Ducati Monster 1200 25ο Anniversario

25 χρόνια Ιστορίας
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/6/2018

Η πρώτη εμφάνιση του Ducati Monster έγινε το 1992 κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας στην Κολονία, όπου παρουσιάστηκε ως μοντέλο του 1993 με την παραγωγή του να ξεκινά στις 5 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός και το δημιούργημα του Miguel Galluzzi θεμελίωσε τη θέση του ως ένα από τα ορόσημα του ιταλικού εργοστασίου. Ήταν ο γενάρχης μιας ολόκληρης κατηγορίας, των Naked, δημιουργώντας παράλληλα γενεές ολόκληρες από ένα φανατικό κοινό των Monster.


Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την γέννηση του θρύλου και η Ducati για να γιορτάσει αυτή την σημαντική επέτειο, δημιούργησε μια σπέσιαλ έκδοση του Monster 1200, την "25ο Anniversario". Θα είναι μια έκδοση περιορισμένης παραγωγής, καθώς θα κατασκευαστούν μόλις 500 κομμάτια, τα οποία θα αποτελούν –σύμφωνα με την Ducati- την μέγιστη έκφανση των σπορ, γυμνών μοτοσυκλετών. Ιδιαίτερος θα είναι ο χρωματικός συνδυασμός με τα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας (κόκκινο, άσπρο και πράσινο) πάνω στο μικρό φαίρινγκ, το ρεζερβουάρ και το κάλυμμα της σέλας του συνεπιβάτη, αντλώντας έμπνευση από το Monster S4RS Testastretta Tricolore του 2008. Το λογότυπο των 25 ετών θα κοσμεί την σέλα, ενώ το πλαίσιο θα είναι βαμμένο χρυσό, όπως και οι ζάντες της Marchesini. Από τον εξοπλισμό του ιδιαίτερου αυτού Monster ξεχωρίζουν επίσης οι κατεργασμένοι από μασίφ αλουμίνιο καθρέφτες, τα αντίβαρα του τιμονιού, οι τάπες στις ενώσεις των σωλήνων του πλαισίου και η τάπα του ρεζερβουάρ. Αλουμινένιες είναι επίσης οι μανέτες και η βάση της πινακίδας, ενώ τα φτερά, το κάλυμμα του διακόπτη και τα προστατευτικά της εξάτμισης είναι φτιαγμένα από ανθρακόνημα.


Σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις του Monster 1200 25° Anniversario, οι Ιταλοί επέλεξαν την αφρόκρεμα του είδους. Το πιρούνι είναι ένα πλήρως ρυθμιζόμενο 48mm της Öhlins, όπως και το αμορτισέρ που διαθέτει κι αυτό πλήρεις ρυθμίσεις, ενώ από την Öhlins προέρχεται και το σταμπιλιζατέρ του τιμονιού. Τα φρένα έχει αναλάβει η Brembo με δύο δίσκους 330mm και ακτινικές Μ50 monobloc δαγκάνες εμπρός, ενώ πίσω υπάρχει ένας δίσκος 245mm.
Ο κινητήρας είναι ο γνωστός Testastretta 11° DS με απόδοση 147 ίππους στις 9,250 στροφές και 12,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.750 στροφές αντίστοιχα. Το ηλεκτρονικό πακέτο βοηθημάτων περιλαμβάνει τρία riding modes (Sport, Touring και Urban), ενώ διαθέτει και μονάδα IMU που συνεργάζεται με το cornering ABS της Bosch και το DWC (Ducati Wheelie Control). Διαθέτει επίσης traction control (DTV), αλλά και quickshifter δύο κατευθύνσεων (DQS).
Η έγχρωμη TFT οθόνη βρίθει πληροφοριών και ενδείξεων, με ένα λειτουργικό και χρηστικό μενού. Το Monster 1200 25° Anniversario διαθέτει ακόμη DRL (LED φώτα ημέρας) και η διάθεσή του θα αρχίσει στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, στην ιαπωνία τον Οκτώβριο ,ενώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι διαθέσιμο σε Η.Π.Α. και Αυστραλία αντίστοιχα.

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες