Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Επανάσταση στα ηλεκτρικά superbikes από την Saietta!

Ανοίγουν νέες προοπτικές για επιδόσεις και απόδοση

Η Saietta είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στην Μ. Βρετανία, με πλούσιο παρελθόν στον συγκεκριμένο τομέα, ούσα η πρώτη εταιρεία που νίκησε το πρώτο ηλεκτρικό ΤΤ του 2009, ενώ κατασκευάζει το υψηλών επιδόσεων ηλεκτρικό superbike NGS. Αυτή την εποχή η Saietta εξελίσσει έναν ριζοσπαστικό κινητήρα, ο οποίος μπορεί να αλλάξει το μέλλον των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών.

Με βάση τις εγκαταστάσεις της στο Oxfordshire, η εταιρεία σχεδιάζει την μελλοντική της ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα, χάρη στο νέο κινητήρα που διαθέτει μια ξεχωριστή μέθοδο κατασκευής, σε σύγκριση με τους συνηθισμένους ηλεκτροκινητήρες. Πρόκειται για τον AFT (Axial Flux Traction). Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κινητήρων που χρησιμοποιούν Radial Flux Motors (δηλαδή η "ροή" του μαγνητικού πεδίου γίνεται ακτινωτά σε σχέση με τον άξονα περιστροφής), οι AFT κινητήρες (στους οποίους ο ρότορας είναι ένας επίπεδος δίσκος από μαγνήτες που περιστρέφεται σε έναν άξονα πάνω από ένα επίπεδο πηνίο) έχουν πολύ πιο μαζεμένες διαστάσεις και κατ' επέκταση συμβάλλουν στην διατήρηση του βάρους χαμηλά. Επιπλέον, παράγουν περισσότερη ροπή και εκλύουν λιγότερη θερμότητα.

Αν όλα αυτά δεν σας φαίνονται αρκετά εντυπωσιακά, τότε λάβετε υπόψιν ότι μία από τις "μητρικές" εταιρείες της Saietta, η Agility Motors, κατασκεύασε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο το οποίο σε συνδυασμό με τον AFT κινητήρα δημιουργούν ένα δυναμικό σύνολο. Η Agility Motors ιδρύθηκε το 2008 από τον μηχανικό αεροσκαφών και F1, Lawrence Marazi, με στόχο την παραγωγή μοτοσυκλετών υψηλών επιδόσεων φιλικών προς το περιβάλλον. Το 2015 υιοθέτησε το όνομα Saietta –που σημαίνει "Κεραυνός"- και παρουσίασε το superbike NGS (τότε ως πρωτότυπο). Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα αποδίδει 200 ίππους, από έναν AFT κινητήρα. Πέρα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις, διαθέτει hub steering και monocoque πλαίσιο από ανθρακόνημα! Προς το παρόν, όλες αυτές οι τεχνολογίες έχουν υψηλό κόστος ανεβάζοντας σε δυσθεώρητα ύψη την τιμή της μοτοσυκλέτας, η οποία φτάνει τα 63.000 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, όσο συνεχίζεται η αύξηση της παραγωγής και το R&D αποσβαίνει το κόστος, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να φτάσει η τιμή σε πιο… προσιτά επίπεδα.