντελώς νέο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι πρωτοποριακό, όπως έχουμε κάνει με διάφορα projects στο παρελθόν. Το Concept CE 02 διαθέτει μια διαφορετική οπτική και νέες φόρμες που αφορούν την ατομική μετακίνηση στο αστικό περιβάλλον. Επιπλέον, θέλαμε να πετύχουμε ένα επίπεδο σχεδιαστικής πρωτοπορίας που δεν έχουμε ξαναφτάσει στο παρελθόν. Η προχωρημένη σκέψη ήταν σημαντική, αλλά πάνω απ' όλα θεωρούσαμε θεμελιώδη τον συναισθηματικό παράγοντα και την διασκέδαση της οδήγησης".

Οι γραμμές και οι μικρές διαστάσεις του κάνουν ξεκάθαρο το νεανικό κοινό στο οποίο στοχεύει, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία από δίκυκλα στο παρελθόν, αλλά είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, στην έξυπνη τεχνολογία και στον συνδυασμό της οδήγησης με την διασκέδαση, σύμφωνα με την BMW. Το βάρος του φτάνει τα 120 κιλά, ενώ η απόδοση των σχεδόν 15 ίππων και η μέγιστη ροπή από μηδέν στροφές, υπόσχονται γρήγορες επιταχύνσεις από φανάρι σε φανάρι. Η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 90km/h και η αυτονομία του τα επίσης 90 χιλιόμετρα.

Ο Alexander Buckan Επικεφαλής του σχεδιασμού οχημάτων της BMW Motorrad, δήλωσε πως πρόθεσή τους ήταν να φτιάξουν ένα εύκολα προσβάσιμο όχημα για τον καθένα, ώστε το CE 02 "να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύντροφο στην καθημερινότητα μέσα στην πόλη". Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών για customizing, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προσθέσει την δική του ξεχωριστή πινελιά, πάνω στην φιλοσοφία του customizing των skateboards!

Οι μεγάλοι τροχοί έχουν τοποθετηθεί αφενός για να θυμίζουν fun bike αφετέρου για να προσθέσουν την σταθερότητα στην συμπεριφορά του CE 02, με μασίφ ζάντες που ενισχύουν την δυναμική της εικόνας του. Στο ίδιο μήκος κύματος έχει χρησιμοποιηθεί το μαύρο χρώμα εκεί που εδράζονται οι μπαταρίες, ενώ η το κομμάτι της μετάδοσης είναι βαμμένο ασημί, με την στενόμακρη σέλα και το πλαίσιο να δημιουργούν ένα συμπαγές οπτικά σύνολο.

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική προσφέρει και το πλεονέκτημα του χαμηλού κέντρου βάρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην συμπεριφορά του, ενώ τα δύο μεγάλα δισκόφρενα (εμπρός-πίσω)  και το χαμηλό ύψος σέλας ενισχύουν το αίσθημα της ασφάλειας, ειδικά στους λιγότερο έμπειρους αναβάτες. Το σχήμα της σέλας είναι μελετημένο ώστε να μπορεί ο αναβάτης να τοποθετεί τα πόδια του είτε στα μπροστά είτε στα πίσω μαρσπιέ και να αλλάζει εντελώς την θέση οδήγησης και την εργονομία, ενώ μπορεί να μεταφέρει και συνεπιβάτη. Ο χώρος που δημιουργείται ανάμεσα στη σέλα και στο πλαίσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση ενός μικρού σακιδίου, ενώ στο μπροστινό μέρος της σέλας έχουν τοποθετηθεί δύο ελαστικοί ιμάντες χιαστί για να μπορούν να δεθούν μικροαντικείμενα. Οι βάσεις των μαρσπιέ μπορούν επίσης να παίξουν τον ρόλο αποθηκευτικού χώρου, ενώ όπως δίνει το παράδειγμα η BMW, μπορεί ο αναβάτης να στηρίξει εκεί το skateboard για να παίξει αυτό το ρόλο των μαρσπιέ!

Ολόκληρη η κατασκευή του CE 02 βρίθει από σχεδιαστικές και τεχνολογικές ποιοτικές λύσεις, όπως ο τετράγωνος προβολέας που αποτελείται από τέσσερα LED προτζεκτοράκια, ενώ πίσω υπάρχουν δύο "φύλλα" LED δεξιά και αριστερά της σέλας. Η έγχρωμη ψηφιακή οθόνη στο τιμόνι προβάλλει τις βασικές πληροφορίες με ένα ηθελημένα σχεδιαστικά ευμεγέθες χοντρό καλώδιο να έχει προτιμηθεί για τη σύνδεσής της.

Ο βασικός χρωματικός συνδυασμός του μαύρου με το ασημί έχει επιλεγεί για να τονιστεί η απλότητα του concept, εμπλουτισμένος όμως με ματ και γυαλιστερές επιφάνειες, που ανεβάζουν την ποιοτική αίσθηση της κατασκευής. Η τεχνολογία εκτύπωσης Technoid έχει χρησιμοποιηθεί ως σχεδιαστικό εργαλείο, με το έμβλημα της BMW να είναι ενσωματωμένο στην λευκή σέλα από σιλικόνη, ενώ το μοναδικό διαφορετικό σημείο που μαρτυρά την κατασκευή του CE 02 είναι το λογότυπο πάνω στους τροχούς και τους ιμάντες της σέλας. Η BMW έκανε αυτή την επιλογή, γιατί όπως εξηγούν οι άνθρωποι του εργοστασίου, θέλησαν να δώσουν την ελευθερία στους υποψήφιους ιδιοκτήτες να προσωποποιήσουν το όχημά τους με μεγαλύτερη ελευθερία.

Η χρήση της τεχνολογίας αιχμής όμως, δεν σταματά στην κατασκευή του CE 02, αλλά και στον εξοπλισμό του αναβάτη που συνοδεύει το ηλεκτρικό σκούτερ ως after market αξεσουάρ. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο μπουφάν που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τους αναβάτες του CE 02, με γραφικά ίδια με του σκούτερ, χάρη στην πρόσφατη τεχνολογία GRDXKN® μπορούν να δεχτούν εκτυπωμένα 3D προστατευτικά. Τα συγκεκριμένα, διαθέτουν αντίσταση κατά της τριβής και ικανότητα απορρόφησης κρούσης, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να τυπωθούν στο σχήμα των γραφικών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Concept CE 02.

Μπαταρία: Δεν έχει ανακοινωθεί

Απόδοση: 14,7 ίπποι για οδήγηση με άδεια κατηγορίας Α1

Μέγιστη ταχύτητα: 90 km/h

Αυτονομία: Περίπου 90 km (σύμφωνα με τα πρότυπα μετρήσεων WMTC)

Τροχοί: 15 ιντσών εμπρός-πίσω

Ύψος σέλας: 730mm

Βάρος με μπαταρίες: 120kg

Tags: