Ducati Monster 1200 25ο Anniversario

25 χρόνια Ιστορίας
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

27/6/2018

Η πρώτη εμφάνιση του Ducati Monster έγινε το 1992 κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας στην Κολονία, όπου παρουσιάστηκε ως μοντέλο του 1993 με την παραγωγή του να ξεκινά στις 5 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός και το δημιούργημα του Miguel Galluzzi θεμελίωσε τη θέση του ως ένα από τα ορόσημα του ιταλικού εργοστασίου. Ήταν ο γενάρχης μιας ολόκληρης κατηγορίας, των Naked, δημιουργώντας παράλληλα γενεές ολόκληρες από ένα φανατικό κοινό των Monster.


Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την γέννηση του θρύλου και η Ducati για να γιορτάσει αυτή την σημαντική επέτειο, δημιούργησε μια σπέσιαλ έκδοση του Monster 1200, την "25ο Anniversario". Θα είναι μια έκδοση περιορισμένης παραγωγής, καθώς θα κατασκευαστούν μόλις 500 κομμάτια, τα οποία θα αποτελούν –σύμφωνα με την Ducati- την μέγιστη έκφανση των σπορ, γυμνών μοτοσυκλετών. Ιδιαίτερος θα είναι ο χρωματικός συνδυασμός με τα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας (κόκκινο, άσπρο και πράσινο) πάνω στο μικρό φαίρινγκ, το ρεζερβουάρ και το κάλυμμα της σέλας του συνεπιβάτη, αντλώντας έμπνευση από το Monster S4RS Testastretta Tricolore του 2008. Το λογότυπο των 25 ετών θα κοσμεί την σέλα, ενώ το πλαίσιο θα είναι βαμμένο χρυσό, όπως και οι ζάντες της Marchesini. Από τον εξοπλισμό του ιδιαίτερου αυτού Monster ξεχωρίζουν επίσης οι κατεργασμένοι από μασίφ αλουμίνιο καθρέφτες, τα αντίβαρα του τιμονιού, οι τάπες στις ενώσεις των σωλήνων του πλαισίου και η τάπα του ρεζερβουάρ. Αλουμινένιες είναι επίσης οι μανέτες και η βάση της πινακίδας, ενώ τα φτερά, το κάλυμμα του διακόπτη και τα προστατευτικά της εξάτμισης είναι φτιαγμένα από ανθρακόνημα.


Σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις του Monster 1200 25° Anniversario, οι Ιταλοί επέλεξαν την αφρόκρεμα του είδους. Το πιρούνι είναι ένα πλήρως ρυθμιζόμενο 48mm της Öhlins, όπως και το αμορτισέρ που διαθέτει κι αυτό πλήρεις ρυθμίσεις, ενώ από την Öhlins προέρχεται και το σταμπιλιζατέρ του τιμονιού. Τα φρένα έχει αναλάβει η Brembo με δύο δίσκους 330mm και ακτινικές Μ50 monobloc δαγκάνες εμπρός, ενώ πίσω υπάρχει ένας δίσκος 245mm.
Ο κινητήρας είναι ο γνωστός Testastretta 11° DS με απόδοση 147 ίππους στις 9,250 στροφές και 12,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.750 στροφές αντίστοιχα. Το ηλεκτρονικό πακέτο βοηθημάτων περιλαμβάνει τρία riding modes (Sport, Touring και Urban), ενώ διαθέτει και μονάδα IMU που συνεργάζεται με το cornering ABS της Bosch και το DWC (Ducati Wheelie Control). Διαθέτει επίσης traction control (DTV), αλλά και quickshifter δύο κατευθύνσεων (DQS).
Η έγχρωμη TFT οθόνη βρίθει πληροφοριών και ενδείξεων, με ένα λειτουργικό και χρηστικό μενού. Το Monster 1200 25° Anniversario διαθέτει ακόμη DRL (LED φώτα ημέρας) και η διάθεσή του θα αρχίσει στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, στην ιαπωνία τον Οκτώβριο ,ενώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι διαθέσιμο σε Η.Π.Α. και Αυστραλία αντίστοιχα.

