Husqvarna Norden 901 Expedition - Αποκαλύπτεται σήμερα 1/3/2023

Το teaser στο site της εταιρείας και η ώρα της αποκάλυψης
Husqvarna 901 Expedition
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/3/2023

Στα τέλη Ιουλίου του 2022, είχαν διαρρεύσει φωτογραφίες από το συνέδριο dealer της KTM AG, που έδειχναν τη νέα έκδοση του Husqvarna Norden 901 που θα ακούει στο όνομα Expedition, με σπέσιαλ βαφή και ανεβασμένο επίπεδο εξοπλισμού. Τώρα έφτασε η ώρα της επίσημης παρουσίασης, όπως δείχνει το teaser στο site της εταιρείας.

Πρόκειται για μια έκδοση με έμφαση στην Off-road ταξιδιωτική περιπέτεια, με νέα, ψηλότερη και πλατύτερη διάφανη ζελατίνα, τρυπητή και πιο στιβαρή ποδιά κινητήρα, διπλό σταντ, soft πλαϊνές μπαγκαζιέρες, νέα χρώματα και όπως όλα δείχνουν αναβαθμισμένες αναρτήσεις που πιθανώς προέρχονται από το KTM 890 Adventure R.

Η λέξη Expedition είχε χρησιμοποιηθεί από τη Husqvarna σε ένα προωθητικό project για το Norden 901 το καλοκαίρι του 2021 με τη μοτοσυκλέτα σε πρωτότυπη μορφή, όπου ο εξερευνητής Mike Horn μαζί με τον θρύλο της Offroad οδήγησης Cyril Despres, οδήγησαν δυο Norden 901 στην Ισλανδία για μια σειρά χωμάτινων ταξιδιωτικών βίντεο που στόχο είχαν να αναδείξουν τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. Κι όπως βλέπουμε η λέξη έμεινε για να χαρακτηρίσει την νέα έκδοση της μοτοσυκλέτας.

Expedition

Όσον αφορά στις αναρτήσεις, η βασική -και μοναδική μέχρι την εμφάνιση του Expedition- έκδοση Norden διαθέτει ανάποδο πιρούνι WP APEX 43 και πίσω αμορτισέρ WP APEX, με διαδρομές 220 mm μπροστά και 215 mm πίσω. Όμως το πιρούνι του Norden Expedition προέρχεται από την κορυφαία σειρά WP XPLOR που χρησιμοποιεί το 890 Adventure R της ΚΤΜ, που πέρα από την ανώτερη λειτουργία του διαθέτει και μεγαλύτερη διαδρομή στα 240 mm (KTM 890 Adventure βασική έκδοση 200 mm). Δεν πιστεύουμε πως η Husqvarna θα χρησιμοποιούσε τις ακόμα καλύτερες -αλλά και πολύ ακριβότερες- αναρτήσεις WP XPLOR PRO του 890 Adventure R Rally, καθώς κάτι τέτοιο θα ανέβαζε κατά πολύ το κόστος.

Με τις ψηλότερες αναρτήσεις XPLOR θα πρέπει να περιμένουμε και μεγαλύτερο ύψος σέλας από τα 854 mm της βασικής έκδοσης, αλλά και μεγαλύτερη ελάχιστη απόσταση από το έδαφος που βρισκόταν στα 252 mm στη βασική έκδοση.

Ετικέτες

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες