Η Fantic παρουσίασε ούτε λίγο ούτε πολύ, εφτά νέα μοντέλα, αλλά στην ουσία πρόκειται για τις ανανεωμένες εκδόσεις των Caballero 125 και 500, μαζί με το αγωνιστικό XEF 450 Rally.
Τα Caballero 500 και 125 απέκτησαν αναβαθμίσεις στον κινητήρα και τις εξατμίσεις, προκειμένου να πληρούν τις Euro5 προδιαγραφές. Ο… πρεσβύτερος των Caballero, το 500, θα διατίθεται σε έξι εκδόσεις (Flat Track, Scrambler, Rally, Explorer, Delluxe και την επετειακή έκδοση με για τα 50 χρόνια της εταιρείας), με τις διαφορές να εντοπίζονται στον εξοπλισμό και τις χρωματικές επιλογές. Το Explorer διαθέτει βάσεις για βαλίτσες, ενώ το Flat Track έχει μπροστινό τροχό με διάσταση 19''.
To 125 Rally είναι η έκδοση που προστέθηκε στου βενιαμίν της γκάμας για το 2022, η οποία ακολουθεί στιλιστικά το Rally 500, με το ψηλό φτερό μπροστά, την προστατευτική ποδιά και το μασκάκι πάνω από τον προβολέα, ενώ θα διατίθεται σε δύο χρωματικές επιλογές.
Το XEF 450 Rally θα "φοράει" τον μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα της Yamaha, μέσα σε ένα αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο, το οποίο συνεργάζεται με τις αναρτήσεις της KYB (πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι 48mm και διαδρομή 310mm και το επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της KYB με διαδρομή 317mm). Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ είναι στα 30 λίτρα και το ύψος της σέλας στα 955mm.
Η motocross οικογένεια της Beta ανανεώνεται και υποδέχεται τη νέα τετράχρονη RX 250 4T
Ολοκαίνουργια τετράχρονη ΜΧ 250 κυβικών με το βλέμμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2027
Από τον
Σπύρο Τσαντήλα
16/6/2026
Με αφετηρία το 2021 η Beta επέκτεινε τη γκάμα της στο Motocross παρουσιάζοντας τη δίχρονη RX 300 και σταδιακά η φαμίλια αυτή μεγάλωσε. Η άφιξη του δίχρονου RX 250 2Τ και η αναβάθμιση του RX 300 2Τ σε RX 350 2Τ συνοδεύτηκε από την εμφάνιση του τετράχρονου RX 450 4T που πλέον έχει σταθερή συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία του παγκοσμίου MXGP.
Ήταν αναμενόμενο πως οι Ιταλοί θα έφτιαχναν και μια τετράχρονη για την ΜΧ2 κατηγορία των 250 κυβικών και οι προθέσεις τους απέκτησαν συγκεκριμένη μορφή και χρονοδιάγραμμα τον περασμένο Χειμώνα, όταν ένα πρωτότυπο έτρεξε σε αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος ΜΧ.
Beta RX 250 4T
Λίγους μήνες αργότερα έρχεται η επίσημη αποκάλυψη από τη Beta, το RX 250 4Τ είναι εδώ με ολοκαίνουργιο μονοκύλινδρο υγρόψυκτο τετραβάλβιδο κινητήρα 250 cc με κιβώτιο πέντε σχέσεων και ηλεκτρική μίζα.
Εξοπλίζεται με αναρτήσεις της ΚΥΒ, αμφότερες προερχόμενες από το αντίστοιχο 450 με διαφορετικό σετάρισμα για να ταιριάξει με την απόδοση του μικρότερου κινητήρα.
Beta RX 250 4T
Το ηλεκτρονικό πακέτο βοηθημάτων του RX 4T 250 περιλαμβάνει Launch Control ρυθμιζόμενο σε 5 επίπεδα, Quickshifter, Traction control σε 2 επίπεδα και δύο χαρτογραφήσεις κινητήρα.
Πέραν του νέου μοντέλου, η Beta έχει φρεσκάρει και τα υπόλοιπα μοντέλα της RX γκάμας.
Όλα τα μοντέλα
Νέα θέση για το τιμόνι, 5 χιλιοστά ψηλότερα για καλύτερη εργονομία και άνεση
Ενισχυμένος οδηγός αλυσίδας
Νέο προστατευτικό μπροστινού γραναζιού μετάδοσης
Νέα γκριπς από μαλακότερο υλικό και σκαλιστό σήμα Beta
Νέα γραφικά σε κόκκινο και μαύρο.
Beta RX 450 4T
RX 450 4T
Το ηλεκτρονικό του οπλοστάσιο ενισχύεται με Quickshifter και Launch Control, όπως ακριβώς και η νέα RX 250 4T.
Παράλληλα η Beta επαναπρογραμμάτισε το Traction Control για ακριβέστερη λειτουργία, ενώ μια ακόμη αλλαγή θα βρούμε στον κινητήρα και συγκεκριμένα στο σώμα του ψεκασμού που έχει νέο κωνικό σχήμα, υπηρετώντας αμεσότερη απόκριση στο γκάζι και ομαλότερη παροχή ισχύος.
Beta RX 350 2T
RX 250-350 2T
Αμφότερα τα δίχρονα ΜΧ μοντέλα έχουν δεχτεί πληθώρα βελτιώσεων για το 2027:
RX 350 – Νέο πιστόνι, ελαφρύτερο και με νέα επίστρωση PVD (Physical Vapour Deposition) που μειώνει τον συντελεστή τριβής και υπόσχεται τόνωση της απόδοσης κατά 1,5 ίππο.
RX 250 – Μακρύτερη τελική μετάδοση, 14/51 από 13/50.
Τελικό εξάτμισης – Και στα δύο δίχρονα RX ο σιγαστήρας έχει επανασχεδιασμένα σωθικά για αυξημένη αντοχή
Ελαστικά – Η νέα γενιά της Dunlop υπόσχεται κορυφαία πρόσφυση με μικρότερο βάρος από πριν
Τιμόνι – Τα κουμπιά που ελέγχουν τις ρυθμίσεις των Launch Control και Quickshifter τοποθετούνται στο μαξιλάρι στο κέντρο του τιμονιού, μαζί με το κουμπί επιλογής χαρτογραφήσεων κινητήρα.
Τα motocross μοντέλα της Beta για το 2027 αναμένονται στις αγορές σε δύο φάσεις: από τα μέσα Ιουνίου το RX 450 4T και από τον Ιούλιο τα δίχρονα RX 250/350 και το νέο RX 250 4T.