Ετικέτες

Sanrivatti: Hypercar με θέση οδήγησης superbike

Υπόσχεται αίσθηση και επιδόσεις μοτοσυκλέτας με την ασφάλεια και την άνεση ενός hypercar
Sanrivatti
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/6/2026

Μπορεί άραγε ένα αυτοκίνητο να προσφέρει την αίσθηση μιας superbike; Η ολλανδική Sanrivatti υποστηρίζει πως ναι και παρουσιάζει ένα hypercar με θέση οδήγησης εμπνευσμένη από τις μοτοσυκλέτες, φιλοδοξώντας να γεφυρώσει δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους.

Για τους περισσότερους μοτοσυκλετιστές, η εμπειρία μιας superbike είναι αλληλένδετη με τα στοιχεία του καιρού, την αμεσότητα και την έκθεση. Ωστόσο, υπάρχει και ένα κοινό που γοητεύεται από τη θέση οδήγησης, την αίσθηση και την επαφή με το όχημα, χωρίς όμως να θέλει να αποχωριστεί την προστασία που προσφέρουν τέσσερις τροχοί, η οροφή, οι αερόσακοι και ο κλιματισμός.

Αυτό ακριβώς το ιδιαιτέρως συγκεκριμένο κοινό στοχεύει η Sanrivatti, μια νεοσύστατη εταιρεία από την Ολλανδία, η οποία αποκάλυψε τα πρώτα σχέδια ενός hypercar με εξαιρετικά ασυνήθιστη διάταξη. Αντί για τη συμβατική θέση οδήγησης, ο οδηγός τοποθετείται στο κέντρο του αυτοκινήτου (μη βιαστείτε να αναπολήσετε την F1 της McLaren), σε στάση που θυμίζει έντονα superbike, με τα πόδια προς τα πίσω και το σώμα σκυμμένο πάνω από το τιμόνι.

Sanrivatti

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι σχεδιάζει το αυτοκίνητο "από τον άνθρωπο προς τα έξω", επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση οδηγού και μηχανής. Στόχος δεν είναι να αντιγράψει μια μοτοσυκλέτα, αλλά να μεταφέρει ένα μέρος της εμπειρίας της σε ένα τετράτροχο όχημα.

Βέβαια, η πραγματικότητα απέχει αρκετά από τη θεωρία. Η εμπειρία οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας δεν καθορίζεται μόνο από τη στάση του σώματος. Ο αναβάτης αγκαλιάζει το ρεζερβουάρ με τα γόνατα, πλαγιάζει, μεταφέρει συνεχώς το βάρος του στις στροφές, αντιστέκεται στον αέρα και γίνεται ουσιαστικά μέρος της ίδιας της μοτοσυκλέτας. Όλα αυτά δύσκολα μπορούν να αναπαραχθούν απλώς αλλάζοντας τη θέση του οδηγού μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Sanrivatti

Παράλληλα, η Sanrivatti δεν έχει ακόμη παρουσιάσει λειτουργικό πρωτότυπο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο ψηφιακά προσχέδια και υποσχέσεις, γεγονός που αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Πώς θα εξασφαλίζεται η παθητική ασφάλεια σε μια τόσο ασυνήθιστη θέση οδήγησης; Πώς θα είναι η ορατότητα; Θα είναι εργονομικό σε πολύωρη χρήση; Και κυρίως, μπορεί όλο αυτό να περάσει ποτέ στην παραγωγή;

Από την άλλη, η αυτοκινητοβιομηχανία ανέκαθεν αποτελούσε πεδίο δοκιμών για τολμηρές ιδέες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ένα παράξενο concept εξελίχθηκε σε εμπορικό προϊόν ή έστω επηρέασε τον σχεδιασμό μελλοντικών μοντέλων.

Sanrivatti

Στην περίπτωση της Sanrivatti, πάντως, δύσκολα μπορεί κανείς να μιλήσει για εναλλακτική απέναντι σε μια μοτοσυκλέτα. Περισσότερο μοιάζει με μια προσπάθεια να προσφέρει ένα μικρό κομμάτι της εμπειρίας της οδήγησης δικύκλου σε ανθρώπους που δεν πρόκειται ποτέ να φορέσουν κράνος ή να αποδεχθούν τους συμβιβασμούς που έρχονται μαζί με μια superbike.

Αν τελικά το εγχείρημα φτάσει ποτέ μέχρι την παραγωγή, θα πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο ιδιαίτερα hypercars που έχουμε δει. Αν όχι, θα παραμείνει μία ακόμη ενδιαφέρουσα άσκηση επί χάρτου με έμπνευση από τον κόσμο των μοτοσυκλετών.

 

Ετικέτες