Brabus 1300 R Edition 23 - Luxury Badass συλλεκτική έκδοση

Με μικρές διαφορές από την έκδοση του 2022, σε 290 αντίτυπα
BRABUS 1300 R Edition 23
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/2/2023

Ποιος θα φανταζόταν πριν από 11 χρόνια όταν η KTM παρουσίαζε το πρωτότυπο 1290 Super Duke R, γνωστό τότε και ως ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ (THE BEAST), πως το 2023 εκείνο το ακατέργαστο τέρας θα μεταμορφωνόταν σε… “Luxury Badass” και “1-Second-Wow” συλλεκτική μοτοσυκλέτα της Brabus.

Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο πώς συνταιριάζουν Brabus & KTM την αλητεία με την πολυτέλεια, καθώς οι δυο έννοιες είναι συνήθως διαμετρικά αντίθετες. Και όμως. Το Brabus 1300 R Edition 23 επιθυμεί να τις ενώσει εις σάρκα μία. Και σούζες με 4η την ώρα που σε κυνηγά η αστυνομία, αλλά και θερμαινόμενη σέλα για να μην κρυολογήσεις κατά το κυνηγητό. Κάπως έτσι.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιος γάμος Πεντάμορφης και Κτήνους, αφού είχε προηγηθεί το Brabus 1300 R του 2022.

Για όσους αρνούνται πεισματικά να ασχοληθούν με τα αυτοκίνητα, να σας πληροφορήσουμε πως η Brabus είναι γνωστός γερμανικός βελτιωτικός οίκος. Με τα 1300 R του 22 και 23 κάνει μια εξαίρεση και ασχολείται λίγο και με τη μοτοσυκλέτα, πάντα όμως στο ίδιο πρότυπο της παραγωγής συλλεκτικών, μοναδικών και πανάκριβων εκδόσεων για λίγους.

Brabus 1300 R

Οπτικά τo Brabus 1300 R Edition 23 δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα από την έκδοση του 2022, όμως σε βαθύτερο ψάξιμο έχει κάποιες -μικρές έστω- διαφορές, πέρα από τα νέα χρώματα.

Έτσι πέρα από το περισσότερο carbon που φέρει η μοτοσυκλέτα, οι αεραγωγοί διαφοροποιούνται ελαφρώς σε σχεδίαση, ενώ νέα, ψηλότερη και πιο ανασηκωμένη είναι η ουρά με το κάλυμμα της σέλας του συνεπιβάτη. Τέλος, νέο είναι το τιμόνι και οι καθρέπτες, και νέα η θερμαινόμενη καπιτονέ σέλα.

Η βάση της μοτοσυκλέτας παραμένει το KTM 1290 Super Duke R Evo, με τον LC8 V2 κινητήρα των 1.301 κ.εκ. να παραμένει απείραχτος από τη Brabus, αποδίδοντας 180 hp / 9.500 rpm και 14,3 kgm / 8.000 rpm. To διπλό τελικό της BRABUS είναι η μόνη αλλαγή που έκαναν οι Γερμανοί πάνω στο μοτέρ. Ίδιες παραμένουν και οι WP APEX αναρτήσεις, ίδια και τα ηλεκτρονικά.

Brabus 1300 R

Οι τροχοί είναι σφυρήλατοι BRABUS Monoblock Z, νέο είναι το φινίρισμα που η BRABUS ονομάζει Platinum Black, υπάρχει αφθονία αλουμινένιων CNC εξαρτημάτων, ενώ στα όργανα υπάρχει νέο BRABUS animation που καλοσωρίζει τον αναβάτη.

Το BRABUS 1300 R Edition 23 θα παραχθεί σε 145 κομμάτια για κάθε ένα από τα 2 χρώματα (“Superblack” και “Stealth Gray”), στα οποία θα κυκλοφορήσει, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την παραγγείλουν μόνο μέσω διαδικτύου ΕΔΩ, από τις 16 Φεβρουαρίου, στις 15:00 CET. Αν θέλετε ένα, μην το αφήσετε για τις 15:01, γιατί το 2022 η προηγούμενη έκδοση ξεπούλησε μέσα στα πρώτα 2 λεπτά.

Η τιμή της BRABUS 1300 R Edition 23 είναι 42.500 ευρώ, με την προκαταβολή της παραγγελίας να έχει οριστεί στα 2.500 ευρώ.

Ετικέτες

KTM 450 Rally Replica 2025 - Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Σε περιορισμένη παραγωγή 100 τεμαχίων και τιμή… όταν παραγγείλεις
motomagKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η KTM φέρνει το ανανεωμένο 450 Rally Replica στην γκάμα της, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες που τρέχουν σε Rally να αποκτήσουν μία κορυφαία μοτοσυκλέτα, η οποία κουβαλάει πάνω της όλη την τεχνογνωσία που έχουν συλλέξει οι “πορτοκαλί” από την πολύχρονη εμπλοκή τους με θρυλικούς χωμάτινους αγώνες αντοχής, όπως το Dakar.

Μετρώντας μέχρι σήμερα 235 νίκες σε σκέλη του Rally Dakar και 19 τίτλους, είναι ξεκάθαρο ότι η KTM έχει θέσει τα σωστά θεμέλια για να θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές του θεσμού. Το 450 Rally Replica έχει παίξει σημαντικό ρόλο για την κατάκτηση των 10 από αυτούς τους τίτλους, καθιστώντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην ιστορία του θεσμού, ενώ το όνομά του έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο με τα πρωταθλήματα Rally Raid. Οι αυστριακοί αποφάσισαν για το 2025 να ανανεώσουν το θρυλικό του μοντέλο, δίνοντας την ευκαιρία σε 100 τυχερούς ιδιώτες να νιώσουν εργοστασιακοί αναβάτες.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica έχει δεχτεί την πιο σημαντική ανανέωση από το 2020, με νέο κινητήρα, πιο επιθετικό σχεδιασμό και αναθεωρημένο πλαίσιο, το οποίο έχει εξελιχθεί από την KTM Factory Racing. Σύμφωνα με τους αυστριακούς, η νέα έκδοση είναι πιο κοντά από ποτέ, μέχρι σήμερα, στο πρωτότυπο των εργοστασιακών αναβατών.

Ξεκινάμε από την “καρδιά” της μοτοσυκλέτας, τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 450 κυβικών με τροφοδοσία ψεκασμού, που συναντάμε στα Motocross και Enduro μοντέλα της KTM, όπου η κεφαλή με τον 1ΕΕΚ έχει επανασχεδιαστεί. Ο συμπλέκτης και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν ενισχυθεί, για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία, χωρίς να θυσιάζεται η απόδοση. Η ψύξη γίνεται πλέον από δύο ξεχωριστά ψυγεία, αντί για την μία ενιαία μονάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με στόχο τη βελτιωμένη ροή του ψυκτικού και την καλύτερη ψύξη των μετάλλων του κινητήρα.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Νέο είναι και το πλαίσιο, το οποίο έχει κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του αγωνιστικού τμήματος KTM Motorsports. Για τη δημιουργία του ακολουθήθηκε η τεχνική “hydro-forming”, ενώ οι ατσάλινοι σωλήνες έχουν κοπεί με laser για μεγαλύτερη ακρίβεια. Χάρη στις τεχνικές αυτές και την τεχνολογία CAD, έχουν υπολογιστεί τόσο η διαμήκης όσο και η στρεπτική ακαμψία. Σύμφωνα με την KTM τα υψηλά επίπεδα πληροφόρησης στον αναβάτη παραμένουν, απορροφώντας τις ανωμαλίες χωρίς να θυσιάζεται η σταθερότητα στις ευθείες. Το νέο αλουμινένιο ψαλίδι είναι κενό στο εσωτερικό του και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βελτιωμένη ακαμψία και αξιοπιστία, με το χαμηλότερο δυνατό βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Πίσω βρίσκουμε ένα ρεζερβουάρ 16 λίτρων, το οποίο λειτουργεί και ως υποπλαίσιο, ενώ δύο ακόμα χωρητικότητας 9 και 9,5 λίτρων μπροστά, με τα συνολικά 34,5 λίτρα βενζίνης να προσφέρουν υψηλά επίπεδα αυτονομίας στο 450 Rally Replica του 2025, ακόμη και για τα μεγαλύτερα σε απόσταση rally. Τα ρεζερβουάρ ελέγχονται από δύο ξεχωριστές αντλίες βενζίνης, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, είτε για τα μπροστινά, είτε για το πίσω.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Στις αναρτήσεις η KTM εξοπλίζει το ανανεωμένο 450 Rally Replica με τις πιο πρόσφατες δημιουργίες της σειράς WP PRO. Μπροστά το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών WP XACT PRO 7548 με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου, δένει πάνω σε κατεργασμένες σε εργαλειομηχανή CNC τιμονόπλακες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε 23 χιλιοστά offset. Η άνω τιμονόπλακα εξοπλίζεται επίσης με καβάλετα με σύστημα PHDS, που έχει εξελιχθεί από την ίδια την KTM. Πίσω, το μονό αμορτισέρ WP XACT PRO 7750 είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ έχει δοκιμαστεί σε οριακές συνθήκες σε πολλαπλά σκέλη Rally, από τους εργοστασιακούς αναβάτες, Kevin Benavides και Matthias Walkner. Το πακέτο ολοκληρώνει ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού SCOTTS.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Εμφανισιακά, το 450 Rally Replica του 2025 έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές, με περισσότερες γωνίες και πιο επιθετικό ύφος. Ο ειδικά σχεδιασμένος πύργος από carbon fiber, για χαμηλό βάρος, προστατεύεται από ένα βελτιωμένο φαίρινγκ, το οποίο υπόσχεται καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερους στροβιλισμούς και θόρυβο, για τον αναβάτη. Τα όργανα είναι και αυτά νέα, πιο στενά, με ενσωματωμένες τις προειδοποιητικές λυχνίες, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για εγκατάσταση ψηφιακού roadbook. Ο νέος LED προβολέας έχει, σύμφωνα με την KTM, 33% ισχυρότερη δέσμη φωτός, για πιο εύκολη πλοήγηση στα πολύ πρωινά ή τα νυχτερινά σκέλη.

Μία όμορφη λεπτομέρεια που συναντάμε στο 450 Rally Replica είναι μία ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη γι’ αυτό εργαλειοθήκη, η οποία έχει ενσωματωθεί στο προστατευτικό κάλυμμα του κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναβάτης έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσει από την ανάγκη να κουβαλάει ο ίδιος ό,τι χρειάζεται, καταπονώντας ακόμη περισσότερο το σώμα του με επιπλέον βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica κατασκευάζεται και συναρμολογείται στην Αυστρία από το αγωνιστικό τμήμα KTM Motorsports και ρυθμίζεται για κάθε αναβάτη ξεχωριστά. Θα είναι διαθέσιμο σε μόλις 100 κομμάτια για όλο τον κόσμο, με τις παραγγελίες να ξεκινούν στις 24 Απριλίου 2024. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα από τα 100 αντίτυπα, τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε στον πλησιέστερο έμπορο μοτοσυκλετών KTM, προκειμένου να παραγγείλετε την KTM 450 Rally Replica 2025, όπου θα μπορέσετε να ενημερωθείτε και για την τιμή της.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους