Honda Africa Twin: Αλλαγές για το 2024

Με μπροστινό τροχό 19 ιντσών και αύξηση στην ροπή
Honda Africa Twin 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/9/2023

Με το Africa Twin να έχει στην πλάτη του τέσσερα χρόνια χωρίς κάποια αλλαγή και τον ανταγωνισμό συνεχώς να κάνει άλματα προόδου, η Honda φαίνεται πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο μοντέλο της για το 2024 σύμφωνα με μια αίτηση έγκρισης τύπου η οποία κατατέθηκε στην Ελβετία.

Με τις Ducati, KTM και σύντομα και την BMW να έχουν ξεφύγει όσον αφορά το θέμα των ιπποδυνάμεων στις μεγάλες Adventure μοτοσυκλέτες η Honda μπορεί να αναζητά τον τρόπο να κρατήσει κλειστή την ψαλίδα, δίχως όμως να μπει και στον πόλεμο της ιπποδύναμης που έχει δηλώσει πως δεν την αφορά για την συγκεκριμένη κατηγορία. Θα ήταν φυσιολγικό λοιπόν να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στο Africa Twin για το 2024 όπως φανερώνουν έγγραφα που κατατέθηκαν στις Ελβετικές αρχές. Σύμφωνα με την έγκριση τύπου οι βασικές διαφορές σε σχέση με το υπάρχων μοντέλο αφορούν τον κινητήρα και το πλαίσιο. Το ανανεωμένο Africa Twin για το 2024 σύμφωνα με την αίτηση θα έχει τον ίδιο κινητήρα 1.100 κ. εκ. απόδοσης 102 ίππων στις 7.500 σ.α.λ. ωστόσο θα έχει αλλαγές στην μέγιστη ροπή η οποία αυξάνεται από 105 Nm -10,7 kgm- σε 112 Nm -11,4 kgm-, η οποία θα είναι διαθέσιμη πλέον από τις 5.500 σ.α.λ. αντί για τις 6.250 σ.α.λ. του υπάρχοντος μοντέλου. Αλλαγή στην τελική ταχύτητα δεν θα υπάρχει καθώς αυτή περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 199 χλμ./ώρα. Ακόμη και στην έκδοση Adventure Sports που -επιτέλους- έχει tubeless εμπρός ελαστικό.

Σημαντικότερη αλλαγή όμως θα έχουμε στην διάσταση για τον εμπρός τροχό ο οποίος θα είναι 19 ιντσών αντί για 21. Ωστόσο είμαστε σίγουροι πως θα παραμένουν οι εκδόσεις που θα διατηρούν τις 21 ίντσες. Η εν λόγω αλλαγή φέρνει και νέα διάσταση του εμπρός ελαστικού με αυτή να είναι πλέον 110/80 αντί για 90/80. Όσον αφορά τη νέα έκδοση δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή πληροφορία για το αν θα έχει ακτινωτές ζάντες. Αλλαγή έχουμε και στο μεταξόνιο του Africa Twin καθώς για το 2024 αυτό μικραίνει από τα 1.575 χλστ. στα 1.570 χλστ., που απλά επιβεβαιώνει την έκδοση με 19άρι τροχό, ενώ έχουμε και αύξηση στο ύψος κατά ένα εκατοστό, με το βάρος του να αυξάνεται κατά 3 κιλά. Στο έγγραφο που κατατέθηκε στην Ελβετία δεν αναφέρεται αν το Africa Twin του 2024 θα περιλαμβάνει και adaptive cruise control.

Ετικέτες

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες