Νέο BMW R 1250 R Roadster 2023: Με τεχνολογία ShiftCam, 136 ίππους, DBC στον βασικό εξοπλισμό

Ανανέωση για την πρόταση της BMW στο τομέα «επαρχιακός»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/10/2022

Η πρόταση της BMW για βόλτες σε επαρχιακούς γεμάτους στροφές αλλά και ταξίδια, ανανεώνεται για το 2023 και παρουσιάστηκε σήμερα 27/10/2022 με τις αλλαγές που προσφέρει για την επόμενη σεζόν.

Τις Άλπεις και τα «Πάσα» τους, όπως και τους άδειους επαρχιακούς, διπλός ή μόνος, αναφέρει η BMW σαν τον στόχο του R 1250 R και με τις Euro5 προδιαγραφές να σε προστατεύουν από τα πρόστιμα για τον ήχο που ισχύουν σε πολλά από αυτά τα μέρη. Όπως κάθε μοντέλο της σειράς R, εξοπλίζεται με τον γνωστό boxer στην έκδοση με ShiftCam που αλλάζει τον χρονισμό των βαλβίδων επεμβαίνοντας στο προφίλ των εκκεντροφόρων με ένα απλό μηχανισμό, που δεν προσθέτει ιδιαίτερο βάρος ή επικίνδυνη πολυπλοκότητα.

Με τα πλάνα της BMW για αλλαγή του boxer κινητήρα από το 2024 να έχουν αποκαλυφθεί, το R 1250 R εξοπλίζεται ώστε να αποτελεί μία ευκαιρία, πάντα εντός πλαισίων και συγκριτικά με τον προκάτοχο. Στον βασικό εξοπλισμό το Dynamic Traction Control (DTC) καθώς και μία νέα "ECO" χαρτογράφηση για τον κινητήρα με τα Riding Modes Pro να παραμένουν στον πρόσθετο εξοπλισμό.

Το ABS Pro όμως, όπως και το Dynamic Brake Control  - DBC ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό. Το ABS αξιοποιεί τα δεδομένα της IMU για την θέση της μοτοσυκλέτας στον χώρο και προσαρμόζει αντίστοιχα την λειτουργία του. Αυτό σημαίνει πως αναγνωρίζει την κλίση της μοτοσυκλέτας και συνδυάζοντας τον ρυθμό περιστροφής της γκαζιέρας, τις στροφές του κινητήρα και την ταχύτητα, προσαρμόζεται στην οδήγηση του αναβάτη για να λειτουργήσει βοηθητικά στην γρήγορη οδήγηση. Αντίστοιχα το DBC αναλαμβάνει να επέμβει στο γκάζι και να αντιληφθεί αν ο αναβάτης έχει ανοίξει το γκάζι κατά λάθος, εξαιτίας του απότομου ρυθμού επιβράδυνσης και της πίεσης που του ασκείται από την μετατόπιση του βάρους εμπρός, ώστε να μειώσει την ροπή του κινητήρα ανοίγοντας τις βαλβίδες εξαγωγής και μεγιστοποιώντας την δύναμη των φρένων.

 

 

Στην λειτουργία ECO ο αναβάτης αναλαμβάνει να ανοίγει φειδωλά το γκάζι και να μην ανεβάζει στροφές και το R 1250 R με την σειρά του υπόσχεται πως δεν θα κομπιάζει και θα διατηρεί ομαλή απόκριση. Το μέσο για να γίνει αυτό είναι η τεχνολογία ShiftCam που ενεργοποιεί ένα πιο ήπιο προφίλ εκκεντροφόρων. Αν τώρα παραστεί η ανάγκη για στιγμιαία εκμετάλλευση των κυβικών και της ροπής που μπορεί αυτός ο κινητήρας να δώσει, για παράδειγμα σε μία προσπέραση, τότε οι διακόπτες επιλογής χαρτογράφησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση αλλαγή ακριβώς πριν την προσπέραση και την επιστροφή στην λειτουργία ECO, αμέσως μετά.

