EICMA 2024: KYMCO CV-R5 - Adventure μοτοσυκλέτα με ευκολίες scooter

Δύσπεπτο design, κορυφαία όμως τεχνικά χαρακτηριστικά που αναζητούν αντίπαλο!
KYMCO CV-R5
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/11/2024

Το KYMCO CV-R5 έρχεται να προστεθεί στην ορδή των Adventure scooter με γενάρχη το Honda X-ADV, όμως αφού παρακάμψει κανείς το δύσπεπτο design του ανακαλύπτει πως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του το ανεβάζουν -εύκολα- στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Όπλα του, η αρχιτεκτονική μοτοσυκλέτας (για μοτοσυκλέτα πρόκειται, μην κοιτάτε την "προβιά" scooter), με τον κινητήρα στο μέσο του οχήματος που ξαλαφρώνει το ψαλίδι από περιττό βάρος, στιβαρό πλαίσιο, ανεστραμμένο πιρούνι με ακτινικές δαγκάνες στα φρένα -δυο δίσκοι παρακαλώ μπροστά-, μονό αμορτισέρ πίσω, ψηλά τοποθετημένο τελικό εξάτμισης, και τελική μετάδοση με αλυσίδα!

Στα χαρακτηριστικά μοτοσυκλέτας να προσθέσουμε και το ψηλό τιμόνι που πιάνει σε τιμονόπλακα μοτοσυκλέτας, ενώ εντυπωσιακό είναι και το ψηλά τοποθετημένο τελικό της εξάτμισης.

Το νέο Kymco CV-R5 κινείται από έναν σύγχρονο υγρόψυκτο, τετραβάλβιδο και ψεκαστό μονοκύλινδρο κινητήρα 427 κ.εκ. με ηλεκτρονικό ψεκασμό καυσίμου και multimap ride-by-wire στο γκάζι, που αποδίδει 34,4 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και 4 Kgm στις 5.000 σ.α.λ.

Το αυτόματο κιβώτιο είναι τύπου CVT (συνεχούς μεταβαλόμενης μετάδοσης), ενώ η τελική μετάδοση γίνεται με αλυσίδα, όπως στις μοτοσυκλέτες.

KYMCO CV-R5

Το πίσω μονό αμορτισέρ συνδέεται με το ψαλίδι αλουμινίου "μέσω πολλαπλών συνδέσμων" μας λέει η KYMCO και είναι εξοπλισμένο με το νέο σύστημα PTM (Pivoting Torque Management), το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα περί τίνος πρόκειται, με τους Ταϊβανέζους να λένει πως "εξασφαλίζει καλύτερη σταθερότητα για το σκούτερ, διαχειριζόμενο τις δυνάμεις ροπής κατά την επιτάχυνση".

Οι χυτοί τροχοί με μπράτσα είναι 15 ιντσών μπροστά και 14 πίσω με ελαστικά με ελαφρύ On-Off πέλμα σε διαστάσεις 120/70-15 και 150/70-14, ενώ το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 13 λίτρων.

CV-R5

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του CV-R5 ξεχωρίζει το μεγάλο μεταξόνιο των 1.565 mm, το ύψος σέλας στα 800 mm, και το βάρος του scooter στα 210 κιλά, με υγρά.

CV-R5

Στον εξοπλισμό βρίσκουμε αποθηκευτικό χώρο για ένα full-face κράνος (με γείσο μάλιστα), που βρίσκεται κάτω από το "καρούμπαλο" στη μέση του scooter, ABS & TCS, full-LED φώτα, ψηφιακή TFT έγχρωμη οθόνη με πολλές ενδείξεις, TPMS, χούφτες, θύρα USB, keyless σύστημα, Cruise Control, ψηλή ζελατίνα, μονό και διπλό σταντ, Riding Modes και τη γνωστή συνδεσιμότητα Noodoe.

