Η Hero ετοιμάζει ηλεκτρική μοτοσυκλέτα

Σχεδιάζεται στο Μόναχο
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/9/2020

Η Hero, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερος κατασκευαστές στην Ινδία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα στην ηλεκτρική εποχή, εξελίσσοντας μια ολόκληρη γκάμα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών. Η εξέλιξη μάλιστα των συγκεκριμένων μοτοσυκλετών, γίνεται στο τεχνολογικό κέντρο που διατηρεί το εργοστάσιο στο Μόναχο της Γερμανίας, σε στενή συνεργασία με το τμήμα R&D στην Jaipur του Rajasthan.

Η πλατφόρμα των ηλεκτρικών μοντέλων θα διαθέτει χαρακτηριστικά που θα στοχεύουν στις επιδόσεις, μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών κινητήρων, αλλά και ένα μεγάλο εύρος εκδόσεων προκειμένου να ανταποκριθούν σε διαφορετικές ανάγκες της ινδικής –αρχικά- αγοράς. Για να διατηρηθεί το κόστος χαμηλά, οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα κατασκευάζονται στην Ινδία, αλλά με εξαρτήματα από ευρωπαίους προμηθευτές της Hero.

Η δραστηριοποίηση της εταιρείας στον τομέα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, δεν αποτελεί μόνο ένα βήμα προς το μέλλον, αλλά έχει και ως στόχο να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό της Hero ως μια εταιρεία χαμηλού κόστους. Αυτό σημαίνει ότι τα μοντέλα της νέας ηλεκτρικής γκάμας θα έχουν κοστολογηθεί μεν υψηλές τιμές, αλλά πρόθεση της Hero είναι να διατηρηθούν εντός των πλαισίων του ανταγωνισμού. Προφανώς έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αυτονομία, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, θα διαθέτουν και ένα υψηλής ποιότητας πακέτο αναρτήσεων, φρένων και πλαισίου, χωρίς όμως να έχει διαρρεύσει προς το παρόν κάτι συγκεκριμένο.

 

KTM 490 Duke – Νέα εμφάνιση της δικύλινδρης σειράς που προορίζεται για την Ευρώπη

Η δημιουργία μιας ενδιάμεσης οικογένειας δικύλινδρων που να γεμίζει το κενό μεταξύ 390 και 690 επιβεβαιώνεται και οπτικώς
ktm 490
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/5/2026

Είναι αρκετά χρόνια πια από τότε που η – υγιής στην ανεξαρτησία της τότε – ΚΤΜ σχεδίαζε μια νέα γκάμα μοντέλων με έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα που περιγραφόταν ως 490, λογικά αντανακλώντας τον κυβισμό του. Θα ήταν μια σειρά μοντέλων μεσαίου κυβισμού, προορισμένη για καλύψει ένα μεγάλο χάσμα στη γκάμα της εταιρείας, αυτό που καραδοκεί μεταξύ των οικογενειών 390 και 690.

Στην πορεία το σχέδιο αυτό κόπηκε από τα άμεσα πλάνα της ΚΤΜ και στη συνέχεια ξεχάστηκε όταν άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα. Υγιής πλέον και υπό τη σκέπη της Bajaj, η ΚΤΜ τώρα επαναφέρει στην επικαιρότητα το σχέδιο 490, με την ινδική εταιρεία να έχει αναλάβει την εξέλιξή του, καθώς ήδη έχουμε δει εικόνες των 490 Adventure, Duke και RC σε δοκιμές στον δρόμο.

KTM 490 Duke

Η μοτοσυκλέτα που βλέπουμε στις εικόνες προέρχεται από την Ινδία και μας δείχνει ένα πρωτότυπο γυμνό σε οδηγική δοκιμή, φαινομενικά όντας ακόμη νωρίς στην πορεία εξέλιξής του, ενώ η σπουδή της εταιρείας το να κρύψει βασικά στοιχεία της μοτοσυκλέτας είναι αρκετά εμφανής.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από την οπτική παρατήρηση είναι ο δικύλινδρος κινητήρας, ενώ ο μοναχικός μπροστινός δίσκος υποστηρίζει το ενδεχόμενο να βλέπουμε ένα μοντέλο μεσαίου κυβισμού και όχι κάτι μεγαλύτερο.

KTM 490 Duke

Προφανώς δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να πούμε περαιτέρω γι’ αυτή τη μοτοσυκλέτα, πέραν όσων ήδη γνωρίζουμε με αρκετή βεβαιότητα: μιλάμε για μια απόδοση γύρω στους 55-60 ίππους, απαλλαγμένη από τα δεσμά των ευρωπαϊκών διπλωμάτων Α2 που έχει αναλαμβάνει επιτυχώς η γκάμα των 390, ενώ θυμίζουμε πως δεν έχει καμιά σχέση με το 450 RC που πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Κίνα.

Εκείνο είναι βασισμένο στον κινητήρα των CFMOTO 450 και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το δούμε εκτός Κίνας, καθώς αυτόν τον ρόλο θα αναλάβει η νέα δημιουργία των Bajaj/KTM.

Ετικέτες