EICMA 2023: Moto Guzzi Stelvio - Η On-Off έκδοση του V100 Mandelo, κομπλέ με ραντάρ [Video]

Με τον γνωστό υγρόψυκτο V2 κινητήρα των 1.042 κ. εκ. απόδοσης 115 ίππων
motomag EICMA 2023: Moto Guzzi Stelvio - Η On-Off έκδοση του V100 Mandelo, κομπλέ με ραντάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/11/2023

Το Moto Guzzi Stelvio έφτασε κοντά μας αν και είχε ήδη παρουσιαστεί εδώ και μέρες, με το νέο μοντέλο της ιταλικής εταιρείας να ετοιμάζεται να εισέλθει στην ανταγωνιστική κατηγορία των μεγάλων Adventure.

Με βάση το V100 Mandelo το οποίο παρουσιάστηκε το 2022, το Stelviο χρησιμοποιεί τον εγκάρσια τοποθετημένο υγρόψυκτο V2 κινητήρα 90 μοιρών των 1.042 κ. εκ. απόδοσης 115 ίππων με ροπή 10,7 kgm, με τη μοτοσυκλέτα να παράγεται στην επαρχιακή πόλη Mandello del Lario, έδρα της Moto Guzzi. Ο κινητήρας ο οποίος προέρχεται όπως είπαμε από το αδερφάκι V100 Mandelo, ενώ έχει κάποιες μικρές αλλαγές ώστε να ταιριάζει στην τουριστική χρήση. Η κλιμάκωση του 6ταχυτου κιβωτίου σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία επιτρέπει στον χρήστη να πετύχει μια κατανάλωση της τάξης των 5.1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα κάνει το ταξίδι άνετο και απολαυστικό. Στο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο του Moto Guzzi Stelvio υπάρχουν πέντε riding modes -Rain, Touring, Road, Sport, Off Road-, traction control το οποίο ρυθμίζεται σε τέσσερα επίπεδα ενώ μπορεί να απενεργοποιηθεί, φρένο κινητήρα το οποίο ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα, cornering ABS τριών επιπέδων το οποίο απενεργοποιείται στον πίσω τροχό, ενώ όλα αυτά ελέγχονται από την οθόνη TFT 5 ιντσών η οποία παρέχει δυνατότητα συνδεσιμότητας.

 

‘Οσον αφορά τον σχεδιασμό σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία χρειάστηκαν 1.500 ώρες προσομοίωσης μέσω χρήσης προγράμματος υπολογιστικής ρευστοδυναμικής CFD, για να πάρει το Stelvio την τελική του μορφή ενώ δαπανήθηκαν πολλές ακόμη ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα της εταιρείας. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν ένας, το Stelvio να είναι μία αεροδυναμική μοτοσυκλέτα η οποία θα παρέχει στον χρήστη ένα άνετο ταξίδι ενώ ταυτόχρονα θα βοηθά στις επιδόσεις της. Ο ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας του Stelvio -υπάρχει αυξομείωση του ύψος κατά 90 χλστ. έως τις ταχύτητες των 150 χλμ./ώρα- έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απωθεί τον αέρα χωρίς να ενοχλεί τον αναβάτη και τη μοτοσυκλέτα.

