EICMA 2024: Benelli Tornado 550 - Έρχεται Ευρώπη με 56 ίππους

Με ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και φρένα Brembo
Benelli Tornado 550 EICMA 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

5/11/2024

Η νέα μοτοσυκλέτα της Benelli έρχεται στην Ευρώπη με προσεγμένη σχεδίαση και προδιαγραφές ως το κορυφαίο σπορ μοντέλο της εταιρείας.

Τη μοτοσυκλέτα την είδαμε αρχικά να παρουσιάζεται για την Κινέζικη αγορά, ωστόσο μάλλον δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει μόνο εκεί έχοντας σχεδιαστεί από το κέντρο της εταιρείας στο Pesaro και με τόσο καλό επίπεδο στα περιφερειακά της.

Ο κινητήρας αποτελεί εξέλιξη του εν σειρά δικύλινδρου των 500 κ.εκ. της Benelli με την χωρητικότητά του να έχει ανέβει στα 552 κ.εκ. και την εταιρεία να μην περιορίζει την απόδοσή του στις απαιτήσεις της κατηγορίας Α2, όπως κάνουν οι περισσότεροι κατασκευαστές σε αυτούς τους κυβισμούς. Έτσι η ισχύς του φτάνει τους 56 ίππους στις 8.250 σ.α.λ. με τη ροπή να βρίσκεται στα 5,5 κιλά στις 5.500 σ.α.λ.

Benelli Tornado 550 EICMA 2024

Το Tornado 550 έχει ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο και χρησιμοποιεί πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi με διάμετρο καλαμιών στα 41 χλστ. και μονό αμορτισέρ που ρυθμίζεται ως προς την απόσβεση επαναφοράς και την προφόρτιση ελατηρίου με διαδρομές στα 110 χλστ. εμπρός και στα 125 χλστ. πίσω.

Στα φρένα έχουμε δύο δίσκους 320 χλστ. και ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες της Brembo μπροστά που αναλαμβάνουν το κύριο έργο της επιβράδυνσης, ενώ πίσω έχει τοποθετηθεί δίσκος 260 χλστ. και δαγκάνα μονού εμβόλου.

Benelli Tornado 550 EICMA 2024

Ο αναβάτης ενημερώνεται από TFT οθόνη πέντε ιντσών, η οποία προσφέρει συνδεσιμότητα με το κινητό μέσω Wi-Fi και Bluetooth για τον χειρισμό κλήσεων και μηνυμάτων αλλά και μουσικής, ενώ υπάρχει στάνταρ και USB-C θύρα για την φόρτιση ηλεκτρονικής συσκευής.

Benelli Tornado 550 EICMA 2024

Το βάρος της μοτοσυκλέτας βρίσκεται στα 198 κιλά πλήρες υγρών, με το ύψος της σέλας στα 790 χλστ. και την απόσταση από το έδαφος στα 160 χλστ., ενώ το μεταξόνιο στα 1.420 χλστ. προμηνύει ευελιξία και γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης.

Benelli Tornado 550 EICMA 2024

Honda CB1000F SE Concept: Παρουσίαση στις αρχές Αυγούστου για τη ρετρό 4κύλινδρη

Στον 8ωρο αγώνα της Suzuka θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της έκδοσης με το μπικίνι φαίρινγκ
honda
Από τον

Παύλο Καρατζά

11/7/2025

Ο ιαπωνικός αγώνας αντοχής Suzuka 8 Hours θα γίνει 1-3 Αυγούστου και εκεί, "εντός έδρας" η Honda θα παρουσιάσει στο παγκόσμιο κοινό το CB1000F SE Concept.

Περί τα μέσα Μαρτίου σας δείξαμε εδώ ότι η Honda δεν ξεχνά το Bol d'Οr έπειτα και από την αλλαγή "πλατφόρμας" που έφερε μαζί του το νέο CB1000 Hornet θα αξιοποιηθεί και στη ρετρό 1000άρα της ιαπωνικής εταιρείας.

Η σιλουέτα του CB1000F SE Concept έχει έντονες σχεδιαστικές αναφορές στο concept της Honda που... δεν παρουσιάστηκε το 2020 (διαβάστε περισσότερα εδώ), το οποίο με τη σειρά του επηρέασε και το CB1000F concept που αναφέραμε προηγουμένως, το οποίο επίσης θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το Bol d'Οr.

Η έκδοση SE του concept διαχωρίζει τη θέση της από το γυμνό με ένα μπικίνι φέρινγκ, ενώ αναμένεται να έχει και τα περιφερειακά του CB1000 SP. Ούτως ή άλλως βασίζεται πάνω στο power naked της Honda παίρνοντας από αυτό κινητήρα, πλαίσιο και αναρτήσεις -δείτε περισσότερα για το 4κύλινδρο naked στο βίντεο που ακολουθεί από την δημοσιογραφική του παρουσίαση. 

Η Honda βαφτίζει concept το CB1000F SE, όμως η παρουσίαση της μοτοσυκλέτας παραγωγής, που δεν θα έχει διαφορές σε σχέση με αυτή που θα δούμε στη Suzuka, αναμένεται να γίνει σύντομα μετά από αυτό ώστε να κυκλοφορήσει στις αγορές το αργότερο στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Έπειτα και από το νέο CB1000 και το τέλος του νεορετρό αισθητικής προκάτοχου μοντέλου, η Honda διαχωρίζει πλήρως αισθητικά τα δύο πλέον 1000άρια CB, μια λογική κίνηση έπειτα και από το μάθημα που πήρε από το προηγούμενο CB1000R.