Ετικέτες

QJMOTOR Fort 600 - Αλουμινένιο πλαίσιο, κινητήρας KYMCO AK550 και το μικρότερο βάρος της κατηγορίας

H QJMOTOR αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το νέο της μεγάλο σκούτερ στην Κίνα
qjmotor fort 600
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/3/2026

Το κορυφαίο μοντέλο της οικογένειας Fort είχε πρωτοακουστεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχαν εμφανιστεί οι πρώτες εικόνες και τεχνικές πληροφορίες, ωστόσο όλα δείχνουν πως πλησιάζει ταχέως η ημερομηνία επίσημης παρουσίασής του από την QJMOTOR στην πατρίδα της και κάποια ενδιαφέροντα δεδομένα έγιναν γνωστά επ’ αυτού.

Ένα στοιχείο που δεν γνωρίζαμε, για παράδειγμα, είναι πως ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας του έχει εξελιχθεί πάνω σε αυτόν του KYMCO AK550, δηλαδή της προηγούμενης γενιάς πριν γίνει ΑΚ575 και η οποία πωλείται ακόμη στην Ελλάδα.

Μάλιστα η QJMOTOR δηλώνει ελαφρώς ισχυρότερη απόδοση από τον κινητήρα των 550 cc, με μέγιστη ισχύ 53 ίππων και ροπή 5,5 χιλιογραμμόμετρων (50,3 και 5,3 τα ανάλογα μέγιστα του ΑΚ550).

qjmotor fort 600

Ο δικύλινδρος αυτός είναι τοποθετημένος σε ένα αλουμινένιο διπλό περιμετρικό πλαίσιο που επίσης θυμίζει πολύ το ανάλογο της KYMCO, χωρίς ωστόσο εδώ να επιβεβαιώνεται κάποια συγγένεια μεταξύ των δύο εφαρμογών.

Η QJMOTOR δηλώνει υγρό βάρος 215 κιλών - με γεμάτο το ρεζερβουάρ 14 λίτρων - για το Fort 600, το μικρότερο στην κατηγορία του, καθώς ο πλησιέστερος ανταγωνιστής είναι το Yamaha TMAX 560 με 219 και μετά το πράγμα ξεφεύγει, με 227 για το SYM Maxsym TL508 και 230 για τα KYMCO AK550 και ΑΚ575.

Κυλώντας σε τροχούς 15 ιντσών μπροστά και πίσω, το Fort 600 βάζει τον αναβάτη του σε πολύ φιλικό ύψος σέλας 750 mm και θα έρθει εξοπλισμένο με φρένα Brembo που περιλαμβάνουν ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά σε δύο δίσκους 260 mm, δικάναλο ABS, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (traction control), μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT με Bluetooth συνδεσιμότητα που περιλαμβάνει και σύστημα πλοήγησης, keyless κεντρικό διακόπτη, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα και πιθανώς μερικά ακόμη στοιχεία εξοπλισμού που θα αποκαλυφθούν με την παρουσίασή του.

qjmotor fort 600

Ένα βασικό ζητούμενο της QJMOTOR είναι η τιμολόγηση, με την οποία θέλει να επιτεθεί ευθέως στους ανταγωνιστές της. Στον κινέζικο Τύπο οι άνθρωποι της QJMOTOR μιλούν για έναν στόχο τιμής κάτω των 50.000 γιουάν, δηλαδή κάτω από τα €6.300 (ισοτιμία 17/3/2026), τη στιγμή που στην Κίνα οι Yamaha και KYMCO ζητούν γύρω στα 100.000 γιουάν (άνω των €12.000) για τα TMAX και AK.

Εφόσον αυτή η τιμή επαληθευτεί, αυτό θα σημαίνει πως δεν αποκλείεται το Fort 600 να έρθει στην Ελλάδα με τετραψήφια τιμή, κάτι που δεν καταφέρνει ουδείς άλλος πλην του SYM Maxsym TL508.

Ετικέτες