Moto Guzzi Stelvio 2024

To Moto Guzzi Stelvio όπως είναι λογικό ακολουθεί τις προσταγές της μεγάλης κατηγορίας Adventure, έχοντας μεγάλες διαστάσεις. Το φαίρινγκ είναι αρκετά ογκώδες με τον προβολέα του Stelvio να προέρχεται από το V100 Mandello ενώ για πρώτη φορά σε μοντέλο της Moto Guzzi συναντάμε ραντάρ. Συγκεκριμένα αυτό προέρχεται από τη θυγατρική εταιρεία της Piaggio την Piaggio Fast Forward, η οποία ασχολείται με την έρευνα και την εξέλιξη υψηλής ρομποτικής τεχνολογίας. Το PFF Rider Assistance Solution μέσω του ραντάρ απεικόνισης 4D θα υποστηρίζει την πλατφόρμα συστημάτων ασφαλείας στην οποία υπάρχουν το Vehicle Forward Collision System, το Lane Change Decision Alert System, το Blind Spot Information System. Το BLIS (Blind Spot Information System) εντοπίζει μέσω του ραντάρ άλλα οχήματα τα οποία κινούνται στις τυφλές γωνίες των πλαϊνών καθρεπτών σε απόσταση 30 μέτρων, ενημερώνοντας τον αναβάτη για την πιθανότητα ενδεχόμενης επικίνδυνης προσέγγισης οχημάτων πίσω από το όχημα. Όσον αφορά το LCDAS, ενημερώνει τον αναβάτη πως πλησιάζει κάποιο όχημα είτε αριστερά είτε δεξιά με ταχύτητα ώστε να αποφύγει την απότομη αλλαγή λωρίδας. Το Vehicle Forward Collision System, ενημερώνει τον αναβάτη πως το όχημα που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με ένα άλλο ενδέχεται να συγκρουστεί. Μέσω του VFCS, ο αναβάτης θα λαμβάνει προειδοποίηση ώστε να αλλάξει έγκαιρα λωρίδα ή να μειώσει την ταχύτητα του ώστε να αποφύγει την σύγκρουση. Τα full led φώτα τα οποία ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό σύμφωνα με την Moto Guzzi βοηθούν ώστε να παραμένει ξεκούραστος ο χρήστης της μοτοσυκλέτας κατά τις βραδινές ώρες.

EICMA 2023: Moto Guzzi Stelvio - Η On-Off έκδοση του V100 Mandelo, κομπλέ με ραντάρ [Video]

Το μεταξόνιο του Stelvio είναι στα 1.520 χλστ., με το βάρος της νέας μοτοσυκλέτας να ανέρχεται στα 246 κιλά. Το ύψος της σέλας βρίσκεται στα 830 χλστ. κάτι που σημαίνει ότι και οι κοντύτεροι αναβάτες θα μπορούν να οδηγήσουν το νέο ιταλικό μοντέλο χωρίς το άγχος της πτώσης, ενώ το ρεζερβουάρ έχει πληρότητα 21 λίτρα (3,5 λίτρα είναι η ρεζέρβα). Όσον αφορά τις αναρτήσεις μπροστά έχουμε ανεστραμμένο πιρούνι Sachs 46 χλστ. πλήρως ρυθμιζόμενο με διαδρομή 170 χλστ., ενώ πίσω έχουμε αμορτισέρ της KYB, πλήρως ρυθμιζόμενο κι αυτό, με διαδρομή 170 χλστ. Οι τροχοί είναι 19 ιντσών μπροστά και 17 ινστών πίσω με ακτινωτές ζάντες, με το σύστημα πέδησης να προέρχεται από το V100 Mandelo και να αποτελείται από τετραπίστονες δαγκάνες Brembo μπροστά με δίσκους 320 χλστ., και δαγκάνα δύο εμβόλων πίσω με δίσκο 280 χλστ. Το ABS το οποίο προέρχεται από την Continental μπορεί να απενεργοποιηθεί και στους δύο τροχούς με τη βοήθεια του Off Road Riding Mode. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Anakee Adventure της Michelin.

EICMA 2023: Moto Guzzi Stelvio - Η On-Off έκδοση του V100 Mandelo, κομπλέ με ραντάρ [Video]

Το Moto Guzzi Stelvio θα διατίθεται σε δύο χρωματισμούς: μαύρο-γκρι με κίτρινες λεπτομέρειες Nero Vulcano, και πορτοκαλί-γκρι με μαύρες λεπτομέρειες Giallo Savana, ενώ μια πληθώρα after market αξεσουάρ θα είναι διαθέσιμα από την Moto Guzzi. Αυτά θα περιλαμβάνουν βαλίτσες, θερμαινόμενη σέλα οδηγού και συνοδηγού, θερμαινόμενα γκριπ, προστατευτικά κινητήρα, κεντρικό σταντ, προβολείς, tpms, quick shifter, θύρα USB, ηλεκτρονικό αντικλεπτικό σύστημα, κουκούλα προστασίας και πολλά άλλα.

EICMA 2023: Moto Guzzi Stelvio - Η On-Off έκδοση του V100 Mandelo, κομπλέ με ραντάρ [Video]

 

Ετικέτες

Husqvarna γκάμα Enduro 2025 - Οκτώ μοντέλα από 125 έως 501 κυβικά [VIDEO]

Τέσσερις δίχρονες και τέσσερις τετράχρονες μοτοσυκλέτες - Συντηρητική αναβάθμιση για τη νέα χρονιά
TE 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2024

Η Husqvarna (που πλέον ονομάζεται Husqvarna Mobility) παρουσιάζει την γκάμα Enduro της για το 2025, η οποία αποτελείται από 8 μοντέλα, μέσα στα οποία επανέρχεται και το TE 125, που απουσίαζε την προηγούμενη χρονιά.

Το νέο TE 125 είναι πλήρως ανανεωμένο για το 2025, ενώ φέρει αρκετά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στα μεγαλύτερα δίχρονα μοντέλα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού Throttle Body Injection (TBI) και του διακόπτη με τον οποίο ο αναβάτης επιλέγει διαφορετικούς χάρτες ανάφλεξης. Στον εξοπλισμό του TE 125 έχουμε και close-ratio κιβώτιο 6 σχέσεων, αναρτήσεις WP XACT, και συμπλέκτη και φρένα της Brembo.

Τα εξαρτήματα της Brembo κάνουν πλέον την εμφάνισή τους σε όλα τα Enduro μοντέλα της Husqvarna, ενώ στις -συντηρητικές- αναβαθμίσεις για το 2025 περιλαμβάνονται ένα βελτιωμένο ψαλίδι για μεγαλύτερη αντοχή της γλίστρας της αλυσίδας, και νέα γραφικά.

Τα δίχρονα μοντέλα είναι τα TE 125, TE 150, TE 250, και TE 300, και η τετράχρονη γκάμα αποτελείται από τα FE 250, FE 350, FE 450, και FE 501.

Husqvarna Enduro 2025

Στα δυνατά σημεία των Enduro μοντέλων 2025 της Husqvarna βρίσκονται και τα κάτωθι:

 • Νέα συστήματα φρένων και υδραυλικός συμπλέκτης Brembo.
 • Νέα γραφικά
 • Αναθεωρημένο αλουμινένιο ψαλίδι με βελτιωμένη ακαμψία και βελτίωση στην γλίστρα της αλυσίδας
 • Μίζα
 • Chro-moly ατσάλινο πλαίσιο με anti-squat χαρακτηριστικά
 • GSK δίσκοι
 • TBI ψεκασμός στα δίχρονα
 • Δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής στα FE 250 & FE 350 για βέλτιστη ροπή και δύναμη
 • Quickshifter (μόνο για ανεβάσματα) στα τετράχρονα μοντέλα
 • Υβριδικό υποπλαίσιο από αλουμίνιο και πολυαμίδιο
 • WP XACT ανεστραμμένο πιρούνι κλειστού φυσιγγίου
 • WP XACT πίσω αμορτισέρ με ρυθμίσεις χωρίς εργαλεία
 • Πολύ-λειτουργικός διακόπτης για χάρτες, quickshifter και Traction Control στα τετράχρονα
 • Offroad Control Unit (OCU)
 • LED προβολέας
 • ProTaper τιμόνι και ODI γκριπ
 • Μπαταρία ιόντων λιθίου