BMW - Πατέντα για μονοκύλινδρο κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων!

Μέσω του συστήματος Shiftcam που έχουμε δει σε Boxer και τετρακύλινδρα μοντέλα
BMW πατέντα για μονοκύλινδρο κινητήρα με ShiftCam
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/2/2023

Η νέα πατέντα της BMW δείχνει έναν μονοκύλινδρο κινητήρα με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων Shiftcam, που θα μπορούσε να φορεθεί στη σειρά G, με αυξημένες επιδόσεις και πιο γεμάτη καμπύλη ιπποδύναμης.

Η τεχνολογία Shiftcam έχει φορεθεί σε Boxer μοντέλα (R 1250 GS / R 1250 R) αλλά και στις τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες της BMW (S 1000 RR / M 1000 RR), ενώ λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στον μονοκύλινδρο κινητήρα της πατέντας των Βαυαρών, αλλάζοντας τον χρονισμό σε συγκεκριμένες στροφές με έναν έξυπνο όσο και απλό μηχανισμό, που δεν προσθέτει ιδιαίτερο βάρος ή επικίνδυνη για την αξιοπιστία πολυπλοκότητα.

Actuator in the middle

Στην πατέντα περιγράφεται η νέα θέση του συστήματος στη μικρή κυλινδροκεφαλή του μονοκύλινδρου κινητήρα, με τον ενεργοποιητή του Shiftcam να βρίσκεται στη μέση αντί για το πλάι, για οικονομία χώρου.

BMW Shiftcam

Η νέα θέση απαιτεί μπουζί που προεξέχει υπό γωνία στον θάλαμο καύσης, καθώς το πηνίο της ανάφλεξης βρίσκεται κι αυτό υπό γωνία στον θάλαμο καύσης.

Shiftcam στα μεγαλύτερα μοντέλα

Μία ακόμη διαφορά σε σχέση με τα πολυκύλινδρα μοντέλα είναι πως οι οι βαλβίδες ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας ποτηράκια και καπελώτα, και όχι με κοκοράκια.

Στους μεγάλους boxer κινητήρες τα 2 διαφορετικά προφίλ των εκκεντροφόρων αλλάζουν ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα του κινητήρα, το αργότερο μέχρι τις 5.000 rpm. Στα τετρακύλινδρα χιλιάρια η αλλαγή γίνεται στις 9.000 rpm. Αν υποθέσουμε πως η αλλαγή γίνεται περίπου στα δύο τρίτα των στροφών που αποδίδεται η μέγιστη ιπποδύναμη, τότε στην μονοκύλινδρη έκδοση η ενεργοποίηση του συστήματος πιθανώς να συμβαίνει κοντά στις 6.000 rpm.

G 310 GS

Η τρέχουσα σειρά G (G 310 R & G 310 GS) κινείται από έναν μονοκύλινδρο κινητήρα 313 κ.εκ., με απόδοση 34 hp / 9.250 rpm και ροπή 2,8 kgm / 7.500 rpm. Η σειρά έκανε ντεμπούτο το 2015, ενώ η παραγωγή γίνεται στο εργοστάσιο της TVS στην Ινδία.

Κι αν τα δύο G μοντέλα υστερούσαν -και υστερούν ακόμα- στην απόδοση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η τεχνολογία Shiftcam θα μπορούσε να δώσει στη BMW το κάτι παραπάνω σε επιδόσεις, αν και δεν θα μας χάλαγε και μια (έστω μικρή) αύξηση στον κυβισμό.

Σημειώστε τέλος πως στην πατέντα φαίνεται να διατηρείται η ιδιαίτερη τοποθέτηση του κινητήρα της G σειράς, με την εξαγωγή προς το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας

Ετικέτες

Cyclone RC700 - Τετρακύλινδρο Supersport μοντέλο

Με κινητήρα που βασίζεται σε εκίνον του Honda CB650R και μονόμπρατσο ψαλίδι… αν θες
Cyclone RC 700 R
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/4/2024

Η Zonsen παρουσίασε, μέσω της θυγατρικής Cyclone, ένα νέο supersport μοντέλο εξοπλισμένο με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, πλούσιο εξοπλισμό και μονόμπρατσο ψαλίδι ως προαιρετική επιλογή, που χαρίζει πόντους στη σπορ εμφάνιση.

Μετά την είσοδο της σε άλλες κατηγορίες, όπως αυτή των σπορ γυμνών, των cruiser και των adventure μοτοσυκλετών, η Cyclone, είχε δώσει το παρών και στα μικρά Supersport μοντέλα με το Cyclone RC 401 R, ενώ τώρα παρουσιάζει τον μεγάλο αδελφό στα 700 κυβικά. To RC700 ακολουθεί την παραδοσιακή για την κατηγορία τετρακύλινδρη εν σειρά συνταγή, ξεφεύγοντας από την συνήθη δικύλινδρη εν σειρά διάταξη που συναντάμε στα μοντέλα της. Ξεφεύγει ταυτόχρονα από την σύγχρονη τάση που θέλει τα μεσαίου κυβισμού μοντέλα γενικότερα να έχουν δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Ο υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας του RC 700 βασίζεται σε αυτόν των 648 κυβικών της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει τα CB650R και CBR650R. Αυτό που έκανε η Cyclone ήταν να αυξήσει την διαδρομή του από τα 46 στα 47,8 χιλιοστά, χρησιμοποιώντας έναν νέο στρόφαλο, με την διάμετρο των εμβόλων να παραμένει στα 67 χιλιοστά – έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλά ακόμα περιθώρια να μεγαλώσει. Το αποτέλεσμα είναι να ανέβει στα 674, με την απόδοσή του να μην ανακοινώνεται. Αναμένεται βέβαια να μην ξεφεύγει πολύ από τους 95 ίππους και τα 6,42 κιλά ροπής, που έρχονται από τα 648 κυβικά του Big H, πλησιάζοντας πιο κοντά στο όριο των 100 ίππων.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Το πλαίσιο μοιάζει και αυτό να έρχεται από την Honda, χωρίς να ανακοινώνεται αν είναι από ατσάλι ή από αλουμίνιο. Αν και στην παρουσίασή του, το βλέπουμε με συμβατικό αλουμινένιο ψαλίδι, οι εικόνες δείχνουν και μία διαφορετική έκδοση, η οποία εξοπλίζεται με μονόμπρατσο. Κρίνοντας από τη συνήθη τακτική των Κινέζων κατασκευαστών, μάλλον μιλάμε για δύο διαφορετικές εκδόσεις.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Στις αναρτήσεις, βλέπουμε ότι μπροστά έχουμε ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω μονό αμορτισέρ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν είναι ρυθμιζόμενα ή όχι. Στον τομέα της πέδησης συναντάμε δύο δίσκους με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μπροστά και έναν ακόμα πίσω.

Εμφανισιακά το RC700 είναι επιθετικό, με μπόλικες γωνίες στο φαίρινγκ του, ενώ ακολουθεί τη μόδα της εποχής μας, έχοντας πάνω του αεροδυναμικά βοηθήματα. Μπροστά και πάνω από τον διπλό LED προβολέα βρίσκουμε δύο ανοίγματα, τα οποία χρησιμεύουν πιθανότατα ως εισαγωγές αέρα. Κοιτάζοντας όμως από το πλάι το νέο μοντέλο, βλέπουμε ότι η εργονομία της θέσης οδήγησης θυμίζει περισσότερο sport touring μοντέλο, παρά supersport. Τα clip-on μοιάζει να είναι αρκετά ψηλά τοποθετημένα, με τα μαρσπιέ σε φυσιολογική γωνία για τα πόδια και όχι πίσω και ψηλά.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ούτε και το ύψος της σέλας. Αυτό που γνωρίζουμε για την ώρα είναι το βάρος, το οποίο φτάνει τα 208 γεμάτα κιλά. Αν μιλάμε για μεσαίου κυβισμού supersport μοτοσυκλέτα, τότε το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Για την ώρα, το RC700 απευθύνεται στην εσωτερική αγορά, με την Zonsen να μην έχει τολμήσει ακόμα το μεγάλο βήμα να έρθει στην Ευρώπη, παρά τη συνεργασία της με την Piaggio.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!
Ετικέτες