Η μεγάλη TFT οθόνη αναλαμβάνει να σου πει πότε είναι επιλεγμένη η λειτουργεία ECO ενώ με τα Riding Mode έχεις πολλές επιλογές ρύθμισης της απόκρισης αλλά και του MSR που ελέγχει το φρένο του κινητήρα και έχει στόχο να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός στα απότομα κατεβάσματα, όταν οι στροφές είναι ακόμη ψηλά.

 

Στο πρόσθετο εξοπλισμό ανήκουν και τα φώτα που προσαρμόζονται στην κλίση της μοτοσυκλέτας για να φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής αλλά κυρίως για να μην τυφλώνουν τον οδηγό στο απέναντι ρεύμα. Αυτό το τελευταίο είναι ένα σημείο που κανείς άλλος δεν επικεντρώνεται στον βαθμό που κάνει η BMW και με το κανείς άλλος προσθέτουμε στους υπόλοιπους κατασκευαστές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πιο ευαισθητοποιημένες Πολιτείες των ΗΠΑ, τα πουλιά στα δέντρα που άλλοι προβολείς τα ξυπνάνε γιατί χτυπάνε τα φύλλα δέκα μέτρα πιο πάνω από εκεί που θα έπρεπε, όλους δηλαδή πλην της BMW που έχει βγάλει στο παρελθόν αλλήθωρες μοτοσυκλέτες για να πετύχει κάτι τέτοιο. Δεν λέει κανείς πως κάνουν λάθος, αλλά πως πολύ απλά ο βαθμός με τον οποίο εστιάζουν στο θέμα διαφέρει αισθητά από τους υπόλοιπους. Η εξέλιξη της τεχνολογίας που αξιοποιεί τα δεδομένα κλίσης της μοτοσυκλέτα που προσφέρει η IMU, βοηθά εδώ ώστε να ανοιγοκλείνεις τις σειρές των LED χωρίς να είναι απαραίτητο να αλλάζεις τα φώτα στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Με μόλις 7ο κλίση και για ταχύτητες από 10χαω και πάνω το σύστημα ενεργοποιείται και στις 25ο κλίσης και μετά, ο αναβάτης αντιλαμβάνεται πιο καλά την δουλειά που προσφέρει.

 

Στις χώρες που προσφέρεται το  Intelligent Emergency Call είναι στον βασικό εξοπλισμό όπως και η ταχεία φόρτιση USB. Το Intelligent Emergency Call είναι αρκετά έξυπνο για να πάρει αυτόματα τηλέφωνο το συντονιστικό κέντρο της BMW αλλά όχι τόσο για να ξεχωρίσει μία πτώση από το στάντ με μία πτώση στην οποία μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια. Αυτό δεν είναι κακό, τουλάχιστον για όσο υπάρχουν αρκετοί τηλεφωνητές και ο χρόνος συνομιλίας δεν αφαιρείται από κάποιον άλλο που μπορεί να έχει πραγματική ανάγκη. Μπορεί απλά στην αμήχανη στιγμή που οι περαστικοί σε ρωτάνε αν είσαι καλά που ξάπλωσες το R 1250 R να πρέπει να απαντήσεις και στην ανοιχτή ακρόαση πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας απλά έκανες μία κωλοτούμπα ενώ πήγαινες με ταχύτητα βαδίσματος. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε Ισπανό που προσπαθούσε να εξηγήσει μέσα από το κράνος ότι είναι καλά, χωρίς να μιλά αγγλικά.

Ως κάθε R που σέβεται τον εαυτό του, το R 1250 R έχει και έκδοση Triple Black παράλληλα με την έκδοση Sport που έρχεται μονόσελη και προσφέρει διαφορετικό πακέτο για τον συνεπιβάτη.

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες