Daytona Virtus 125 - Ο μικρός αδερφός της Adventure οικογένειας

Με επίπεδο εξοπλισμού αντίστοιχου του Virtus 300
motomagDaytona Virtus 125 – Ο μικρός αδερφός της Adventure οικογένειας
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/11/2023

Η Daytona παρουσιάζει το νέο Virtus 125, ένα adventure scooter που απευθύνεται σε κατόχους διπλώματος Α1 κατηγορίας και όχι μόνο, κουβαλώντας τον εξοπλισμό του μεγαλύτερου αδερφού Virtus 300.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι η φιλοσοφία της περιπέτειας περνάει και στα σκούτερ, με όλο και περισσότερα μοντέλα να παρουσιάζονται για τη συγκεκριμένη κατηγορία και με κινητήρες από 125 μέχρι και 750 κυβικά. Τα Virtus της Daytona βασίζονται στα scooter XDV της κινέζικης Longjia και ξεχωρίζουν για το πολύ δουλεμένο design τους, την προσοχή στη λεπτομέρεια και το υψηλότατο επίπεδο εξοπλισμού.

Daytona Virtus 125 – Ο μικρός αδερφός της Adventure οικογένειας

O κινητήρας του Virtus 125 είναι υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος 124,8 κυβικών με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, με το ψυγείο να έχει τοποθετηθεί χαμηλά και πίσω, για καλύτερη συγκέντρωση των μαζών και χαμηλότερο κέντρο βάρους. Η απόδοση φτάνει τους 11,5 ίππους και τα 1,07 χιλιογραμμόμετρα ροπής. Η Daytona κάνει λόγο για -εργαστηριακή- κατανάλωση 2,7 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, κάτι που μεταφράζεται σε -εργαστηριακό νούμερο κι εδώ- αυτονομία 450 χιλιομέτρων.

Σχεδιαστικά το Virtus 125 ακολουθεί την φιλοσοφία των adventure σκούτερ με έντονες γωνίες και επιθετική εμφάνιση. Το τιμόνι βλέπουμε ότι είναι μεταβλητής διατομής και εδράζεται πάνω σε αλουμινένια καβαλέτα, για να βοηθάει με τον χειρισμό σε εκτός δρόμου οδήγηση. Για να τονίσει ακόμα περισσότερο την adventure φύση του, στο κάτω μέρος της ποδιάς υπάρχουν έτοιμες υποδοχές για να τοποθετηθούν προβολάκια.

Daytona Virtus 125 – Ο μικρός αδερφός της Adventure οικογένειας

Η απόσταση της σέλας από το έδαφος φτάνει τα 800 χιλιοστά, με ένα μικρό σκαλοπάτι να χωρίζει το τμήμα του αναβάτη με αυτό του συνεπιβάτη. Από κάτω της μπορεί να χωρέσεις ένα full-face κράνος και μερικά ακόμα μικροαντικείμενα. Το βάρος να ανακοινώνεται στα 156 κιλά, με το μεταξόνιο να ανέρχεται στα 1.420 χιλιοστά.

Daytona Virtus 125 – Ο μικρός αδερφός της Adventure οικογένειας

Μπροστά το συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 33 χιλιοστών δίνει διαδρομή 90 χιλιοστών, ενώ πίσω βρίσκουμε δύο αμορτισέρ ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων. Την πέδηση αναλαμβάνουν δύο δίσκοι, ένας 240 χιλιοστών με ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα τριών εμβόλων της J.Juan μπροστά και ένας 220 χιλιοστών με δαγκάνα δύο εμβόλων της ίδιας εταιρείας. Το CBS, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ανήκει στον βασικό εξοπλισμό.

Daytona Virtus 125 – Ο μικρός αδερφός της Adventure οικογένειας

Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός του Virtus 125 περιλαμβάνει full-LED φωτιστικά σώματα, ψηφιακή LCD οθόνη, αλουμινένια προστατευτικά στο σημείο που πατάνε τα πόδια του αναβάτη, ρυθμιζόμενη σε τρεις θέσεις και χωρίς εργαλεία ζελατίνα, ρυθμιζόμενες μανέτες φρένων, σχάρα στο ίδιο επίπεδο με την σέλα και ενσωματωμένες τις χειρολαβές του συνεπιβάτη, κεντρικό διακόπτη keyless, ηλεκτρομαγνητικό άνοιγμα για την σέλα και την τάπα του ρεζερβουάρ, δύο θύρες φόρτισης USB και 12V και διακόπτες με οπίσθιο φωτισμό.  

Το Virtus 125 διατίθεται ήδη στους συνεργάτες της ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε. με την τιμή του να έχει καθοριστεί στα 2.495€.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τετράχρονος
Υγρόψυκτος

ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ/ΒΑΛΒΙΔΕΣ

1/4

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

EFI (BOSCH)

ΙΣΧΥΣ

11.5ps / 8750rpm

ΡΟΠΗ

10.5Nm / 7250rpm

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Μίζα

ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

13.5 L

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

2.7L / 100km (WMTC3)

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΜxΠxΥ)

1960 x 780 x 1270

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ

1420mm

ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ

800mm

ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ)

156 kg

ΦΡΕΝΑ ΕΜΠΡΟΣ

Δίσκος 240mm
Με τριπίστονη δαγκάνα J.Juan

ΦΡΕΝΑ ΠΙΣΩ

Δίσκος 220mm + CBS
Με διπίστονη δαγκάνα (Ø20mm)

ΕΜΠΡ. ΑΝΑΡΤΗΣΗ
(ΔΙΑΔΡΟΜΗ/ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ)

Τηλεσκοπικό Πιρούνι
(90mm/33mm)

ΟΠΙΣΘ. ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δύο Αμορτισέρ
Αερίου-Λαδιού
με ρύθμιση προφόρτισης

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ.

110/70-13

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤ.

130/70-13

 

Ετικέτες

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες