Το νέο Triumph Tiger 660 - 2022!

Η adventure έκφανση της τρικύλινδρης πλατφόρμας
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/10/2021

Ήταν γνωστό ότι η Triumph σχεδίασε την πλατφόρμα του τρικύλινδρου κινητήρα των 660 κυβικών, με σκοπό να αποτελέσει την βάση για μια ολόκληρη οικογένεια στην κατηγορία των μεσαίων κυβισμού μοτοσυκλετών. Η αρχή έγινε με το Trident 660, το οποίο ήδη αποφέρει καρπούς στο βρετανικό εργοστάσιο σε παγκόσμιο επίπεδο, και τώρα έρχεται το δεύτερο "χτύπημα" των Άγγλων. Το νέο Tiger 660, είναι –όπως ανακοινώνει το εργοστάσιο- η μοτοσυκλέτα που θα θέσει νέα στάνταρ στην κατηγορία των μεσαίων "τύπου" adventure, με τον πιο δυνατό κινητήρα, το υψηλότερο επίπεδο τεχνολογίας αλλά και το χαμηλότερο κόστος χρήσης!

Το Tiger 660 αποτελεί και μια πρωτιά για την κατηγορία, καθώς είναι το πρώτο με τρικύλινδρο κινητήρα, ο οποίος αποδίδει 81 ίππους στις 10.250 στροφές και 6,5 κιλά ροπής στις 6.250 αντίστοιχα, μεγέθη που το κατατάσσουν αυτόματα στην κορυφή της κατηγορίας όσον αφορά την απόδοση. Η διαχείριση του καυσίμου γίνεται ηλεκτρονικά (ride by wire), ενώ το κιβώτιο των έξι σχέσεων έχει διαφορετικό γρανάζωμα προκειμένου να ταιριάξει στον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτα. Φυσικά πληροί τις προδιαγραφές Euro5, ενώ η Triumph θα διαθέτει κιτ το οποίο πολύ εύκολα θα κάνει την μοτοσυκλέτα συμβατή με την κατηγορία Α2 των διπλωμάτων και θα είναι εύκολα αφαιρούμενο.

Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της οικογένειας των Tiger, με γνώμονα βέβαια την εργονομία και την ευκολία στους χειρισμούς, καθώς το Tiger 660 θα παίζει και το ρόλο του entry level στην κατηγορία. Το τιμόνι είναι αλουμινένιο και μεταβλητής διατομής, ενώ η μονοκόμματη σέλα δύο επιπέδων απέχει από το έδαφος 835mm και για τον συνεπιβάτη οι δύο χειρολαβές πίσω προσφέρουν μια επαρκέστατη στήριξη.

Τις αναρτήσεις τις έχει αναλάβει η Showa, με ένα ανεστραμμένο πιρούνι 41 χιλιοστών μπροστά που δίνει διαδρομή 150mm, ενώ πίσω το αμορτισέρ συνδυάζεται με ένα προοδευτικό ελατήριο, προκειμένου να μην χαθεί η σπορ αίσθηση ακόμη κι όταν υπάρχει το φορτίο του συνεπιβάτη και διαθέτει υδραυλική τηλεπροφόρτιση. Οι τροχοί είναι διάστασης 17 ιντσών και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Michelin Road 5, ενώ τα μπροστινά δισκόφρενα των 310mm και τις δαγκάνες δύο εμβόλων προέρχονται από την Nissin.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 17 λίτρων και η ζελατίνα είναι ρυθμιζόμενη, χωρίς την χρήση εργαλείων, και μπορεί να ρυθμιστεί με το ένα χέρι ακόμη και εν κινήσει. Το Tiger 660 διαθέτει στον στάνταρ εξοπλισμό του και έτοιμες βάσεις για τις βαλίτσες που ανήκουν στον after market εξοπλισμό (στο χρώμα της μοτοσυκλέτας) όπως και το top case των 52 λίτρων που μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη.

Αντίστοιχα υψηλό είναι και το επίπεδο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του νέου Tiger 660, ξεκινώντας από την έγχρωμη TFT οθόνη (ίδια με του Trident) που προβάλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ μπορείς να συνδεθεί μέσω της εφαρμογής My Triumph με ο κινητό τηλέφωνο του αναβάτη, προσφέροντας την επιλογή πλοήγησης στροφή-στροφή, αλλά και πλήρη έλεγχο της κάμερας GoPro.

Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ένα από τα δύο power modes (Road Και Rain) με ανάλογες ρυθμίσεις στην απόκριση του γκαζιού και την επέμβαση του traction control, το οποίο μαζί με το ABS ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ έχει και την δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Trident.

Ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος και υποβοηθούμενος, με την μανέτα να είναι ρυθμιζόμενη και φυσικά δεν θα μπορούσαν όλα τα φωτιστικά σώματα να μην διαθέτουν τεχνολογία LED, με τα φλας να έχουν μηχανισμό αυτόματης ακύρωσης.

Ο σχεδιασμός των πλαστικών μπορεί να ξεκίνησε από λευκό χαρτί, αλλά όπως αναφέρουμε και παραπάνω, δεν ξεφεύγει από τις στιλιστικές νόρμες της οικογένειας των Tiger. Η προσοχή δόθηκε στο να δημιουργούνται καθαρές και "ρευστές" γραμμές, που ξεκινούν από το μούτρο και τους δίδυμους προβολείς και καταλήγουν στην μινιμαλιστική ουρά. Οι καθρέφτες έχουν σχήμα "δάκρυ", με τις γωνίες να κυριαρχούν στα προστατευτικά του ψυγείου και το μπροστινό φτερό με τα προστατευτικά του μπροστινού.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που τονίζουν οι άνθρωποι της Triumph είναι το χαμηλό κόστος χρήσης του νέου Tiger 660, χάρη στα διαστήματα σέρβις των 16.000 χιλιομέτρων (ή ένα έτος) και την δυνατότητα που δίνει η εταιρεία για επέκταση της εγγύησης από τα δύο στα τρία ή τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, βάσει των δεδομένων της Triumph και της μελέτης που έχουν κάνει, ανακοινώνουν πως σε βάθος τριετίας το Tiger 660 θα χρειαστεί μόλις 8 εργατοώρες στο συνεργείο, γεγονός που μειώνει το κόστος κατά 30% από τον ανταγωνισμό, ενώ στο ίδιο διάστημα τα αναλώσιμά του θα κοστίσουν 17% λιγότερο.

Ο κατάλογος με τα after market αξεσουάρ που συνοδεύει την μοτοσυκλέτα είναι μεγάλος, με πάνω από 40 κωδικούς αποκλειστικά για το νέο Tiger 660, που περιλαμβάνουν από quickshifter και θερμαινόμενα γκριπ, μέχρι  θύρα USB για φόρτιση, προστατευτικά κάγκελα και αισθητήρα πίεσης ελαστικών.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Μήκος (mm):

2.071

Ύψος (mm):

1.315 - 1.398

Μεταξόνιο (mm):

1.418

Ύψος σέλας (mm):

835

Ίχνος (mm):

97,1

Γωνία κάστερ (˚):

23,1

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος:

Ατσάλινο περιμετρικό με σωλήνες κυκλικής διατομής

Πλάτος (mm):

834

Βάρος κατασκευαστή, γεμάτη (kg):

206

Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):

17,2

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος:

Τετράχρονος, τρικύλινδρος, υγρόψυκτος με 2ΕΕΚ και 4Β/Κ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm):

74,04 x 51,1

Χωρητικότητα (cc):

660

Σχέση συμπίεσης:

11,95:1

Ισχύς (ΗΡ/rpm):

81 / 10.250

Ροπή (kg.m/rpm):

6,5 / 6.250

Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):

122,7

Τροφοδοσία:

Ψεκασμός ride by wire

Σύστημα εξαγωγής:

3 σε 1

Σύστημα λίπανσης:

Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης:

Μίζα

 

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης:

Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος και υποβοηθούμενος

Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:

Με γρανάζια / -

 

 

ΠΙΣΩ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ένα αμορτισέρ Showa

Διαδρομή (mm):

150

Ρυθμίσεις:

Υδραυλική προφόρτιση ελατηρίου

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

5,5 x 17

Ελαστικό:

180/55ΖR 17

ΦΡΕΝΟ

Δίσκος 255mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin με ABS

 

ΕΜΠΡΟΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι

Διαδρομή/Διάμετρος (mm):

150 / 41

Ρυθμίσεις:

Καμία

ΤΡΟΧΟΣ

Ζάντα:

3,5 x 17

Ελαστικό:

120/70ZR 17

ΦΡΕΝΟ

Δύο δίσκοι 310mm με δαγκάνες δύο εμβόλων της Nissin με ABS

    

 

Haojue-Suzuki UHR350: Αναμένεται στην Κίνα ο νέος ανταγωνιστής των Honda Forza 350 και Yamaha XMAX300

Η Haojue θα παρουσιάσει τους ερχόμενους μήνες ένα νέο GT σκούτερ που πολύ θα θέλαμε να δούμε και με το έμβλημα της Suzuki
haojue uhr350
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/3/2026

Η κατασκευάστρια Haojue είναι συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα και μια από τις μεγάλες επιτυχίες στην εγχώρια αγορά της είναι το UHR150, ένα σκούτερ σχεδιασμένο ειδικά για να τα βάλει με το Honda PCX.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί στην Κίνα η φήμη πως η Haojue σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά και ένα μεγαλύτερο μοντέλο που θα στοχεύει απευθείας στο Honda Forza 350 – μάλιστα υπάρχουν πολλές αναφορές που μιλούν για αντιγραφή, βλέπε reverse engineering, του κινητήρα του Forza 350 για λογαριασμό του UHR350.

Ανεξαρτήτως της αλήθειας αυτού πάντως, πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης του UHR350 καθώς ο κινέζικος Τύπος ανακάλυψε πληροφορίες από το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, στο οποίο οι κατασκευαστές καταχωρούν τα νέα τους μοντέλα. Με βάση αυτές λοιπόν προκύπτει πως το Haojue UHR350 βρίσκεται προ των πυλών, με τις πιθανές ημερομηνίες παρουσίασης που έχουν δοθεί να απλώνονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, αν και η λογικότερη όλων είναι από 15 ως 18 Μαΐου που θα διοργανωθεί η μεγάλη έκθεση μοτοσυκλέτας του Πεκίνου, Motor China.

 

Haopjue UHR150
Haojue UHR150 ως πωλείται στην Κίνα το 2026

Τα τεχνικά στοιχεία που έχουν κυκλοφορήσει στην κινέζικη επικαιρότητα μιλούν για έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα 330 cc με μέγιστη ονομαστική ισχύ 32 ίππων και ροπή 3.3 χιλιογραμμόμετρων.

Ένα χαρακτηριστικό του που τονίζεται ιδιαίτερα σε κάθε αναφορά που εντοπίσαμε στα κινέζικα μέσα είναι ο αχόρταγος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που δηλώνει 42 λίτρα χωρητικότητας για δύο full-face κράνη, ενώ και όλες οι άλλες παράμετροι που έχουν αποκαλυφθεί δείχνουν έναν τυπικά πλούσιο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα, keyless κεντρικός διακόπτης, δικάναλο ABS, traction control, μπροστινή κάμερα καταγραφής.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το UHR350 θα βασίζεται έντονα στη σιλουέτα του UHR150 - κάτι πολύ πιθανό δεδομένου πως το μικρότερο μοντέλο συνιστά εμπορική επιτυχία στην Κίνα - όπως επίσης και αν θα ξεμακρύνει από τον συνδυασμό τροχών 14 ιντσών μπρος-πίσω το 150αριού μοντέλου για να κινηθεί προς τη λογική 15-14 ιντσών, όπως τα Forza 350 και XMAX 300 που είναι οι προφανείς του στόχοι.

 

haojue uhr350

Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αν και η μη έλευση του UHR150 στην Ευρώπη (όπου λογικά θα ερχόταν ως 125) δημιουργεί μια σχετική απαισιοδοξία για το ανάλογο 350. Έχει πάντως το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παραπάνω σχέδιο του UHR350 που κυκλοφορεί στο κινέζικο διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του σχεδιαστή Yacouba. Αν όντως ο Γάλλος έχει εμπλακεί στη σχεδίαση του σκούτερ της Haojue, είναι μια ένδειξη ευρωπαϊκής προοπτικής στο πλάνο των Κινέζων.

Σε κάθε περίπτωση, η γκάμα της Suzuki θα είχε να κερδίσει πολύ από ένα σκούτερ σε μια από τις πιο καυτές κατηγορίες κυβισμού της αγοράς σκούτερ, αρκεί φυσικά να ερχόταν σε μια λογική και ανταγωνιστική τιμή, κάτι που η κινέζικη προέλευση μέσω Haojue θα μπορούσε να εξασφαλίσει.

Ετικέτες