KTM 1290 Super Adventure 2020!

Κατασκοπευτικές φωτό από την ναυαρχίδα της ΚΤΜ
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/1/2019

Μερικές καινούργιες κατασκοπευτικές φωτογραφίες από τη νέα γενιά της ναυαρχίδας της ΚΤΜ, το 1290 Super Adventure που δημοσίευσαν το MoreBikes και το TopSpeed, μαρτυρούν μερικές σημαντικές αλλαγές που θα έχει το μοντέλο του 2020. Αυτό που γίνεται άμεσα αντιληπτό, είναι φυσικά το τεράστιο φαίρινγκ του –κι ας είναι καμουφλαρισμένο για τα αδιάκριτα βλέμματα- το οποίο καλύπτει μεγαλύτερο μέρος της μοτοσυκλέτας σε σχέση με το υφιστάμενο μοντέλο. Μάλιστα είναι εμφανές ότι αντλεί έμπνευση από το 790 Adventure, φτάνοντας να καλύπτει κι ένα μεγάλο μέρος του κινητήρα.


Το ρεζερβουάρ δείχνει να κατεβαίνει πιο χαμηλά, δηλώνοντας έτσι και την προσπάθεια της ΚΤΜ να φορτίσει με παραπάνω βάρος τον μπροστινό τροχό, με στόχο να αποκομίσει οφέλη στην συμπεριφορά του μεγάλου δικύλινδρου. Στις φωτογραφίες, φαίνεται κι ένα μεγάλο αλουμινένιο κουτί, στην πίσω αριστερή μεριά της μοτοσυκλέτας, αλλά κατά πάσα πιθανότητα έχει τοποθετηθεί εκεί για να κρύψει ή να φιλοξενήσει κάποια από τα όργανα των μετρήσεων για τις δοκιμές, οπότε λογικά δεν θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην έκδοση παραγωγής. Από την άλλη μεριά υπάρχει το μεγάλο τελικό της εξάτμισης, το οποίο μπορεί να κρύψει αντίστοιχα καλώδια και εξαρτήματα και κατ' επέκταση δεν χρειάστηκε να τοποθετηθεί κάτι αντίστοιχο.


Το μούτρο είναι επανασχεδιασμένο με πιο φαρδιά πλαστικά, όπως επανασχεδιασμένη είναι και η ζελατίνα η οποία φαίνεται ότι θα διαθέτει χειροκίνητη ρύθμιση όπως στην έκδοση που υπάρχει τώρα στην αγορά. Ο μικρός προβολέας που έχει τοποθετηθεί, είναι ξεκάθαρα στοιχείο που δεν θα υπάρχει στο μοντέλο παραγωγής, καθώς το σχήμα στη μάσκα προϊδεάζει για τους δύο προβολείς που διαθέτει και το υπάρχον μοντέλο. Στις φωτογραφίες μπορούμε να διακρίνουμε επίσης και την οθόνη που είναι μεγαλύτερη και TFT, ακριβώς πίσω από την ζελατίνα. Επανασχεδιασμένα δείχνουν τόσο η σέλα όσο και η γενικότερη εργονομία της θέσης οδήγησης, με την ΚΤΜ να εστιάζει λίγο περισσότερο στο ζήτημα της άνεσης.


Με δεδομένο ότι από το 2020 θα μπουν σε εφαρμογή οι πιο αυστηρές Euro5 προδιαγραφές, η ΚΤΜ έχει ξεκινήσει ήδη τις δοκιμές με το νέο 1290 Super Duke, με το οποίο θα έχουν τον ίδιο κινητήρα. Μια από τις εμφανείς αλλαγές είναι το μεγαλύτερο ψυγείο, προκειμένου να υπάρχει πιο αποδοτική απαγωγή θερμότητας και κατ' επέκταση πιο σωστό θερμοκρασία του μίγματος, ώστε να επιτευχθεί η μείωση των ρύπων κατά 30%, όπως ορίζουν οι επερχόμενες Euro5 προδιαγραφές. Θεωρούμε βέβαιο το ότι η ΚΤΜ θα έχει επιστρατεύσει επιπλέον ηλεκτρονικά βοηθήματα, για να ανταποκρίνεται ο κινητήρας στις νέες απαιτήσεις και ταυτόχρονα να μην θυσιάσει μέρος της ισχύος του. Όλα αυτά όμως παραμένουν στη σφαίρα των υποθέσεων και θα αναμένουμε τις κινήσεις των Αυστριακών μέσα στη χρονιά, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε του λόγου το αληθές.

Honda ADV160: Το πρώτο σκούτερ συμβατό με βενζίνη E85 παρουσιάστηκε στην Ινδία με απίστευτη τιμή

Οι παραδόσεις ξεκινούν τον Οκτώβριο
adv
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/8/2026

Η Honda της Ινδίας παρουσίασε το ADV160 στην τιμή των 1.500 ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο από τα δέκα μοντέλα της Honda που παρουσιάστηκε στην Ινδία τον Ιούλιο του 2026 και για το οποίο ανακοινώθηκε επίσημη τιμή.

Οι προκρατήσεις έχουν ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας της Honda και των εξουσιοδοτημένων αντιπροσωπειών, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από τα μέσα Οκτωβρίου 2026.

Το Honda ADV160 θεωρείται το πρώτο σκούτερ στην Ινδία που είναι συμβατό με καύσιμα E85, μίγμα βενζίνης και αιθανόλης. Η ισχύς προέρχεται από έναν υγρόψυκτο κινητήρα 156,93 κυβικών που παράγει 16,3 ίππους και 1,5 kg.m ροπήςΗ συμβατότητα με το E85 σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί με καύσιμο που περιέχει έως και 85% αιθανόλη, όταν στην χώρα μας η αιθανόλη δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%. Η διαθεσιμότητα αυτού του καυσίμου θα εξαρτηθεί από την τοπική υποδομή λιανικής πώλησης, αν και το ευέλικτο σύστημα επιτρέπει στο σκούτερ να λειτουργεί εννοείται και με μίγματα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αιθανόλη.

adv

Ο μπροστινός τροχός είναι 14 ιντσών και 13 είναι ο πίσω. Το βάρος του σκούτερ ανέρχεται στα 133 κιλά με γεμάτο το ρεζερβουάρ των 8 λίτρων, ενώ το ύψος της σέλας ορίζεται στα 780 mm και η απόσταση από το έδαφος στα 165 mm.

Το ADV παρά το όνομά του είναι φτιαγμένο για αστική μετακίνηση και κάτω από την σέλα του διαθέτει χώρο αποθήκευσης 27 λίτρων, ενώ ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει οθόνη TFT με συνδεσιμότητα, θύρα USB, Traction Control (Honda Selectable Torque Control) και ABS στον πίσω τροχό.

Με τιμή στα 1.500 ευρώ και με το σκούτερ να είναι συμβατό με βενζίνη E85, όλα δείχνουν πως θα είναι μία εξαιρετικά ανταγωνιστική επιλογή μεταξύ των σκούτερ της κατηγορίας, όπως τα Yamaha Aerox και Hero Xoom 160.

Ετικέτες