Husqvarna TC 85 2025 - Νέο πλαίσιο, βελτιωμένος κινητήρας, πολλές αναβαθμίσεις [VIDEO]

Εκ βάθρων ανανέωση για το μεγαλύτερο εκ των τριών Mini Motocross μοντέλων της εταιρείας
Husqvarna TC 85 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/7/2024

Η Husqvarna παρουσίασε ένα ολοκαίνουργιο TC 85 για το 2025, που ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο μοντέλο μιας νέας γενιάς Mini Motocross μοτοσυκλετών, με κορυφαία χαρακτηριστικά.

Παρόλο που το TC 85 ήταν τόσο καλό ώστε να πάρει τη νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM Junior Motocross του 2023, η Husqvarna αποφάσισε να ανανεώσει ριζικά τη μικρή MX μοτοσυκλέτα για το 2025, πατώντας πάντα στις βάσεις της νικηφόρας προηγούμενης γενιάς.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου TC 85 ξεχωρίζουν τα εξής:

Husqvarna TC 85 2025
  • Αναθεωρημένος κινητήρας, με βελτιωμένες επιδόσεις σε χαμηλές και μεσαίες στροφές
  • Νέο πλαίσιο με διαφορετική γεωμετρία για βελτίωση σε σταθερότητα και κράτημα
  • Νέο ψαλίδι – 300 g ελαφρύτερο με νέα μέθοδο κατασκευής για βέλτιστη ακαμψία
  • Νέο WP XACT πίσω αμορτισέρ με μικρότερη διαδρομή κατά 16 mm - για μεγαλύτερη σταθερότητα
  • Νέο κοστούμι, με έμπνευση από τα μεγαλύτερα μοντέλα, με εργονομία για νεαρούς αναβάτες
  • Νέα γραφικά
  • Εύκολα ρυθμιζόμενο WP XACT πιρούνι
  • MAXXIS MAXXCROSS MX-ST ελαστικά πρώτης τοποθέτησης
  • Δυο χάρτες κινητήρα
  • Φρένα Formula και δίσκοι Galfer
  • Miba υδραυλικός συμπλέκτης
  • Κάλυμμα σέλας για βέλτιστη πρόσφυση
  • Μαύρες ζάντες Excel 17 και 14 ιντσών, και CNC κέντρα

Οι αναβαθμίσεις σε κινητήρα περιλαμβάνουν νέα κεφαλή, νέο μπουζί, νέα ανάφλεξη και νέα εξάτμιση, αλλά και νέες ρυθμίσεις στο καρμπιρατέρ της Keihin. Επιπλέον, ο κινητήρας έχει περιστραφεί 3 μοίρες προς τα πάνω σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, και χρησιμοποιώντας βάσεις ψαλιδιού στην ίδια θέση με πριν, το βάρος έχει καλύτερη κατανομή για τις στροφές και τα άλματα. Νέα είναι τα μαρσπιέ, νέο το τιμόνι, και χαμηλότερη η σέλα. Η νέα TC 85 θα είναι διαθέσιμη από τον Ιούλιο

Ετικέτες

CFMOTO 500SR – Χωρίς VOOM και με νέα ρύθμιση στον κινητήρα

Η CFMOTO αλλάζει το 500SR VOOM με την οικογενειακή φορεσιά των SR μοντέλων και ξανακουρδίζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά
cfmoto 500sr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Αν και έχει παρουσιαστεί από το 2024, το τετρακύλινδρο 500SR VOOM με τη χαρακτηριστική νεορετρό σχεδίαση δεν έχει διεισδύσει ως σήμερα στον κόσμο των ευρωπροδιαγραφών, ούτε σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος όπως αυτή των ΗΠΑ, περιορισμένο στην Ασία και την Αυστραλία στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Στο μεταξύ όμως η CFMOTO προχώρησε σε μια αναμενόμενη κίνηση παρουσιάζοντας στην Κίνα ένα νέο 500SR, το οποίο είναι ουσιαστικά η βάση του 500SR VOOM σε ένα κορμό που εντάσσεται πλήρως στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σπορ οικογένειας της εταιρείας.

Στα λιγοστά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τα επίσημα έγγραφα για την καταχώρησή του στο μητρώο του υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, η αναγραφή του ίδιου ακριβώς μεταξονίου (1395 mm) με το 500SR VOOM υπονοεί πως δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, προκύπτουν ωστόσο διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς.

cfmoto 500sr

Ο τετρακύλιδρος σε σειρά κινητήρας των 499 cc αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 78 hp (58 kW), ωστόσο η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που ανακοινώνει η CFMOTO για το νέο μοντέλο είναι 210 km/h, χαμηλότερα από τα 230 που ανακοίνωνε για το 500SR VOOM.

Η αιτία είναι πως οι Κινέζοι μηχανικοί έχουν ξαναρυθμίσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά, κάτι που μοιραία έχει κόστος στην απόδοση ψηλά, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αλλαγές που έγιναν, αν λ.χ. ακουμπούν και την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Πάντως οι επεμβάσεις που έγιναν στη μετάβαση από 500SR VOOM σε σκέτο 500SR επέφεραν και μείωση βάρους, καθώς το νέο μοντέλο δηλώνει 187 υγρά κιλά, έναντι 195 του VOOM.

Το πιο καυτό ερώτημα βέβαια για μας είναι το αν η νέα supersport έχει και ευρωπαϊκές βλέψεις, ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Η CFMOTO σαφέστατα θέλει να παίξει δυνατά στην αναδυόμενη κατηγορία των τετρακύλινδρων σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού που αναγέννησε η Kawasaki και τώρα φλέγεται από αλλεπάλληλα κινέζικα χτυπήματα, καθώς η αγορά αυτή έχει αποκτήσει ένθερμο κοινό στην Κίνα και συνοδεύεται από πολύ καλές πωλήσεις.

Το γεγονός πως η CFMOTO μπήκε στον κόπο να ξαναρυθμίσει τον κινητήρα της θα μπορούσε να ληφθεί ως ένδειξη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα περιμέναμε τον νέο κινητήρα και στο VOOM και όλα μαζί στο περίπτερο της πρόσφατης EICMA, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε τις ελπίδες μας για κάτι ανάλογο στο 2027, ιδιαίτερα εφόσον ο ανταγωνισμός της CFMOTO στο τετρακύλινδρο πεδίο αρχίσει να επεκτείνεται και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες