Honda - Ετοιμάζει τον ανταγωνιστή τoυ Himalayan!

Με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα του CB 350 DLX, και design... πανομοιότυπο με τη μοτοσυκλέτα της Enfield
motomagHonda – Ετοιμάζεται ο ανταγωνιστής του Himalayan 450
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

30/1/2024

Σύμφωνα με πατέντες που κατέθεσε, η Honda σχεδιάζει να επεκτείνει την γκάμα των μονοκύλινδρων μοντέλων της προσθέτοντας ένα adventure μοντέλο, το οποίο θα βρεθεί απέναντι από το Himalayan 450 της Royal Enfield, στην αγορά της Ινδίας, ενώ βλέπουμε ότι μαζί έρχεται και μία έκδοση τύπου scrambler, η οποία θυμίζει το απερχόμενο Scram 411 της RE.

Εφτά χρόνια πριν, η ινδική εταιρεία με πάνω από 120 χρόνια ιστορίας, αποφάσισε να μπει στην κατηγορία των adventure μοτοσυκλετών, παρουσιάζοντας το Himalayan 411. Ο μονοκύλινδρος αερόψυκτος κινητήρας με μεγάλη διαδρομή εμβόλου και η πλήρης απουσία ηλεκτρονικών συστημάτων, πέραν του ψεκασμού και του ABS, είχαν ως αποτέλεσμα το μικρό κόστος χρήσης. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους βρήκε κοινό, όχι μόνο σε νεαρούς κατόχους διπλώματος Α2 κατηγορίας, αλλά και σε έμπειρους ταξιδευτές, καθώς επέτρεπε μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού να χρησιμοποιηθεί στο ταξίδι, αντί για την μοτοσυκλέτα. Στην EICMA 2023, η Royal Enfield μας έφερε τον αντικαταστάτη, Himalayan 450, που αποτέλεσε ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα για την ινδική εταιρεία, με την αποκλειστική δοκιμή του από τα υψίπεδα των Ιμαλαίων να έχει δημοσιευτεί στο πρώτο τεύχος του ΜΟΤΟ για το 2024, το τ.650.

Τώρα, σε πατέντες που κατέθεσε η Honda, φαίνεται ότι θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Royal Enfield, εμφανίζοντας δύο διαφορετικά μοντέλα, ένα τύπου scrambler και ένα με adventure σχεδιασμό. Κοινά, όπως φαίνεται στα σχέδια, είναι το ρεζερβουάρ και η ουρά, με τις διαφορές να εντοπίζονται κυρίως στο μπροστινό τμήμα. Με στόχο την αντοχή στην σκληρή off-road χρήση, βλέπουμε ότι όπως το Himalayan, έτσι και τα μοντέλα της Honda εφοδιάζονται με προστατευτικά κάγκελα και χώρο για αποσκευές στο ρεζερβουάρ.

Honda – Ετοιμάζεται ο ανταγωνιστής του Himalayan 450

Βέβαια, οι συγκεκριμένες πατέντες είναι κατά κύριο λόγο τεχνικές, επομένως δεν μας δίνουν και πολλά στοιχεία για τον ακριβή σχεδιασμό των δύο μοντέλων. Αυτό όμως που μπορούμε να δούμε είναι ότι ο κινητήρας θα βασίζεται στην αερόψυκτη μονοκύλινδρη πλατφόρμα που είδαμε στο CB 350 DLX για την ινδική αγορά, το οποίο με την σειρά του κρατά πολλά στοιχεί του GB 350, που έχει παρουσία σε Αυστραλία και Ιαπωνία. Το εν λόγω μοντέλο θυμίζει σχεδιαστικά το Bullet 350 της RE, το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα best seller της πολυπληθούς αγοράς, ενώ είναι και ένα από τα μακροβιότερα μοντέλα, με την παραγωγή του να ξεκινά πριν η εταιρεία μεταφερθεί από την Αγγλία στην Ινδία, το 1932.

Honda – Ετοιμάζεται ο ανταγωνιστής του Himalayan 450

Αντίστοιχο δρόμο, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η Honda και με τα νέα της μοντέλα (που στις πατέντες μοιάζουν εξωπραγματικά πολύ -σε βαθμό που θα σήκωνε και μήνυση- με τα αντίστοιχα της Royal Enfield), με το ρεζερβουάρ του CB 350 DLX σε σχήμα σταγόνας να αντικαθίσταται από ένα πιο μοντέρνας σχεδίασης, με περισσότερες γωνίες. Στις πατέντες βλέπουμε ότι εκατέρωθεν υπάρχουν αφαιρούμενες βάσεις αποσκευών, οι οποίες έχουν και δεύτερο ρόλο προστασίας σε περίπτωση πτώσης. Οι σχάρες αυτές αποτελούν το αντικείμενο ενός εκ των τριών πατεντών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και αφορούν τη νέα μοτοσυκλέτα. Εκεί απεικονίζεται το πώς θα μπορούσαν να τοποθετηθούν, ενώ για την ώρα οι ίδιες οι σχάρες έχουν δύο διαφορετικά σχήματα. Η μία εκδοχή θέλει σχάρες ίδιου να τοποθετούνται μπροστά και πίσω, με αυτές στην ουρά να είναι ανεστραμμένα τοποθετημένες, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως σημεία για πλαϊνές βαλίτσες, αλλά και προστασία της μοτοσυκλέτας. Σε άλλο σχέδιο, που αφορά το μπροστινό τμήμα του φαίρινγκ της adventure μοτοσυκλέτας, βλέπουμε ότι έχει την δική του προστασία, η οποία περνά πάνω από τον προβολέα, λειτουργώντας έτσι και ως σημείο για φόρτωμα -με μαλακές πιθανότατα βαλίτσες.

Honda – Ετοιμάζεται ο ανταγωνιστής του Himalayan 450

Το πλαίσιο και ο κινητήρας φαίνεται ότι έρχονται από το CB 350 DLX, κάτι που σημαίνει ότι τα νέα μοντέλα θα εφοδιάζονται με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 348 κυβικών, ο οποίος έχει ως κύριο στόχο την αξιοπιστία και όχι τις επιδόσεις. Φυσικά, όπως ήδη έχουμε δει και στο μοντέλο που παρουσίασε η Honda πρόσφατα, η τροφοδοσία θα γίνεται με ψεκασμό, ικανοποιώντας τις αυστηρές ινδικές προδιαγραφές BS6, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις δικές μας Euro 5/5+. Η μέγιστη απόδοση φτάνει τους 21 ίππους στις 5.500 στροφές και τα 3 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 3.00 στροφές, με την ισχύ να φτάνει στον πίσω τροχό μέσω ενός κιβωτίου 5 σχέσεων.

Honda – Ετοιμάζεται ο ανταγωνιστής του Himalayan 450

Τα νούμερα αυτά έρχονται πολύ κοντά με το πρώτο Himalayan 411, το οποίο είχε επίσης αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 411 κυβικών και απόδοσης 24,5 ίππων. Η Royal Enfield, όμως, έχει προχωρήσει με άλματα από τότε, ανεβάζοντας τον κυβισμό κατά 41 κυβικά φτάνοντας τα 452, ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε ψυγείο για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας και πιο σταθερή απόδοση, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Συνολικά, οι αλλαγές στον κινητήρα και την τροφοδοσία -η οποία είναι πλέον ride-by-wire με δύο διαφορετικές λειτουργίες- έφεραν την απόδοση στους 40 ίππους, φέρνοντας το πιο κοντά στους υπόλοιπους ανταγωνιστές, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά την αγορά της Ινδίας, τα νέα μοντέλα της Honda βρίσκονται πιο κοντά στα Yezdi Scrambler και Yezdi Adventure, τα οποία κατασκευάζονται από τη θυγατρική της Mahindra, Jawa.

Όπως φαίνεται, τα νέα μοντέλα έχουν ως βασικό στόχο την αγορά της Ινδίας, ενώ στη συνέχεια θα μπορούσαμε να τα δούμε και σε αγορές όπως της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Για την ώρα ωστόσο, αν και η συγκεκριμένη πλατφόρμα καλύπτει της ευρωπαϊκές προδιαγραφές, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τα δούμε σύντομα προς τα μέρη μας.