BMW - Πατέντα για μονοκύλινδρο κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων!

Μέσω του συστήματος Shiftcam που έχουμε δει σε Boxer και τετρακύλινδρα μοντέλα
BMW πατέντα για μονοκύλινδρο κινητήρα με ShiftCam
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/2/2023

Η νέα πατέντα της BMW δείχνει έναν μονοκύλινδρο κινητήρα με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων Shiftcam, που θα μπορούσε να φορεθεί στη σειρά G, με αυξημένες επιδόσεις και πιο γεμάτη καμπύλη ιπποδύναμης.

Η τεχνολογία Shiftcam έχει φορεθεί σε Boxer μοντέλα (R 1250 GS / R 1250 R) αλλά και στις τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες της BMW (S 1000 RR / M 1000 RR), ενώ λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στον μονοκύλινδρο κινητήρα της πατέντας των Βαυαρών, αλλάζοντας τον χρονισμό σε συγκεκριμένες στροφές με έναν έξυπνο όσο και απλό μηχανισμό, που δεν προσθέτει ιδιαίτερο βάρος ή επικίνδυνη για την αξιοπιστία πολυπλοκότητα.

Actuator in the middle

Στην πατέντα περιγράφεται η νέα θέση του συστήματος στη μικρή κυλινδροκεφαλή του μονοκύλινδρου κινητήρα, με τον ενεργοποιητή του Shiftcam να βρίσκεται στη μέση αντί για το πλάι, για οικονομία χώρου.

BMW Shiftcam

Η νέα θέση απαιτεί μπουζί που προεξέχει υπό γωνία στον θάλαμο καύσης, καθώς το πηνίο της ανάφλεξης βρίσκεται κι αυτό υπό γωνία στον θάλαμο καύσης.

Shiftcam στα μεγαλύτερα μοντέλα

Μία ακόμη διαφορά σε σχέση με τα πολυκύλινδρα μοντέλα είναι πως οι οι βαλβίδες ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας ποτηράκια και καπελώτα, και όχι με κοκοράκια.

Στους μεγάλους boxer κινητήρες τα 2 διαφορετικά προφίλ των εκκεντροφόρων αλλάζουν ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα του κινητήρα, το αργότερο μέχρι τις 5.000 rpm. Στα τετρακύλινδρα χιλιάρια η αλλαγή γίνεται στις 9.000 rpm. Αν υποθέσουμε πως η αλλαγή γίνεται περίπου στα δύο τρίτα των στροφών που αποδίδεται η μέγιστη ιπποδύναμη, τότε στην μονοκύλινδρη έκδοση η ενεργοποίηση του συστήματος πιθανώς να συμβαίνει κοντά στις 6.000 rpm.

G 310 GS

Η τρέχουσα σειρά G (G 310 R & G 310 GS) κινείται από έναν μονοκύλινδρο κινητήρα 313 κ.εκ., με απόδοση 34 hp / 9.250 rpm και ροπή 2,8 kgm / 7.500 rpm. Η σειρά έκανε ντεμπούτο το 2015, ενώ η παραγωγή γίνεται στο εργοστάσιο της TVS στην Ινδία.

Κι αν τα δύο G μοντέλα υστερούσαν -και υστερούν ακόμα- στην απόδοση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η τεχνολογία Shiftcam θα μπορούσε να δώσει στη BMW το κάτι παραπάνω σε επιδόσεις, αν και δεν θα μας χάλαγε και μια (έστω μικρή) αύξηση στον κυβισμό.

Σημειώστε τέλος πως στην πατέντα φαίνεται να διατηρείται η ιδιαίτερη τοποθέτηση του κινητήρα της G σειράς, με την εξαγωγή προς το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας

Ετικέτες

BMW Motorrad M 1000 XR - 200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά

Παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή, περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο παραγωγής το Β' 6μηνο του 23
BMW M 1000 XR Prototype
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

Με την πρωτότυπη M 1000 XR, η BMW Motorrad μας δίνει μία πρώτη γεύση από το τρίτο μοντέλο M της, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Β' 6μηνο του 2023. Μια ψηλή μοτοσυκλέτα sport-τουρισμού με έφεση στην υπερβολή, με απόδοση 200 hp και βάρος μόλις 223 γεμάτων κιλών!

Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και των μοντέλων υψηλών επιδόσεων της BMW. Το 2019 η BMW Motorrad ξεκίνησε με τη σειρά της να χρησιμοποιεί το γράμμα Μ για τεχνικό ρουχισμό και για αξεσουάρ. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν οι δυο πρώτες M εκδόσεις της BMW Motorrad, με τη μορφή της M RR και της M R.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων της BMW Motorrad και μία παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το τρίτο μοντέλο της σειράς Μ, η πρωτότυπη M 1000 XR αποτελεί πρόγευση μιας supersport μοτοσυκλέτας τουρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καθημερινό μεταφορικό μέσο, ως μοτοσυκλέτα σπορ-τουρισμού, αλλά και ως Supersport μοτοσυκλέτα σε track day χρήση.

200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά!

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Ως βάση εδώ χρησιμοποιείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας της supersport BMW S 1000 RR, ο οποίος διαθέτει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων BMW ShiftCam. Με απόδοση πάνω από 200 hp, βάρος μόλις 223 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ, η M XR διαθέτει κορυφαίο πλαίσιο, αναρτήσεις, αεροδυναμική και ηλεκτρονικά βοηθήματα, αποτελώντας μια μοναδική crossover μοτοσυκλέτα.

Περαιτέρω μείωση του βάρους και ακόμη πιο δυναμική συμπεριφορά μπορούν να επιτευχθούν με το M Competition Package, το οποίο διατίθεται ως προαιρετικός εργοστασιακός εξοπλισμός. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M XR είναι περίπου 280 χλμ/ώρα!

M winglets αεροδυναμικά "φτεράκια"

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Πέρα από τα κορυφαία περιφερειακά, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτότυπου M XR. Η νέα M XR απέκτησε αεροδυναμικά "φτεράκια" με στόχο να κρατά τον μπροστινό τροχό "βιδωμένο" στην άσφαλτο ακόμη και στις πιο βίαιες επιταχύνσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Το πρόσθετο φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό εξουδετερώνει την τάση ανύψωσής του κατά την επιτάχυνση, με αποτέλεσμα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης να παρεμβαίνει λιγότερο. Έτσι περισσότερη κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε επιτάχυνση με αποτέλεσμα ο αναβάτης να επιτυγχάνει ταχύτερο χρόνο στην πίστα. Η σέλα και το τρίγωνο της θέσης του αναβάτη έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζεται με βέλτιστο τρόπο ο μπροστινός τροχός, βοηθώντας ακόμα περισσότερο το κράτημα.

Φρένα M με ακτινική τρόμπα μπροστά

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Όπως η M RR και η M R, έτσι και η νέα M XR διαθέτει φρένα M. Αυτά αναπτύχθηκαν με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα στις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσικλέτες της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Οι δαγκάνες των φρένων M διαθέτουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα BMW M 1000 XR το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Δείτε παρακάτω το θεαματικό βίντεο για τη μοτοσυκλέτα, που έγινε με τη συνδρομή του αναβάτη της BMW στο Isle of Man TT, Peter Hickman!

 

BMW Motorrad Βαγιανέλης

Ετικέτες