Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

MV Agusta: Superveloce, F3 και Turismo Veloce με τον 9.5 κινητήρα!

Το αποκάλυψε ο CEO της εταιρείας

Η MV Agusta ήταν αναμφίβολα το επίκεντρο της προσοχής στην EICMA του 2021, καθώς παρουσίασε δύο νέα adventure μοντέλα, το 5.5 και το 9.5. Το μεγαλύτερο από τα δύο νέα "Lucky Explorers", το 9.5 ήταν men με την μορφή concept, αλλά θα μπει σύντομα σε παραγωγή και θα βρίσκεται στις βιτρίνες των καταστημάτων την άνοιξη του 2023.

Για τον συγκεκριμένο τρικύλινδρο κινητήρα 950, είχε προηγηθεί αρκετά μεγάλος ντόρος από πριν, με τον CEO της MV Agusta, Timur Sardarov, να προετοιμάζει το έδαφος με ανακοινώσεις λέγοντας μάλιστα πως ο καινούργιος κινητήρας θα παραχθεί σε δύο εκδόσεις, μία για ένα adventure και μία για ένα street μοντέλο. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν και οι πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες του 9.5, ενώ λίγες μέρες μετά έκανε το ντεμπούτο του στο Σαλόνι του Μιλάνου.

Σε μία συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στην βρετανική MCN, ο Sardarov ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός, δηλώνοντας πως ο νέος κινητήρας θα αποτελέσει την "καρδιά" για πολλά μοντέλα που ήδη υπάρχουν στην γκάμα της MV Agusta. Πιο συγκεκριμένα είπε: "Ο κινητήρας 950 που κατασκευάσαμε είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης. Ο συγκεκριμένος κινητήρας θα "φορεθεί" και σε άλλες πλατφόρμες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τώρα είναι ένας κινητήρας με έμφαση στα χαρακτηριστικά των adventure, αλλά στο μέλλον θα δείτε πολλές εναλλακτικές του για σπορ και γυμνά μοντέλα. Το Superveloce, το F3 και το Turismo Veloce θα ενταχθούν στην πλατφόρμα του 950. Θα έχουμε ένα 800 και ένα 950."

Στην έκδοση για το Lucky Explorer 9.5, ο νέος τρικύλινδρος των 931cc αποδίδει 121,3 άλογα και 10,4 χιλιογραμμόμετρα ροπής. Αν και στο Turismo Veloce ενδέχεται να μην έχει καμία αλλαγή στα χαρακτηριστικά της απόδοσής του, λόγω του χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, στα Superveloce και F3 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδίδει περισσότερη δύναμη ψηλά.

Ο λόγος που η MV Agusta μπορεί να χρησιμοποιήσει τον καινούργιο της κινητήρα σε ένα τόσο ευρύ modular project με διαφορετικά μοντέλα, είναι οι βάσεις του κινητήρα για το πλαίσιο και το ψαλίδι. Χρησιμοποιώντας στάνταρ σημεία έδρασης πάνω στον κινητήρα, δίνεται η δυνατότητα για τοποθέτησή του σε αρκετά μοντέλα της γκάμας του εργοστασίου.

Παρόλα αυτά, o Sardarov αποκάλυψε πως η εταιρεία εξελίσσει και έναν ακόμη, πιο ισχυρό, κινητήρα. "Εξακολουθούμε να δουλεύουμε πάνω σε μία πιο υψηλής απόδοσης πλατφόρμα, που θα παρουσιαστεί πριν τα ηλεκτρικά. Υπάρχουν τα 800 και τα 950 και στην συνέχεια θα υπάρξει κάτι ακόμη. Θα είναι πάνω από 1.000cc. Θα παρουσιάζουμε κάτι νέο κάθε χρόνο και μερικά από τα projects που έχουμε ξεκινήσει θα πάρουν πολύ καιρό για να ολοκληρωθούν, αλλά μέχρι το 2024-2025 είναι βέβαιο πως θα δείτε πολύ ιδιαίτερες μοτοσυκλέτες να βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής μας."

Το μυαλό όλων μας πάει φυσικά στην πολυαναμενόμενη επιστροφή του F4 με έναν καινούργιο κινητήρα, αλλά προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Θα πρέπει να περιμένουμε το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο Sardarov και μέχρι τότε θα μένουμε… "απασχολημένοι" με τις διαφορετικές εναλλακτικές του 950.