Can-Am Ryker 900 Sport: Οι καλύτερες ατάκες που ακούσαμε, οδηγώντας το για το OPENTV!

Ο Μπάτμαν βγήκε για ψώνια
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/11/2022

Από την συχνότητα του OPENTV και στην ενότητα ΜΟΤΟ της υβριδικής του πλατφόρμας, μπορείτε να δείτε την περιεκτική παρουσίαση του ΜΟΤΟ για το τελευταίας γενιάς Ryker από την Can-Am.

Πρόκειται για τον μικρότερο αδερφό του Spyder που είχαμε για δοκιμή πριν από λίγο καιρό, ενώ το Ryker ως μοντέλο υπάρχει πολλά χρόνια και έχουμε παρουσιάσει όλες του τις εκδόσεις μέχρι στιγμής.

 

Δείτε το VIDEO στο OPENTV:

Μπορεί λοιπόν το Ryker και γενικά τα τρίκυκλα της Can-Am να μην είναι άγνωστα για εσάς, το κοινό μας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν αντιμετωπίζεται στον δρόμο σαν κάτι ολότελα νέο και διαφορετικό, ιδιαίτερα όταν το βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου. Το MOTO πραγματοποιεί τις περισσότερες δοκιμές ανά μήνα από κάθε άλλο μέσο και με διαφορά τα περισσότερα χιλιόμετρα στους δρόμους, βάση των χιλιομετρητών των μοντέλων δοκιμής, οπότε είναι καθημερινό φαινόμενο για εμάς να συζητάμε με κόσμο στα φανάρια, δίπλα στα πεζοδρόμια, σε διάφορες διαδρομές κτλ.

Αντικρύζοντας ένα νέο μοντέλο, ο κόσμος πλησιάζει για να μάθει πρώτες εντυπώσεις. Ορισμένες σπάνιες φορές όμως, τα οχήματα αυτά ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και αντί για απορίες, ο κόσμος πλησιάζει για να δει λίγο καλύτερα τι είναι αυτό που συνάντησε, πετώντας και ορισμένες ατάκες.

Η περίπτωση του Ryker είναι λοιπόν ιδιαίτερη καθώς ο κόσμος στους δρόμους το προσεγγίζει με περιέργεια, αντί για απορίες που έχουν δημιουργηθεί επειδή έχουν ήδη ψάξει το ενδεχόμενο να το αποκτήσουν, όπως συνήθως γίνεται με τα υπόλοιπα μοντέλα.

Ας δούμε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν:

  • Πέθανε ο Άλφρεντ, πάει ο Μπάτμαν μόνος του για ψώνια
    Με διαφορά η καλύτερη ατάκα καθώς συνοδευόταν από αντίστοιχη εικόνα: Το Ryker με τον αναβάτη ντυμένο στα μαύρα και ενώ έχει σκοτεινιάσει, παρκάρει σε συνοικιακό οπωροπωλείο
  • Γύρισες τα πίσω μπρος; Κάτι έβαλες ανάποδα φίλε οι δύο τροχοί πάνε πίσω
    Αναβάτης σκούτερ σε φανάρι στο κέντρο της Αθήνας που επιμένει να βλέπει το Ryker ως ένα ακόμη trike.
  • ΤινΤουτο ΡΕΕΕ! Χλιδάτο τρίκυκλο; Τι άλλο θα δούμε!
    Δεν θα ήταν από τα highlight αν δεν συνοδευόταν από μικρή αναπήδηση και τσαλιμάκι με άμεσο σταυροκόπημα ενώ ήταν ακόμη στον αέρα, συνδυάζοντας αντίδραση ηλικιωμένου ατόμου με την ευελιξία και την εκρηκτικότητα ενός νεότερου. Όλα αυτά μπροστά σε στάση λεωφορείου με τον υπόλοιπο κόσμο να κοιτά με ακόμη μεγαλύτερη περιέργεια την συγκεκριμένη αντίδραση
  • Κυβικά, άλογα κι αν πηγαίνει, ΛΕΓΕ, ΛΕΓΕ, πωωωω είναι σούπερ.
    Όλα αυτά με μία φωνή, μία ανάσα: Επίσης σε φανάρι, οδηγός και συνοδηγός σε Smart με αξεσουάρ που από μόνα τους πλησίαζαν σε αξία το Ryker, χαμηλώνοντας την μουσική και με μπόλικη βιασύνη να μάθουν όσα γίνεται πριν ανάψει πράσινο.
  • Πηγαίνει καθόλου; Το κοιτούσε για αρκετή ώρα με τα πλαστικά του σκούτερ σχεδόν να ακουμπούν στον αριστερό τροχό και σηκώνοντας το κεφάλι διασταυρώνεται το βλέμμα και συνειδητοποιεί πως είναι τόσο κοντά που πρέπει να πει κάτι και γρήγορα: -Πηγαίνει μία χαρά και ευθεία και στις στροφές. – Στρίβει κιόλας; Ο διάλογος διακόπτεται από την τσιρίδα του πίσω τροχού γιατί το Ryker ξεκινά αλλά δεν βρίσκει την πρόσφυση που θα ήθελε. Σβήνοντας ο ήχος του ελαστικού ακούγεται το ΠωωωΩραίο!
  • Ποιος τα φτιάχνει αυτά; - Η BRB στον Καναδά – Εεε ναι ρε αμερικανιά. Τι θα ήταν!
  • Πολύ εντυπωσιακό φίλε μπράβο – Ευχαριστώ, αλλά είναι μοτοσυκλέτα δοκιμής. – Ωωω ρε τι σου έβαλαν να κάνεις… Από την αποδοχή στην άρνηση μέσα σε 5 δευτερόλεπτα!
  • Εεεε ρε τι φτιάχνουν τα τζαπάνια ρε! – Εεεε δεν είν…- Μόνο Ιάπωνας θα έφτιαχνε κάτι τέτοιοοοοο! Η τελευταία λέξη είναι μακρόσυρτη όσο απομακρύνεται, μένοντας για πάντα με την εντύπωση πως το Ryker είναι ένα γιαπωνέζικο πείραμα. Πιθανότατα θα ενημερώσει κι άλλους ως «γνώστης» πλέον, για το νέο ιαπωνικό κατασκεύασμα. Κι αν διαβάζει τώρα, θα πει σίγουρα πως είναι όλα ψέματα γιατί ΕΜΕΙΣ του είπαμε πως είναι Ιαπωνικό, δεν το έκανε μόνος του.
  • Μοτοσυκλέτα δεν είναι, αμάξι δεν είναι, γιατί; - Κάτι διαφορετικό, πρέπει να είναι όλα ίδια; Ας υπάρχει και κάτι διαφορετικό. – Ωραίο είναι! – Αυτό τώρα μόνος σου το λες.
  • Αν οδηγούσε ο Ποσειδώνας, ένα τέτοιο θα έπαιρνε! Τι είναι αυτό; - Είναι το Ryker από την Can-Am. - Ωραίο!
  • ασδ

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες