BMW R 18 IRON ANNIE - Custom με βάση το R18 και έμπνευση από το αεροσκάφος Junkers Ju 52

Από τον Ελβετικό βελτιωτικό οίκο VTR Motorrad AG & VTR Customs
BMW R18 Iron Annie
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/2/2023

Η BMW Motorrad παρουσιάζει μια ιδιαίτερη custom μοτοσυκλέτα, που χρησιμοποιεί ως βάση το R18 και έμπνευση από το τρικινητήριο εμπορικό και μεταφορικό αεροσκάφος "Aunt Ju" Junkers Ju 52, σε εκτέλεση του customiser VTR Motorrad AG & VTR Customs.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της BMW:

"Το πάλαι ποτέ "Aunt Ju" Junkers Ju 52, το θρυλικό τρικινητήριο εμπορικό και μεταφορικό αεροσκάφος από τη δεκαετία του 1930, έχει παραμείνει ανεξίτηλο στη μνήμη πολλών ανθρώπων. Το Ju 52 με νηολόγιο αεροσκάφους D-AQUI και τα γκρι-μαύρα χρώματα της Lufthansa εν έτει 1936 έγινε διάσημο παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στις ΗΠΑ, από το 1970 μέχρι το 1984, υπό τον αμερικανικό αριθμό νηολογίου αεροσκάφους N52JU, βαφτίστηκε "IRON ANNIE" για λόγους συντομίας, από τον τότε ιδιοκτήτη του Martin Caidin.

Αυτό ακριβώς το αεροσκάφος ήταν που ενέπνευσε έναν πελάτη του συνεργάτη της BMW, VTR Motorrad AG & VTR Customs, στο Schmerikon της Ελβετίας, να δημιουργήσει μια πολύ ειδική custom έκδοση της BMW R 18 - την R 18 "IRON ANNIE". Αρκετά χρόνια πριν, ο αρχιτέκτονας είχε ήδη κατασκευάσει μια πλήρως εξατομικευμένη R nineT δικής του έμπνευσης στην VTR Customs. Και στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήθηκαν στιλιστικά στοιχεία από την κατασκευή αεροσκαφών.

Iron Annie

Για παράδειγμα το καντράν του ταχύμετρου που είναι ενσωματωμένο στο ρεζερβουάρ, το οποίο παραπέμπει σε παλιά όργανα πιλοτηρίου, ή τα πάνελ πρόσβασης με τους χαρακτηριστικούς συνδέσμους ταχείας απελευθέρωσης, όπως υπάρχουν σε πολλά αεροσκάφη. Και φυσικά, έπρεπε να δανειστεί τη χαρακτηριστική κυματοειδή επένδυση αλουμινίου του Ju 52. Επίσης, το κάθισμα έπρεπε να θυμίζει σέλα ιππασίας ενώ για τη βαφή έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μόνο το χρωματικό μοτίβο "IRON ANNIE" σε γκρι και μαύρο.

Τη βάση για το customizing αποτέλεσε μία BMW R 18 First Edition. Πρώτα αφαιρέθηκε ο κινητήρας, ο οποίος βάφτηκε μαύρος. Όλα τα χρωμιωμένα εξαρτήματα βάφτηκαν σε μαύρο χρώμα και στα στηρίγματα των πιρουνιών εφαρμόστηκε επίσης μαύρη επίστρωση με τη μορφή ενός στρώματος DLC (Diamond Like Carbon).

Iron Annie

Η επένδυση του cockpit έγινε όσο το δυνατόν πιο στενή και επίπεδη για να τονιστεί το αεροδυναμικό σχήμα. Το κατά 7 cm κοντύτερο πιρούνι και το ρυθμιζόμενο σε ύψος αμορτισέρ Wilbers τονίζουν την ‘σκυφτή’ στάση της μοτοσικλέτας. «Για να κάνουμε τη μοτοσυκλέτα να φαίνεται μικρότερη και να της δώσουμε μια πιο περίτεχνη εμφάνιση στο τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στους τροχούς, χρησιμοποιήσαμε μεγάλες ζάντες 18 και 21 ιντσών που κατασκεύασε η Kineo», πρόσθεσε ο Daniel Weidmann, Ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της VTR Motorrad & VTR Customs.

