BMW - Πατέντα για μονοκύλινδρο κινητήρα με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων!

Μέσω του συστήματος Shiftcam που έχουμε δει σε Boxer και τετρακύλινδρα μοντέλα
BMW πατέντα για μονοκύλινδρο κινητήρα με ShiftCam
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/2/2023

Η νέα πατέντα της BMW δείχνει έναν μονοκύλινδρο κινητήρα με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων Shiftcam, που θα μπορούσε να φορεθεί στη σειρά G, με αυξημένες επιδόσεις και πιο γεμάτη καμπύλη ιπποδύναμης.

Η τεχνολογία Shiftcam έχει φορεθεί σε Boxer μοντέλα (R 1250 GS / R 1250 R) αλλά και στις τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες της BMW (S 1000 RR / M 1000 RR), ενώ λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στον μονοκύλινδρο κινητήρα της πατέντας των Βαυαρών, αλλάζοντας τον χρονισμό σε συγκεκριμένες στροφές με έναν έξυπνο όσο και απλό μηχανισμό, που δεν προσθέτει ιδιαίτερο βάρος ή επικίνδυνη για την αξιοπιστία πολυπλοκότητα.

Actuator in the middle

Στην πατέντα περιγράφεται η νέα θέση του συστήματος στη μικρή κυλινδροκεφαλή του μονοκύλινδρου κινητήρα, με τον ενεργοποιητή του Shiftcam να βρίσκεται στη μέση αντί για το πλάι, για οικονομία χώρου.

BMW Shiftcam

Η νέα θέση απαιτεί μπουζί που προεξέχει υπό γωνία στον θάλαμο καύσης, καθώς το πηνίο της ανάφλεξης βρίσκεται κι αυτό υπό γωνία στον θάλαμο καύσης.

Shiftcam στα μεγαλύτερα μοντέλα

Μία ακόμη διαφορά σε σχέση με τα πολυκύλινδρα μοντέλα είναι πως οι οι βαλβίδες ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας ποτηράκια και καπελώτα, και όχι με κοκοράκια.

Στους μεγάλους boxer κινητήρες τα 2 διαφορετικά προφίλ των εκκεντροφόρων αλλάζουν ανάλογα με το φορτίο και την ταχύτητα του κινητήρα, το αργότερο μέχρι τις 5.000 rpm. Στα τετρακύλινδρα χιλιάρια η αλλαγή γίνεται στις 9.000 rpm. Αν υποθέσουμε πως η αλλαγή γίνεται περίπου στα δύο τρίτα των στροφών που αποδίδεται η μέγιστη ιπποδύναμη, τότε στην μονοκύλινδρη έκδοση η ενεργοποίηση του συστήματος πιθανώς να συμβαίνει κοντά στις 6.000 rpm.

G 310 GS

Η τρέχουσα σειρά G (G 310 R & G 310 GS) κινείται από έναν μονοκύλινδρο κινητήρα 313 κ.εκ., με απόδοση 34 hp / 9.250 rpm και ροπή 2,8 kgm / 7.500 rpm. Η σειρά έκανε ντεμπούτο το 2015, ενώ η παραγωγή γίνεται στο εργοστάσιο της TVS στην Ινδία.

Κι αν τα δύο G μοντέλα υστερούσαν -και υστερούν ακόμα- στην απόδοση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η τεχνολογία Shiftcam θα μπορούσε να δώσει στη BMW το κάτι παραπάνω σε επιδόσεις, αν και δεν θα μας χάλαγε και μια (έστω μικρή) αύξηση στον κυβισμό.

Σημειώστε τέλος πως στην πατέντα φαίνεται να διατηρείται η ιδιαίτερη τοποθέτηση του κινητήρα της G σειράς, με την εξαγωγή προς το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας

Ετικέτες

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες