Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

KTM 450 SMR 2021: Η επιστροφή!

Με αμιγώς αγωνιστικό προσανατολισμό

Έχουν περάσει ακριβώς εφτά χρόνια, από το τελευταίο 450 SM της ΚΤΜ, την supermoto Μοτοσυκλέτα των Αυστριακών που επιβεβαίωνε και με το παραπάνω την ready to race φιλοσοφία της εταιρείας. Τώρα, μετά από μια επταετία, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για μια δυναμική επιστροφή του KTM 450 SMR ως μοντέλο του 2021. Η βάση που προσφέρει η πρωταθλήτρια 450 SX-F είναι η ιδανικότερη που θα μπορούσαν να βασιστούν οι μηχανολόγοι και οι σχεδιαστές της ΚΤΜ για την εξέλιξη του νέου supermoto.

Οι άνθρωποι του εργοστασίου δεν κρύβουν το γεγονός ότι πρόκειται για μια αμιγώς αγωνιστική μοτοσυκλέτα, στην "καρδιά" της οποίας βρίσκεται ο τελευταίας γενιάς μονοκύλινδρος κινητήρας του 450 SX-F που παράγει 63 ίππους, ενώ ζυγίζει μόλις 27 κιλά! Η τοποθέτησή του μέσα στο πλαίσιο έγινε με γνώμονα την συγκέντρωση των μαζών χαμηλά, ούτως ώστε να προσφέρει την πολυπόθητη αίσθηση που αναζητούν οι αγωνιζόμενοι με την πληροφόρηση από την άσφαλτο και ταυτόχρονα διαθέτει ένα υψηλό επίπεδο ευελιξίας, στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας στους αγώνες supermoto.

Κάτω από την κεφαλή με τον ένα εκκεντροφόρο βρίσκεται ο αλουμινένιος κύλινδρος με διάμετρο 95mm, με το βάρος του εμβόλου να ανέρχεται στα μόλις 320 γραμμάρια.Η εξελιγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των μπιελών, είναι μάλιστα και μία από τις αιτίες που τα διαστήματα μεταξύ των σέρβις φτάνουν τις 100 ώρες.

Το κιβώτιο των πέντε σχέσεων έρχεται από την PANKL Racing System, με αναβαθμισμένο αισθητήρα που επιτρέπει ξεχωριστούς χάρτες για κάθε σχέση, με τον μονόδρομο συμπλέκτη της Suter ολοκληρώνει το πακέτο της μετάδοσης.

Το χρωμομολυβδαινιούχο πλαίσιο κατασκευάστηκε με τη μέθοδο των ρομποτικών κολλήσεων προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη ακρίβεια, με προσεκτικά μελετημένες ελαστικότητες ώστε να ταιριάζει με τον σπορ προσανατολισμό της μοτοσυκλέτας. Παρά τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά του πλαίσιο έχει διατηρήσει το βάρος του χαμηλά, μόλις στα 900 γραμμάρια. Οι πλάκες του έχουν κατασκευαστεί σε CNC εργαλειομηχανές και δίνουν offset 16mm, επιτρέποντας και την ρύθμιση του τιμονιού σε τρεις άξονες, ενώ και το χυτό αλουμινένιο ψαλίδι χαρακτηρίζεται κι αυτό από το μικρό του βάρος.

Το μπροστινό είναι το WP XACT με διάμετρο 48mm και τεχνολογία AER με ξεχωριστές αποσβέσεις για κάθε καλάμι. Από την ίδια σειρά της WP προέρχεται και το αμορτισέρ, με δυνατότητα να ανταποκριθεί άριστα τόσο στα ασφάλτινα όσο και στα χωμάτινα κομμάτια μιας supermoto πίστας. Οι διαδρομές των τροχών είναι 285 και 266mm (εμπρός – πίσω αντίστοιχα). Για το πακέτο των φρένων η ΚΤΜ εμπιστεύτηκε για άλλη μια φορά την Brembo, με τετραέμβολες ακτινικές δαγκάνες μπροστά (και ακτινική τρόμπα) που συνδυάζονται με δίσκους 310mm (πίσω 220mm).

Το ψυγείο είναι κι αυτό κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υδροδυναμική του απόδοση, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη απαγωγική ικανότητα. Ο ψεκασμός διαθέτει ένα σώμα 44mm της Keihin, που υπόσχεται ακρίβεια στην απόκριση του γκαζιού, ενώ ο ηλεκτρονικός έλεγχος του γκαζιού έδωσε την δυνατότητα για διαφορετικά riding modes αλλά και για ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως το traction control και το launch control.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα εφτά λίτρων, με τις σωληνώσεις της τροφοδοσίας να είναι καλά προφυλαγμένες από τυχόν πτώσεις, ενώ οι tubeless ακτινωτοί τροχοί της Alpina (16,5'' και 17'') συνδυάζονται με σλικ ελαστικά της Bridgestone.

Η τελευταία πινελιά της αναβαθμισμένης επιστροφής του ΚΤΜ 450 SMR, είναι τα νέα πλαστικά και τα γραφικά, που του χαρίζουν μια άκρως επιθετική και αγωνιστική εμφάνιση.