KTM SX-E mini cross 2025 - Βελτιώσεις στο μεγαλύτερο ηλεκτρικό SX-E 5 [Video]

Νέο ηλεκτρικό μοτέρ για το KTM SX-E 5 και μεγαλύτερη αυτονομία
KTM SX-E 5 του 2025 και SX-E 3
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

16/10/2024

Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό MX-σχολείο για παιδιά της KTM βελτιώνεται τη νέα χρονιά με νέο υγρόψυκτο κινητήρα, αντί του αερόψυκτου και καλύτερη ενεργειακή διαχείριση.

Το ηλεκτρικό SX-E 5 του 2025, που αποτελεί το εναλλακτικό του 50ριού SX μοντέλου των Αυστριακών, απέκτησε νέο ηλεκτρικό κινητήρα που είναι πλέον υγρόψυκτος με την απόδοσή των 6,8 ίππων να παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου αερόψυκτο. 

Το μοτέρ είναι στεγανό στη σκόνη και το νερό και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη συντήρηση -από τα θετικά των ηλεκτρικών-, ενώ σε αυτό ενσωματώνεται και η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου. Το μικρότερο SX-E 3 συνεχίζει χωρίς αλλαγές με τον αερόψυκτο κινητήρα του να αποδίδει 5,2 ίππους.

KTM SX-E 5 του 2025 και SX-E 3

Μεγάλο "όπλο" του SX-E 5 είναι η δυνατότητα που δίνει να προσαρμόζεται στις διαστάσεις του αναβάτη καθώς αυτός μεγαλώνει. Το πλαστικό υποπλαίσιο μπορεί να αλλάξει την έδρασή του στο ατσάλινο πλαίσιο, ενώ το ύψος τη σέλας μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο με τις πλάκες του πιρουνιού να κατεβαίνουν στα καλάμια, με το πίσω αμορτισέρ να αλλάζει παράλληλα την έδρασή του. Η KTM αναφέρει επίσης ότι ενίσχυσε το πλαίσιο στο SX-E 5 του 2025, κάτι που βελτιώνει τη στιβαρότητα και την αντοχή του αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά του mini cross.

Οι αναρτήσεις παραμένουν ως είχαν με το πλήρως ρυθμιζόμενο USD πιρούνι WP XACT των 35 χλστ. να ρυθμίζει τη σκληρότητά του με αέρα, αντί για ελατήριο, στο αριστερό καλάμι. Το αμορτισέρ ανήκει στην ίδια σειρά και είναι πλήρως ρυθμιζόμενο με τις διαδρομές των αναρτήσεων να βρίσκονται στα 205 και 193 χλστ., εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ οι ζάντες έχουν διάμετρο 12 ιντσών. Στο SX-E 3, που φέρει ζάντες 10 ιντσών, οι διαδρομές βρίσκονται αντίστοιχα στα 144 και 129 χλστ. αντίστοιχα, ενώ το πιρούνι δεν ρυθμίζεται.

KTM SX-E 5 του 2025 και SX-E 3

Η μπαταρία του SX-E 5 αποτελείται από 84 κελιά ιόντων λιθίου και η ενεργειακή της χωρητικότητα βρίσκεται στo 0,907 kWh. Σύμφωνα με τους Αυστριακούς η μπαταρία αρκεί για δύο ώρες χαλαρής οδήγησης ή για 30 λεπτά σε ρυθμό αγώνα. 

Η μπαταρία του μικρότερου SX-E 3 είναι 60 κελιών και έχει χωρητικότητα 0,648 kWh με την ΚΤΜ να αναφέρει ίδιους χρόνους χρήσης, ωστόσο ένα νέο καλώδιο σύνδεσης δίνει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και τη μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίας και να μείνουν στη σέλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν χρειαστεί να φορτίσουν.

KTM SX-E 5 του 2025 και SX-E 3

Με τον φορτιστή της KTM που συνδέεται σε οποιαδήποτε οικιακή πρίζα η μεγαλύτερη μπαταρία μπορεί να φορτίσει από το 0% έως και το 80% της χωρητικότητάς της σε 45 λεπτά, ενώ για να φτάσει έως και το 100% απαιτούνται 70 λεπτά, καθώς όπως συμβαίνει με τις μπαταρίες όλων των ηλεκτρικών οχημάτων ο ρυθμός φόρτισης πάνω από το 80-85% πέφτει. Από την άλλη η μπαταρία του SX-E 3, που φορτίζει με αργότερο ρυθμό από την μεγαλύτερη χρειάζεται 120 λεπτά για να φτάσει από το μηδέν έως το 80% της χωρητικότητάς της και 140 λεπτά για το 100%.

 

ΒMW: Θέλει δικά της Stark Varg - Έρχονται ηλεκτρικά enduro, MX και supermoto

Αγόρασε μερίδιο της σλοβένικης startup Venna - Μπαίνει σε νέες κατηγορίες
BMW-Venna ηλεκτρική μοτοσυκλέτα συνεργασία 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/10/2026

Η BMW ανακοίνωσε την είσοδό της στην κατηγορία των off road μοτοσυκλετών, όχι όμως μέσω της παραδοσιακής οδού, με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά πηγαίνοντας απευθείας στην "επόμενη" ηλεκτρική ημέρα.

Δεν είναι μυστικό ότι η αγορά των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών αναμένεται να γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, όμως αυτό θα ισχύσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό -και πιο γρήγορα- για τις κατηγορίες των enduro, motocross και "πολεμικών" supermoto, όπου η αυτονομια της μπαταρίας παίζει μικρότερο ρόλο από ότι σε μια μοτοσυκλέτα που κυκλοφορεί κανονικά στον δρόμο. Οι Βαυαροί "βλέπουν" πάρκα (ούτως ή άλλως στη Γερμανία δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις πουθενά εκτός δρόμου χωρίς άδεια), όπου ο κόσμος θα μπορεί να πηγαίνει με την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα του και να ξεσκάει κάνοντας motocross ή enduro, με υποδομές για την ταχυφόρτισή τους ή ακόμη και για να αλλάζουν την άδεια μπαταρία τους με μία γεμάτη, εύκολα και γρήγορα.

Η BMW γνωρίζει καλά το παραπάνω και βλέπει τις ηλεκτρικές enduro, MX και supermoto ως τις επόμενες κατηγορίες που θέλει να δραστηριοποιηθεί προσελκύοντας παράλληλα και μια νέα μερίδα του κοινού, στην οποία μέχρι σήμερα δεν είχε πρόσβαση.

Οι Βαυαροί επέλεξαν να μην ξεκινήσουν την προσπάθειά τους από το μηδέν, αν και έχουν πλέον σχετική εμπειρία στα ηλεκτρικά από τα σκούτερ τους και πολλή περισσότερη από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζουν. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν λοιπόν ότι επενδύουν στη Venna, την οποία μπορεί και να μην γνωρίζετε αφού η νεοφυής εταιρεία από τη Σλοβενία, που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή μπαταριών και ηλεκτρτικών κινητήρων για χρήση σε off road μοτοσυκλέτες, είχε παλιότερα διαφορετικό όνομα και ήταν γνωστή ως FLUX Motorcycles. Αν προσπαθήσετε να μπείτε στην ιστοσελίδα της τότε θα σας επανακατευθύνει στη νέα ιστοσελίδα της Venna.

BMW-Venna ηλεκτρική μοτοσυκλέτα συνεργασία 2026

Οι Σλοβένοι έχουν αλλάξει λοιπόν όνομα και έχουν ολοκληρώσει την εξέλιξη της δικής τους ηλεκτρικής MX/Enduro μοτοσυκλέτας, η οποία θα έχει μοτέρ απόδοσης 85-90 ίππων, virtual συμπλέκτη -προσομοίωση της λειτουργίας του μηχανικού συμπλέκτη-, όπως και αναγεννητική πέδηση, ώστε να φορτίζει η μπαταρία όταν κλείνει το γκάζι, κάτι που έχει πολύ μικρό αποτέλεσμα στην πράξη σε μια μοτοσυκλέτα αλλά πολύ μεγάλο νόημα αν χρησιμοποιείται όντως ως φρένο. Θα έχει επίσης ανταλλάξιμη μπαταρία και αυτό όπως είπαμε λύνει το πρόβλημα της αυτονομίας της μοτοσυκλέτας, όταν χρησιμοποιείται σε πάρκο, όπως και την ίδια την αγορά της αφού κάλλιστα ο κάτοχος θα μπορούσε να αγοράζει τη μοτοσυκλέτα χωρίς μπαταρία και έπειτα να πληρώνει μια συνδρομή για να τις χρησιμοποιεί.

Η μοτοσυκλέτα της Venna θα έμπαινε σε παραγωγή φέτος για μια τιμή γύρω στα 12.000 ευρώ και να που η BMW μπαίνει στο παιχνίδι την κατάλληλη στιγμή.

H BMW, η οποία δεν ανακοίνωσε το μερίδιο της Venna που εξαγόρασε, ούτε το ποσό που έδωσε για να συμμετέχει στο σχήμα, αναφέρει ότι η σλοβένικη εταιρεία θα συνεχίσει να είναι ανεξάρτητη με την BMW να προσφέρει παράλληλα την τεχνογνωσία της που είναι σχετική με την κατασκευή ενός προϊόντος και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Η Venna, μέσω και του διευθύνοντα συμβούλου της Marko Ukota, ανέφερε ότι φιλοδοξεί να κατασκευάσει υψηλής απόδοσης ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες για όλες τις κατηγορίες και όχι μόνο για χώμα.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς και της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών λίγες μόλις ημέρες πριν από την EICMA μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και κάτι μας λέει ότι θα έχουμε περισσότερα πράγματα να σας πούμε για τη Venna και την BMW από το Μιλάνο.