KTM 450 SMR 2021: Η επιστροφή!

Με αμιγώς αγωνιστικό προσανατολισμό
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/9/2020

Έχουν περάσει ακριβώς εφτά χρόνια, από το τελευταίο 450 SM της ΚΤΜ, την supermoto Μοτοσυκλέτα των Αυστριακών που επιβεβαίωνε και με το παραπάνω την ready to race φιλοσοφία της εταιρείας. Τώρα, μετά από μια επταετία, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για μια δυναμική επιστροφή του KTM 450 SMR ως μοντέλο του 2021. Η βάση που προσφέρει η πρωταθλήτρια 450 SX-F είναι η ιδανικότερη που θα μπορούσαν να βασιστούν οι μηχανολόγοι και οι σχεδιαστές της ΚΤΜ για την εξέλιξη του νέου supermoto.

Οι άνθρωποι του εργοστασίου δεν κρύβουν το γεγονός ότι πρόκειται για μια αμιγώς αγωνιστική μοτοσυκλέτα, στην "καρδιά" της οποίας βρίσκεται ο τελευταίας γενιάς μονοκύλινδρος κινητήρας του 450 SX-F που παράγει 63 ίππους, ενώ ζυγίζει μόλις 27 κιλά! Η τοποθέτησή του μέσα στο πλαίσιο έγινε με γνώμονα την συγκέντρωση των μαζών χαμηλά, ούτως ώστε να προσφέρει την πολυπόθητη αίσθηση που αναζητούν οι αγωνιζόμενοι με την πληροφόρηση από την άσφαλτο και ταυτόχρονα διαθέτει ένα υψηλό επίπεδο ευελιξίας, στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας στους αγώνες supermoto.

Κάτω από την κεφαλή με τον ένα εκκεντροφόρο βρίσκεται ο αλουμινένιος κύλινδρος με διάμετρο 95mm, με το βάρος του εμβόλου να ανέρχεται στα μόλις 320 γραμμάρια.Η εξελιγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των μπιελών, είναι μάλιστα και μία από τις αιτίες που τα διαστήματα μεταξύ των σέρβις φτάνουν τις 100 ώρες.

Το κιβώτιο των πέντε σχέσεων έρχεται από την PANKL Racing System, με αναβαθμισμένο αισθητήρα που επιτρέπει ξεχωριστούς χάρτες για κάθε σχέση, με τον μονόδρομο συμπλέκτη της Suter ολοκληρώνει το πακέτο της μετάδοσης.

Το χρωμομολυβδαινιούχο πλαίσιο κατασκευάστηκε με τη μέθοδο των ρομποτικών κολλήσεων προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη ακρίβεια, με προσεκτικά μελετημένες ελαστικότητες ώστε να ταιριάζει με τον σπορ προσανατολισμό της μοτοσυκλέτας. Παρά τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά του πλαίσιο έχει διατηρήσει το βάρος του χαμηλά, μόλις στα 900 γραμμάρια. Οι πλάκες του έχουν κατασκευαστεί σε CNC εργαλειομηχανές και δίνουν offset 16mm, επιτρέποντας και την ρύθμιση του τιμονιού σε τρεις άξονες, ενώ και το χυτό αλουμινένιο ψαλίδι χαρακτηρίζεται κι αυτό από το μικρό του βάρος.

Το μπροστινό είναι το WP XACT με διάμετρο 48mm και τεχνολογία AER με ξεχωριστές αποσβέσεις για κάθε καλάμι. Από την ίδια σειρά της WP προέρχεται και το αμορτισέρ, με δυνατότητα να ανταποκριθεί άριστα τόσο στα ασφάλτινα όσο και στα χωμάτινα κομμάτια μιας supermoto πίστας. Οι διαδρομές των τροχών είναι 285 και 266mm (εμπρός – πίσω αντίστοιχα). Για το πακέτο των φρένων η ΚΤΜ εμπιστεύτηκε για άλλη μια φορά την Brembo, με τετραέμβολες ακτινικές δαγκάνες μπροστά (και ακτινική τρόμπα) που συνδυάζονται με δίσκους 310mm (πίσω 220mm).

Το ψυγείο είναι κι αυτό κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υδροδυναμική του απόδοση, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη απαγωγική ικανότητα. Ο ψεκασμός διαθέτει ένα σώμα 44mm της Keihin, που υπόσχεται ακρίβεια στην απόκριση του γκαζιού, ενώ ο ηλεκτρονικός έλεγχος του γκαζιού έδωσε την δυνατότητα για διαφορετικά riding modes αλλά και για ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως το traction control και το launch control.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα εφτά λίτρων, με τις σωληνώσεις της τροφοδοσίας να είναι καλά προφυλαγμένες από τυχόν πτώσεις, ενώ οι tubeless ακτινωτοί τροχοί της Alpina (16,5'' και 17'') συνδυάζονται με σλικ ελαστικά της Bridgestone.

Η τελευταία πινελιά της αναβαθμισμένης επιστροφής του ΚΤΜ 450 SMR, είναι τα νέα πλαστικά και τα γραφικά, που του χαρίζουν μια άκρως επιθετική και αγωνιστική εμφάνιση.

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες