Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Το νέο Triumph Tiger 660 - 2022!

Η adventure έκφανση της τρικύλινδρης πλατφόρμας

Ήταν γνωστό ότι η Triumph σχεδίασε την πλατφόρμα του τρικύλινδρου κινητήρα των 660 κυβικών, με σκοπό να αποτελέσει την βάση για μια ολόκληρη οικογένεια στην κατηγορία των μεσαίων κυβισμού μοτοσυκλετών. Η αρχή έγινε με το Trident 660, το οποίο ήδη αποφέρει καρπούς στο βρετανικό εργοστάσιο σε παγκόσμιο επίπεδο, και τώρα έρχεται το δεύτερο "χτύπημα" των Άγγλων. Το νέο Tiger 660, είναι –όπως ανακοινώνει το εργοστάσιο- η μοτοσυκλέτα που θα θέσει νέα στάνταρ στην κατηγορία των μεσαίων "τύπου" adventure, με τον πιο δυνατό κινητήρα, το υψηλότερο επίπεδο τεχνολογίας αλλά και το χαμηλότερο κόστος χρήσης!

Το Tiger 660 αποτελεί και μια πρωτιά για την κατηγορία, καθώς είναι το πρώτο με τρικύλινδρο κινητήρα, ο οποίος αποδίδει 81 ίππους στις 10.250 στροφές και 6,5 κιλά ροπής στις 6.250 αντίστοιχα, μεγέθη που το κατατάσσουν αυτόματα στην κορυφή της κατηγορίας όσον αφορά την απόδοση. Η διαχείριση του καυσίμου γίνεται ηλεκτρονικά (ride by wire), ενώ το κιβώτιο των έξι σχέσεων έχει διαφορετικό γρανάζωμα προκειμένου να ταιριάξει στον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτα. Φυσικά πληροί τις προδιαγραφές Euro5, ενώ η Triumph θα διαθέτει κιτ το οποίο πολύ εύκολα θα κάνει την μοτοσυκλέτα συμβατή με την κατηγορία Α2 των διπλωμάτων και θα είναι εύκολα αφαιρούμενο.

Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της οικογένειας των Tiger, με γνώμονα βέβαια την εργονομία και την ευκολία στους χειρισμούς, καθώς το Tiger 660 θα παίζει και το ρόλο του entry level στην κατηγορία. Το τιμόνι είναι αλουμινένιο και μεταβλητής διατομής, ενώ η μονοκόμματη σέλα δύο επιπέδων απέχει από το έδαφος 835mm και για τον συνεπιβάτη οι δύο χειρολαβές πίσω προσφέρουν μια επαρκέστατη στήριξη.

Τις αναρτήσεις τις έχει αναλάβει η Showa, με ένα ανεστραμμένο πιρούνι 41 χιλιοστών μπροστά που δίνει διαδρομή 150mm, ενώ πίσω το αμορτισέρ συνδυάζεται με ένα προοδευτικό ελατήριο, προκειμένου να μην χαθεί η σπορ αίσθηση ακόμη κι όταν υπάρχει το φορτίο του συνεπιβάτη και διαθέτει υδραυλική τηλεπροφόρτιση. Οι τροχοί είναι διάστασης 17 ιντσών και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Michelin Road 5, ενώ τα μπροστινά δισκόφρενα των 310mm και τις δαγκάνες δύο εμβόλων προέρχονται από την Nissin.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 17 λίτρων και η ζελατίνα είναι ρυθμιζόμενη, χωρίς την χρήση εργαλείων, και μπορεί να ρυθμιστεί με το ένα χέρι ακόμη και εν κινήσει. Το Tiger 660 διαθέτει στον στάνταρ εξοπλισμό του και έτοιμες βάσεις για τις βαλίτσες που ανήκουν στον after market εξοπλισμό (στο χρώμα της μοτοσυκλέτας) όπως και το top case των 52 λίτρων που μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη.

Αντίστοιχα υψηλό είναι και το επίπεδο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του νέου Tiger 660, ξεκινώντας από την έγχρωμη TFT οθόνη (ίδια με του Trident) που προβάλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ μπορείς να συνδεθεί μέσω της εφαρμογής My Triumph με ο κινητό τηλέφωνο του αναβάτη, προσφέροντας την επιλογή πλοήγησης στροφή-στροφή, αλλά και πλήρη έλεγχο της κάμερας GoPro.

Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ένα από τα δύο power modes (Road Και Rain) με ανάλογες ρυθμίσεις στην απόκριση του γκαζιού και την επέμβαση του traction control, το οποίο μαζί με το ABS ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ έχει και την δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Trident.

Ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος και υποβοηθούμενος, με την μανέτα να είναι ρυθμιζόμενη και φυσικά δεν θα μπορούσαν όλα τα φωτιστικά σώματα να μην διαθέτουν τεχνολογία LED, με τα φλας να έχουν μηχανισμό αυτόματης ακύρωσης.

Ο σχεδιασμός των πλαστικών μπορεί να ξεκίνησε από λευκό χαρτί, αλλά όπως αναφέρουμε και παραπάνω, δεν ξεφεύγει από τις στιλιστικές νόρμες της οικογένειας των Tiger. Η προσοχή δόθηκε στο να δημιουργούνται καθαρές και "ρευστές" γραμμές, που ξεκινούν από το μούτρο και τους δίδυμους προβολείς και καταλήγουν στην μινιμαλιστική ουρά. Οι καθρέφτες έχουν σχήμα "δάκρυ", με τις γωνίες να κυριαρχούν στα προστατευτικά του ψυγείου και το μπροστινό φτερό με τα προστατευτικά του μπροστινού.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που τονίζουν οι άνθρωποι της Triumph είναι το χαμηλό κόστος χρήσης του νέου Tiger 660, χάρη στα διαστήματα σέρβις των 16.000 χιλιομέτρων (ή ένα έτος) και την δυνατότητα που δίνει η εταιρεία για επέκταση της εγγύησης από τα δύο στα τρία ή τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, βάσει των δεδομένων της Triumph και της μελέτης που έχουν κάνει, ανακοινώνουν πως σε βάθος τριετίας το Tiger 660 θα χρειαστεί μόλις 8 εργατοώρες στο συνεργείο, γεγονός που μειώνει το κόστος κατά 30% από τον ανταγωνισμό, ενώ στο ίδιο διάστημα τα αναλώσιμά του θα κοστίσουν 17% λιγότερο.

Ο κατάλογος με τα after market αξεσουάρ που συνοδεύει την μοτοσυκλέτα είναι μεγάλος, με πάνω από 40 κωδικούς αποκλειστικά για το νέο Tiger 660, που περιλαμβάνουν από quickshifter και θερμαινόμενα γκριπ, μέχρι  θύρα USB για φόρτιση, προστατευτικά κάγκελα και αισθητήρα πίεσης ελαστικών.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος (mm):

2.071

Ύψος (mm):

1.315 - 1.398

Μεταξόνιο (mm):

1.418

Ύψος σέλας (mm):

835

Ίχνος (mm):

97,1

Γωνία κάστερ (˚):

23,1

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Ατσάλινο περιμετρικό με σωλήνες κυκλικής διατομής

Πλάτος (mm):

834

Βάρος κατασκευαστή, γεμάτη (kg):

206

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

17,2

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Τετράχρονος, τρικύλινδρος, υγρόψυκτος με 2ΕΕΚ και 4Β/Κ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

74,04 x 51,1

Χωρητικότητα (cc):

660

Σχέση συμπίεσης:

11,95:1

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

81 / 10.250

Ροπή (kg.m/rpm):

6,5 / 6.250

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

122,7

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός ride by wire

Σύστημα εξαγωγής:

3 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης:

Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος και υποβοηθούμενος

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

Με γρανάζια / -

 

 

ΠΙΣΩ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ένα αμορτισέρ Showa

Διαδρομή (mm):

150

Ρυθμίσεις:

Υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

5,5 x 17

Ελαστικό:

180/55ΖR 17

ΦΡΕΝΟ

Δίσκος 255mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin με ABS

 

ΕΜΠΡΟΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

150 / 41

Ρυθμίσεις:

Καμία

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

3,5 x 17

Ελαστικό:

120/70ZR 17

ΦΡΕΝΟ

Δύο δίσκοι 310mm με δαγκάνες δύο εμβόλων της Nissin με ABS