EICMA 2024: GASGAS ηλεκτρικό Trial Concept - Στην παραγωγή το 2026

Αντίπαλος των αντίστοιχων μοντέλων που δοκιμάζονται ήδη από τις Honda & Yamaha
GASGAS Trial Concept
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/11/2024

Η GASGAS είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Honda στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trial, όπου ο Jaime Busto ανταγωνίζεται τον GOAT του HRC, Toni Bou. Τα τελευταία χρόνια εταιρείες όπως η Honda και η Yamaha έχουν παρουσίασει ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες Trial, με τον ηλεκτροκινητήρα να αποδεικνύεται ιδανικός για το άθλημα, αν και για την ώρα στις μεγάλες διοργανώσεις αγωνίζονται μόνο μοτοσυκλέτες με θερμικούς κινητήρες, με τα ηλεκτρικά να έχουν δικά τους Πρωταθλήματα, κάτι που όμως μπορεί στο μέλλον να αλλάξει.

Η Concept μοτοσυκλέτα Trial της GASGAS είναι σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης, ενώ για την ώρα ζυγίζει 75-79 κιλά, αναλόγως το setup. Δεν έχουν καταλήξει στο τελικό για αυτό δεν είναι σαφές το βάρος. Κινητήρας και μπαταρίες κατασκευάζονται αποκλειστικά για αυτό το μοντέλο, ενώ το περιμένουμε στην παραγωγή από το 2026.

Ο λόγος που το Trial είναι ιδανικό άθλημα για ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες είναι πως οι διαδρομές είναι κλειστές, χωρίς πολλά χιλιόμετρα, ενώ εδώ χρειάζεται να μπορείς να δώσεις όλη την ισχύ από το μηδέν και για μικρή διάρκεια.

Ετικέτες

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες