KTM SMT, η επιστροφή - Επίσημη παρουσίαση στις 24 Απριλίου

Η γνωστή μας από το παρελθόν Supermoto Tourer των Αυστριακών σε έκδοση 2.0
KTM SMT 2023 Teaser
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/2/2023

Οι φήμες ήταν αληθινές, όπως αληθινές ήταν και οι “κατασκοπικές” φωτογραφίες. Η ΚΤΜ αναβιώνει το 990 Supermoto Touring (aka SMT) του 2009, παίρνοντας ως βάση το 890 Adventure, με την επίσημη παρουσίαση της μοτοσυκλέτας να έχει ανακοινωθεί για τις 24 Απριλίου του 2023.

Με ένα έξυπνο teaser, τόσο σε βίντεο, όσο και σε φωτογραφία, η KTM ανακοινώνει THE SMT IS BACK”, και συνεχίζει: “Το νέο KTM SMT είναι ένα συναρπαστικό Supermoto Tourer που εξάγει το DNA του από μια αξιοσέβαστη πλατφόρμα της ΚΤΜ. Το νέο αυτό μοντέλο είναι η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις που οι αναβάτες κάνουν στον εαυτό τους. Εκτός αν η ερώτηση είναι: ‘Μπορεί να οδηγηθεί αργά;’ Τότε ΝΑΙ, το νέο SMT το έχει!”

Όποιος είχε οδηγήσει το παλαιότερο 990 SMT, θα θυμάται πως ήταν μια πραγματικά διασκεδαστική μοτοσυκλέτα 115 ίππων και 196 κιλών, ιδανική για κάθε ασφάλτινη διαδρομή με στροφές, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να μεταφέρει με άνεση δυο επιβαίνοντες.

Τώρα, το Mattighofen επαναφέρει την ιδέα του Supermoto Touring, με βάση την Adventure πλατφόρμα της εταιρείας, και με τον δικύλινδρο εν σειρά (και όχι V2 όπως στο παλιό μοντέλο) κινητήρα των 889 κ.εκ.. Εκτός κι αν η ΚΤΜ ανεβάσει τον κυβισμό, για να παρουσιάσει ένα νέο 990 SMT -για την ώρα δεν γνωρίζουμε κανένα τεχνικό χαρακτηριστικό της μοτοσυκλέτας.

Αν τώρα στην teaser φωτογραφία -όπως και στις "κατασκοπικές" φωτογραφίες το νέο SMT μοιάζει απλώς με μια 890 Adventure με 17άρες χυτές ζάντες με μπράτσα και ασφάλτινα ελαστικά, είμαστε σίγουροι πως οι αλλαγές θα είναι εκτενέστερες, και θα αφορούν τουλάχιστον στη γεωμετρία, στα φρένα και στις αναρτήσεις.

Ετικέτες

BMW Motorrad M 1000 XR - 200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά

Παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη μορφή, περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο παραγωγής το Β' 6μηνο του 23
BMW M 1000 XR Prototype
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/6/2023

Με την πρωτότυπη M 1000 XR, η BMW Motorrad μας δίνει μία πρώτη γεύση από το τρίτο μοντέλο M της, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο Β' 6μηνο του 2023. Μια ψηλή μοτοσυκλέτα sport-τουρισμού με έφεση στην υπερβολή, με απόδοση 200 hp και βάρος μόλις 223 γεμάτων κιλών!

Το γράμμα M είναι παγκοσμίως συνώνυμο της αγωνιστικής επιτυχίας και των μοντέλων υψηλών επιδόσεων της BMW. Το 2019 η BMW Motorrad ξεκίνησε με τη σειρά της να χρησιμοποιεί το γράμμα Μ για τεχνικό ρουχισμό και για αξεσουάρ. Τα επόμενα χρόνια παρουσιάστηκαν οι δυο πρώτες M εκδόσεις της BMW Motorrad, με τη μορφή της M RR και της M R.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων της BMW Motorrad και μία παράδοση σχεδόν ενός αιώνα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το τρίτο μοντέλο της σειράς Μ, η πρωτότυπη M 1000 XR αποτελεί πρόγευση μιας supersport μοτοσυκλέτας τουρισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως καθημερινό μεταφορικό μέσο, ως μοτοσυκλέτα σπορ-τουρισμού, αλλά και ως Supersport μοτοσυκλέτα σε track day χρήση.

200 άλογα και 223 γεμάτα κιλά!

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Ως βάση εδώ χρησιμοποιείται ο τετρακύλινδρος κινητήρας της supersport BMW S 1000 RR, ο οποίος διαθέτει την τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού και βύθισης των βαλβίδων BMW ShiftCam. Με απόδοση πάνω από 200 hp, βάρος μόλις 223 kg με γεμάτο ρεζερβουάρ, η M XR διαθέτει κορυφαίο πλαίσιο, αναρτήσεις, αεροδυναμική και ηλεκτρονικά βοηθήματα, αποτελώντας μια μοναδική crossover μοτοσυκλέτα.

Περαιτέρω μείωση του βάρους και ακόμη πιο δυναμική συμπεριφορά μπορούν να επιτευχθούν με το M Competition Package, το οποίο διατίθεται ως προαιρετικός εργοστασιακός εξοπλισμός. Η τελική ταχύτητα του πρωτότυπου M XR είναι περίπου 280 χλμ/ώρα!

M winglets αεροδυναμικά "φτεράκια"

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Πέρα από τα κορυφαία περιφερειακά, η αεροδυναμική αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του πρωτότυπου M XR. Η νέα M XR απέκτησε αεροδυναμικά "φτεράκια" με στόχο να κρατά τον μπροστινό τροχό "βιδωμένο" στην άσφαλτο ακόμη και στις πιο βίαιες επιταχύνσεις στις μεγάλες ταχύτητες. Το πρόσθετο φορτίο που ασκείται στον εμπρός τροχό εξουδετερώνει την τάση ανύψωσής του κατά την επιτάχυνση, με αποτέλεσμα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης να παρεμβαίνει λιγότερο. Έτσι περισσότερη κινητήρια ισχύς μετατρέπεται σε επιτάχυνση με αποτέλεσμα ο αναβάτης να επιτυγχάνει ταχύτερο χρόνο στην πίστα. Η σέλα και το τρίγωνο της θέσης του αναβάτη έχουν σχεδιαστεί για να φορτίζεται με βέλτιστο τρόπο ο μπροστινός τροχός, βοηθώντας ακόμα περισσότερο το κράτημα.

Φρένα M με ακτινική τρόμπα μπροστά

BMW M 1000 XR Prototype - Η επίσημη παρουσίαση

Όπως η M RR και η M R, έτσι και η νέα M XR διαθέτει φρένα M. Αυτά αναπτύχθηκαν με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα αγωνιστικά φρένα στις εργοστασιακές αγωνιστικές μοτοσικλέτες της BMW Motorrad στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Οι δαγκάνες των φρένων M διαθέτουν μπλε ανοδιωμένη επίστρωση σε συνδυασμό με το διάσημο λογότυπο M.

Η BMW Motorrad θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα BMW M 1000 XR το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Δείτε παρακάτω το θεαματικό βίντεο για τη μοτοσυκλέτα, που έγινε με τη συνδρομή του αναβάτη της BMW στο Isle of Man TT, Peter Hickman!

 

BMW Motorrad Βαγιανέλης

Ετικέτες