Η Hero ετοιμάζει ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Σχεδιάζεται στο Μόναχο
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/9/2020

Η Hero, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερος κατασκευαστές στην Ινδία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα στην ηλεκτρική εποχή, εξελίσσοντας μια ολόκληρη γκάμα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Η εξέλιξη μάλιστα των συγκεκριμένων μοτοσυκλετών, γίνεται στο τεχνολογικό κέντρο που διατηρεί το εργοστάσιο στο Μόναχο της Γερμανίας, σε στενή συνεργασία με το τμήμα R&D στην Jaipur του Rajasthan.

Η πλατφόρμα των ηλεκτρικών μοντέλων θα διαθέτει χαρακτηριστικά που θα στοχεύουν στις επιδόσεις, μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών κινητήρων, αλλά και ένα μεγάλο εύρος εκδόσεων προκειμένου να ανταποκριθούν σε διαφορετικές ανάγκες της ινδικής –αρχικά- αγοράς. Για να διατηρηθεί το κόστος χαμηλά, οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα κατασκευάζονται στην Ινδία, αλλά με εξαρτήματα από ευρωπαίους προμηθευτές της Hero.

Η δραστηριοποίηση της εταιρείας στον τομέα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, δεν αποτελεί μόνο ένα βήμα προς το μέλλον, αλλά έχει και ως στόχο να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό της Hero ως μια εταιρεία χαμηλού κόστους. Αυτό σημαίνει ότι τα μοντέλα της νέας ηλεκτρικής γκάμας θα έχουν κοστολογηθεί μεν υψηλές τιμές, αλλά πρόθεση της Hero είναι να διατηρηθούν εντός των πλαισίων του ανταγωνισμού. Προφανώς έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αυτονομία, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, θα διαθέτουν και ένα υψηλής ποιότητας πακέτο αναρτήσεων, φρένων και πλαισίου, χωρίς όμως να έχει διαρρεύσει προς το παρόν κάτι συγκεκριμένο.

 

EICMA: Yadea Velax 2026 - Στην Ευρώπη η νέα σειρά σκούτερ – Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις

Δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου - Αυτονομία έως και 110 χλμ.
Yadea Velax EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/11/2025

Η Yadea φέρνει στην Ευρώπη τη σειρά Velax που απαρτίζεται από τρία νέα μοντέλα τα Velax U, Velax H και Velax H-Fast Charge, ενισχύοντας περαιτέρω την γκάμα της.

Οι τρεις εκδόσεις του Velax δεν έχουν διαφορές αναφορικά με τις διαστάσεις με το μήκος και το πλάτος να βρίσκεται για όλα στα 1.944 και 704 χλστ. αντίστοιχα. Το μεταξόνιο είναι επίσης ίδιο στα 1.331 χλστ. και οι τροχοί έχουν ζάντες 14 ιντσών και ελαστικά 90/90 εμπρός και 100/90 πίσω.

Στα φρένα έχουμε συνδυασμένο σύστημα πέδησης με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, με το συμβατικό πιρούνι και τα διπλά αμορτισέρ να φροντίζουν για την ανάρτηση του Velax.

Τα Velax έχουν σύστημα που επιτηρεί την κατάσταση της μπαταρίας τους διαρκώς, ακόμη και όταν δεν λειτουργούν και μπορούν να ενημερώνουν τον αναβάτη μέσω της σχετικής εφαρμογής για smartphone της κινέζικης εταιρείας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, όπως για παράδειγμα το ξεκλείδωμα του σκούτερ από απόσταση.

Μέσω της ίδιας εφαρμογής το Velax μπορεί να ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο τον αναβάτη στην περίπτωση που το σκούτερ κουνηθεί από τη θέση του, ενώ το ηλεκτρικό του σύστημα μπορεί να δεχτεί ενημερώσεις επίσης απομακρυσμένα.

Το Velax ξεκλειδώνει μέσω Bluetooth ασύρματα, σε όλες τις εκδόσεις του, έχει συνδυασμένο σύστημα πέδησης -το ABS απουσιάζει- με δίσκους 220 χλστ. και στα δύο άκρα, ασύρματο σύστημα εκκίνησης και τροχούς 14 ιντσών.

Τα τρία Velax διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις επιδόσεις που προσφέρουν και τον τρόπο που φορτίζουν. Η έκδοση U έχει ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει σταθερά τέσσερεις ίππους και 6,6 ίππους μέγιστη ισχύ και η τελική του φτάνει τα 80 χλμ./ώρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ τροφοδοτείται από δύο αποσπώμενες μπαταρίες λιθίου NMC (θετικό ηλεκτρόδιο από νικέλιο, μαγγάνιο και κοβάλτιο) των 2,07 kWh έκαστη, οι οποίες, σύμφωνα με τη Yadea, του προσφέρουν αυτονομία έως και 110 χλμ., ενώ χρειάζονται επτά ώρες για να φορτίσουν από οικιακή πρίζα.
 
Η εκδοση είναι η βασική έκδοση της σειράς με κινητήρα 2,68 ίππων (2 kW), μέγιστη ισχύ στους 4,3 ίππους και τελική ταχύτητα στα 60 χλμ./ώρα. Εδώ η μπαταρία είναι LFP (ηλεκτρόδιο φωσφορικού λιθίου σιδήρου -LiFePO4), που έχει χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και φορτίζει σχετικά πιο αργά και χωρητικότητα 2,16 kWh. Και εδώ για μία πλήρη φόρτιση χρειάζονται επτά ώρες, η αυτονομία φτάνει έως τα 66 χλμ. και το βάρος του σκούτερ ανακοινώνεται στα 92 κιλά.

Ακολουθεί η H που έχει επίσης μπαταρία LFP στα 2,28 kWh, όμως αυτή είναι 76 Volt (από 72) και προσφέρει δυνατότητα ταχυφόρτισης. Η Yadea αναφέρει ότι μπορεί να φορτίσει από το 20 στο 80% σε 20 λεπτά και προσφέρει την ίδια αυτονομία των 66 χλμ. με την έκδοση H να έχει και λίγο μεγαλύτερη τελική στα 65 χλμ./ώρα.

Στην EICMA η Yadea παρουσίασε και το οικοσύστημα που έχει δημιουργήσει για τα ηλεκτρικά της μοντέλα με σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο όλη την εβδομάδα, όπως και μία νέα μπαταρία που μπορεί να λειτουργήσει με -20 βαθμούς Κελσίου.