Νέο BMW S1000R 2021: Ανανέωση εκ βάθρων, μικρότερο βάρος!

Νέα αρχιτεκτονική, πιο δυναμική εμφάνιση
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

19/11/2020

Η BMW έχει μια ξεκάθαρη άποψη για το τι εστί ένα γυμνό streetfighter κι αυτό μας το είχε καταστήσει σαφές από το προηγούμενο κιόλας S1000R. Τώρα, με το μοντέλο του 2021, η BMW απογειώνει το concept της, συνεχίζοντας να διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με το superbike S1000RR από το οποίο προέρχεται το εντυπωσιακό τετρακύλινδρο γυμνό των Βαυαρών.

Μάλιστα, σε αυτή τη νέα έκδοση οι δεσμοί γίνονται ακόμη πιο εμφανείς, με το S1000R να κατέχει δικαίως τον τίτλο της ελαφρύτερης μοτοσυκλέτας στην κατηγορία της, με βάρος μόλις στα 199 κιλά. Σε συνδυασμό με την μέγιστη ιπποδύναμη στους ίππους, ο λόγος κιλών ανά ίππο φτάνει στο 1,2, ένα άκρως εντυπωσιακό νούμερο για μοτοσυκλέτα οποιασδήποτε κατηγορίας. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, το S1000R διαθέτει ένα εκρηκτικό μείγμα επιταχύνσεων, οι οποίες συνδυάζονται με ένα τεχνολογικό "χαρμάνι" όπως το ABS Pro, το Dynamic Traction Control τα full LED φώτα και πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό.

Το γυμνό τετρακύλινδρο έχασε πέντε ολόκληρα κιλά σε σχέση με τον προκάτοχό του, ενώ διαφορετικό είναι το γρανάζωμα των σχέσεων, σε συνδυασμό με την βελτιστοποίηση της δύναμης στη μεσαία μπάντα των στροφών. Η μέγιστη τιμή της δύναμης, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, είναι 165hp στις 11.000 στροφές, ενώ η ροπή του φτάνει τα 11,6 χιλιογραμμόμετρα στις 9.250 στροφές αντίστοιχα. Το εύρος των στροφών που μπορεί να ανεβάσει ο τετρακύλινδρος κινητήρας έγινε ακόμη μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα να γίνει και μια πιο ευρεία κατανομή της δύναμης και της ροπής, με ευεργετικά αποτελέσματα στο πόσο εύκολα μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί αυτή την ισχύ.

Προκειμένου να μειωθεί ο θόρυβος και η κατανάλωση, ειδικά όταν οδηγείς με ροή σε επαρχιακούς δρόμους με ροή, οι τρεις τελευταίες σχέσεις (4η, 5η και 6η) έχουν μακρύνει σε γρανάζωμα. Επιπλέον, το νέο S1000R έχει το σύστημα MSR (περιλαμβάνεται στον έξτρα εξοπλισμό) που ρυθμίζει το φρένο του κινητήρα και συνεργάζεται άριστα με τον μονόδρομο συμπλέκτη.

Το πλαίσιο είναι εντελώς καινούργιο και ελαφρύτερο, βασισμένο σε αυτό του S1000RR. Παράλληλα, η έδραση του κινητήρα στο σύστημα βάσεων που η BMW αποκαλεί Flex Frame, είναι ακόμη καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, με τον κινητήρα να παίζει μεγαλύτερο ρόλο ως ενεργό μέρος του, ενώ το μικρό πλάτος του πλαισίου μειώνει ακόμη περισσότερο την απόσταση στο σημείο που κουμπώνουν τα πόδια, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση αλλά και ελευθερία κινήσεων. Η πάνω πλάκα του πιρουνιού δίνει την δυνατότητα για διαφορετικές τοποθετήσεις στα καβαλέτα του τιμονιού, ώστε ο αναβάτης να φέρει την θέση οδήγησης στα μέτρα του, τοποθετώντας μπροστά ή πίσω σε ένα εύρος 10mm.

Το ψαλίδι έρχεται απευθείας από το S1000RR και το αμορτισέρ με το μοχλικό Full Floater Pro είναι τοποθετημένο πλέον πιο μακριά από τον άξονα του ψαλιδιού και τον κινητήρα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του μοτέρ, που κατ' επέκταση εγγυάται μεγαλύτερη σταθερότητα και συνέπεια στην συμπεριφορά της ανάρτησης, γεγονός που μεταφράζεται με την σειρά του σε περισσότερη πρόσφυση και μικρότερη φθορά του ελαστικού.

Το νέο S1000R διαθέτει στον στάνταρ εξοπλισμό του το Dynamic Traction Control DTC (ίδιο με αυτό που έχει η μοτοσυκλέτα του Tom Sykes στα WSBK) και το ABS Pro (το cornering ABS της BMW), παράλληλα με τα τρία riding modes (Rain, Road και Dynamic). Το Dynamic Pro mode είναι η πλήρως παραμετροποιήσιμη επιλογή, η οποία προσφέρει ένα πλήθος συνδυασμών ως μέρος του Riding Modes Pro από τον προαιρετικό εξοπλισμό. Με αυτή την δυνατότητα ο αναβάτης έχει επιπλέον στην διάθεσή του την ρύθμιση για το Engine Brake και το Power Wheelie, καθώς και το Dynamic Brake Control (DBC) που βοηθά στις περιπτώσεις ελιγμών κατά το φρενάρισμα πανικού. Στον στάνταρ εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται και το Hillstart Control

Η ψηφιακή TFT οθόνη έρχεται κι αυτή απευθείας από το S1000RR, με ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο ευανάγνωστες και πλήρεις είναι οι ενδείξεις. Γι' αυτό ακριβώς σχεδιάστηκε να έχει μεγάλο μέγεθος (6,5''), αλλά και να μην επηρεάζεται από τις φωτιστικές συνθήκες του περιβάλλοντος. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα τις πληροφορίες που θα προβάλλονται, όπως για παράδειγμα την pure ride screen, η οποία προβάλλει όλες τις απαραίτητες ενδείξεις, ενώ η core screen δείχνει πληροφορίες για τις κλίσεις, την επιβράδυνση και το traction control. Φυσικά διαθέτει Bleutooth και δυνατότητα διασύνδεσης με κινητό τηλέφωνο και πλοήγηση μέσω εφαρμογής, στον στάνταρ εξοπλισμό. Στο "Μ" πακέτο εξοπλισμό διατίθεται και μια ακόμη επιλογή προβολής με ενδείξεις για γυρολόγια.

Όλα τα φωτιστικά σώματα του S1000R είναι LED,από τους προβολείς μέχρι τα φλας, εκ των οποίων τα πίσω είναι τα ίδια ακριβώς με του S1000RR που σημαίνει ότι είναι ενσωματωμένα στο πίσω φανάρι. Στο έξτρα εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται τα cornering lights.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του, το S1000R δανείζεται ξεκάθαρα στοιχεία από το superbike αδερφάκι του, αλλά με σχεδιαστική έμφαση στον χαρακτήρα του. Πλέον είναι πιο έντονη η φιλοσοφία "μούτρο κάτω – ουρά ψηλά", η οποία του δίνει μια ακόμη πιο επιθετική εμφάνιση. Οι χρωματικές επιλογές έγιναν με γνώμονα την ενίσχυση αυτής της εικόνας και πέρα από το βασικό κόκκινο, μη-μεταλλικό, χρώμα, υπάρχουν οι επιλογές Style Sport και "Μ package" για τους υποψήφιους ιδιοκτήτες.

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες