Husqvarna FC450 Rockstar Edition 2021!

Εργοστασιακή προίκα!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

3/12/2020

Η Husqvarna παρουσίασε το ανανεωμένο FC450 Rockstar Edition, βασισμένη πάνω στις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες της με τις οποίες συμμετέχει στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα motocross του κόσμου. Η βάση δηλαδή ήταν η μοτοσυκλέτα που στέφθηκε πρωταθλήτρια στο ΑΜΑ 450ΜΧ με αναβάτη τον Zach Osborne, και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια μοτοσυκλέτα έτοιμη να στηθεί στην σχάρα εκκίνησης, προικισμένη με πολλές αναβαθμίσεις και βελτιώσεις σε σχέση με το στάνταρ FC450.

Κάτω από τα πλαστικά που είναι βαμμένα και με τα γραφικά της εργοστασιακής ομάδας, κρύβεται το πλαίσιο του FC450, που συνδυάζεται με το πιο πρόσφατο πακέτο αναρτήσεων WP XACT. Επιπλέον, η τέταρτη έκδοση του FC450 Rockstar διαθέτει την νέα μονάδα διασύνδεσης της Husqvarna, που συνεργάζεται με την εφαρμογή "myHusqvarna" για smartphones η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το αντίστοιχο σύστημα των ΚΤΜ, η μονάδα τοποθετείται στο μαξιλαράκι της ενισχυτικής μπάρας του τιμονιού, δίνοντας την δυνατότητα στον αναβάτη να ρυθμίσει από το τηλέφωνό του όλες τις παραμέτρους του κινητήρα, ενώ η εφαρμογή του προτείνει και τις κατάλληλες ρυθμίσεις για τις αναρτήσεις, ανάλογα με το τερέν και τις συνθήκες.

Αναβαθμισμένος είναι και ο υδραυλικός συμπλέκτης της Brembo, ενώ το τελικό της εξάτμισης FMF Racing Factory 4.1, το κάλυμμα της σέλας GUTS Facrory, το καπάκι του συμπλέκτη από την Rekluse, οι τροχοί από τα εργοστασιακά αγωνιστικά, το τιμόνι της ProTaper και οι εργοστασιακές πλάκες "σμιλεμένες" σε CNC με το ρυθμιζόμενο offset, συμπληρώνουν το άκρως ανταγωνιστικό πακέτο της Husqvarna.

Τα χαρακτηριστικά του FC450 Rockstar Edition

  • Νέα Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing γραφικά και χρώματα
  • Νέα μονάδα διασύνδεσης στον στάνταρ εξοπλισμό
  • Νέος υδραυλικός συμπλέκτης Brembo
  • Μικρός σε διαστάσεις κινητήρας με έναν επικεφαλής εκκεντροφόρο, υψηλών επιδόσεων
  • Πλαίσιο από υδατοδιαμορφωμένο χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι με μαύρη επίστρωση
  • Εργοστασιακές πλάκες τιμονιού κατεργασμένες σε CNC με ρυθμιζόμενο offset (20-22mm)
  • Συνθετικό ανθρακονημάτινο, διαιρούμενο υποπλαίσιο
  • Προστατευτική ποδιά από ανθρακονήματα
  • Πιρούνι WP XACT 48mm με τεχνολογία AER
  • Μηχανικό, εργοστασιακό, σύστημα γρήγορων εκκινήσεων
  • Τελικό εξάτμισης FMF Racing Factory 4.1
  • Πιο μαλακά ODI lock-on γκριπ
  • Αντιολισθιτικό κάλυμμα σέλας GUTS Factory
  • Καπάκι συμπλέκτη Rekluse
  • Τιμόνι ProTaper και μαξιλαράκι για την ενισχυτική μπάρα
  • Εργοστασιακοί τροχοί D.I.D. DirtStar με μπλε ανοδιωμένα κέντρα κατεργασμένα σε CNC
  • Διακόπτης για την επιλογή χαρτογράφησης του κινητήρα που ενεργοποιεί και τα launch και traction control
  • Μίζα με ελαφριά μπαταρία ιόντων λιθίου 2.0Ah

 

Το νέο FC450 Rockstar Edition θα είναι διαθέσιμο στις εκθέσεις των συνεργατών της Husqvarna από αυτόν το μήνα.

Furion F1 – Υβριδική Yamaha MT-07 με κίνηση στους δύο τροχούς και 94 ίππους

Η Γαλλική Furion μεταλλάσσει το ΜΤ-07 με έναν ηλεκτροκινητήρα στο κέντρο του μπροστινού τροχού
Furion F1
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/2/2026

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τη δουλειά της Furion, που εδρεύει στη Le Mans της Γαλλίας, καθώς το 2022 είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο υβριδικό custom της, το Μ3 που βασιζόταν στο Yamaha Niken με δύο ηλεκτροκινητήρες στους μπροστινούς τροχούς.

Αυτή τη φορά οι Γάλλοι επέλεξαν ξανά Yamaha και δη το δημοφιλέστατο MT-07, στο οποίο επανέλαβαν ένα ανάλογο πλάνο με το Niken. Το νέο πρωτότυπο ονομάζεται Μ2 κι συνδυάζει τη γνωστή βάση με τον δικύλινδρο CP2 κινητήρα και ενίσχυση με ηλεκτρική δύναμη.

Furion F1

Το κέντρο του μπροστινού τροχού στο πρωτότυπο Μ2 φιλοξενεί πλέον έναν ηλεκτρικό κινητήρα, αλλάζοντας άρδην την απόδοση με την προσθήκη 20 επιπλέον ίππων στο τελικό άθροισμα, που θεωρητικά φτάνει στους 94 ίππους.

Επιπλέον, ο ηλεκτροκινητήρας αυξάνει δραστικά και τη ροπή, ενώ δίνοντας κίνηση και στον μπροστινό τροχό αλλάζει εντελώς τα δυναμικά χαρακτηριστικά του ΜΤ-07 με μια διάταξη που βρίσκει περισσότερη πρόσφυση μπροστά.

Η πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί το μπροστινό μοτέρ προέρχεται από μια συστοιχία μπαταριών που τοποθετούνται στην ουρά της μοτοσυκλέτας, με τη διαχείριση του συστήματος να έχει ανατεθεί σε μια διάταξη που δημιούργησε η ίδια η Furion, ονόματι Eversor Technology.

Furion F1

Αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της λειτουργίας του Μ2, καθώς ελέγχει διαρκώς την κατανομή της αποδιδόμενης ισχύος και ροπής ώστε να διατηρεί τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ των δύο κινητήριων τροχών προς αναζήτηση της ιδανικής πρόσφυσης σε κάθε οδηγική συνθήκη. Είναι ένα βασικό στοιχείο ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, καθώς υπερβολική ροπή στον μπροστινό τροχό θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε απώλεια πρόσφυσης.

Η τεχνολογία Eversor περιλαμβάνει ακόμη σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα, για το οποίο η Furion ισχυρίζεται πως αποδίδει έως και πενταπλάσια ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας συγκριτικά με τα συνηθισμένα ανάλογα συστήματα που είναι διαθέσιμα στην αγορά αυτή τη στιγμή.

Μάλιστα οι Γάλλοι δηλώνουν πως η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγχει την κατανομή της απόδοσης και σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα με κίνηση σε δύο τροχούς με ισάριθμους ηλεκτρικούς κινητήρες και όχι μόνο σε υβριδικά.

Furion F1

Το πρωτότυπο Μ2 εξελίχθηκε με τη συνεισφορά του τετράκις παγκόσμιου πρωταθλητή Supermoto, του Γάλλου Adrien Chareyre, ο οποίος οδήγησε το πρωτότυπο σε πίστα, συμβάλλοντας στο στήσιμο τόσο των ηλεκτρικών όσο και των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του.

Η Furion δεν αποκαλύπτει στη φάση αυτή πόσο επιβαρύνεται η μάζα του ΜΤ-07 από τον ηλεκτροκινητήρα, τη μπαταρία και τα συμπαραμαρτυρούντα ηλεκτρονικά εξαρτήματα της όλης διάταξης, αλλά τουλάχιστον ο Chareyre ισχυρίζεται πως οδηγικώς η καλή ισορροπία του ΜΤ-07 δεν έχει διαταραχθεί.

Το πλάνο της Furion είναι να κατασκευάσει 100 υβριδικά Yamaha MT-07 – τα οποία θα έχουν τη εμπορική ονομασία Furion F1 - και θέτει ως στόχο το 2029, κάτι που προϋποθέτει την εύρεση δύο εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση της εξέλιξης και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να είναι νόμιμα για χρήση στον δρόμο.

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο που έχει δημοσιεύσει η Furion στην ιστοσελίδα της για το υβριδικό 2x2 F1 που εξελίσσει.