Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Η Triumph εξελίσσει πέντε νέα μοντέλα

Σε δημιουργικό οργασμό

Την ώρα των δοκιμών του νέου Tiger 800, η Triumph βρίσκεται σε πολλαπλό δημιουργικό οργασμό, στοχεύοντας στην ανανέωση αρκετών μοντέλων της γκάμα της ή τη δημιουργία νέων εκδόσεών τους για την ερχόμενη χρονιά. Το κατά πόσο θα τα δούμε στην επικείμενη EICMA εξαρτάται απ’ το στάδιο της εξέλιξης που βρίσκονται.

Ξεκινάμε αρχικά με το δίδυμο του Street Triple 765 και του ολοκαίνουργιου Daytona 765. Το Street Triple 765 αποτελεί τη γυμνή έκδοση της πλατφόρμας και παράγεται ήδη σε τρεις εκδόσεις εκ των οποίων οι δύο εισάγονται στη χώρα μας (η S και η RS). Τα ανανεωμένα σημεία είναι σχετικά δυσδιάκριτα, ωστόσο ξεχωρίζει ο νέος σχεδιασμός των προβολέων του. Επίσης, βλέπουμε πως το σύστημα εξαγωγής βρίσκεται κάτω απ’ το ‘μικροσκόπιο’ της Triumph, ώστε ο κινητήρας να είναι συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές Euro5, που θα μπουν σε ισχύ απ’ το 2020 κι έπειτα.

Η δημιουργία του Daytona 765 δεν αποτελεί ούτε έκπληξη ούτε νέο, αφού η υλοποίηση αυτής της σκέψης απ' την Triumph ήταν το αμέσως επόμενο λογικό βήμα απ’ τη στιγμή που έγινε αποκλειστικός προμηθευτής των κινητήρων της Moto2 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP. Το Daytona είχε φωτογραφηθεί απ’ τον κατασκοπευτικό φακό σε δοκιμές μέσα σε μια πίστα της Ισπανίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Λίγες μέρες νωρίτερα, στα τέλη του Ιουλίου, η ίδια η Triumph επιβεβαίωσε πως το supersport μοντέλο θα προστεθεί στη γκάμα της και θα είναι μάλιστα περιορισμένης παραγωγής. Τα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν στο αγωνιστικό τριήμερο του Silverstone στις 23-25 Αυγούστου και αναμένεται να είναι η καλύτερη Daytona που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Η ιπποδύναμή του -κατά τα λεγόμενα της Triumph- θα είναι μεγαλύτερη απ’ την ακριβότερη έκδοση του Street Triple RS, που φτάνει τα 121 άλογα, ενώ το βάρος του θα είναι μικρότερο απ’ τον πρόγονό του.

Άλλο ένα μοντέλο που πιάστηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών ήταν το Triumph Bobber. Συγκεκριμένα, η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα ήταν αρκετά τροποποιημένη τόσο στην εργονομία της όσο και στον περιφερειακό εξοπλισμό της. Πολλοί, κάνουν λόγο πως πρόκειται για την TFC (Triumph Factory Customs) έκδοση του Bobber και αν αυτό ισχύει τότε θα προστεθεί στη λίστα με τα υπόλοιπα μοντέλα περιορισμένης παραγωγής έκδοσης, που διαθέτει η Triumph όπως το Rocket 3 και το Thruxton. Όπως βλέπουμε το ίσιο τιμόνι έχει δώσει τη θέση του σε clip-ons και ενώ κόβει πόντους απ’ την άνεση στον αναβάτη τους προσθέτει στην καλύτερη πληροφόρησή του για την κατάσταση του εμπρός τροχού. Οι αναρτήσεις έχουν αλλαχτεί και πλέον έχουμε σε πρώτο πλάνο το πιρούνι και το αμορτισέρ της Ohlins. Επίσης, η μοτοσυκλέτα εξέλιξης είχε δύο δαγκάνες Μ50 της Brembo μπροστά, που μπορούν με μεγάλη ευκολία να ξεπεράσουν σε επιδόσεις φρεναρίσματος την απλή έκδοση του Bonneville Bobber, που έχει ένα δισκόφρενο.

Το Speed Twin υπάρχει ήδη στη γκάμα της Triumph απ’ το 2019, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε την αγγλική εταιρεία να συνεχίσει την εξέλιξη της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας και να ετοιμάσει πιθανότατα μια TFC έκδοση. Οπότε μαζί με το παρεάκι των υπόλοιπων μοτοσυκλετών ήταν και ένα Speed Twin για δοκιμή. Αντίστοιχα με το Bobber έτσι και αυτό είναι εξοπλισμένο με το μαύρο πιρούνι της Ohlins και τις δαγκάνες της Brembo, την ώρα που γίνονται οι δοκιμές για την εναρμόνηση της μοτοσυκλέτας με τις Euro5 προδιαγραφές.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Triumph στη φετινή EICMA θα έχει πολλά να μας παρουσιάσει είτε πρόκειται για μοντέλα περιορισμένης παραγωγής είτε όχι.

Πηγή: Rideapart