Honda Africa Twin: Αλλαγές για το 2024

Με μπροστινό τροχό 19 ιντσών και αύξηση στην ροπή
Honda Africa Twin 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/9/2023

Με το Africa Twin να έχει στην πλάτη του τέσσερα χρόνια χωρίς κάποια αλλαγή και τον ανταγωνισμό συνεχώς να κάνει άλματα προόδου, η Honda φαίνεται πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο μοντέλο της για το 2024 σύμφωνα με μια αίτηση έγκρισης τύπου η οποία κατατέθηκε στην Ελβετία.

Με τις Ducati, KTM και σύντομα και την BMW να έχουν ξεφύγει όσον αφορά το θέμα των ιπποδυνάμεων στις μεγάλες Adventure μοτοσυκλέτες η Honda μπορεί να αναζητά τον τρόπο να κρατήσει κλειστή την ψαλίδα, δίχως όμως να μπει και στον πόλεμο της ιπποδύναμης που έχει δηλώσει πως δεν την αφορά για την συγκεκριμένη κατηγορία. Θα ήταν φυσιολγικό λοιπόν να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στο Africa Twin για το 2024 όπως φανερώνουν έγγραφα που κατατέθηκαν στις Ελβετικές αρχές. Σύμφωνα με την έγκριση τύπου οι βασικές διαφορές σε σχέση με το υπάρχων μοντέλο αφορούν τον κινητήρα και το πλαίσιο. Το ανανεωμένο Africa Twin για το 2024 σύμφωνα με την αίτηση θα έχει τον ίδιο κινητήρα 1.100 κ. εκ. απόδοσης 102 ίππων στις 7.500 σ.α.λ. ωστόσο θα έχει αλλαγές στην μέγιστη ροπή η οποία αυξάνεται από 105 Nm -10,7 kgm- σε 112 Nm -11,4 kgm-, η οποία θα είναι διαθέσιμη πλέον από τις 5.500 σ.α.λ. αντί για τις 6.250 σ.α.λ. του υπάρχοντος μοντέλου. Αλλαγή στην τελική ταχύτητα δεν θα υπάρχει καθώς αυτή περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 199 χλμ./ώρα. Ακόμη και στην έκδοση Adventure Sports που -επιτέλους- έχει tubeless εμπρός ελαστικό.

Σημαντικότερη αλλαγή όμως θα έχουμε στην διάσταση για τον εμπρός τροχό ο οποίος θα είναι 19 ιντσών αντί για 21. Ωστόσο είμαστε σίγουροι πως θα παραμένουν οι εκδόσεις που θα διατηρούν τις 21 ίντσες. Η εν λόγω αλλαγή φέρνει και νέα διάσταση του εμπρός ελαστικού με αυτή να είναι πλέον 110/80 αντί για 90/80. Όσον αφορά τη νέα έκδοση δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή πληροφορία για το αν θα έχει ακτινωτές ζάντες. Αλλαγή έχουμε και στο μεταξόνιο του Africa Twin καθώς για το 2024 αυτό μικραίνει από τα 1.575 χλστ. στα 1.570 χλστ., που απλά επιβεβαιώνει την έκδοση με 19άρι τροχό, ενώ έχουμε και αύξηση στο ύψος κατά ένα εκατοστό, με το βάρος του να αυξάνεται κατά 3 κιλά. Στο έγγραφο που κατατέθηκε στην Ελβετία δεν αναφέρεται αν το Africa Twin του 2024 θα περιλαμβάνει και adaptive cruise control.

Ετικέτες

QJMOTOR SRT 125 DX 2026 – Νέα adventure παρουσιάστηκε στην έκθεση της Λυών με πιστοποίηση Euro 5+

Απευθείας από τη γαλλική έκθεση αποκαλύπτουμε τον νέο βενιαμίν της οικογένειας SRT που η QJMOTOR φέρνει στην Ευρώπη.
QJMOTOR SRT 125 DX
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/2/2026

Η adventure γκάμα της QJMOTOR ετοιμάζεται να υποδεχτεί δύο νέα μέλη, το SRT 300 DX που ήδη προλογίζεται στην ελληνική ιστοσελίδα της εταιρείας - έχοντας πρώτα εμφανιστεί και στην EICMA 2025 - καθώς και το νέο SRT 125 DX που κάνει το πανευρωπαϊκό του ντεμπούτο αυτές τις μέρες στην Έκθεση της Λυών στη Γαλλία, όπου το ΜΟΤΟ είναι παρόν.

Το νέο 125 χτίζεται πάνω στην ίδια σχεδιαστική βάση με το 300, με εμφάνιση μεγάλης μοτοσυκλέτας που από μπροστά θυμίζει κάτι από Honda Africa Twin και - ίσως λίγο περισσότερο - το MV Agusta Lucky Explorer 5.5 με τον κινητήρα της QJMOTOR/Benelli που τελικώς δεν έφτασε ποτέ στην παραγωγή.

 

QJMOTOR SRT 125 DX

Το SRT 125 DX βασίζεται στον ίδιο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα που φορά το COV 125 με απόδοση 15 hp στις 9.500 rpm και 1.3 kgm στις 7.500 rpm για υγρό βάρος 129 κιλών.

Στημένο για χρήση σε κάθε είδους έδαφος, κυλά σε τροχούς 21 και 18 ιντσών, φορά ανεστραμμένο μη ρυθμιζόμενο πιρούνι και ένα κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ με μοχλικό με μόνη διαθέσιμη ρύθμιση την προφόρτιση ελατηρίου, ενώ φρενάρει με έναν δίσκο 300 mm με διπίστονη δαγκάνα μπροστά και δίσκο 220 mm με μονοπίστονη πίσω, υποστηριζόμενο από δικάναλο σύστημα ABS.

QJMOTOR SRT 125 DX

Αν και δεν έχουν κοινοποιηθεί οι διαδρομές των αναρτήσεών του, οι ικανότητές του εκτός δρόμου φωτογραφίζονται και από τη χορταστική ελάχιστη απόσταση από το έδαφος που φτάνει στα 225 mm, με τον αναβάτη να κάθεται σε ύψος 860 mm.

QJMOTOR SRT 125 DX

Στον εξοπλισμό του ξεχωρίζει η έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης (GPS), ενώ διαθέτει και τις απαραίτητες παροχές φόρτισης USB, μια τύπου Α και μια τύπου C.

QJMOTOR SRT 125 DX

 

Το SRT 125 DX παρουσιάστηκε στη Λυών με πιστοποίηση Euro 5+ και ήδη έχει ανακοινωθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία (προς €3.999) και η Πολωνία, αποκλειστικά σε κόκκινο χρώμα, καθώς αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα όπου κουμπώνει αρμονικά με τα δεδομένα της αγοράς. Λογικά αυτό θα συμβεί μετά το ανάλογο SRT 300 DX, που ήδη προλογίζεται στην ελληνική ιστοσελίδα της QJMOTOR, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Ετικέτες