Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

BMW R 1250RT 2021: Παντού καλύτερο!

Ανανεωμένο, πλουσιότερο και πιο εξελιγμένο!

Μέσα σε μια φράση, ο Harald Spagl –Project Manager του νέτου R1250RT- συμπύκνωση την φιλοσοφία πίσω από την ανανέωση του Grand Tourer της BMW: "Δώσαμε στο R1250RT μια νέα εμφάνιση, εμπλουτίσαμε τον στάνταρ εξοπλισμό του και το αναβαθμίσαμε τεχνολογικά, έτσι ώστε να προσφέρει μια εντελώς καινούργια οδηγική εμπειρία. Ως μια δυναμική τουριστική μοτοσυκλέτα με τον μοναδικό ShiftCam κινητήρα της BMW, διαθέτει την απαιτούμενη ισχύ για ένα μεγάλο φάσμα ταχυτήτων".

H… "δυναστεία" των RT έχει μια Ιστορία άνω των τεσσάρων δεκαετιών, αποτελώντας ουσιαστικά συνώνυμο της έννοιας των τουριστικών μοτοσυκλετών. Ο πήχης έχει τεθεί ψηλά από την ίδια την γραμμή αίματος των RT και γι' αυτό το καθήκον των Γερμανών να παραμείνουν ως σημείο αναφοράς ήταν αρκετά δύσκολο. Ο δικύλνδρος boxer ShiftCam παρέμεινε ίδιος όπως και την υπόλοιπη σειρά των "R", με την χωρητικότητα των 1.254cc, την απόδοση των 136 ίππων και την πλήρη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές Euro5.

Στον στάνταρ εξοπλισμό του συμπεριλαμβάνεται φυσικά το DTC (Dynamic Traction Control) αλλά έχει προστεθεί η επιλογή "Eco" στα riding modes, η οποία διασφαλίζει την βέλτιστη κατανάλωση, μαζί με τις τρεις χαρτογραφήσεις που διέθετε ήδη και το προηγούμενο μοντέλο. Φυσικά, από τον προαιρετικό εξοπλισμό ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει και την τοποθέτηση των Pro Riding Modes, όπου υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης του φρένου του κινητήρα (MSR) για περισσότερη ασφάλεια στα κατεβάσματα σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης.

Στάνταρ είναι επίσης και η τελευταία έκδοση του Full Integral ABS Pro. Όπως μαρτυρά το όνομά του, η συνδυασμένη λειτουργία των φρένων συνεργάζεται με το ABS Pro, όπως ονομάζει η BMW το cornering ABS. Τα φώτα δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο πέρα από LED, μόνο που τώρα έχουν προσαρμοζόμενη δέσμη ανάλογα με τις κλίσεις και τις στροφές που παίρνει η μοτοσυκλέτα στις έξτρα επιλογές. Τα νέα LED φωτιστικά σώματα όμως, διαθέτουν και κάποιες επιπλέον δυνατότητες, που θα διατίθενται ως έξτρα στο μέλλον, με τις λειτουργίες "Welcome", "Goodbye" και "Follow me home" σε περίπτωση που ο αναβάτης έχει τον ρόλο πλοηγού.

Άλλο ένα σημαντικό ηλεκτρονικό βοήθημα είναι το  Dynamic Cruis Control, με τον χαρακτηρισμό Dynamic να υπονοεί την λειτουργία της διατήρησης σταθερής ταχύτητας ακόμη κι όταν οδηγείτε σε κατωφέρειες. Το Active Cruise Control (ACC), θα είναι στις έξτρα επιλογές και θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία με τα ραντάρ προκειμένου να διατηρεί και σταθερές τις αποστάσεις της μοτοσυκλέτας με τα οχήματα που βρίσκονται μπροστά της.

Μία από τις αναβαθμίσεις που πραγματικά εντυπωσιάζουν στο καινούργιο RT, είναι η έγχρωμη TFT οθόνη των 10,25 (!) ιντσών με ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης και διασύνδεσης με κινητά τηλέφωνα. Η BMW έκανε πράξη αυτό που έλεγε για να διευκολύνει όλους εμάς τους… πιο ώριμους αναβάτες με θέματα πρεσβυωπίας και έφτιαξε μια τεράστια και ευανάγνωστη οθόνη. Είναι η πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα που μπορεί να προβληθεί στην οθόνη πλήρως ένα πρόγραμμα πλοήγησης, καθιστώντας περιττή την ύπαρξη επιπλέον εξοπλισμού. Παράλληλα, μαζί  με τη νέα οθόνη θα είναι διαθέσιμο και το νέο σύστημα " Comfort telephony with extended smartphone connection", που επιτρέπει στο κινητό τηλέφωνο να μένει προφυλαγμένο στο ειδικό ντουλαπάκι το οποίο διαθέτει θύρα USB και ανεμιστήρα για να κρατάει χαμηλά την θερμοκρασία του τηλεφώνου, ενώ το Audio System 2.0 υπόσχεται ακόμη καλύτερη ποιότητα ήχου σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Στιλιστικά, το R1250RT διαθέτει επανασχεδιασμένο φαίρινγκ, το οποίο πέρα από τον αισθητικό του ρόλο έχει και βελτιωμένη λειτουργικότητα, σε ό,τι αφορά την προστασία από τον αέρα και την αεροδυναμική του. Το πάνω μέρος έχει μειωμένο ύψος, με αποτέλεσμα ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο για τον αναβάτη, αλλά και μια πιο ελαφριά, οπτικά, εικόνα του RT.

Στον έξτρα εξοπλισμό του R1250RT συμπεριλαμβάνονται ακόμη το Dynamic ESA "Next Generation" με τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις, το Hill Start Control Pro για τις εκκινήσεις σε ανηφόρες με μεγάλη κλίση, και το Intelligent Emergency Casll για κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Tags: