BMW - Πατέντα για μονοκύλινδρο κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων!
Μέσω του συστήματος Shiftcam που έχουμε δει σε Boxer και τετρακύλινδρα μοντέλα
Από τον
Κώστα Γκαζή
21/2/2023
Η νέα πατέντα της BMW δείχνει έναν μονοκύλινδρο κινητήρα με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων Shiftcam, που θα μπορούσε να φορεθεί στη σειρά G, με αυξημένες επιδόσεις και πιο γεμάτη καμπύλη ιπποδύναμης.
Η τεχνολογία Shiftcam έχει φορεθεί σε Boxer μοντέλα (R 1250 GS / R 1250 R) αλλά και στις τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες της BMW (S 1000 RR / M 1000 RR), ενώ λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στον μονοκύλινδρο κινητήρα της πατέντας των Βαυαρών, αλλάζοντας τον χρονισμό σε συγκεκριμένες στροφές με έναν έξυπνο όσο και απλό μηχανισμό, που δεν προσθέτει ιδιαίτερο βάρος ή επικίνδυνη για την αξιοπιστία πολυπλοκότητα.
Στην πατέντα περιγράφεται η νέα θέση του συστήματος στη μικρή κυλινδροκεφαλή του μονοκύλινδρου κινητήρα, με τον ενεργοποιητή του Shiftcam να βρίσκεται στη μέση αντί για το πλάι, για οικονομία χώρου.
Η νέα θέση απαιτεί μπουζί που προεξέχει υπό γωνία στον θάλαμο καύσης, καθώς το πηνίο της ανάφλεξης βρίσκεται κι αυτό υπό γωνία στον θάλαμο καύσης.
Μία ακόμη διαφορά σε σχέση με τα πολυκύλινδρα μοντέλα είναι πως οι οι βαλβίδες ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας ποτηράκια και καπελώτα, και όχι με κοκοράκια.
Στους μεγάλους boxer κινητήρες τα 2 διαφορετικά προφίλ των εκκεντροφόρων αλλάζουν ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα του κινητήρα, το αργότερο μέχρι τις 5.000 rpm. Στα τετρακύλινδρα χιλιάρια η αλλαγή γίνεται στις 9.000 rpm. Αν υποθέσουμε πως η αλλαγή γίνεται περίπου στα δύο τρίτα των στροφών που αποδίδεται η μέγιστη ιπποδύναμη, τότε στην μονοκύλινδρη έκδοση η ενεργοποίηση του συστήματος πιθανώς να συμβαίνει κοντά στις 6.000 rpm.
Η τρέχουσα σειρά G (G 310 R & G 310 GS) κινείται από έναν μονοκύλινδρο κινητήρα 313 κ.εκ., με απόδοση 34 hp / 9.250 rpm και ροπή 2,8 kgm / 7.500 rpm. Η σειρά έκανε ντεμπούτο το 2015, ενώ η παραγωγή γίνεται στο εργοστάσιο της TVS στην Ινδία.
Κι αν τα δύο G μοντέλα υστερούσαν -και υστερούν ακόμα- στην απόδοση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η τεχνολογία Shiftcam θα μπορούσε να δώσει στη BMW το κάτι παραπάνω σε επιδόσεις, αν και δεν θα μας χάλαγε και μια (έστω μικρή) αύξηση στον κυβισμό.
Σημειώστε τέλος πως στην πατέντα φαίνεται να διατηρείται η ιδιαίτερη τοποθέτηση του κινητήρα της G σειράς, με την εξαγωγή προς το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας
Triumph Tiger 1200 Rally Explorer 2027: Με εμπρός ραντάρ - Προσπάθησαν να το κρύψουν οι Άγγλοι πηγαίνοντας για ρεκόρ
Greenwich-Κωνσταντινούπολη σε 39 ώρες και 34 λεπτά ο Sam Sunderland - Θέλει να κάνει τον ταχύτερο γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
15/9/2026
Ο δύο φορές νικητής του Dakar ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος της προσπάθειάς του να γίνει ο ταχύτερος αναβάτης που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα. Ωστόσο η Tiger 1200 Rally Explorer που ανακοινώθηκε για την απόπειρα είναι διαφορετική από αυτή με την οποία ξεκίνησε ο Sunderland!
Ο Sam Sunderland ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος της προσπάθειάς του να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ γύρου του κόσμου με μοτοσυκλέτα, καλύπτοντας περίπου 3.792 χιλιόμετρα, από το Greenwich έως την Κωνσταντινούπολη σε 39 ώρες και 34 λεπτά.
Η μοτοσυκλέτα με την οποία ξεκίνησε όμως ο Sunderland είναι αρκετά διαφορετική από την μοτοσυκλέτα παραγωγής που δείχνουν οι Βρετανοί στις πρώτες επίσημες φωτογραφίες του εγχειρήματος, όπως γίνεται εμφανές από την πρόσθια όψη της Triumph Tiger 1200 Rally. Στις πρώτες φωτογραφίες διακρίνουμε τον γνώριμο οριζόντιο προβολέα με τους ανεμοθραύστες στα άκρα του, που φιλοξενούν τα φλας στην μοτοσυκλέτα της παρουσίασης. Στις επίσημες φωτογραφίες κατά την εκκίνηση για την απόπειρα ρεκόρ φαίνεται ξεκάθαρα το εντελώς διαφορετικό φωτιστικό σώμα, πάνω από το οποίο έχει τοποθετηθεί και ένα εμπρόσθιο ραντάρ.
Το εγχείρημα λοιπόν μοιάζει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Triumph με την, αν μη τι άλλο, συμπυκνωμένη συλλογή δεδομένων που θα αποκομίσει από την προσπάθεια του Βρετανού, με στοιχεία από μεγάλο εύρος συνθηκών οδηγικών, καιρικών άλλα και τερέν. H βρετανική εταιρεία προσπαθεί να εξελίξει την τεχνολογία ραντάρ της, που θα αξιοποιηθεί στην ερχόμενη μοτοσυκλέτα της και φάνηκε επίσης να προσπαθεί να περάσει το γεγονός αυτό…. κάτω από το ραντάρ, ενώ η μοτοσυκλέτα μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή που λογικά θα παρουσιάσουν στην ερχόμενη EICMA.
Ο δύο φορές νικητής του Dakar Rally και αθλητής της Red Bull ξεκίνησε από το Greenwich στις 03:00 UTC το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, με την… διαφορετική Triumph Tiger 1200 Rally Explorer βάζοντας σε εφαρμογή την προσπάθειά του να ξεπεράσει το υφιστάμενο ρεκόρ για τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα, το οποίο βρίσκεται στις 19 ημέρες, 8 ώρες και 25 λεπτά.
Ο Sunderland έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 21:50 UTC την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, έχοντας διασχίσει κατά σειρά την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Το πρώτο σκέλος αποτελεί μέρος μιας συνολικής διαδρομής άνω των 28.968 χιλιομέτρων, η οποία θα περάσει από πέντε ηπείρους και δύο αντίποδα σημεία της Γης.
Κατά τις θαλάσσιες και υπερπόντιες μετακινήσεις το χρονόμετρο σταματά. Έτσι, ο χρόνος που πέρασε ο Sunderland, κατά τη διέλευσή του από την Αγγλία στη Γαλλία, δεν προσμετράται στον συνολικό χρόνο της απόπειρας για το ρεκόρ.
Αντίθετα, οι στάσεις για ξεκούραση υπολογίζονται κανονικά. Ως αποτέλεσμα, οι 39 ώρες και 34 λεπτά του πρώτου σκέλους αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο σημείο αναφοράς για την προσπάθεια.
Το πρώτο σκέλος δεν κύλησε πάντως χωρίς προβλήματα. Στην αρχή της διαδρομής ένα λάθος στην πλοήγηση κόστισε ήδη 32 χιλιόμετρα, εκτός της προβλεπόμενης πορείας. Το χρονόμετρο συνέχισε να μετρά όσο χρειάστηκε για να διορθώσει το λάθος ο Sunderland.
Τα επιπλέον αυτά χιλιόμετρα δεν προσμετρώνται στην απαιτούμενη απόσταση για το ρεκόρ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση σε μια προσπάθεια όπου τόσο ο χρόνος όσο και η απόσταση παρακολουθούνται με ακρίβεια.
Ο Sunderland πραγματοποιεί την προσπάθεια με μια Triumph Tiger 1200 Rally Explorer, προσφέροντας παράλληλα μια πρώτη εικόνα της έκδοσης της μεγάλης adventure της Triumph για το 2027, σε συνθήκες σαφώς διαφορετικές από εκείνες μιας συνηθισμένης δοκιμής δρόμου.
Η ίδια μοτοσυκλέτα θα χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την προσπάθεια και στο τέλος θα πρέπει να επιστρέψει οδικώς μέχρι το Greenwich, ολοκληρώνοντας έτσι τον γύρο του κόσμου. Με το ραντάρ στο εμπρός μέρος της η μεγάλη adventure της Triumph αναμένεται να αποκτήσει μια σειρά από νέες δυνατότητες, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι γνωστές. Ωστόσο μοτοσυκλέτες με ανάλογη τεχνολογία προσφέρουν τη δυνατότητα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης (σε κάποιες περιπτώσεις και με ήπια παρέμβαση στα φρένα) και έχουν ενεργό cruise control που ρυθμίζει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας σύμφωνα με εκείνη του προπορευόμενου οχήματος. Με τη χρήση του ραντάρ η μοτοσυκλέτα θα μπορούσε επίσης να ρυθμίζει την ένταση του εμπρός προβολέα ώστε να μην τυφλώνει τους οδηγούς που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα.
H Tiger 1200 είχε μείνει πίσω σε αυτό το σημείο σε σχέση με της ανταγωνίστριές της καθώς διέθετε μόνο πίσω ραντάρ και όλα δείχνουν πως η Triumph θέλει να μειώσει αυτή τη διαφορά σε τεχνολογικό επίπεδο με την adventure που παρουσιάστηκε το 2022 να φτάνει περίπου στο μέσο της εμπορικής της σταδιοδρομίας. Παρατηρούμε επίσης ότι το ραντάρ στο πίσω μέρος είναι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε και αυτό ίσως έχει να κάνει με αλλαγή του προμηθευτή και την Triumph να αφήνει το πίσω ραντάρ της Continental για το σύστημα της Bosch.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους, η Tiger 1200 θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Bangkok, όπου το χρονόμετρο θα σταματήσει πριν ξεκινήσει το επόμενο τμήμα της διαδρομής. Το δεύτερο σκέλος θα ξεκινήσει από την Bangkok με προορισμό την Kuala Lumpur, καθώς η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο το όριο των 19 ημερών, 8 ωρών και 25 λεπτών.