KTM 390 Adventure - To Adventure όπως θα έπρεπε να είναι - [VIDEO]

Βρέθηκε να δοκιμάζεται σε αυτοκινητόδρομο, με τις απόψεις να διίστανται για την διάμετρο του μπροστινού τροχού
KTM 390 Adventure 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

12/2/2024

Νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες του επερχόμενου 390 Adventure, το δείχνουν να δοκιμάζεται σε αυτοκινητόδρομους της Ινδίας, με τον ειδικό τύπο να κάνει λόγο για μπροστινό τροχό 19 ιντσών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση τόσο με τη γενικότερη εμφάνιση της μοτοσυκλέτας που είναι πολύ πιο hardcore off-road από πριν και επιτάσσει 21 ίντσες μπροστά, όσο και με τις προηγούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είδαμε σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η νέα γενιά των Adventure της KTM που αναμένεται να χρησιμοποιούν τον νέο μονοκύλινδρο των 398,7 κυβικών που είδαμε στο 390 Duke του 2024, έχει ήδη πιαστεί να δοκιμάζεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, με εμφανείς αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση που θυμίζει rally μοτοσυκλέτα και όχι On-Off με έμφαση στο On -όπως το τρέχον μοντέλο. Σημαντικότερη όλων ίσως, ήταν η αλλαγή της διαμέτρου του μπροστινού τροχού, από τις 19 στις 21 ίντσες, προσδίδοντάς του ακόμα μεγαλύτερες ικανότητες στην εκτός δρόμου οδήγηση.

Τώρα, σε φωτογραφίες που μας έρχονται από την Ινδία, όπου και παρασκευάζονται τα μικρά Duke και Adventure των πορτοκαλί, βλέπουμε το επερχόμενο 390 Adventure να δοκιμάζεται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Σχεδιαστικά, όπως φαίνεται από τις χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες, μοιάζει να παραμένει ίδιο με αυτό που είχαμε δει να δοκιμάζεται προηγουμένως. Ο ινδικός ειδικός τύπος, ωστόσο, κάνει λόγο για μπροστινό τροχό 19 ιντσών. Κάτι τέτοιο, αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Είτε η KTM θέλει να παρουσιάσει δύο διαφορετικές εκδόσεις ανάλογα την αγορά που απευθύνεται, είτε έχει σκοπό να παρουσιάσει τη μοτοσυκλέτα σε 2 εκδόσεις.

KTM 390 Adventure – Νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες από την Ινδία

Η νέα σχεδιαστική ταυτότητα πάντως, που βλέπουμε να έχει υιοθετήσει το 390 Adventure, με ψηλό μπροστινό φτερό και διαφορετική ζελατίνα, στα πρότυπα των Rally replica μοτοσυκλετών, δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες στις 21 ίντσες για τον μπροστινό τροχό. Τα ίδια βλέπουμε και για τον πίσω τροχό, ο οποίος εδώ είναι 17 ιντσών, σε αντίθεση με τον 18’’ που είχαμε δει στις προηγούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Αντιθέτως, στο βίντεο που κυκλοφορεί, γίνεται λόγος για 21 ιντσών μπροστινό τροχό… Πάντως στο βίντεο που η εικόνα είναι πιο καθαρή, βλέπουμε ότι μάλλον μιλάμε για 19άρη μπροστινό και 17άρη πίσω, τουλάχιστον οπτικά. Ίδωμεν…

Μία ακόμα παραφωνία, όσον αφορά τον “off-road” χαρακτήρα του νέου 390 Adventure, είναι η εξάτμιση που έχει τοποθετηθεί χαμηλά, κάτω από τον κινητήρα, κάτι που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους μοτοσυκλέτες. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί ο συλλέκτης και το τελικό της εξάτμισης κινδυνεύουν από τις κροκάλες, τις πέτρες, τα κλαδιά που συναντά κανείς στην εκτός δρόμου οδήγηση. Αυτό, όμως είναι κάτι που ίσως να αλλάξει μέχρι η μοτοσυκλέτα να βρεθεί στις γραμμές παραγωγής.

KTM 390 Adventure – Νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες από την Ινδία

Όπως βλέπουμε, η έγχρωμη TFT οθόνη έρχεται από το ανανεωμένο 390 Duke, έχοντας τοποθετηθεί πιο ψηλά και πιο κάθετα σε σχέση με το γυμνό μοντέλο. Ο λόγος είναι προφανής, καθώς η οδήγηση στο χώμα επιβάλει πολλές φορές στον αναβάτη να είναι όρθιος στην σέλα του, επομένως η θέση έχει επιλεχθεί με γνώμονα την καλύτερη ορατότητα σε αυτή την στάση οδήγησης. Η σουίτα των ηλεκτρονικών αναμένεται να έρθει αυτούσια από το 390 Duke, με το cornering ABS και το Traction Control να μπορούν να απενεργοποιηθούν, όπως συμβαίνει και στο υπάρχον μοντέλο.

Τέλος, οι αναρτήσεις θα είναι εμφανώς μεγαλύτερης διαδρομής από αυτές του γυμνού μοντέλου, ενώ φαίνεται ότι και το ρεζερβουάρ του επερχόμενου 390 Adventure έχει αλλαγές, τουλάχιστον εμφανισιακά. Το νέο μοντέλο αναμένεται να παρουσιαστεί στην EICMA 2024, με την παραγωγή του να ξεκινά το 2025, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος.

 

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες