Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Νέα Michelin Road 6 / Road 6 GT!

Μεγαλύτερη αντοχή, καλύτερο στο βρεγμένο!

Η Michelin παρουσίασε πριν λίγες μέρες το νέο μέλος της σειράς Road, τα Road 6 και Road 6 GT, που αποτελούν την εξέλιξη των πολύ πετυχημένων εμπορικά Road 5. Σύμφωνα με το εργοστάσιο, τα Road 6 απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα μοτοσυκλετών, από naked μέχρι trail bikes, και από σπορ μοτοσυκλέτες μέχρι GT,με βελτιωμένη την πρόσφυση στο βρεγμένο, την διάρκεια ζωής, την άνεση και την συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα, η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε πως η βελτίωση στην πρόσφυση στο βρεγμένο είναι της τάξης του 15%, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι αυξημένη κατά 10%.

Μαζί με τα στάνταρ Road 6, που πλέον βγαίνουν και σε διαστάσεις κατάλληλες για τα μεγάλα τύπου on-off, η Michelin προσφέρει και την έκδοση Road 6 GT για μεγάλες τουριστικές μοτοσυκλέτες, όπως μαρτυρά εξάλλου το όνομά τους.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την χάραξη του ελαστικού, οι αυλακώσεις καταλαμβάνουν 14% της επιφάνειας, ένα ποσοστό που δεν αλλάζει ακόμη κι όταν η μοτοσυκλέτα είναι υπό κλίση, μεταφέροντας απρόσκοπτα την πληροφορία για τον δρόμο στον αναβάτη. Η τεχνολογία EverGrip, που έχει κατοχυρωθεί από την Michelin, με το σχήμα των αυλακώσεων να ανοίγει όσο φθείρεται το ελαστικό, εγγυάται ότι το υψηλό επίπεδο πρόσφυσης στην βροχή δεν αλλάζει. Αυτή η νέα σχεδίαση των αυλακώσεων συνιστάται από πιο μακριές άκρες και διαφορετικές γωνίες, για να διασπαστεί το φιλμ του νερού που σχηματίζεται και να βρει πιο εύκολα πρόσφυση το ελαστικό.

Το πέλμα εμπεριέχει 100% πυρίτιο, για πρόσφυση σε πιο κρύες συνθήκες, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εις βάρος της διάρκειας ζωής του. Η τεχνολογία 2CT+ για το εμπρός και το πίσω ελαστικό, με δύο είδη γόμας. Το πιο σκληρό, που βρίσκεται πιο κάτω, διασφαλίζει την σταθερότητα στις στροφές, ενώ το πιο μαλακό στο πάνω μέρος που έρχεται σε επαφή με τον δρόμο, αναλαμβάνει τα υψηλά επίπεδα πρόσφυσης.

Η Radial X Evo είναι άλλη μια τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Michelin και αφορά την στρώση του σκελετού με τις ίνες κάθετες μεταξύ τους σε γωνία 90 μοιρών στην "κορώνα" του ελαστικού, ελέγχει την παραμόρφωση έτσι ώστε μα να υπάρχει πάντα μεγάλη επιφάνεια επαφής με την άσφαλτο, είτε όταν η μοτοσυκλέτα κινείται ευθεία, είτε είναι υπό κλίση.

Το προφίλ του ελαστικού, χάρη στην Radial X Evo τεχνολογία που χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη "πλέξη" έτσι ώστε να είναι πιο εύκαμπτο και κατ' επέκταση να συνεισφέρει με μεγαλύτερο ποσοστό στην απορρόφηση των ανωμαλιών, δίχως όμως να επηρεάζει την σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων.

Τέλος, η χρήση της "Θωράκισης Αραμιδίου", όπως την ονομάζει η Michelin, είναι μια τεχνολογία υψηλής πυκνότητας και μεγαλύτερης ακαμψίας για τον σκελετό, όπου οι στρώσεις από το συγκεκριμένο υλικό έχουν μεγάλη αντίσταση στην φυγόκεντρο που αναπτύσσεται στις υψηλές ταχύτητες, διαθέτουν μειωμένο βάρος και συμβάλλουν στην σταθερότητα.

Μια πρωτιά που φέρουν τα Road 6, έχει να κάνει με το εικαστικό κομμάτι των ελαστικών, ένας τομέας που αρκετοί αναβάτες λαμβάνουν υπόψιν τους πριν την αγορά. Η Premium Touch Design που χρησιμοποιήθηκε για τον σχεδιασμό του προφίλ, ενσωματώνει μικρο-γεωμετρία για να δημιουργηθεί μια υφή που με τη σειρά της επιτρέπει στους σχεδιαστές να παίξουν με τις σκιάσεις και τους τόνους του γκρι, προκειμένου να τονίσουν τα χαρακτηριστικά του ελαστικού και να του προσδώσουν ένα ελκυστικό τελείωμα.