Η GASGAS κάνει την έκπληξη στην EICMA: Νέα δικύλινδρη ON-OFF / supermoto μοτοσυκλέτα!

Έρχεται το δικύλινδρο ON-OFF / supermoto μοντέλο - Με όλες τις μοτοσυκλέτες της στο Μιλάνο η GASGAS
GasGas eicma 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

16/10/2024

Η GasGas δεν θα λείπει από τη φετινή EICMA, με τον όμιλο Pierer Mobility να συμμετέχει με όλες του τις εταιρείας, ανακοινώνοντας μια έκπληξη που θα αποκαλυφθεί στη διεθνή έκθεση του Μιλάνου.

Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία για τη Διεθνή Έκθεση Μοτοσυκλέτας του Μιλάνου, η οποία φέτος θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με εκείνες των αμέσως προηγούμενων ετών, λόγω των πολλών νέων μοντέλων που θα κάνουν εκεί την εμφάνισή τους αλλά και της συμμετοχής εταιρειών και ομίλων που δεν είχαν επίσημη παρουσία τα τελευταία χρόνια.

GasGas EICMA 2024
Και οι trial της GasGas θα είναι παρούσες στη διεθνή ιταλική έκθεση

Η GasGas θα βρίσκεται επίσης στο Μιλάνο με σύσσωμη την γκάμα των μοτοσυκλετών της, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι στο περίπτερό της θα βρίσκεται και μια "super-special", όπως την αναφέρει χαρακτηριστικά, μοτοσυκλέτα.

Εκτός άλλου ευχάριστου απροόπτου αυτή η μοτοσυκλέτα θα είναι η δικύλινδρη που εξελίσσουν οι Ισπανοί που χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο κινητήρα LC8c των 799 κ.εκ. της ΚΤΜ -ή την έκδοση με την μεγαλύτερη χωρητικότητα των 889 κ.εκ., ως supermoto αλλά και on-off. Για αυτήν σας είχαμε μιλήσει για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου Απριλίου εδώ.

Στο περίπτερο της GasGas παρούσες θα είναι και εργοστασιακές αγωνιστικές τους μοτοσυκλέτες για να εμπλουτίσουν την εμπειρία των επισκεπτών.

EICMA 2024 GasGas

 

Yamaha Tenere: Έρχονται νέες adventure κάτω και πάνω από το Tenere 700

10 νέα μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια - Τι μας είπε ο CEO της Yamaha Ευρώπης, Olivier Prevost
Yamaha Tenere μικρή και μεγάλη 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/12/2025

Η Yamaha ακούει και προσαρμόζεται στην αγορά, όπως περιμένει κανείς από τον Ιάπωνα κατασκευαστή και η διεύρυνση της γκάμας των adventure μοτοσυκλετών της βρίσκεται στο πρόγραμμα καλύπτοντας την απαίτηση του κοινού για μία μικρότερου αλλά και μεγαλύτερου κυβισμού adventure από την υπάρχουσα Tenere 700.

Το τεύχος #673 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα περίπτερα ξεχειλίζει από EICMA έχοντας τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στη σημαντικότερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο. 

Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμη φορά με τον Olivier Prevost, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Yamaha Ευρώπης, ο οποίος μας είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στον σύντομο χρόνο που είχαμε μαζί του, μιλώντας για τους Κινέζους κατασκευαστές και το Χείμαρρο νέων μοντέλων που παρουσιάζουν, αλλά και τα πλάνα της ιαπωνικής εταιρείας για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 
Σε ευθεία ερώτηση που του απευθύναμε για το αν περιμένουμε από τη Yamaha μικρό και μεγάλο Tenere ο Γάλλος δεν προχώρησε φυσικά σε λεπτομέρειες, όμως δεν απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση λέγοντας πως η Ιαπωνική εταιρεία δουλεύει "πάνω σε όλα αυτά" και έχει διάθεση να μπει και σε κατηγορίες με μικρό περιθώριο κέρδους, όπως είναι οι μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Σε μια μικρομεσαίου κυβισμού adventure η Yamaha θα προσπαθήσει να μπει στην κατηγορία με αξιώσεις όχι μόνο γιατί είναι η Yamaha αλλά γιατί οι προτάσεις στην κατηγορία είναι πλέον πολλές και αξιόλογες από κάθε κατασκευαστική γωνιά. 

Η Yamaha έχει στις τάξεις της τον πολύ καλό και ευχάριστο σε απόδοση εν σειρά δικύλινδρο που βλέπουμε στο MT-03 και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτόν ως βάση για το μικρό Tenere χωρίς μάλιστα να προχωρήσει σε αύξηση του κυβισμού του που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 321 κ.εκ. για 41,43 ονομαστικούς ίππους που μεταφράζονται σε σχεδόν 36 ίππους στον πίσω τροχό για την Euro 5+ έκδοσή του. Αν κρατήσει και το βάρος χαμηλά, τα 36 άλογα αρκούν για μια δικύλινδρη adventure μικρομεσαίου κυβισμού, ωστόσο δεν αποκλείεται ο κυβισμός του κινητήρα να υπερβαίνει τα 400 με την ισχύ του να φτάνει στο όριο της Α2 κατηγορίας διπλώματος.

Αναφορικά με την μεγαλύτερη Tenere αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημείο αναφοράς με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει δικύλινδρο κινητήρα μεγάλου κυβισμού. Έχει όμως τον "πασπαρτού" τρικύλινδρο, ο οποίος με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν νέο adventure ρόλο και έτσι να δούμε το πρώτο τρικύλινδρο Tenere στην ιστορία, η οποία όμως θα ακολουθεί τη λογική της 700 με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και ακτινωτούς τροχούς 21/18.

Η ιαπωνική εταιρεία σκοπεύει να παρουσιάσει 10 καινούργια μοντέλα τα επόμενα τρία χρόνια, όχι εκδόσεις μοτοσυκλετών που υπάρχουν τώρα στην παραγωγή, αλλά νέες μοτοσυκλέτες με "νέα πλαίσια", όπως είπε χαρακτηριστικά ο Prevost προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά θα χρησιμοποιούν και νέους κινητήρες!

Βρείτε την πλήρη συνέντευξη στο τεύχος #673 που κυκλοφορεί στα περίπτερα και δείτε εδώ όλα τα καλά που θα διαβάσετε, μεταξύ των οποίων, την πρώτη μας επαφή με το Honda CB1000GT και τα σημαντικότερα μοντέλα που είδαμε στο Μιλάνο.