EICMA 2023: Vmoto APD Concept - Η βάση για μελλοντικό mega e-scooter

Σε συνεργασία με το Centro Stile Pininfarina
Vmoto APD Concept
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/11/2023

Στο σαλόνι του Μιλάνου, η Vmoto παρουσίασε το APD Concept, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Centro Stile Pininfarina. Το APD Concept βρίσκεται στο 2ο στάδιο εξέλιξης του, μετά την πρώτη παρουσίαση του στην EICMA 2022, ενώ προορίζεται να αποτελέσει τη βάση για επερχόμενο mega e-scooter.

Όπως και η πρώτη μακέτα σχεδίασης -που δεν έμοιαζε καν με scooter στην πρωτόλεια εκείνη φάση-, έτσι και η τελευταία έκδοση του APD θέτει την αεροδυναμική μελέτη στο επίκεντρο της διαδικασίας εξέλιξής του, η οποία θεωρείται καθοριστικό στοιχείο για τον σχεδιασμό του οχήματος αλλά και για την επίτευξη των καλύτερων επιδόσεων και της βέλτιστης αυτονομίας.

Χάρη στην τεχνογνωσία της Pininfarina στον τομέα των αεροδυναμικών μελετών και τις ώρες που δαπανήθηκαν για την ανάπτυξη του μοντέλου στην αεροδυναμική σήραγγα της ιταλικής εταιρείας, επιτεύχθηκε ένας τελικός σχεδιασμός που η Vmoto αποκαλεί "Sculpted By The Wind", ήτοι “διαμορφωμένος από τον αέρα”.

VMOTO APD CONCEPT

Η αεροδυναμική μελέτη φαίνεται ξεκάθαρα στις γραμμές του scooter, στα καλύμματα των τροχών (δεν συστήνονται σε δυνατούς πλάγιους ανέμους, αλλά εδώ το βάρος της μελέτης έχει δοθεί αλλού), αλλά και στο πόσο περικλείει τον αναβάτη με το πλάτος και το κοστούμι του, και την προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια (όπως πχ. τις χειρολαβές συνεπιβάτη, τις δαγκάνες των φρένων, το πιρούνι, και το μεγάλο πίσω φτερό) που μπορεί να… χαλάσει την οπισθέλκουσα του οχήματος. Φυσικά τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη είναι αναδιπλούμενα, ενώ αξίζει να προσέξετε και το αεροδυναμικό τούνελ που προεξέχει στο πίσω μέρος του scooter.

VMOTO APD CONCEPT

Στα όργανα βρίσκουμε μια μεγάλη TFT έγχρωμη οθόνη, ενώ στην πλάκα του τιμονιού υπάρχει θήκη για το smartphone του αναβάτη. Καθώς η Vmoto δεν δίνει περαιτέρω τεχνικά στοιχεία, αναρωτιόμαστε αν η εγκοπή που βλέπουμε στο πλάι στο πλάι είναι ένα αεροδυναμικό κάλυμμα για το πλαϊνό σταντ.

VMOTO APD CONCEPT

Η ζελατίνα είναι ρυθμιζόμενη, τα φώτα full-LED (έχουμε και πλαϊνό φωτισμό), και η Vmoto παρουσίασε και μια μελέτη για Top-Box, και ένα αποθηκευτικό τσαντάκι στην ποδιά

Ετικέτες

QJ Motor COV 125: Στην Ελλάδα το νέο μικρό κινέζικο motard με τιμή κάτω από 3.000 ευρώ

Ήρθε στην χώρα μας, με απόδοση 15 ίππους στα 129 κιλά
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

14/11/2025

Η QJ Motor φέρνει μία νέα motard μοτοσυκλέτα που αποδίδει 15 ίππους, οδηγείται με δίπλωμα A1 και έχει τιμή απόκτησης, κάτω από 3.000 ευρώ.

Η COV 125 φέρει έναν υγρόψυκτο κινητήρα 124,8 κυβικών εκατοστών που αποδίδει 15 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. και 1,23 kg.m ροπής στις 7.000 σ.α.λ. και συνδυάζεται με 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων.

Στις αναρτήσεις, μπροστά βρίσκουμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι διαμέτρου 43 mm και διαδρομής 225 mm και πίσω ένα monoshock αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης.

QJ Motor

Οι τροχοί είναι φυσικά 17 ιντσών τόσο μπροστά, όσο και πίσω, το ύψος της σέλας είναι στα 885 mm και το βάρος της μοτοσυκλέτας είναι 129 κιλά, με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 8 λίτρων.

Όσον αφορά το σύστημα πέδησης, η μοτοσυκλέτα φέρει δίσκο 320 mm με διπίστονη δαγκάνα μπροστά και δίσκο 220 mm με μονοπίστονη δαγκάνα πίσω.

Η COV 125 είναι εξοπλισμένη με LED φώτα, δικάναλο ABS και LCD Οθόνη.

Η μοτοσυκλέτα είναι διαθέσιμη σε δύο χρώματα, κόκκινο και λευκό και η τιμή της έχει οριστεί στα 2.895 ευρώ.