EICMA 2023: Moto Guzzi Stelvio - Η On-Off έκδοση του V100 Mandelo, κομπλέ με ραντάρ [Video]

Με τον γνωστό υγρόψυκτο V2 κινητήρα των 1.042 κ. εκ. απόδοσης 115 ίππων
motomag EICMA 2023: Moto Guzzi Stelvio - Η On-Off έκδοση του V100 Mandelo, κομπλέ με ραντάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/11/2023

Το Moto Guzzi Stelvio έφτασε κοντά μας αν και είχε ήδη παρουσιαστεί εδώ και μέρες, με το νέο μοντέλο της ιταλικής εταιρείας να ετοιμάζεται να εισέλθει στην ανταγωνιστική κατηγορία των μεγάλων Adventure.

Με βάση το V100 Mandelo το οποίο παρουσιάστηκε το 2022, το Stelviο χρησιμοποιεί τον εγκάρσια τοποθετημένο υγρόψυκτο V2 κινητήρα 90 μοιρών των 1.042 κ. εκ. απόδοσης 115 ίππων με ροπή 10,7 kgm, με τη μοτοσυκλέτα να παράγεται στην επαρχιακή πόλη Mandello del Lario, έδρα της Moto Guzzi. Ο κινητήρας ο οποίος προέρχεται όπως είπαμε από το αδερφάκι V100 Mandelo, ενώ έχει κάποιες μικρές αλλαγές ώστε να ταιριάζει στην τουριστική χρήση. Η κλιμάκωση του 6ταχυτου κιβωτίου σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία επιτρέπει στον χρήστη να πετύχει μια κατανάλωση της τάξης των 5.1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα ενώ ταυτόχρονα κάνει το ταξίδι άνετο και απολαυστικό. Στο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο του Moto Guzzi Stelvio υπάρχουν πέντε riding modes -Rain, Touring, Road, Sport, Off Road-, traction control το οποίο ρυθμίζεται σε τέσσερα επίπεδα ενώ μπορεί να απενεργοποιηθεί, φρένο κινητήρα το οποίο ρυθμίζεται σε τρία επίπεδα, cornering ABS τριών επιπέδων το οποίο απενεργοποιείται στον πίσω τροχό, ενώ όλα αυτά ελέγχονται από την οθόνη TFT 5 ιντσών η οποία παρέχει δυνατότητα συνδεσιμότητας.

 

‘Οσον αφορά τον σχεδιασμό σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία χρειάστηκαν 1.500 ώρες προσομοίωσης μέσω χρήσης προγράμματος υπολογιστικής ρευστοδυναμικής CFD, για να πάρει το Stelvio την τελική του μορφή ενώ δαπανήθηκαν πολλές ακόμη ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα της εταιρείας. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν ένας, το Stelvio να είναι μία αεροδυναμική μοτοσυκλέτα η οποία θα παρέχει στον χρήστη ένα άνετο ταξίδι ενώ ταυτόχρονα θα βοηθά στις επιδόσεις της. Ο ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας του Stelvio -υπάρχει αυξομείωση του ύψος κατά 90 χλστ. έως τις ταχύτητες των 150 χλμ./ώρα- έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απωθεί τον αέρα χωρίς να ενοχλεί τον αναβάτη και τη μοτοσυκλέτα.

Moto Guzzi Stelvio 2024

To Moto Guzzi Stelvio όπως είναι λογικό ακολουθεί τις προσταγές της μεγάλης κατηγορίας Adventure, έχοντας μεγάλες διαστάσεις. Το φαίρινγκ είναι αρκετά ογκώδες με τον προβολέα του Stelvio να προέρχεται από το V100 Mandello ενώ για πρώτη φορά σε μοντέλο της Moto Guzzi συναντάμε ραντάρ. Συγκεκριμένα αυτό προέρχεται από τη θυγατρική εταιρεία της Piaggio την Piaggio Fast Forward, η οποία ασχολείται με την έρευνα και την εξέλιξη υψηλής ρομποτικής τεχνολογίας. Το PFF Rider Assistance Solution μέσω του ραντάρ απεικόνισης 4D θα υποστηρίζει την πλατφόρμα συστημάτων ασφαλείας στην οποία υπάρχουν το Vehicle Forward Collision System, το Lane Change Decision Alert System, το Blind Spot Information System. Το BLIS (Blind Spot Information System) εντοπίζει μέσω του ραντάρ άλλα οχήματα τα οποία κινούνται στις τυφλές γωνίες των πλαϊνών καθρεπτών σε απόσταση 30 μέτρων, ενημερώνοντας τον αναβάτη για την πιθανότητα ενδεχόμενης επικίνδυνης προσέγγισης οχημάτων πίσω από το όχημα. Όσον αφορά το LCDAS, ενημερώνει τον αναβάτη πως πλησιάζει κάποιο όχημα είτε αριστερά είτε δεξιά με ταχύτητα ώστε να αποφύγει την απότομη αλλαγή λωρίδας. Το Vehicle Forward Collision System, ενημερώνει τον αναβάτη πως το όχημα που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με ένα άλλο ενδέχεται να συγκρουστεί. Μέσω του VFCS, ο αναβάτης θα λαμβάνει προειδοποίηση ώστε να αλλάξει έγκαιρα λωρίδα ή να μειώσει την ταχύτητα του ώστε να αποφύγει την σύγκρουση. Τα full led φώτα τα οποία ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό σύμφωνα με την Moto Guzzi βοηθούν ώστε να παραμένει ξεκούραστος ο χρήστης της μοτοσυκλέτας κατά τις βραδινές ώρες.

EICMA 2023: Moto Guzzi Stelvio - Η On-Off έκδοση του V100 Mandelo, κομπλέ με ραντάρ [Video]

Το μεταξόνιο του Stelvio είναι στα 1.520 χλστ., με το βάρος της νέας μοτοσυκλέτας να ανέρχεται στα 246 κιλά. Το ύψος της σέλας βρίσκεται στα 830 χλστ. κάτι που σημαίνει ότι και οι κοντύτεροι αναβάτες θα μπορούν να οδηγήσουν το νέο ιταλικό μοντέλο χωρίς το άγχος της πτώσης, ενώ το ρεζερβουάρ έχει πληρότητα 21 λίτρα (3,5 λίτρα είναι η ρεζέρβα). Όσον αφορά τις αναρτήσεις μπροστά έχουμε ανεστραμμένο πιρούνι Sachs 46 χλστ. πλήρως ρυθμιζόμενο με διαδρομή 170 χλστ., ενώ πίσω έχουμε αμορτισέρ της KYB, πλήρως ρυθμιζόμενο κι αυτό, με διαδρομή 170 χλστ. Οι τροχοί είναι 19 ιντσών μπροστά και 17 ινστών πίσω με ακτινωτές ζάντες, με το σύστημα πέδησης να προέρχεται από το V100 Mandelo και να αποτελείται από τετραπίστονες δαγκάνες Brembo μπροστά με δίσκους 320 χλστ., και δαγκάνα δύο εμβόλων πίσω με δίσκο 280 χλστ. Το ABS το οποίο προέρχεται από την Continental μπορεί να απενεργοποιηθεί και στους δύο τροχούς με τη βοήθεια του Off Road Riding Mode. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Anakee Adventure της Michelin.

EICMA 2023: Moto Guzzi Stelvio - Η On-Off έκδοση του V100 Mandelo, κομπλέ με ραντάρ [Video]

Το Moto Guzzi Stelvio θα διατίθεται σε δύο χρωματισμούς: μαύρο-γκρι με κίτρινες λεπτομέρειες Nero Vulcano, και πορτοκαλί-γκρι με μαύρες λεπτομέρειες Giallo Savana, ενώ μια πληθώρα after market αξεσουάρ θα είναι διαθέσιμα από την Moto Guzzi. Αυτά θα περιλαμβάνουν βαλίτσες, θερμαινόμενη σέλα οδηγού και συνοδηγού, θερμαινόμενα γκριπ, προστατευτικά κινητήρα, κεντρικό σταντ, προβολείς, tpms, quick shifter, θύρα USB, ηλεκτρονικό αντικλεπτικό σύστημα, κουκούλα προστασίας και πολλά άλλα.

EICMA 2023: Moto Guzzi Stelvio - Η On-Off έκδοση του V100 Mandelo, κομπλέ με ραντάρ [Video]

 

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες