Honda Africa Twin 2024: Περισσότερη ροπή και νέο φαίρινγκ με το Adventure Sports να αποκτά 19άρη μπροστινό τροχό [Video]

Σαφέστατη διαφοροποίηση των δυο εκδόσεων, με το Adventure Sports να στρέφεται περισσότερο στο ασφάλτινο ταξίδι
Honda Africa Twin 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/10/2023

Είχατε διαβάσει στο MOTO, για τις αλλαγές τις οποίες θα έκανε για το 2024 η Honda στο δημοφιλή μοντέλο της Africa Twin. Έτσι, για τη νέα χρονιά η ιαπωνική εταιρεία βελτιώνει στα σημεία τα δύο της μοντέλα, ώστε αυτά να συνεχίσουν με αξιώσεις την πετυχημένη εμπορική τους πορεία.

Από την στιγμή που εμφανίστηκε ξανά στο εμπορικό προσκήνιο το 2016, η Africa Twin έχει καταφέρει να σημειώσει 85.000 πωλήσεις. Μπορεί η Honda να μην έχει προχωρήσει σε ακραίες αναβαθμίσεις ή αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο με μικρές ανανεωτικές πινελιές κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού. Για το 2024 η ιαπωνική εταιρεία προχώρησε σε μικρής έκτασης αλλαγές στα δύο μοντέλα της σειράς CRF1100L, αφήνοντας κατά μέρος τις ακραίες ιπποδυνάμεις ή τις προχωρημένες τεχνολογίες που συναντάμε σε άλλα μοντέλα της κατηγορίας.

Honda Africa 2024

Η ιπποδύναμη του δικύλινδρου εν σειρά κινητήρας των 1.100 κ. εκ. παραμένει ίδια για το 24, στους 102 ίππους / 7.500 σ.α.λ., όμως η Africa Twin έχει αλλαγές όσον αφορά τη μέγιστη ροπή, καθώς αυτή αυξήθηκε κατά 7% από 10,7 kgm σε 11,4 kgm, με αυτήν να είναι πλέον διαθέσιμη από τις 5.500 σ.α.λ. αντί για τις 6.250 σ.α.λ. του προηγούμενου μοντέλου. Αλλαγή έχουμε και στη συμπίεση, η οποία αυξάνεται από 10,1:1 σε 10,5:1. Όσον αφορά την τελική ταχύτητα αυτή περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 199 χλμ./ώρα.

Αλλαγές έχουμε και στο σύστημα εξάτμισης όσον αφορά το ηχητικό αποτέλεσμα, με τον ήχο στα νέα μοντέλα να είναι πιο μπάσος όσο αυξάνονται οι στροφές. Τα CRF1100L Africa Twin και CRF1100L Africa Twin Adventure Sports για το 2024 είναι διαθέσιμα είτε με το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων είτε με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT). Όσον αφορά το DCT αυτό επωφελείται από τις αλλαγές που έχουν γίνει στη ροπή, καθώς οι αλλαγές ταχυτήτων πλέον γίνονται με πιο ομαλό τρόπο. Νέο είναι και το φαίρινγκ στα δύο μοντέλα με τη ζελατίνα να ρυθμίζεται σε πέντε θέσεις ώστε ο αναβάτης να έχει καλύτερη ορατότητα ενώ ταυτόχρονα υπάρχει καλύτερη προστασία από τον αέρα.

Honda Africa 2024

Στη Honda CRF1100L Africa Twin του 2024 συναντάμε αλλαγές όσον αφορά και τις αναρτήσεις, καθώς πλέον ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει προαιρετικά τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις Showa Electronically Equipped Ride Adjustment (Showa EERA), που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμες μόνο στην έκδοση CRF1100L Africa Twin Adventure Sports. Μέσω της έγχρωμης TFT οθόνης αφής 6,5 ιντσών, ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει την προφόρτιση και την απόσβεση του πίσω ελατηρίου -έχει 5 λειτουργίες Soft, Mid, Hard, Off-Road και User- εν κινήσει χάρη στη Showa EERA.

Η διάσταση του εμπρός τροχού παραμένει στις 21 ίντσες με τα ελαστικά Metzeler Karoo Street να είναι πλέον tubeless. Αν ο αναβάτης θέλει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις εκτός δρόμου δυνατότητες της Honda CRF1100L Africa Twin υπάρχει και η επιλογή των ελαστικών Michelin Anakee Wild. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχουν τα θερμαινόμενα γκριπ και η θύρα υποδοχής ACC. Η CRF1100L Africa Twin για το 2024 θα διατίθεται στους εξής χρωματικούς συνδυασμούς: Grand Prix Red, Matt Ballistic Black Metallic, Pearl, Glare White και Glint Wave Blue Metallic Tricolour.

Honda Africa 2024

Στη Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports η μεγαλύτερη αλλαγή για το 2024 αφορά τη διάσταση του εμπρός τροχού. Αυτός πλέον είναι 19 ιντσών (για περισσότερη άσφαλτο και λιγότερο χώμα) με τη διαδρομή της ανάρτησης να έχει μειωθεί κατά 20 χλστ., γεγονός που σφραγίζει την περισσότερο ασφάλτινη ταυτότητα του μοντέλου για το 24. Όπως είχαμε γράψει στο ΜΟΤΟ, η συμπεριφορά της Adventure Sports ευνοούσε σαφέστατα την ασφάλτινη χρήση και όχι την Off-Road οδήγηση, με τη Honda να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες το 24 ώστε να τονίσει ακριβώς τα δυνατά σημεία της AS, αλλάζοντας τον προσανατολισμό της. 

Η Honda αναφέρει πως η μείωση αυτή συμβάλλει στην ευελιξία στις χαμηλές στροφές, με το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας να είναι χαμηλότερο. Το όφελος αυτό αφορά κυρίως τους κοντύτερους αναβάτες καθώς αυτοί θα πατάνε καλύτερα στο έδαφος. Και εδώ έχουμε το νέο φαίρινγκ με την ρυθμιζόμενη ζελατίνα πέντε θέσεων, ενώ αλλαγή έχουμε στη σέλα του νέου μοντέλου που αποκτά 15χλστ. περισσότερο αφρώδες προς όφελος της άνεσης του αναβάτη. Η CRF1100L Africa Twin Adventure Sports θα διατίθεται στους εξής χρωματισμούς: ματ μεταλλικό χρώμα Ballistic Black και Pearl Glare White Tricolour.

Η Honda προσφέρει στον κατάλογο της αρκετά επίσημα έξτρα αξεσουάρ ώστε ο εκάστοτε αναβάτης να δημιουργήσει την Africa Twin που επιθυμεί. Τα αξεσουάρ διατίθενται μεμονωμένα ή σε τέσσερα ειδικά πακέτα - Rally, Adventure, Urban και Travel - και περιλαμβάνουν αποσκευές χωρητικότητας έως 128 λίτρων, πρόσθετη προστασία του πλαισίου και επιλογές χαμηλής σέλας. Τα νέα CRF1100L Africa Twin και CRF1100L Africa Twin Adventure Sports θα φτάσουν στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2023.