Μία ακόμα τεχνική λεπτομέρεια ήταν οι αγωνιστικού τύπου αντλίες HC3 της Magura που τοποθετήθηκαν στη θέση των στάνταρ εξαρτημάτων φρένων και συμπλέκτη της R 18. Στο εξατομικευμένο καντράν του ταχύμετρου χρησιμοποιήθηκε επίσης ένας δείκτης που δημιουργήθηκε ειδικά από την εταιρεία κατασκευής ρολογιών Zeitzone Zurich.

Iron Annie

«Μία από τις μεγάλες προκλήσεις με την R 18 IRON ANNIE ήταν οι ρέπλικες των πτερυγίων ψύξης που βρίσκονται στην περιοχή των πίσω σιγαστήρων. Για τη διαμόρφωση αυτών των τμημάτων σε παράλληλες και όμορφες ακτίνες και ταυτόχρονα για την αρμονική τοποθέτησή τους, απαιτήθηκε πολύς κόπος», σχολιάζει ο Daniel Weidmann για την εργασία με τα φύλλα αλουμινίου. Δαπανήθηκαν αμέτρητες ώρες εργασίας, καθώς το ρεζερβουάρ καυσίμου, η ουρά που παραπέμπει σε ουραίο αεροπλάνου χάρη στο χαρακτηριστικό πτερύγιο, τα πλευρικά πάνελ και το cockpit διαμορφώθηκαν αριστοτεχνικά στο χέρι από φύλλα αλουμινίου. Μνήμες από την παραδοσιακή μεταλλική κατασκευή αεροσκαφών ξυπνούν επίσης τα πολυάριθμα πριτσίνια.

«Αυτό που μας προβλημάτισε λίγο όταν είδαμε όλα τα χειροποίητα, απαστράπτοντα φύλλα αλουμινίου να λαμπυρίζουν και να γυαλίζουν ήταν ότι θα έπρεπε να βαφτούν. Ωστόσο, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, επειδή η R 18 IRON ANNIE διαφέρει ακόμα περισσότερο από τη γνωστή σε όλους SPITFIRE που επίσης υιοθετεί σχεδίαση αεροπορικού στυλ», συνεχίζει ο Daniel Weidmann.

Η R 18 IRON ANNIE θα λάβει έγκριση τύπου για χρήση στο δρόμο και είναι βέβαιο ότι θα μαγνητίσει αρκετά βλέμματα στο νέο της σπίτι στη λίμνη της Γενεύης. Θα παραμείνει ένα μοναδικό μοντέλο, σύμφωνα με την υπόσχεση που δόθηκε στον πελάτη.

Iron Annie

Προδιαγραφές BMW R 18 IRON ANNIE by VTR Customs:

 • Βάση: BMW R 18 First Edition.
 • Μεταλλικά εξαρτήματα: Ρεζερβουάρ καυσίμου, πίσω, πλαϊνά πάνελ, cockpit, φτερό, Αλουμίνιο χειροποίητα από την VTR Customs.
 • Πιρούνι: κοντύτερο και στηρίγματα με επίστρωση DLC.
 • Γόνατο ανάρτησης: Wilbers, ρυθμιζόμενο σε ύψος.
 • Τροχοί: Kineo μπροστά 3,5 x 21", πίσω 6 x18".
 • Ελαστικά: Avon Cobra, 120/70-21 και 200/55-18.
 • Τιμόνι: ABM Vario Clip.
 • Ταχύμετρο: Εξατομικευμένο από την Zeitzone Zürich.
 • Αντλία φρένου / συμπλέκτη: Magura HC3.
 • Σέλα: VTR Customs & Yves Knobel Saddlery.
 • Σύστημα εξάτμισης: Walzwerk.
 • Βάση πινακίδας κυκλοφορίας: Berham Customs.
 • Πλαϊνό φλας και πίσω φώτα: Kellermann Atto.
 • Προβολέας: HIGHSIDER.
 • Βαφή: VTR Customs & Freuler AG, Benken."
Ετικέτες

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες