Husqvarna Norden 901 Expedition - Αποκαλύπτεται σήμερα 1/3/2023

Το teaser στο site της εταιρείας και η ώρα της αποκάλυψης
Husqvarna 901 Expedition
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/3/2023

Στα τέλη Ιουλίου του 2022, είχαν διαρρεύσει φωτογραφίες από το συνέδριο dealer της KTM AG, που έδειχναν τη νέα έκδοση του Husqvarna Norden 901 που θα ακούει στο όνομα Expedition, με σπέσιαλ βαφή και ανεβασμένο επίπεδο εξοπλισμού. Τώρα έφτασε η ώρα της επίσημης παρουσίασης, όπως δείχνει το teaser στο site της εταιρείας.

Πρόκειται για μια έκδοση με έμφαση στην Off-road ταξιδιωτική περιπέτεια, με νέα, ψηλότερη και πλατύτερη διάφανη ζελατίνα, τρυπητή και πιο στιβαρή ποδιά κινητήρα, διπλό σταντ, soft πλαϊνές μπαγκαζιέρες, νέα χρώματα και όπως όλα δείχνουν αναβαθμισμένες αναρτήσεις που πιθανώς προέρχονται από το KTM 890 Adventure R.

Η λέξη Expedition είχε χρησιμοποιηθεί από τη Husqvarna σε ένα προωθητικό project για το Norden 901 το καλοκαίρι του 2021 με τη μοτοσυκλέτα σε πρωτότυπη μορφή, όπου ο εξερευνητής Mike Horn μαζί με τον θρύλο της Offroad οδήγησης Cyril Despres, οδήγησαν δυο Norden 901 στην Ισλανδία για μια σειρά χωμάτινων ταξιδιωτικών βίντεο που στόχο είχαν να αναδείξουν τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. Κι όπως βλέπουμε η λέξη έμεινε για να χαρακτηρίσει την νέα έκδοση της μοτοσυκλέτας.

Expedition

Όσον αφορά στις αναρτήσεις, η βασική -και μοναδική μέχρι την εμφάνιση του Expedition- έκδοση Norden διαθέτει ανάποδο πιρούνι WP APEX 43 και πίσω αμορτισέρ WP APEX, με διαδρομές 220 mm μπροστά και 215 mm πίσω. Όμως το πιρούνι του Norden Expedition προέρχεται από την κορυφαία σειρά WP XPLOR που χρησιμοποιεί το 890 Adventure R της ΚΤΜ, που πέρα από την ανώτερη λειτουργία του διαθέτει και μεγαλύτερη διαδρομή στα 240 mm (KTM 890 Adventure βασική έκδοση 200 mm). Δεν πιστεύουμε πως η Husqvarna θα χρησιμοποιούσε τις ακόμα καλύτερες -αλλά και πολύ ακριβότερες- αναρτήσεις WP XPLOR PRO του 890 Adventure R Rally, καθώς κάτι τέτοιο θα ανέβαζε κατά πολύ το κόστος.

Με τις ψηλότερες αναρτήσεις XPLOR θα πρέπει να περιμένουμε και μεγαλύτερο ύψος σέλας από τα 854 mm της βασικής έκδοσης, αλλά και μεγαλύτερη ελάχιστη απόσταση από το έδαφος που βρισκόταν στα 252 mm στη βασική έκδοση.

Ετικέτες

EICMA: CFMOTO 125SC-F 2026 - Το 1ο της scooter με θερμικό κινητήρα για την Ευρώπη

Μετά τη θυγατρική Zeeho και τα ηλεκτρικά της μοντέλα έρχεται 125άρι με το σήμα της CFMOTO 
CFMOTO 125SC-F 2026 - το πρώτο σκούτερ CFMOTO που έρχεται Ευρώπη
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/11/2025

