Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

EICMA 2021: Bimota KB4 2022

Η τέχνη κρύβεται στην απλότητα

Οι άνθρωποι της Bimota περιέγραψαν την φιλοσοφία πίσω από την κατασκευή του ΚΒ4 με τρία βασικά σημεία: ευκολία στην οδήγηση, ροπάτος κινητήρας και ελαφρύ σύνολο. Πρόκειται ουσιαστικά για θεμελιώδεις αρχές της μοτοσυκλέτας που τείνουν όμως να ξεχαστούν μέσα στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων τάσεων. Για την Bimota όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, προσθέτουν ένα ακόμη υλικό, την μηχανολογική μαεστρία φτιάχνοντας ανέκαθεν μοναδικά μηχανολογικά έργα τέχνης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η βάση είναι ο κινητήρας του Kawasaki Z1000 και ο στόχος η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας που θα χαρακτηρίζεται από την φιλικότητα. Το πρώτο βήμα -και εκ των ων ουκ άνευ για κάθε δημιουργία της Bimota- ήταν η απευθείας σύνδεση του αναβάτη με την άσφαλτο και η απρόσκοπτη σύνδεση μεταξύ μοτοσυκλέτας και αναβάτη. Γι' αυτό κατασκεύασαν ένα ελαφρύ αλουμινένιο ψαλίδι το οποίο εδράζεται πάνω στον τετρακύλινδρο εν σειρά, ένα πλαίσιο χωροδικτύωμα κι ένα ελαφρύ "κοστούμι" από ανθρακονήματα, έτσι ώστε "να είναι όμορφο στο μάτι και συναρπαστικό στην οδήγηση".

Η απόδοση του κινητήρα είναι στα 142 άλογα στις 10.000 στροφές, με 11,3 χιλιογραμμόμετρα στις 8.000 στροφές αντίστοιχα. Το συνολικό βάρος (στεγνό) δεν ξεπερνά τα 187 κιλά και με το μεταξόνιο των 1.390mm και την γωνία κάστερ των 24 μοιρών, δημιουργείται ένα ιδαίτερα ευέλικτο σύνολο, τουλάχιστον όπως μαρτυρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας.

Οι αναρτήσεις προέρχονται από την Öhlins, με το πιρούνι FG R&T 43 NIX30 που δίνει διαδρομή 130mm και το πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ ΤΤΧ36 με διαδρομή 122mm. Το ύψος της σέλας είναι στα 810 χιλιοστά και φυσικά κάθε λεπτομέρεια πάνω στο KB4 είναι ένα κομψοτέχνημα, από την κάτω πλάκα του μπροστινού με τις τρεις βίδες, μέχρι την δερμάτινη σέλα με τις εξωτερικές ραφές και το ανάγλυφο λογότυπο του εργοστασίου.