Brabus 1300R: Ένα KTM 1290 Super Duke R με αναβολικά!

Έρχεται μέσα στο 2022
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

29/11/2021

Το όνομα της Brabus είναι γνωστό από την δεκαετία του '70, κυρίως λόγω της σύνδεσής του με τα αυτοκίνητα της Mercedes, τα οποία ο γερμανικός βελτιωτικός οίκος τα μετατρέπει σε hyper cars. Τώρα όμως η Brabus στρέφεται και στις μοτοσυκλέτες με τη δημιουργία του Brabus 1300R, πάνω στη βάση ενός KTM 1290 Super Duke R.

Καθώς δεν έχει γίνει ακόμη η επίσημη παρουσίαση της μοτοσυκλέτας, δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη κάποιες φωτογραφίες της, αλλά υπάρχουν ήδη τα επίσημα έγγραφα που έχουν κατατεθεί με το όνομα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

Το όνομα Brabus 1300R κατοχυρώθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Brabus GmbH, και όπως αναφέρεται θα χρησιμοποιηθεί σε "μοτοσυκλέτες, δομικά στοιχεία για μοτοσυκλέτες, εξαρτήματα και αξεσουάρ για οχήματα εδάφους και δίτροχα μηχανοκίνητα οχήματα". Οπότε, είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα…

Επιπλέον, όπως αναφέραμε παραπάνω, τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί για την έγκριση τύπου, έφτασαν στα χέρια των συναδέλφων από το BikeSocial κι έτσι έχουμε μια πρώτη εικόνα για την μοτοσυκλέτα.

Το KTM 1290 Super Duke RR

 

Η Brabus, όπως ήδη αναφέραμε, εξειδικεύεται στην δημιουργία hyper cars με… παρανοϊκές ιπποδυνάμεις. Αν θέλετε για παράδειγμα ένα Mercedes G-Wagon με 900 άλογα, ευχαρίστως να σας το προσφέρει! Λογικό είναι λοιπόν να περιμένει κανείς ότι η πρώτη της απόπειρα στο σύμπαν των μοτοσυκλετών, να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Εδώ όμως δεν έχουμε μια τέτοια περίπτωση.

Στην πραγματικότητα, το Brabus 1300R διαθέτει έναν στάνταρ κινητήρα από Super Duke R. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μια αργή μοτοσυκλέτα, καθώς ο κινητήρας αποδίδει 177 ίππους στις 9.500 στροφές και 14,2 κιλά ροπής στις 8.000. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται το ερώτημα για το πού θα διαφέρει από το 1290 Super Duke R.

Η απάντηση έρχεται από τις διαστάσεις. Με συνολικό ύψος στα 1.119mm, το Brabus θα έχει το ίδιο ύψος με το στάνταρ Super Duke R, οπότε δεν υπάρχουν επεμβάσεις τύπου ολόσωμο φαίρινγκ, οι υπόλοιπες όμως διαστάσεις μαρτυρούν πως θα υπάρχουν αλλαγές στον σχεδιασμό. Το μήκος έχει μειωθεί κατά 46mm, πλησιάζοντας το περιορισμένης παραγωγής Super Duke RR, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει κοντύτερη βάση πινακίδας όπως αυτό. Το πιο σημανιτκό όμως είναι πως το πλάτος του Brabus 1300R είναι μικρότερο κατά 30mm και από τις δύο εκδόσεις της ΚΤΜ. Αυτό σημαίνει διαφορετικό τιμόνι, ενδεχομένως κλιπόν, σε μια πιο café recer εκδοχή. Μικρότερο είναι και το μεταξόνιο, περίπου κατά 5mm, γεγονός που υποδεικνύει διαφορετικά γρανάζια με άλλο αριθμό δοντιών στην τελική μετάδοση.

Τέλος, οι πληροφορίες λένε πως το Brabus 1300R θα είναι και πέντε κιλά ελαφρύτερο από το Super Duke R, αλλά και πέντε κιλά βαρύτερο από το Super Duke RR, το οποίο διαθέτει πολλά ανθρακονημάτινα εξαρτήματα, πιο ελαφριούς τροχούς και διαφορετικές αναρτήσεις από το R.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση για το πότε θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του Brabus 1300R, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ. Ένα μεγάλο ερωτηματικό επίσης είναι και το κόστος. Με δεδομένο ότι το Super Duke R κοστίζει 20.890 ευρώ, ενώ το RR κόστιζε κάτι παραπάνω από 25.000, προφανώς το Brabus θα κυμαίνεται κάπου εκεί κοντά.

Το μόνο που απομένει επίσης να δούμε, είναι αν το Brabus 1300R θα αποτελέσει την αρχή για μια σειρά από αντίστοιχα μοντέλα, όπως έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει μέχρι και σήμερα η Brabus με την Mercedes.

 

Kawasaki Brute Force 450 - Σε έκδοση με στάνταρ EPS για το 2026

Βασίζεται στο KYMCO MXU 450i, και βγάζει πινακίδες για δρόμο
Kawasaki Brute Force 450 EPS
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/1/2026

Το Brute Force 450 που ουσιαστικά είναι ένα “rebadged” KYMCO MXU 450i είχε κάνει το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές αγορές στα τέλη του 2024, ενώ για το 2026 θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση με ηλεκτρονική υποβοήθηση τιμονιού EPS στον στάνταρ εξοπλισμό.

Η νέα έκδοση διατηρεί όλα τα δυνατά χαρακτηριστικά του Brute Force 450 -τον αξιόπιστο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο SOHC κινητήρα 443 κ.εκ. με 4 βαλβίδες και 17 hp, τον LED φωτισμό, τις σχάρες μπρος-πίσω, τον προβολέα στο τιμόνι συν τα φώτα στο σώμα, τα τρία δισκόφρενα, Low-High, όπισθεν, 2WD/4WD και την ανεξάρτητη ανάρτηση σε κάθε τροχό- αλλά προσθέτει ηλεκτρονική υποβοήθηση τιμονιού, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την ευκολία χρήσης και το επίπεδο εξοπλισμού του ATV.

Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβοήθησης τιμονιού διαθέτει δύο λειτουργίες, προσφέροντας premium αίσθηση και ταυτόχρονα διαφορετική λειτουργία ανάλογα την ταχύτητα κίνησης, προσφέροντας ελαφρύτερο τιμόνι σε χαμηλές ταχύτητες και μεγαλύτερη σταθερότητα ψηλά. Αν καταλαβαίνουμε καλά, καθώς το δελτίο τύπου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, πέρα από τη διαφορετική, αυτόματη ρύθμιση υποβοήθησης ανάλογα τα χλμ/ώρα, υπάρχουν και δυο επίπεδα λειτουργίας που μπορεί να επιλέξει ο αναβάτης:

Όργανα

• Standard Mode: υψηλότερο επίπεδο υποβοήθησης

• Low Mode: μειωμένη υποβοήθηση για πιο “άμεση” αίσθηση

Όπως και το βασικό μοντέλο, το Brute Force 450 EPS διαθέτει στιβαρές σχάρες με το σύστημα Kawasaki Quick Release (KQR), σχάρες που έχουν τοποθετηθεί σε νέα γωνία για το 2026, με μειωμένη κλίση προς τα εμπρός, για πιο σταθερή τοποθέτηση του φορτίου, ενώ νέο είναι και το σχήμα τους.

Brute Force 450

Για την ευρωπαϊκή αγορά, το μοντέλο συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές WTVA και μπορεί να ταξινομηθεί για χρήση εντός και εκτός δρόμου στην κατηγορία T3b (T‑cat), με μέγιστη νόμιμη ταχύτητα τα 60 km/h.

Μακάρι τώρα να βγάλει επιτέλους η KYMCO και μια έκδοση LONG για το ATV της που χρησιμοποιεί και το Akashi, ώστε να μπορεί να φέρει με ευκολία δυο αναβάτες (ουσιαστικά τώρα το 450 δεν μπορεί να πάρει συνεπιβάτη με τόσο κοντή σέλα) και να μπορέσει έτσι να ανταγωνιστεί τα ανάλογα τουριστικά οχήματα που σαρώνουν στη χώρα μας.

Ετικέτες