Η CFMOTO θέλει να έχει scooter-εκπρόσωπο με το σήμα της στην Ευρώπη, και το 125SC-F είναι το πρώτο μοντέλο που παρουσιάζει για τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Η CFMOTO έχει τη θυγατρική Zehoo για τα (εξαιρετικά) ηλεκτρικά της σκούτερ όμως σε εκείνα με θερμικό κινητήρα θέλει να έχει το δικό της σήμα, και τώρα η κινέζικη εταιρεία ετοιμάζεται να φέρει το πρώτο της σύγχρονο scooter στην Ευρώπη -στην Ασία είχε παρουσιάσει υγρόψυκτο scooter το μακρινό 1998. Επιστρέφοντας στο παρόν, το 125SC-F, το οποίο επί της ουσίας είναι μόλις το δεύτερο σύγχρονο που βλέπουμε από τη CFMOTO με κινητήρα εσωτερικής καύσης μέχρι σήμερα, μετά το Aura 125! Θα περίμενε κανείς το αντίθετο, όμως η εταιρεία έκανε συνειδητή κίνηση να ξεκινήσει ως κατασκευαστής ATV και μοτοσυκλετών και να επεκταθεί έπειτα σε άλλες κατηγορίες δικύκλων αφού καθιερωθεί.

Με mini GT χαρακτηριστικά στη σχεδίασή του και ζάντες 14 και 13 ιντσών εμπρός και πίσω αντίστοιχα το 125SC-F διαφέρει από τα 125άρια μοντέλα που βλέπει κανείς στην κατηγορία, με το εμπρός μέρος να ενσωματώνει στοιχεία από τις μοτοσυκλέτες της CFMOTO με πιο χαρακτηριστικό το σχήμα των LED φώτων ημέρας στο ρύγχος. Το ρύγχος λόγω των DRL θυμίζει τη μάσκα-προβολέα των γυμνών NK.

CFMOTO 125SC-F 2026 - το πρώτο σκούτερ CFMOTO που έρχεται Ευρώπη

Το 125SC-F έχει επίπεδο πάτωμα, θήκη χωρίς καπάκι αριστερά στην ποδιά και μικρό ντουλαπάκι δεξιά, TFT οθόνη, υγρόψυκτο κινητήρα 125 κ.εκ., keyless σύστημα εκκίνησης, κάμερα καταγραφής εμπρός και διακόπτες που βλέπουμε και στις μοτοσυκλέτες της CFMOTO με τον αριστερό να ενσωματώνει όλα τα κουμπιά με τα οποία χειρίζεται ο αναβάτης τις ενδείξεις στην οθόνη. Παράλληλα, ο χώρος κάτω από τη σέλα δείχνει αρκετά μεγάλος για ένα κράνος και αρκετά ακόμη αντικείμενα. 

Το 125SC-F που παρουσιάστηκε στο Μιλάνο είναι ένα πλήρως λειτουργικό σκούτερ με την εξέλιξή του να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αυτό φαίνεται και από την κατασκευή του που παρουσιάζεται προσεγμένη σε πολλές λεπτομέρειες, όπως είναι η βαφή των πλαστικών του και οι ελάχιστοι δυνατοί αρμοί μεταξύ τους.

Το 125άρι σκούτερ της CFMOTO ενδέχεται να μην φτάσει έτσι ακριβώς στην παραγωγή και να υπάρχουν αλλαγές και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η CFMOTO δεν προχώρησε επίσημα σε ανακοίνωση των τεχνικών του χαρακτηριστικών.

Εμείς βλέπουμε ότι ο κινητήρας του ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις στην κατηγορία με ψυγείο ενσωματωμένο στον κινητήρα, όπως έκανε πρώτη η Honda με το PCX και έπειτα ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές. Λογικά θα έχει και μίζα/γεννήτρια και όχι την παραδοσιακή μίζα και αυτό ίσως να βάλει στον στάνταρ εξοπλισμό και το σύστημα Star & Stop που είναι απλά λογισμικό από τη στιγμή που υπάρχει η μίζα/γεννήτρια.

Δισκόφρενα έχουμε και στους δύο τροχούς με τις χειρολαβές να είναι στάνταρ, ενώ στάνταρ είναι και το πλαϊνό σταντ πιο συμπληρώνει το κεντρικό.